Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens
HomeΕλλάδαΔύο πανέμορφα δάση για να προτιμήσεις τις διακοπές στο βουνό

Δύο πανέμορφα δάση για να προτιμήσεις τις διακοπές στο βουνό

Έχουν «πράσινη» ζωή παντού, πανύψηλα δέντρα, ζαρκάδια, αετούς, χρωματιστές σαύρες, σπάνια λουλούδια και βοτάνια, έχουν δροσιά, ποτάμια, ρυάκια, λιμνούλες για βουτιές, πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία και ποδήλατο, εκπλήξεις και ηρεμία.   Διαλέξαμε δύο υπέροχα δάση, ένα στο Βορρά κι ένα στο Νότο. Το ένα με οξιές και ορεινό πεύκο και το άλλο με βελανιδιές: τον Λαϊλιά, λίγο πιο έξω απ’ τις Σέρρες και τη Φολόη, κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Για πάμε για λίγο περπάτημα…

Λαϊλιάς

Ο τούρκος Ελβιά Τσελεμπή που περπάτησε στο δάσος το σωτήριον έτος 1668 ήτο κατηγορηματικός: εδώ ζει ο Πέρσης Ζαλ, ο μυθικός Ζαρατούστρα!   Ζει δεν ζει ο Ζαρατούστρας, ο Λαϊλιάς είναι ένα πανέμορφο και τεράστιο δάσος από οξιές και ορεινή πεύκη με έκταση 33.000 στρεμμάτων!   Το δάσος βρίσκεται στα 25 χλμ. βόρεια της πόλης των Σερρών πάνω στο δυτικό τμήμα των βουνών της Βροντούς. Ξεκινά απ’ τα 700 μ. (ρέμα Κονλού) και φτάνει ως τα 1.849 μ. στην κορυφή Αλή Μπαμπάς, όπου η θέα είναι πανοραμική με τον κάμπο των Σερρών πιάτο.   Το όνομα προήλθε είτε από παραφθορά του τουρκικού τοπωνύμιου Yailas (γιαϊλιάς), που σημαίνει το μέρος που παραθερίζουμε, ή απ’ τον προφήτη Ηλία, που -επιτέλους ήρθε η ώρα να το μάθουμε- βρίσκεται εκεί που βρίσκεται (πάντα στην κορυφή) γιατί είναι ο προστάτης των ελληνικών βουνών.

- Advertisement -

5 λάθη που κάνουμε στα ταξίδια μας με μικρή αποσκευή

Το ορειβατικό καταφύγιο στον Λαϊλιά. Είκοσι δύο διαφορετικά είδη δέντρων ζουν στο δάσος και 21 ποικιλίες άλλων φυτών είναι μοναδικές στον κόσμο. Στον ουρανό πετάνε ξεφτέρια, ψευταϊδόνια, αετομάχοι και φιδαετοί και στη γη κυκλοφορούν, μακριά απ’ το βάρβαρο κι επιθετικό άνθρωπο, ασβοί, λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια κι ένα ιδιαίτερο είδος αγριόγατας!   Μέσα στο ίδιο το δάσος του Λαϊλιά υπάρχει κι άλλο ένα μινιόν σπουδαίας σημασίας. Το δάσος του Σφαγνώνα, από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη, είναι ένας ζωντανός παλαιοβοτανικός κήπος, 39 στρέμματα όλα κι όλα, που περικλείει την ιστορία και την εξέλιξη ολόκληρου του δάσους. Έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μαζί με Λαϊλιά προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000. Το καλύτερο είναι ότι υπάρχουν κιόσκια και σηματοδοτημένα μονοπάτια, και περνά και το περιπατητικό μονοπάτι Ε6, για να το απολαύσεις με την ηρεμία σου.   Υπάρχουν 2 ξενοδοχεία σε απόσταση 3 χλμ. από το βουνό, η Αετόπετρα (6945772051) και η Κανέλλα, στην Κορφή (6932 950107).   Στη θέση Ολύμπια, στο βουνό μέσα στο δάσος, υπάρχει ένα καταπληκτικό ορειβατικό καταφύγιο. Επικοινωνήστε με την αναπτυξιακή δημοτική εταιρεία (23210 64402-3) για να ενημερωθείτε από τους ευγενικούς υπαλλήλους, για το αν είναι ανοιχτό.

