Εκτός από την παραλία που θα κάνετε τη βόλτα σας, τα “τρελά” νερά του Ευρίπου που θα δείτε να κινούνται άτακτα, το φαγητό, τη θάλασσα, την “παλιά” ή “μικρή” γέφυρα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι μιλώντας για τη συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου, η κοντινή στην Αθήνα, Χαλκίδα έχει πολλές ακόμα επιλογές για τον επισκέπτη της.
Γιατί η Χαλκίδα είναι ο πιο δημοφιλής κοντινός στην Αθήνα προορισμός
Ωραία όλα αυτά και σίγουρα πόλος έλξης των επισκεπτών ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός αλλά η Χαλκίδα είναι μια μεγάλη πόλη που έχει και άλλο πρόσωπο, αυτό που αποκαλύπτει την ιστορία και την ομορφιά της μέσα από αξιοθέατα και σημεία που την επόμενη φορά θα ήταν ωραίο να μπουν στο πλάνο σας!
Η ιστορία της πόλης πάει πάρα πολύ πίσω στο χρόνο και αποτυπώνεται μέσα από διάφορα σημεία της. Αν κάνετε μια βόλτα στα αξιοθέατα της, τα οποία στην πλειοψηφία τους θα συναντήσετε στο κέντρο της πόλης, θα εντυπωσιαστείτε με όσα όμορφα μπορείτε να μάθετε και να δείτε εδώ!
Εμείς συγκεντρώσαμε 12 σημαντικά σημεία της πόλης που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της και σας συστήνουμε την επόμενη φορά να κάνετε ένα περίπατο από αυτά!
Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης
Φτάστε μέχρι το Κάστρο του Καράµπαµπα
Πρόκειται για ένα Οθωµανικό κάστρο του 17ου αιώνα που βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης στη συνοικία της Κανήθου (ή, όπως έχει παραµείνει να λέγεται, Καράµπαµπας) στο λόφο Φούρκα. Η θέση του κάστρου υπήρξε στρατηγική καθώς από εκεί ελέγχονταν ο πορθµός του Ευρίπου και η πόλη. Επίσης, η θέση του σύµφωνα µε ορισµένους µελετητές ταυτίζεται µε την αρχαία πόλη Κάνηθο λόγω σποραδικών ευρηµάτων που βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους.
Το φρούριο που σώζεται σήµερα στη Χαλκίδα οικοδοµήθηκε το 1684 από τους Τούρκους µε σκοπό την προστασία της πόλης από τους Βενετούς. Το σχεδίασε ο Βενετός Gerolimo Galopo γι’ αυτό και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή. Η µορφή του παραπέµπει κυρίως σε βενετικά πρότυπα και η µοναδική πύλη βρίσκεται στην ΝΑ πλευρά του τείχους ενώ στον περίβολο σώζεται ο Ναός του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται στα 1895. Στο κάστρο έγιναν εργασίες αποκατάστασης την περίοδο 1985 -2000 και σήµερα στο εσωτερικό του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος. Οι Τούρκοι κατάφεραν να το διατηρήσουν υπό την κυριότητα τους µέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας οπότε και παραδόθηκε στο Ελληνικό κράτος.
Σηµ. Στην είσοδο του Κάστρου βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη και ποιητή Γιάννη Σκαρίµπα.
Επισκεφτείτε την οικία Βαΐλου
Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής απέναντι από την εκκλησία, στέκει επιβλητικό το ενετικό κτήριο του Βαΐλου. Πρόκειται για ένα σπάνιο οίκηµα ενετικής και οθωµανικής αρχιτεκτονική, που είναι και το µοναδικό κοσµικό κτήριο που σώζεται στην πόλη. Ανήκε στον τελευταίο Ενετό διοικητή της Χαλκίδας Πάολο Ερίτσο, που απεβίωσε µε φρικτό τρόπο από τους Οθωµανούς κατακτητές της πόλης το 1470.
