Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
13.7 C
Athens
HomeΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΔραστηριότητες και εμπειρίες στο Ζαγόρι: Όλα όσα μπορείτε να δείτε και να...

Δραστηριότητες και εμπειρίες στο Ζαγόρι: Όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε

Περίπου 5,5 ώρες με το αυτοκίνητο, 476 χιλιόμετρα- εξαρτάται και σε ποιο χωριό θέλετε να πάτε- θα σας υποδεχτούν φιλόξενοι άνθρωποι και θα αντικρίσετε τοπία παραμυθένια και φυσικά αξιοθέατα μοναδικά! Τα χωριά του Ζαγορίου, κοινώς γνωστά ως Ζαγοροχώρια, είναι παραδοσιακά, γραφικά και πανέμορφα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που γοητεύουν με την άγρια ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει! Τα χωριά είναι δεκάδες και σε όποιο και να βρεθείτε έχει τη δική του ομορφιά. Ωστόσο εκτός από τα χωριά στην περιοχή υπάρχουν φυσικά αξιοθέατα, μνημεία, δραστηριότητες και εμπειρίες που από μόνα τους μπορούν να είναι προορισμός!

Από πεζοπορία και rafting μέχρι τοπική γαστρονομία και πολιτιστικές βόλτες τα Ζαγοροχώρια έχουν τα πάντα να προσφέρουν στον επισκέπτη!

- Advertisement -
Χωριά Ζαγορίου

Εδώ συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Ζαγόρι για να τα βάλετε στο πρόγραμμα με την πρώτη ευκαιρία γιατί θα σας εξασφαλίσουν αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες!

1. Βόλτα στα πέτρινα χωριά

Φυσικά κάθε εμπειρία εδώ ξεκινάει από μια βόλτα στα πανέμορφα πέτρινα Ζαγοροχώρια και την πρώτη επαφή με την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου.

5 ορεινά ελληνικά χωριά, Βίτσα
Βίτσα

Τα Ζαγοροχώρια είναι γνωστά για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Τα Ζαγοροχώρια είναι χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι 1, 2 ή 10 αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη που δεν πάει κόντρα με το περιβάλλον.

Όποιο χωριό και να επισκεφτείτε θα σας εντυπωσιάσει κυρίως με την αρχιτεκτονική αλλά το καλύτερο είναι να επισκεφθείτε συνδυαστικά όσα περισσότερα μπορείτε και ανακαλύψτε την τοπική κουλτούρα. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε και τα 46 χωριά του Ζαγορίου.

Αρίστη

2.Κολυµπήθρες στο Πάπιγκο

Ένα σπάνιο φυσικό φαινόµενο, που, σύµφωνα µε ιστορικές πηγές, κέρδισε το ενδιαφέρον µέχρι και του Αλή Πασά, ο οποίος απολάµβανε το µπάνιο του τους καλοκαιρινούς µήνες. Πρόκειται για ένα «στένεµα» του ρέµατος Ρογκοβού, που το µετατρέπει σε µικρό φαράγγι, δηµιουργώντας µε το νερό µικρές φυσικές πισίνες… Θα τις συναντήσετε ανάµεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, αφού ακολουθήσετε ένα µονοπάτι 2’. Το θέαµα είναι µαγευτικό!

3.Σκάλα Βραδέτου

Βαρδέτο Ζαγορίου και Σκάλα Βαρδέτου
To χωριό Βραδέτο

Στο ιλιγγιώδες υψόµετρο των 1.340 µ. το οµώνυµο χωριό είναι γνωστό για τη Σκάλα του, η πλέον επιµήκης από τις 4 που σώζονται. Πρόκειται για ένα καλντερίµι 1.200 σκαλοπατιών που σµιλεύτηκε από ντόπια πέτρα και µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Σήµερα προσελκύει χιλιάδες πιστούς της πεζοπορίας σε µια διαδροµή 40΄.