Οι μέδουσες γεμίζουν ξανά τον Κορινθιακό: Τι να προσέξετε αν σας τσιμπήσουν

Φολόη

Εδώ είναι ο τέλειος παράδεισος του πεζοπόρου και του ποδηλάτη για off road πενιές, ιδανικός και για ιππασία.   Αν το δεις από ψηλά, μοιάζει μ’ ένα απέραντο αλώνι σε ακτίνα 10χιλιομέτρων, αν το δεις από χαμηλά, με δρεπάνι!   Καλωσήλθατε στο αγαπημένο μου δάσος, το ένα και μοναδικό, το απέραντο δάσος της Φολόης, το δάσος με τις βελανιδιές. Όχι σαν τις βελανιδιές που ξέρετε, αν ξέρετε. Αυτές εδώ είναι σπερμοφυείς, φυτρώνουν δηλαδή από το δικό τους σπόρο, γενεά τη γενεά, είναι πανύψηλες, 20 μέτρα, άλλες ευθυτενείς σαν κυπαρίσσια κι άλλες χοντρές και πολύκλωνες. Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 5. Τι πέντε;   Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές και το καλύτερο δεν τ’ ακούσατε ακόμη. Το δάσος είναι επίπεδο, ούτε βουνά ούτε χαράδρες, μία απέραντη ισιάδα, αλλού φωτεινή αλλού σκοτεινή, ένας ολοζώντανος πράσινος ωκεανός.   Κάνετε σλάλομ ανάμεσα σ’ αναρίθμητους ψηλούς κορμούς κάτω από μία ζωηροπράσινη φουντωτή ομπρέλα κλαδιών και φύλλων και χαίρεστε που το δάσος δεν έχει σκοπό να τελειώσει κάπου. Και πού να τελειώσει; Η έκτασή του ξεπερνά τα 45.000 στρέμματα και στο χώμα έχει μόνο στρωμένη φτέρη, σφερδούκλια και μανιτάρια. Οι ντόπιοι το ονόμασαν και «Κάπελη», που σημαίνει άφθονο δάσος.   Συμπέρασμα; Εδώ είναι ο τέλειος παράδεισος του πεζοπόρου και του ποδηλάτη για off road πενιές, ιδανικός και για ιππασία. Οπωσδήποτε κράνος και σχετικές προφυλάξεις – τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν ξερά πεσμένα κλαδιά, αλλά οι διαδρομές είναι βατές και αμέτρητες. Βουναλάκια, φυσικά εμπόδια, κλίσεις για άλματα, ρυάκια ξέμπαρκα από τον Ερύμανθο Ποταμό, όλα σου φωνάζουν «όρμα»!   Τι να πρωτογράψει γι’ αυτά που ακούει και βλέπει κανείς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Πέρδικες, τσαλαπετεινοί, μπεκάτσες, κούκοι, τρυγόνια, δρυοκολάπτες, αετοί, αετομάχια, ξεφτέρια και κουκουβάγιες στη δύση.

8 βασικές φράσεις που πρέπει να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του δάσους είναι ότι διασχίζεται από αρκετούς αριθμημένους δασικούς δρόμους, ο κεντρικός μάλιστα είναι ασφαλτοστρωμένος. Έτσι εύκολα και γρήγορα μπορείς ν’ αλλάζεις θέση και τοποθεσία, παραμένοντας πάντα στην καρδιά του δάσους.   Περίεργο πράγμα αυτό με τα δάση μέσα στα δάση, σαν τις ρώσικες μπάμπουσκες. Εδώ έχουμε δύο δάση μέσα στο δάσος. Πριν 20 χρόνια, στη θέση Λάκα-πούσι δεντροφυτεύτηκε και περιφράχτηκε έκταση 100 στρ. ώστε να χρησιμεύσει για παραγωγή νέων φυτών, ενώ σε άλλη τοποθεσία, πριν 30 χρόνια και βάλε, φυτεύτηκαν γενετικώς ελεγχόμενες ποικιλίες πεύκης για παραγωγή σπόρου για αναδασώσεις. Κίνδυνος στη Φολόη Το ξύλο της βελανιδιάς πληρώνεται καλά, αυτού του σπάνιου είδους πολύ ακριβότερα. Κάποιοι μπουκάρουν στο δάσος τις νύχτες και κατεβάζουν δέντρα, κόβουν κορμούς και αραιώνουν επικίνδυνα το δάσος. Οι γέροντες των διπλανών χωριών θλίβονται και ζητάνε απ’ τους νεότερους να καταλάβουν ότι αυτό το δάσος είναι το μέλλον τους. Πού βρίσκεται Δώδεκα χλμ από την αρχαία Ολυμπία ή 40 χλμ. ανατολικά από τον Πύργο Ηλείας. Κεφαλοχώρι κοντά στο δάσος είναι ο Λάλας (998 κατ.) και στο δήμο που προσπαθεί να ανοίξει δρόμους τουρισμού θα σας ενημερώσουν για δωμάτια σε όλη την περιοχή.   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Δήμος Φολόης: 26240 41882

Πηγή: www.lifo.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,072LikesLike
88,717 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