Δείτε την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρέθουσας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσας στεγάζεται στο εργοστάσιο οινοπνευµατοποιίας µε την επωνυµία «Αρέθουσα Α.Ε.». Πρόκειται για βιοµηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που σταµάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980 και αποτελεί κηρυγµένο µνηµείο πολιτισµικής κληρονοµιάς και τεκµήριο της σηµαντικής βιοµηχανικής δραστηριότητας της πόλης κατά τον προηγούµενο αιώνα. Άνοιξε τις πόρτες του ως µουσειακός χώρος στο κοινό στις αρχές του 2016. Η µόνιµη έκθεση του µουσείου στη Χαλκίδα αναφέρεται στο παρελθόν της Εύβοιας και της Σκύρου από την προϊστορία µέχρι τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Η είσοσος είναι δωρεάν.
Κάντε μια βόλτα μέχρι το Κόκκινο Σπίτι
Το Κόκκινο Σπίτι βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της παραλίας στο Κρηπίδωµα και πλεόν αποτελεί σήµα κατατεθέν της πόλης. Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής οίκηµα χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Φλέγγα το 1884 και προκαλεί ακόµα και σήµερα τον θαυµασµό για τον τρόπο µε τον οποίο ο Φλέγγας το είχε «προσαρµόσει» πάνω στο βράχο. Το 1890 αγοράστηκε από τον έµπορο Βασίλειο Μάλλιο ενώ στην διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η Γερµανική διοίκηση. Ο τελευταίος κληρονόµος Νικόλαος Μάλλιος (γιος του Βασιλείου) κληροδότησε το Κόκκινο σπίτι στο Δήµο Χαλκιδέων για να χρησιµοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους. Σήµερα έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.
Θαυμάστε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης μέσα από κτίσματα όπως το Σπίτι µε τα Αγάλματα
Ένα από τα λίγα εναποµείναντα κτήρια της πόλης που θυµίζουν τον αρχιτεκτονικό της πλούτο και ένα πραγµατικό στολίδι της. Βρίσκεται στο Κρηπίδωµα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι, χτίστηκε το 1891 και έχει πάρει την ονοµασία του εξαιτίας των αγαλµάτων που κοσµούν την οροφή του (2 ανδρικά και 2 γυναικεία) και για τα υπέροχα γλυπτά µαρµάρινα νεοκλασικά φουρούσια, την επιβλητική µαρµάρινη σκάλα, την βρύση στον περίβολο φτιαγµένη από κοµµάτια επιτύµβιων οθωµανικών στηλών ενώ είναι εντυπωσιακός και ο εσωτερικός του διάκοσµος. Ήταν το πατρικό σπίτι του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και στις αρχές του 1980 αγοράστηκε από τον Δήµο ενώ µια δεκαετία σχεδόν µετά άρχισε η αναπαλαίωση του. Σήµερα έχει παραχωρηθεί από τον Δήµο, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας είναι το τελευταίο αποµεινάρι του θρυλικού, ιστορικού κάστρου Νεγκρεπόντε και στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέµειναν και θεωρούνται µέρος της ενετικής οχύρωσης. Βρίσκεται στην οδό Σκαλκώτα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και το 1981 το δώρισε ο Δήµος για να γίνει µουσείο. Τότε ήταν που ιδρύθηκε το Λαογραφικό Μουσείο από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήµο Χαλκιδέων. Στις αίθουσες φιλοξενούνται περισσότερα από 1200 εκθέµατα. Η µία φιλοξενεί φορεσιές, εργόχειρα, εικόνες και τάµατα από την Εύβοια και τη Σκύρο, στη δεύτερη αναπαρίσταται µια τοπική γειτονιά µε το µεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα και κάποια εργαστήρια, ενώ στην τρίτη προβάλλονται σκηνές από την αγροτική ζωή, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιµοποιούνταν. (www.kastra.eu)
Δείτε το μεγαλοπρεπές Τζαµί Εµίρ Ζαδέ του 15ου αιώνα
Κοντά στην Αγία Παρασκευή αλλά και την παραλία, στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών θα δείτε το µεγαλοπρεπές Τζαµί του Εµίρ Ζαδέ. Χτίστηκε στους πρώτους χρόνους της Οθωµανικής περιόδου, τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους που έφθασαν στην Εύβοια και χρησιµοποιούνταν ως τόπος προσευχής και συγκέντρωσης τους. Υπήρχαν 3 τζαµιά εντός του κάστρου από τα οποία έχει διασωθεί µόνο αυτό και µάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση αν και δεν υπάρχουν πια ο µιναρές και το προστώο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η θολωτή σκεπή ενώ επάνω στην είσοδο υπάρχει στα αραβικά η επιγραφή: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνοµα του Παντελεήµονος θεού».