Η σκάλα του Βραδέτου

4.Φαράγγι του Βίκου

Φαράγγι Βίκος
Το φαράγγι του Βίκου

Με µήκος 12 χλµ. –ξεκινά από τον Βίκο και καταλήγει στο χωριό των Κήπων– κατέχει ρεκόρ Guinness, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο παγκοσµίως! Μαζί µε τον ποταµό Βοϊδοµάτη συνιστά τον πυρήνα του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου. Η διάσχισή του διαρκεί 5 ώρες.

5.Δρακόλιµνη Τύµφης (Γκαµήλας)

Δρακολίμνη

Σε υψόµετρο 2.100 µ. στο όρος Τύµφη και µε βάθος που δεν ξεπερνά τα 3 µ. οφείλει τη δηµιουργία της στους τελευταίους παγετώνες πριν από 10.000 χρόνια! Ανεπανάληπτο αλπικό τοπίο, µε µόνιµο νερό και τους χαρακτηριστικούς τρίτωνες (ένα σπάνιο αµφίβιο σαν σαύρα). Θα φτάσετε µετά από 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, ενώ απέχει 1 ώρα από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας.

6.Εξερευνήστε τα γεφύρια

Τα γεφύρια είναι τα διαμάντια του Ζαγορίου και η περιοχή φημίζεται για αυτά. Αξίζει σίγουρα να τα εξερευνήσετε! Ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά είναι το γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα.

Γεφύρι Κόκκορη
Το γεφύρι του Κόκκορη

Ένα από τα ελάχιστα πέτρινα τρίτοξα γεφύρια. Θα το συναντήσετε στον Βοϊδοµάτη, τον παραπόταµο του Αώου κοντά στους Κήπους. Ονοµάστηκε «Καλογερικό» γιατί µετατράπηκε από ξύλινο σε πέτρινο µε χορηγία του ηγούµενου Σεραφείµ το 1748. Πήρε επιπρόσθετα το όνοµα «Πλακίδα» µιας και επισκευάστηκε το 1863 από τους Αλέξη και Ανδρέα Πλακίδα. Εξίσου γνωστό είναι και το µονότοξο του Κόκκορη το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκούλι, το Δίλοφο και τους Κήπους. Χτίστηκε το 1750, είναι μονότοξο, με άνοιγμα 23,6 μέτρα και έχει πάρει το όνομά του από τον Γρηγόρη Κόκκορο ο οποίος είχε μύλο δίπλα στην γέφυρα.

Το Γεφύρι της Κλειδωνιάς που βρίσκεται στο τέλος της χαράδρας του Βίκου χρονολογείται από το 1853 και αποτελεί επίσης ένα από τα κορυφαία γεφύρια του Ζαγορίου.

Γέφυρα Πλακίδα με φόντο το χωριό Κήποι. Πέτρινο γεφύρι Καλογερικού στον ποταμό Βοϊδομάτη. Κεντρικό Ζαγόρι
Γέφυρα Πλακίδα με φόντο το χωριό Κήποι. Πέτρινο γεφύρι Καλογερικού στον ποταμό Βοϊδομάτη. Κεντρικό Ζαγόρι

7.Εκκλησίες και μοναστήρια

Τα Ζαγοροχώρια φιλοξενούν πολλές ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια, όπως η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια της Ηπείρου, που τοποθετείται χρονικά στο 1412. Είναι ένα πραγµατικό πέτρινο φρούριο µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου, ενώ ένα γραφικό λιθόστρωτο κατηφορικό καλντερίµι οδηγεί στην είσοδό της.

Η ιστορική Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι

Εξίσου γνωστή η Μονή Ρογκοβού. Ανάµεσα σε Τσεπέλοβο και Καπέσοβο, η µονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και είναι ξακουστή για το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο της και τις τοιχογραφίες από το 1765.

