Αγνοούνται από τους tour operators και είναι υποτιμημένα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.Απομονωμένα και απομακρυσμένα, μερικές φορές ακόμη και παραμελημένα, ή ως επί το πλείστον, επισκιασμένα από τους παγκοσμίου φήμης γείτονές τους.
Παρόλα αυτά αξίζουν την προσοχή μας για την παρθένα και μοναδική ομορφιά τους. Παρακάτω είναι δεκαεπτά, από τα περίπου 1400 νησιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.
Θαλασσινό αεράκι και σούπερ κοκτέιλ στα καλύτερα μπαρ των ελληνικών νησιών!
Ξεκινάμε από τις τις Κυκλάδες με την Αμοργό.
Ένα όχι και τόσο μικρό νησί, αλλά χωρίς αεροδρόμιο και σε μεγάλη απόσταση από την Αθήνα. Επιπλέον, το πλοίο σταματάει σχεδόν σε κάθε λιμάνι που βρίσκεται στο δρόμο του, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια του ταξιδιού και αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν το νησί.
Η Αμοργός έχει το δικό της ‘ναυάγιο’ στον κόλπο της, αν και δεν είναι τόσο γνωστό, όσο το πολυδιαφημισμένο ‘ναυάγιο΄της Ζακύνθου.
Ενσωματωμένο σε ένα βράχο, το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας είναι πράγματι εντυπωσιακό.
Έχει λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους. Για να φτάσει κάποιος στην Ανάφη από την Αθήνα, μπορεί να χρειαστεί έως και δεκαέξι ώρες. Ψηλά τα χέρια, αυτό σημαίνει μοναξιά!
Η Χώρα στην Φολέγανδρο, είναι ένα πραγματικά όμορφο μέρος. Κουρνιάζει στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, έχει όμορφα δρομάκια με παραδοσιακά σπίτια, καθώς και αυτό το γραφικό δρομάκι για την εκκλησία της Παναγίας.
Για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί η Φολέγανδρος να αντιστέκεται στην άφιξη του μαζικού τουρισμού; Μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν είχε ΑΤΜ, δεν υπήρχε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου, δεν υπήρχε νυχτερινή ζωή…
Στη Σίφνο πλειοψηφούν ακόμα οι Έλληνες και όχι οι τουρίστες. Αλλά με τη διαρκή αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών, μάλλον δεν θα έπρεπε να ενταχθεί σε αυτή τη λίστα.
Τα Άνω Κουφονήσια είναι ένα μικρό νησί πολύ κοντά στη Νάξο, με πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια έγινε της ‘μοδας’ και τη θερινή περίοδο έχει πολύ κόσμο.
Οπότε, η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφθείτε τα Κουφονήσια εκτός εποχής, να χαρείτε τις άδειες παραλίες της, καθώς και αρκετά μέρη για κολύμβηση που μοιάζουν με φυσικές πισίνες.
Η παραλία Gala είναι ένα ‘θησαυρός’ που βρίσκεται στα Κουφονήσια. Η θάλασσα περνά κάτω από ένα ημικυκλικό βράχο, που βρίσκει καταφύγιο μια μικρή παραλία με δροσερή σκιά.
Η Θηρασία είναι ότι ήταν η Σαντορίνη πριν από πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, πριν πάρα πολλά χρόνια ήταν το ίδιο νησί, μέχρι που μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη τα χώρισε, και θεωρείται ότι ξεκίνησε το τέλος του Μινωικού πολιτισμού.
Προχωρώντας ανατολικά προς τα Δωδεκάνησα, συναντάμε τα Αστυπάλαια και το επιβλητικό κάστρο που χτίστηκε για να αποκρούσει τις επιδρομές των Οθωμανών.
Η θέα από την όμορφη πόλη-λιμάνι του Μανδρακίου στην Νίσυρο . Ωστόσο, το νησί έχει ακόμα περισσότερα να προσφέρει στους λιγοστούς επισκέπτες που αποτολμούν να πάνε εκεί.
Η Νίσυρος είναι το νεώτερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας. Οι εκδρομείς μπορούν να δουν τον ατμό που που βγαίνει από τις ηφαιστειογενείς τρύπες.
