Με αυτά τα φυτά και θα ανανεώσετε το χώρο σας και θα εξυγιάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Δεν ξέρουμε αν είστε άνθρωπος της φύσης, κορίτσι των λουλουδιών και του Μάη, αλλά και να μην είστε αυτά τα φύτα εσωτερικού χώρου παραμένουν ιδανική επιλογή.
Πρόκειται για «πρασινάδες» (δύο από αυτές ανθοφόρες) που ομορφαίνουν αβίαστα το χώρο σας προσθέτοντας μια πράσινη, μοντέρα και κυριολεκτικά φρέσκια πινελιά (που θα γίνει τέλειο φόντο για τις φωτογραφίες σας στο Instagram). Παράλληλα, δεν απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας προκειμένου να μεγαλώσουν.
Deco diy :Υπέροχες ιδέες με φωτάκια για να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας!(photos)
Το πιο σημαντικό όμως και σύμφωνα με έρευνα της ΝASA, είναι οτι έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις επιβλαβείς οικιακές χημικές ουσίες από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας από τα υγρά καθαρισμού και της φορμαλδεΰδης από τα χαλιά. Και πιο καθαρή ατμόσφαιρα, σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για ιούς, βήχα, αλλεργίες και λοιμώξεις.
Με άλλα λόγια είναι εχθρικά προς τις χημικές ουσίες και τους πραθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να κυκλοφορούν στον εναέριο χώρο του σπιτιού σας και φιλικά προς εσάς, την αισθητική σας και τον χρόνο που έχετε για περιποίηση. Win win situation δηλαδή.
1. Σανσεβιέρια (κυλινδρόφυλλη)
Γνωστό και ως το «φυτό-φίδι», αποτελεί μια από τις πιο φιλικές στους αρχάριους «κηπουρούς» επιλογή, αφού χρειάζεται ελάχιστο πότισμα (τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό).
Τοποθετώντας το σε ένα σημείο με πολύ φως είναι σαν να έχετε κάνει τη μισή δουλειά (το φως το βοηθά να αναπτυχθεί περισσότερο και πιο γρήγορα).
Από εκεί και πέρα, αυτή η πρασινάδα που έχει καταγωγή από τη Δυτική Αφρικη θέλει μόνο λίγο πότισμα και είναι ευτυχισμένη. Και υπερδραστήρια -βεβαίως βεβαίως- ενάντια σε στοιχεία όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το ξυλόλιο και τριχλωροαιθυλένιο τα οποία και απορροφά προκειμένου να μη τα αναπνέετε εσείς.
2. Σπαθίφυλλο
Ανήκει στην οικογένεια των τροπικών φυτών και είναι ο γνωστός κρίνος. Ο λόγος που βρίσκεται στη λίστα είναι για τις εξίσου δραστικές του ιδιότητες ενάντια στα παραπάνω χημικά στοιχεία του αέρα.
Τι χρειάζεται για να είναι ευχαριστημένο; Ένα σκιερό, δροσερό σημείο και λίγο πότισμα (1 φορά/ εβδομάδα αν είναι χειμώνας και 2-3 φορές/εβδομάδα αν είναι Άνοιξη ή Καλοκαίρι).
3. Δράκαινα (μαρτζινάτα)
Ακόμα ένα τίμιο πράσινο φυτό για το σαλόνι σας. Με προέλευση από τη Μαδαγασκάρη, έχει εντυπωσιακό σχήμα που το κάνει να μοιάζει με μικρογραφία φοίνικα, πολύ «ζωντανό» χρώμα και χρειάζεται πότισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Που θα το βολέψετε μέσα στο σπίτι; Σε ένα σημείο με αρκετό φως, αλλά χωρίς να πέφτει κατευθείαν πάνω του. Και κάπως έτσι, αυτό θα ψηλώνει και όσο ψηλώνει θα εξυγιαίνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.
Με τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα και το εντυπωσιακό κόκκινο ή λευκό λουλούδι, αυτό το σχεδόν εξωτικής ομορφιάς φυτό από την Κολομβία είναι ένα διακοσμητικό «διαμάντι» για το σαλόνι σας το οποίο όμως δεν παύει να καθαρίζει την ατμόσφαιρα.
Τι απαιτεί για να αποδώσει τα μέγιστα; Μια θέση σε φωτεινό σημείο (χωρίς όμως να δέχεται απευθείας το ηλιακό φως), πότισμα μια φορά την εβδομάδα το χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι. Τέλος, καλό είναι να του ρίχνετε λίπασμα μια φορά ανά 2 εβδομάδες.
Χλιδή: Δείτε την υπέρπολυτελή θαλαμηγό του Μαρινάκη που κόστισε 13.500.000 ευρώ!
5. Μπέντζαμιν
Σύμφωνα με προσωπικές έρευνες και βιώματα, μπορώ να πω με υποκειμενική σιγουριά ότι 8 στα 10 ελληνικά μπαλκόνια έχουν μια γλάστρα με ένα περήφανο και φουντωτό μπέντζαμιν.
Αυτό το φυτό όμως μπαίνει και μέσα στο σπίτι και καθαρίζει τον αέρα από φορμαλδεΰδη, ξυλόλιο, αλλά και τολουΐνη.
Βρείτε του μια φωτεινή γωνιά με έμμεσο φως και ποτίζετε το συχνά (ειδικά το καλοκαίρι!-ναι, αυτό εδώ θέλει λίγη αγάπη παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα) κι εκείνο θα σας αποζημιώσει, τόσο με την εντυπωσιακή του όψη, όσο και με τις «εκκαθαριστικές» του ιδιότητες.
Πηγή: iefimerida.gr