Η Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Σκαρφαλωµένη σε απόκρηµνα βράχια µεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, κοντά στις όχθες του Βοϊδοµάτη, χτίστηκε το 1579 και χρησίµευε ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν αυτοί κινδύνευαν από τους Τούρκους. Παρατηρήστε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και τις άριστης ηπειρώτικης τεχνικής τοιχογραφίες, που γυρίζουν τον χρόνο στον 17ο αιώνα.

8.Μουσεία

Το Ζαγόρι, με την πλούσια ιστορία και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική, φιλοξενεί μια σειρά από ενδιαφέροντα μουσεία που αποκαλύπτουν την καθημερινότητα και τον πολιτισμό των κατοίκων του.

Τα μουσεία στην περιοχή αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Μέσα από αυτά, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο και να ανακαλύψουν την ιστορία, τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Σχεδόν σε κάθε χωριό του Ζαγορίου θα βρείτε κάποιο μικρότερο μουσείο ή εκθεσιακό χώρο με ενδιαφέροντα εκθέματα.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο των Κήπων ή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πάπιγκου και μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Επίσης από τα πιο σημαντικά στην περιοχή είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λαζαρίδη. Πάνω από 1.240 διαφορετικά είδη σπάνιων φυτών ευδοκιµούν στα φαράγγια και τα βράχια του Βίκου! Αν θέλετε να πάρετε µια γεύση, υπάρχει έκθεση που στεγάζεται στο σπίτι του φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, στο χωριό Κουκούλι.

Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του Ζαγορίου, στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια στους Κήπους και πρόκειται για το Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη. Ο Αγάπιος Τόλης, αφιέρωσε τη ζωή του συλλέγοντας πάνω από 40.000 αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενδυμασίες, εργαλεία, έπιπλα και φωτογραφίες που απεικονίζουν την παραδοσιακή ζωή των Ζαγοριτών. Μια βόλτα στο μουσείο είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο.

Στο χωριό Ελαφότοπος, θα βρείτε ένα μουσείο αφιερωμένο στις παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων του Ζαγορίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών. Εργαλεία γεωργίας, υφαντουργίας, ξυλουργικής και άλλες χειροτεχνίες παρουσιάζονται με τρόπο που αναδεικνύει την εξυπνάδα και την εφευρετικότητα των ανθρώπων του τόπου.

Επισκεφτείτε επίσης τη Βιβλιοθήκη Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο. Στεγάζεται στο κτίριο της Πασχαλείου Σχολής και διαθέτει μια σημαντική συλλογή βιβλίων, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 13 σωζόμενα αντίτυπα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Επισκεφτείτε τη Βιβλιοθήκη Μιχ. Αναγνωστόπουλου στο Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για την προσωπική βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου, με πάνω από 1250 τόμους, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στον κόσμο των βιβλίων και της γνώσης.

Αφιερωμένο στην τέχνη της κουκουλιέρας, το μουσείο Κουκούλι Κώστα Λαζαρίδη στο Μονοδένδρι παρουσιάζει τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κουκουλιών, μιας παραδοσιακής ασχολίας που συνέδεε άρρηκτα τους κατοίκους του Ζαγορίου με τη φύση.

Το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων στο Μονοδένδρι είναι ένας πολυχώρος που φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις, εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αφιερωμένο στην ιστορία του χωριού Καλπάκι και στην συμμετοχή των κατοίκων του σε πολέμους και επαναστάσεις, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου παρουσιάζει μια συλλογή από όπλα, στολές και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό βίο.

9.Λίμνη Ζορίκα

Λίμνη Ζορίκα Πίνδος

Η παραμυθένια «λίμνη με τα νούφαρα» μέσα σε καταπράσινο δάσος… Γνωστή στο Ζαγόρι ως η «λίμνη με τα νούφαρα» ξεχωρίζει με το φυσικό της κάλλος, καθώς αγκαλιάζεται από ένα καταπράσινο πευκόδασος!

