Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, στην περιοχή Πέραμα, το ομώνυμο σπήλαιο πάνω στον λόγο Γορίτσα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής.
Δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε συστηματικά από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου, τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
Διαβάστε ακόμα: Δες τα πιο απόκοσμα σπήλαια της Ελλάδας
Ουσιαστικά το σπήλαιο είναι τμήμα της κοίτης υπόγειου ποταμού, ηλικίας περίπου 1.500.000 ετών. Καλύπτει συνολικά έκταση που πλησιάζει τα 150.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ η τουριστική διαδρομή ξεπερνά κατά τι το ένα χιλιόμετρο.
Η υψομετρική διαφορά από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. H θερμοκρασία του αέρα είναι 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία στο νερό και τις μικρές λίμνες που σχηματίζονται μέσα στο σπήλαιο είναι 14 βαθμοί. Η υγρασία του σπηλαίου αγγίζει το 100%.
Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε εντυπωσιακούς συνδυασμούς συναρπάζουν τους επισκέπτες ενώ το 1956 ανακαλύφθηκαν εκεί απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων.
Διαβάστε ακόμα: Τα ελληνικά σπήλαια όπου απαγορεύεται η είσοδος
Το σπήλαιο αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους, υπάρχει όμως και ένα μέρος του που παραμένει ανεξερεύνητο. Είναι το λεγόμενο «Άγνωστο Σπήλαιο».
Πηγή: newsbeast.gr