Η βόλτα στη περίφημη Χατζημιχάλη Νταλιάνη…
Από τους πιο γνωστούς –αν όχι ο πιο γνωστός– πεζόδροµος της Παλιάς Πόλης, η Χατζηµιχάλη Νταλιάνη δεν ήταν πάντα η πιάτσα που είναι σήµερα, καθώς µέχρι πριν από κάποια χρόνια ο δρόµος ήταν τουλάχιστον αναξιοποίητος µέχρι κακόφηµος! Κι όµως πλέον είναι η πιάτσα των πιο γνωστών µεζεδοπωλείων στη πόλη που από το απόγευµα και µετά µέχρι σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες σφύζει από ζωή! Μας εντυπωσίασε γευστικά και αισθητικά η ολοκαίνουρια άφιξη του Baron, το all time classic Οινοποιείο και φυσικά το πολυσύχναστο Μεζεδοσχολείο, µε επίσης δυνατές επιλογές να αποτελούν το Μεσογειακό, Στης Άννας αλλά και το Θρούµπι στη Λαδόκολλα.
Baron
Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 36Α, παλια πολη, Τ. 28210 23297
Από τις πιο φρέσκες αφίξεις στον ολοζώντανο πεζόδροµο της Χατζηµιχάλη Νταλιάνη, που ήρθε αρχές Μαΐου για να µας συστήσει ένα ξεχωριστό «γευσιπωλείον». Με φόντο ένα ζεστό και new age tavern σκηνικό που υπογραµµίζεται µε τους πέτρινους τοίχους και τις παλ αποχρώσεις, απολαµβάνουµε σε παρεΐστικη ατµόσφαιρα νοστιµιές µεσογειακής κουζίνας µε έµφαση στο κρέας και τις αγνές πρώτες ύλες (τίποτα κατεψυγµένο), ενώ όλα ετοιµάζονται εκείνη τη στιγµή µπροστά µας στην open view κουζίνα, γι’ αυτό άλλωστε η κάρτα του περιλαµβάνει µόλις λίγο περισσότερες από 10 –εκλεκτές όµως– γευστικές προτάσεις! Οι ιδιαίτερες σαλάτες που συνδυάζουν εποχιακά λαχανικά µε φρούτα και ξηρούς καρπούς, πιάτα όπως το φιλέτο κοτόπουλο, γεµιστό µε µυζήθρα και λιαστή ντοµάτα τιµώνται δεόντως από τις παρέες των θαµώνων συνοδευµένα µε χύµα κρασί ή τσικουδιά και για επίλογο… το γλυκό κέρασµα, που κάθε φορά µάς επιφυλάσσει. Στα συν, οι more than fair τιµές και οι πληθωρικές µερίδες, αλλά και τα dinner parties του χειµώνα! Καθηµερινά (όλον το χρόνο) από τις 18:00-όσο πάει. Κυριακές από τις 13:00.
Οινοποιείο
Παραδοσιακό Μαγειρείο
Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 46, Παλιά Πόλη, Τ. 28210 59204
Μέχρι το 1996 πάνω στον πεζόδροµο της Νταλιάνη, στο ίδιο σηµείο που σήµερα βρίσκουµε το Οινοποιείο, στεγαζόταν η φηµισµένη ποτοποιία Αποστολάκη. Τότε ήταν που έδωσε τη θέση της σε αυτό το παραδοσιακό εστιατόριο. Τόσα χρόνια, το Οινοποιείο, διατηρώντας την παλιά ταµπέλα, τις βιτρίνες αλλά και πολλά από τα µοναδικά ιστορικά αντικείµενα της ποτοποιίας, σερβίρει κρητική παραδοσιακή κουζίνα από εκλεκτές πρώτες ύλες. Σε περιβάλλον µε έντονες vintage πινελιές αλλά και τη νοσταλγική αίσθηση µιας παλαιότερης εποχής και µε υποδειγµατικό service, σε ένα τραπέζι πάνω στο γραφικό πεζόδροµο απολαύσαµε εξαιρετικούς και καλοµαγειρεµένους µεζέδες, όπως αρνάκι µε σταµναγκάθι, χοχλιούς µπουµπουριστούς, κολοκυθοανθούς –κάποιες µόνο από τις εξαιρετικές επιλογές–, συνοδεία, φυσικά, εκλεκτής αρωµατικής ρακής! Από την άλλη, η φιλική ατµόσφαιρα αλλά και η διάχυτη παρεΐστικη διάθεση µεταµορφώνουν τις βραδιές εκεί σε πραγµατική εµπειρία, από εκείνες που η µνήµη αρέσκεται να αναπολεί! Highlight: Η πολύ ενηµερωµένη λίστα ελληνικών ετικετών, µε έµφαση στα κρητικά, οι εξαιρετικές χύµα ποικιλίες αλλά και το ξεχωριστό τοπικό ρωµαίικο! Καθηµερινά 18:30-00:30 (η κουζίνα).