Η λίμνη Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η λίμνη με τα νούφαρα», ενώ την ονομασία Ζορίκα την πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά.

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό στη φύση. Το μέγεθος είναι πολύ μικρό, καθώς φτάνει περίπου τα 2 στρέμματα, με μια περίμετρο 180 μέτρων.

λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι με νούφαρα

Παραμυθένιο σκηνικό στη μέση του δάσους

Οι όχθες της από τη μεριά του δρόμου είναι ήρεμες και έτσι μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά, ενώ από τη μεριά του δάσους υψώνεται ένας πυκνόφυτος λόφος.

Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί έναν σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδας.

Η λίμνη αγκαλιάζεται από ένα δάσος που αποτελείται από όμορφα μαύρα πεύκα, ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχουν οξιές. Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία όταν ανθίζουν, στις αρχές του καλοκαιριού, δίνουν μια ονειρική εικόνα στο τοπίο.

Λίμνη Ζορίκα

Μέσα και γύρω από τη λίμνη ζούνε μπούφοι και σπάνιοι μαύροι δρυοκολάπτες, αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές.

Πολύ συχνή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας, ενώ άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι οι αγριόγατες, τα ζαρκάδια, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα δασοκούναβα, οι λαγοί, οι σκίουροι και οι δασομυωξοί.

10. Ο ποταµός Βοϊδοµάτης

Από τα ελάχιστα ποτάµια µε πόσιµο νερό και σταθερή θερµοκρασία 4°C όλο τον χρόνο, ξεχωρίζει για την πρωτόγνωρη φυσική οµορφιά του που µαγεύει, ενώ τα πεντακάθαρα παγωµένα νερά –πηγάζουν από το Φαράγγι του Βίκου και καταλήγουν στον Αώο– αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λάτρεις των extreme sports και του rafting.

21.Δραστηριότητες στη φύση

Τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων για όλους τους τύπους ταξιδιωτών. Από την πεζοπορία και το ράφτινγκ μέχρι ιππασία και κολύμπι σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει!

Πεζοπορία: Τα Ζαγοροχώρια διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που διασχίζουν φαράγγια, δάση και καταπράσινους λόφους. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές περιλαμβάνουν το Φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο, και το μονοπάτι που ακολουθεί τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Ράφτινγκ: Ο ποταμός Βοϊδομάτης είναι ιδανικός για ράφτινγκ, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ιππασία: Εξερευνήστε την περιοχή πάνω σε ένα άλογο και απολαύστε την επαφή με τη φύση.

Κολύμπι: Οι Κολυμπήθρες δτο Πάπιγκο είναι φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα νερά, ιδανικές για μια δροσιστική βουτιά.

Φωτογραφία: Τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες για φωτογραφία, από τα πανέμορφα τοπία μέχρι τα παραδοσιακά χωριά.

Αναρρίχηση: Για τους πιο έμπειρους, υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες για αναρρίχηση.

Παρατήρηση πουλιών: Η περιοχή είναι ιδανική για την παρατήρηση πουλιών (bird watching).

Canyoning: Μπορείτε να κάνετε canyoning στο Ρέμα του Ρογκοβού που πηγάζει από την Τύμφη. Η διαδρομή των 800 μέτρων περιλαμβάνει μία διαδρομή 25 λεπτών μέχρι τα ραπέλ, 3 φυσικές νεροτσουλήθρες και βάθρες. Το φαράγγι είναι αρκετά απαιτητικό, αν και ενδείκνυται και για αρχάριους και για παιδιά άνω των 12 ετών, αρκεί να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να ξέρουν κολύμπι.

Extreme sports Ελλάδα
Rafting στον Βοϊδομάτη

12. Γαστρονομία & τοπική κουζίνα

Τα Ζαγοροχώρια, με την παρθένα φύση και την πλούσια ιστορία τους, προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η τοπική κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της περιοχής και συνδυάζει απλά, αγνά υλικά με παραδοσιακές συνταγές.

