Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει να δίνουμε φιλοδώρημα αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πρωτοφανές; Κι όμως! Μάθετε παρακάτω τι ακριβώς ισχύει και πόσα χρήματα πρέπει να αφήνετε σε κάθε χώρα του εξωτερικού.
Μια έρευνα του Good Housekeeping Institute αποκαλύπτει
σε ποιες χώρες πρέπει και σε ποιες είναι απαγορευτικό να αφήνετε φιλοδώρημα.
Στην Αμερική,
για παράδειγμα, οι σερβιτόροι περιμένουν το φιλοδώρημα και θεωρούν πολύ αγενές το να μην τους αφήσει ο πελάτης τίποτα. Μάλιστα, το μέγεθος του φιλοδωρήματος στην Αμερική είναι το 10-25% του συνολικού λογαριασμού πράγμα που το καθιστά το μεγαλύτερο φιλοδώρημα από όλες τις χώρες.
Στην Ιαπωνία και την Κίνα, από την άλλη, θεωρούν προσβλητικό το να αφήσει στους σερβιτόρους ο πελάτης παραπάνω χρήματα.
Η ρομαντική φωτογραφία από τη Σαντορίνη που αναστάτωσε το Twitter- Γιατί;
Στη Γαλλία
υπάρχει νόμος που λέει πως το φιλοδώρημα πρέπει να περιλαμβάνεται στον λογαριασμό και να μην δίνεται έξτρα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι τουρίστες που δεν το γνωρίζουν αυτό με αποτέλεσμα να αφήνουν και έξτρα φιλοδώρημα.
Στην Ελλάδα
Μοναδικό θέαμα: «Παρέλαση» φλαμίνγκο στο Ναύπλιο- Εκπληκτικό video
-για να γνωρίζετε τι ισχύει και στην χώρα μας- το φιλοδώρημα καλό είναι να είναι το 5-10% του συνολικού λογαριασμού. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, την Τουρκία, το Μεξικό, την Αίγυπτο, την Γερμανία και την Ινδία.
Στην Αυστραλία
το φιλοδώρημα πρέπει να είναι το 10-15% του συνολικού λογαριασμού, στον Καναδά το 20%, στη Νότια Αφρική, την Ισπανία και την Πορτογαλία το 10-12,5%.
Με λίγα λόγια καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας πως εκτός Ελλάδας που αρκεί το 5-10% του συνολικού λογαριασμού στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού -εκτός ΗΠΑ- ένα 10-15% είναι ένα καλό ποσό για φιλοδώρημα.
ΠΗΓΗ: spirossoulis.com