Σηµ. Το 1937 κηρύχτηκε ιστορικά διατηρητέο µνηµείο και σήµερα στεγάζει µέρος της µεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής της Χαλκίδας και είναι ανοιχτό στο κοινό κατόπιν συνεννόησης.
Στην ίδια περιοχή και µόλις λίγα µέτρα βορειοδυτικά από το Τζαµί βρίσκεται ακόµα ένα κτίσµα της Οθωµανικής Περιόδου, η Οικία της Οδού Παίδων.
Κάντε μια βόλτα μέχρι τον Σιδηροδροµικό Σταθµό
Λίγα µέτρα µετά την παλιά γέφυρα, στην πλευρά της Στερεάς θα συναντήσετε τον Σιδηροδροµικό Σταθµό. Αξίζει να κάνετε µια βόλτα καθώς πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κτίσµα που κατασκευάστηκε το 1905. Το ισόγειο είναι πετρόχτιστο, ο όροφος νεοκλασικός ενώ έχει κεραµοσκεπή µε ένα µεγάλο ρολόι στη µέση του πρώτου ορόφου. Είναι ίσως ο µοναδικός σιδηροδροµικός σταθµός της Ελλάδας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα!
Επισκεφτείτε την ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής -είναι και η Πολιούχος- στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για µια υπέροχη µεσαιωνική εκκλησία, ένα βυζαντινό ναό που χτίστηκε τον 5ο αιώνα και ανοικοδόµησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Είναι µια από τις παλαιότερες εν λειτουργία εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσµο!
Περάστε από τις Καµάρες
Το ρωµαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καµάρες, θα το συναντήσετε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έργο που κατασκεύασαν οι Ρωµαίοι σε πρώτη περίοδο για την ύδρευση της πόλης και σε δεύτερη οι Ενετοί το οποίο διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καµάρες µε αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό και θα τραβήξει την προσοχή σας, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και φωταγωγείται. Σηµ. Στην περιοχή υπήρχε οικισµός από την Παλαιολιθική Εποχή, τη γεωµετρική, την Κλασική ως και τη Ρωµαϊκή.
Επίσης, στον οικισµό του Δοκού (περίπου 3,5 χλµ. από τη Χαλκίδα) σώζονται άλλες 8 ερειπωµένες καµάρες κατά µήκος του δρόµου Χαλκίδας – Δοκού οι οποίες είναι µέρος του ίδιου υδραγωγείου.
Κάντε μια στάση στα “Αγάλµατα” της παραλίας
Στο κέντρο της παραλίας στο ύψος της πλατείας του Αγίου Νικολάου δεσπόζει το µνηµείο της Εθνικής Αντίστασης (ή αλλιώς Τ’ Αγάλµατα) έργο του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα που έχει ταυτιστεί µε την πόλη αλλά και την ελληνική ιστορία.
Καθίστε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου
Η µεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης µεταξύ της παραλίας και της κεντρικής εµπορικής αγοράς. Μπροστά από την εκκλησία εκτείνεται µια µεγάλη πλατεία, σήµα κατατεθέν της πόλης. Είναι τόπος συνάντησης, παιχνιδιού για τα παιδιά αλλά και ολιγόλεπτης ανάπαυσης των περαστικών.
Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι ότι από τη Χαλκίδα σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρείτε όμορφα χωριά και οικισμούς, ορεινά ή παραθαλάσσια και θα κάνετε κάθε είδους δραστηριότητα μέσα στη φύση καθώς είναι η ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις σε όλη την Εύβοια κοντινές ή πιο μακρινές που θα σας μείνουν αξέχαστες!
Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, ανακαλύψτε 23 ακόμα μυστικούς θησαυρούς της Εύβοιας!
Σημ. Στην πόλη τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας εν μέσω της πανδημίας του COVID -19 και η πόλη είναι ασφαλής για τους πολίτες και τους επισκέπτες.
Μάθετε τα πάντα για την πόλη μέσα από το The Gold Book of Chalkida, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε online ή να το κατεβάσετε δωρεάν με ένα κλικ!