Μεσογειακό
Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 36, Τ. 28210 57992
Από τα πρώτα που έφεραν ζωή στην Νταλιάνη. Με µια ανθισµένη αυλή γεµάτη µπουκαµβίλιες και δυνατό χαρτί το µενού, είναι από τις πρώτες επιλογές. Τα πιάτα του –µεσογειακού προσανατολισµού– διακρίνονται για τη νοστιµιά και την ποιότητα. Καθηµερινά (καλοκαίρι) 18:00-00:30
Στης Άννας
Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 21, Τ. 28210 50844
Από τα πρώτα µεζεδοπωλεία που άνοιξαν τις πόρτες τους στη γραφική Νταλιάνη. Ξεκίνησε ως παραδοσιακό κρητικό µεζεδοπωλείο, αλλά εξέλιξε το µενού του δηµιουργώντας ένα κράµα παραδοσιακής κουζίνας, περίτεχνων εκτελέσεων και συνδυασµών, µε αποτέλεσµα υπέροχα πιάτα µεσογειακής κουζίνας. Καθηµερινά από τις 18:00.
63ο Μεζεδοσχολείον
Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 63, Παλιά Πόλη, Τ. 28213 05080
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι νεολαία –κυρίως– των Χανίων και επισκέπτες της πόλης στήνονται στην ουρά για να… εκπαιδευτούν σε ένα τραπέζι στο 63ο Μεζεδοσχολείον! Με θέα στην περαντζάδα του ολοζώντανου πεζόδροµου της Χατζηµιχάλη Νταλιάνη και µέσα σε ένα νοσταλγικό σκηνικό που µας γυρνά πίσω στα θρανία, µε χαρακτηριστικό το µαυροπίνακα, το αριθµητήριο και τη βιβλιοθήκη, απολαµβάνουµε σε παρεΐστικη ατµόσφαιρα µια πολύ µεγάλη ποικιλία από πεντανόστιµους µεζέδες µε το κρασί, τις µπύρες, τη ρετσίνα, τη ρακή και τα ρακόµελα να ρέουν δίπλα τους σε πλήρη αφθονία. Η λεπτοµέρεια εδώ κάνει τη διαφορά, ακόµα και στις στολές που φοράει το προσωπικό, αλλά και στο µενού, που φτάνει στο τραπέζι µας σε µορφή «πρόχειρου διαγωνίσµατος», όπου εµείς µε ένα µολύβι σηµειώνουµε µε την παρέα µας τις προτάσεις της αρεσκείας µας. Νοστιµιές όπως απάκι, τυροκεφτέδες, κεµπάπ σε πιτάκια µε σάλτσα γιαούρτι και ντοµάτα, η σπεσιαλιτέ «της κοπάνας» (καπνιστό λουκάνικο µε µουστάρδα και µέλι) είναι µόνο µερικά από αυτά που µας βάζουν στον πειρασµό, ενώ µε σοκολατένιους λουκουµάδες µε παγωτό ή σφακιανή πίτα µε µέλι κλείνουµε ιδανικά το δείπνο µας στη… µεγάλη των µεζέδων σχολή! Καθηµερινά από τις 19:00.
Πηγή Best in travel Chania 2016