Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
13.2 C
Athens
HomeTravel NewsΔεν φαντάζεστε ποια χώρα αλλάζει πρωτεύουσα!

Δεν φαντάζεστε ποια χώρα αλλάζει πρωτεύουσα!

Δεν φαντάζεστε ποια χώρα αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα λόγω της κλιματικής αλλαγής! Παρόλο τη μεγάλη δαπάνη, η αλλαγή κρίνεται απαραίτητη καθώς η πρωτεύουσα βυθίζεται σε ορισμένες περιοχές κατά δυο ίντσες το χρόνο εξαιτίας της μεταβολής του παγκόσμιου κλίματος.

Η Ινδονησία είναι αυτή η χώρα που αποκτά νέα πρωτεύουσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Την πρόθεση αυτή έκανε γνωστή ο πρόεδρος της χώρας Joko Widodo, ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιο να χτίσει μια νέα πρωτεύουσα από την αρχή, καθώς η Τζακάρτα, βυθίζεται!

- Advertisement -

Η βύθιση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Τζακάρτα είναι χτισμένη σε βαλτώδη εδάφη, αλλά λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα είναι επίσης ευάλωτη σε πλημμύρες. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο η Τζακάρτα πέρσι είχε γίνει πρώτο θέμα στο BBC!

Τζακάρτα Ινδονησία

«Ως ένα μεγάλο έθνος, που είναι ανεξάρτητο για 74 χρόνια, η Ινδονησία ποτέ δεν επέλεξε τη δική της πρωτεύουσα», ανέφερε σε τηλεοπτική του ομιλία. «Το βάρος που σηκώνει η Τζακάρτα είναι υπερβολικά μεγάλο, ως οικονομικό, εμπορικό και επιχειρησιακό κέντρο διακυβέρνησης», συμπλήρωσε. Η θέση της νέας πρωτεύουσας, σύμφωνα με το CNN, βρίσκεται στη μέση της ζούγκλας του νησιού Βόρνεο.

«Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει εις βάθος μελέτες τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο Joko. «Το αποτέλεσμα αυτών των μελετών δείχνει ότι η ιδανική τοποθεσία για τη νέα πρωτεύουσα αποτελεί μέρος του Ανατολικό Καλιμαντάν». Όσο για το κόστος, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ανέρχεται περίπου στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια- περίπου το 19% αυτών των χρημάτων θα προέλθουν από τη κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από ιδιώτες επενδυτές.

Το ιστορικό χωριό που “εξαφανίζεται” λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Το ιστορικό χωριό που "εξαφανίζεται" λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο με τις δυσάρεστες επιπτώσεις της, ακόμα και στην Ελλάδα όπου τα μνημεία να κινδυνεύουν! Αυτή τη φορά έγινε γνωστό ότι ένα ιστορικό χωριό “εξαφανιζεται” καθώς βυθίζεται από την διάβρωση των ακτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ο λόγος για το ιστορικό χωριό Λάχου-Κπάντα, όπου τα τελευταία 30 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής – που βρίσκεται μόλις 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού – έχουν δει τη φυλακή, το νοσοκομείο και το σχολείο τους να βυθίζονται. Κάθε χρόνο η στάθμη του νερού ανεβαίνει όλο και περισσότερο και οι κάτοικοι έπρεπε να μετεγκατασταθούν σχεδόν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά από τη δεκαετία του 1970.

Λάχου-Κπάντα, Δυτική Αφρική
LUC GNAGO / REUTERS

«Πλέον, ζούμε με την αγωνία. Τι θα συμβεί αν δεν έρθει κανένας να μας βοηθήσει; Θα εξαφανιστούμε”, δήλωσε ένας από τους κατοίκους του χωριού στο Reuters.

Μάλιστα παρατηρήθηκε και το μακάβριο θέαμα της εκταφής σωμάτων συγγενών και φίλων από τους κατοίκους, φοβούμενοι ότι οι τάφοι τους θα χαθούν με τις σορούς στη θάλασσα.

Λάχου-Κπάντα χωριό Δυτικής Αφρικής
LUC GNAGO / REUTERS

Πρόβλημα σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Αφρικής

Στη Δυτική Αφρική, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κατά μήκος των ακτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την τήξη των πολικών πάγων έχει ως αποτέλεσμα τη βύθιση χωριών και πόλεων.

Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η κακοσχεδιασμένες κατασκευές που βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές  ή η χρήση της άμμου από την ακτή ως οικοδομικό υλικό επιδεινώνει τη διάβρωση και καθιστά τα κτίρια ευάλωτα.

Λάχου-Κπάντα χωριό
LUC GNAGO / REUTERS

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να συμπεριλάβουν την ευρύτερη περιοχή Γκραντ Λαχού στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της UNESCO σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη χρηματοδότηση για να σώσουν τη χερσόνησο, αλλά οι τοπικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι πολύ αργά, καθώς τα ιστορικά κτίρια έχουν ήδη χαθεί.

O υποβιβασμός των ακτών της κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 ή σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθιστώντας την μία από τις χώρες που πλήττονται χειρότερα στη Δυτική Αφρική. Για ολόκληρη τη Δυτική Αφρική ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,016LikesLike
88,554 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