Το θειικό κίτρινο κυριαρχεί, αλλά κυρίως στο εσωτερικό του κρατήρα μπορείτε να δείτε μερικά πολύχρωμα βράχια.
Η ατμοσφαιρική Πάτμος, γνωστή και ως το νησί της Αποκάλυψης. Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομητιανού το 94 ή 95 μ.χ ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξόριζεται από την Έφεσο στη Πάτμο. Εκεί σύμφωνα με τη παράδοση σε μια σπηλιά που υπάρχει και σήμερα και ονομάζεται “Ιερόν σπήλαιον της Αποκαλύψεως” συνομιλεί με τον θεό και εκείνος του αποκαλύπτει το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης καταγράφει με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου.
Η Σύμη είναι ένα από τα πιο κομψά λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο, με τα κτίριά της πλήρως ανακαινισμένα στα λαμπερά χρώματα του 19ου αιώνα.
Η Σύμη έχει παραμείνει άθικτη από τον τουρισμό, αποφεύγοντας τις σύγχρονες εξελίξεις και αναπαλαιώνοντας τα παλιά σπίτια. Η δημοτικότητα της μεταξύ των τουριστών αυξάνεται ραγδαίως.
Το Καστελόριζο και οι νησίδες του είναι το ανατολικότερο ελληνικό έδαφος, ακριβώς μπροστά από τις τουρκικές ακτές, περίπου 80 μίλια μακριά από τη Ρόδο. Είναι τόσο απόμακρο που αισθάνεσαι σαν να είσαι εκτός χάρτη.
Η Κάρπαθος , που βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο, δεν είναι τόσο μικρό νησί. Ήταν κυρίως μέρος για τους μετανάστες. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, και είναι εντελώς ξεχασμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι οι παλιοί κάτοικοι της επιστρέφουν και εργάζονται για να πάρει τα πάνω του αυτό το ξεχασμένο νησί.
Στην Κάρπαθο μπορούμε να βρούμε χωριά που έχουν εγκλωβιστεί στο χρόνο. Ο Όλυμπος, χτισμένος στην κορυφή ενός βουνού για να προστατεύεται από τους πειρατές, είναι ένα από τα κυριότερα σημεία του νησιού.
Πηγαίνοντας προς τα δυτικά, στο Ιόνιο πέλαγος, στο σαγηνευτικό γαλάζιο της θάλασσας αστράφτει το μικρό νησί των Παξών.
Το νησί των Παξών βρίσκεται στα νότια της Κέρκυρας, και παρόλο που είναι πολύ δημοφιλής προορισμός και προσελκύει ποιοτικό τουρισμό, εντούτοις δεν συμπεριλαμβάνεται στους προορισμούς για τα κρουαζιερόπλοια που πλέουν στην περιοχή.
Στο ακόμη μικρότερο νησί των Αντίπαξων, με λιγότερο από εκατό κατοίκους, μπορείτε να θαυμάσετε το τοπίο αλλά και τις υπέροχες παραλίες.
Η Λευκάδα, επισκιάζεται από τους γείτονές της στο Ιόνιο και συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας γέφυρας. Αυτό το νησί δεν βρίσκεται σε καμία κατάταξη, και μόλις κι μετά βίας συμπεριλαμβάνεται στα φυλλάδια. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της περιοχής, και εξακολουθεί να έχει όμορφα απομακρυσμένα παραδοσιακά χωριά για να εξερευνήσετε.
Μια όμορφη εικόνα για καρτ-ποστάλ από τη Λευκάδα.
Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι στα νότια της Κρήτης, είναι ένα ακατοίκητο νησί το οποίο έχει μόνο μια ταβέρνα, και όλοι οι επισκέπτες πρέπει να φύγουν με το σκάφος στο τέλος της ημέρας.
_________________________________
Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, είναι το ιδανικό μέρος εάν θέλετε να νιώσετε σαν Ροβινσώνας Κρούσος. Μόνο εκατό κάτοικοι μένουν σ’ αυτό το πραγματικά απομονωμένο μέρος.
___
Δεν θέλουμε να σας δώσουμε ιδέες, αλλά η Γαύδος είναι επιπλέον μια καλή κρυψώνα, αν θέλετε να ξεφύγετε από τον τραπεζίτη σας ή την εφορία.