Τις τουριστικές τάσεις των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτύπωσε το Ευρωβαρόμετρο.
Σε ερώτηση για τον κυριότερο λόγο διακοπών οι Ευρωπαίοι πολίτες απάντησαν ως κυριότερους λόγους τον Ήλιο/Θάλασσα με ποσοστό 39% και την επίσκεψη σε οικογένεια/ φίλους/συγγενείς σε ποσοστό 38%. Περίπου 3 στους 10 ερωτηθέντες επιλέγουν ως κυριότερο λόγο την φύση (31%), τα ταξίδια στην πόλη (27%) και τον πολιτισμό (26%) ενώ περίπου ένας στους 10 επιλέγει την ευεξία, υγεία Spa ή θεραπεία (13%), τον αθλητισμό (12%) ή κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (9%).
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι ευρωπαίοι θα επισκέπτονταν ξανά κάποιο προορισμό κατά σειρά είναι: 1.Η φύση (τοπίο, κλίμα κτλ) 45%, 2. Η ποιότητα των καταλυμάτων, 32%, 3. Τα πολιτιστικά και ιστορικά ενδιαφέροντα, 31%, 4. Το επίπεδο τιμών 24%, 5. Υπηρεσίες καλωσορίσματος 21%, 6. Οι διαθέσιμες δραστηριότητες/υπηρεσίες 20%, και 7. Οι υπηρεσίες ΑΜΕΑ 6% .
Σε ερώτηση σχετικά με την σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης η οποία θα επηρέαζε την απόφαση τους σχετικά με το ταξίδι τους, οι ευρωπαίοι πολίτες απάντησαν ότι η πληροφορία που επηρεάζει την απόφαση είναι κυρίως οι απόψεις των συγγενών και φίλων 51% και στην συνέχεια οι ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν κριτικές, σχόλια και αναφορές ταξιδιωτών 34%.
Ακολουθούν η προσωπική εμπειρία 33%, οι ιστοσελίδες των πρακτορείων ή των προορισμών 17%, τα γραφεία των τουριστικών πρακτορείων 13%, τα social media 12%, οι εφημερίδες/ραδιόφωνα 11%, οι τουριστικοί οδηγοί και τα περιοδικά 9%.
Οι απόψεις συγγενών και φίλων εξακολουθεί διαχρονικά να αποτελεί την σημαντικότερή πηγή πληροφόρησης και θα πρέπει να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν κριτικές, σχόλια και αναφορές ταξιδιωτών που αποτελεί τον δεύτερο κυριότερο λόγο.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους λόγους αξίζει να επισημανθεί η σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν τα social media.
Σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση περιβαλλοντικών πτυχών στην επιλογή προορισμού, 54% απάντησε ότι όταν επιλέγει τόπο διακοπών δεν επηρεάζεται από καμιά τέτοια μεταβλητή.
Αντίστροφα το 40% των ερωτηθέντων επηρεάζεται από μία τουλάχιστον περιβαλλοντική πτυχή.