Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens
HomeTravel NewsΔιατηρητέα Μνημεία Φύσης θα ανακηρυχθούν τα υπεραιωνόβια πλατάνια στην Θεσσαλονίκη! (video)

Διατηρητέα Μνημεία Φύσης θα ανακηρυχθούν τα υπεραιωνόβια πλατάνια στην Θεσσαλονίκη! (video)

Σε διατηρητέα μνημεία της φύσης αναμένεται να ανακηρυχθούν τέσσερα υπεραιωνόβια πλατάνια της Θεσσαλονίκης, κάθε ένα από τα οποία συμπληρώνει αρκετούς αιώνες ζωής.

Επίσης, μην χάσετε την μεγάλη προσφορά από την Ryanair! Ταξιδέψτε με 10 ευρώ μόνο!

- Advertisement -

Τα πλατάνια βρίσκονται στην περιοχή των Κάστρων στην πλατεία Ναυαρίνου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα συζητηθεί η κήρυξη των πλατανιών σε διατηρητέα μνημεία φύσης. Στόχος του κεντρικού δήμου είναι να προστατεύσει και να διατηρήσει το διηνεκές ως φυσική κληρονομιά για όλη τη περιοχή και τις επόμενες γενιές.

Εκπονήθηκε και μελέτη, μαζί με ειδική έκθεση, για τα πλατάνια από μία ομάδα δασολόγων – περιβαλλοντολόγων και ειδικών επιστημόνων, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι όλα τα πλατάνια βρίσκονται εντός των τειχών της παλιάς πόλης. Μάλιστα, σε αυτό το κομμάτι το οποίος δεν κάηκε το 1917, στην μεγάλη πυρκαγιά.

Η ηλικία και η κατάσταση τους

Το γηραιότερο από αυτά βρίσκεται στην περιοχή των Κάστρων και είναι ηλικίας 828 ετών. Μετέπειτα, ακολουθούν ο πλάτανος της πλατείας Ναυαρίνου που εκτιμάται στα 310 έτη, της πλατείας Τσιρογιάννη στα 235 έτη και του τούρκικου προξενείου στα 205 έτη.  

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τον πλάτανο στα Κάστρα ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι ακραίας επικινδυνότητας. Ενώ το ριζικό σύστημα αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και τα κλαδιά του αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Για τον πλάτανο στο τουρκικό προξενείο ο κορμός του αξιολογήθηκε να είναι υψηλής επικινδυνότητας. Επίσης και το ριζικό του σύστημα, σε αντίθεση με τα κλαδιά του που αξιολογήθηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Μέτριας επικινδυνότητας, όσον αφορά τον κορμό, αλλά και τα κλαδιά του αξιολογήθηκε ο πλάτανος στην πλατεία Τσιρογιάννη. Εν αντιθέσει με αυτόν της πλατείας Ναυαρίνου ο οποίος θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας.

Οι ερευνητές λόγω της σπουδαιότητας τους, προτείνουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία καθώς και την ανάδειξή τους.

Όπως να περιλαμβάνονται προστατευτικές κατασκευές για τη στήριξη του κορμού αλλά και των κλαδιών του. Να τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός και πινακίδες ερμηνείας στις οποίες θααναγράφονται πληροφορίες λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος .

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,130LikesLike
89,042 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