Η ζαγορίσια κουζίνα είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Αφήστε τις γεύσεις να σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και παραδόσεις.

Χαρακτηριστικά της Ζαγορίσιας Κουζίνας

Φρέσκα, τοπικά προϊόντα: Η βάση της ζαγορίσιας κουζίνας είναι τα φρέσκα, εποχιακά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Τυριά, μέλι, αλλαντικά, λαχανικά, φρούτα και βότανα συλλέγονται από τους ίδιους τους παραγωγούς και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων.
Πίτες: Οι πίτες αποτελούν σήμα κατατεθέν της ηπειρώτικης κουζίνας και φυσικά της ζαγορίσιας. Κασόπιτα, μπατσίνα, μπλατσάρα, κοτόπιτα και πολλές άλλες ποικιλίες πίτας θα σας ενθουσιάσουν!
Κρέατα: Τα κρέατα, κυρίως από πρόβατο και κατσίκι, μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Γίδα βραστή, κοκορέτσι, κλέφτικο, αλλά και πιο απλά ψητά είναι μερικές από τις επιλογές που θα βρείτε.
Φασόλια και όσπρια: Τα φασόλια, τα κουκιά και τα ρεβίθια αποτελούν βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών πιάτων. Μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, συνοδεύουν τα κρέατα και τις πίτες.
Γλυκά: Τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι και τα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως το χαλβάς και το ραβανί συμπληρώνουν το γεύμα με έναν γλυκό και αρωματικό τρόπο.

Πίτα Ζαγόρι
Παραδοσιακή ζαγορίτικη πίτα σε ταβέρνα της περιοχής

Τι να δοκιμάσετε στα Ζαγοροχώρια:

Κασόπιτα: Η πιο διάσημη πίτα της Ηπείρου, φτιαγμένη με καλαμποκάλευρο, τυρί και αυγά.
Μπατσίνα: Πίτα με πατάτες και τυρί.
Μπλατσάρα: Πίτα με χόρτα.
Γίδα βραστή: Ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται με πατάτες και σάλτσα.
Κοκορέτσι: Από τις πιο παραδοσιακές κρεατοφαγικές επιλογές στην περιοχή.
Κλέφτικο: Αρνί ή κατσίκι ψημένο σε φούρνο με πατάτες.
Φασολάδα: Παραδοσιακή φασολάδα με λαχανικά και μυρωδικά.
Γλυκά του κουταλιού: Κεράσι, σύκο, βύσσινο και άλλα πολλά.
Μέλι: Το ζαγορίτικο μέλι είναι φημισμένο για τη γεύση και τα αρώματά του.

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Πού να φάτε:

Ταβέρνες: Σε κάθε χωριό θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν αυθεντική ζαγορίσια κουζίνα. Εδώ μπορείτε να δείτε 6 ταβέρνες στο Ζαγόρι για εξαιρετική παραδοσιακή ηπειρώτικη κουζίνα.
Καφενεία: Απολαύστε τον καφέ σας και δοκιμάστε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο και μεζέδες.
Ξενώνες: Πολλοί ξενώνες προσφέρουν πρωινό με τοπικά προϊόντα και δυνατότητα για δείπνο με παραδοσιακά πιάτα.

Tips

Επισκεφθείτε τοπικούς παραγωγούς: Αγοράστε φρέσκα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και ανακαλύψτε τις γεύσεις της περιοχής.
Ζητήστε τις προτάσεις των ντόπιων: Οι ντόπιοι θα σας προτείνουν τα καλύτερα μέρη για να γευτείτε την τοπική κουζίνα.
Δοκιμάστε τα τοπικά ποτά: Τσίπουρο, κρασί και μπίρα παραγωγής μικρών ζυθοποιείων συνοδεύουν ιδανικά τα γεύματα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,054LikesLike
88,666 FollowersFollow
184,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