Τον Γιώργο Κουμπούρη τον πρωτοσυναντήσαμε πριν χρόνια στη Μύκονο, head chef γνωστών εστιατορίων του νησιού. Φέτος τον βρήκαμε στο δημοφιλές Κarino της Πάρου του οποίου επιμελήθηκε το μενού. Εκτός από ταλαντούχος chef, ο Γιώργος Κουμπούρης μεταξύ άλλων δράσεων, είναι εμπνευστής και ιδρυτής του beNatura. Επ’ ευκαιρίας λοιπόν, ρωτήσαμε και μάθαμε κάποια πράγματα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη φιλοσοφία και τις υπηρεσίες του beNatura.
Ο Γιώργος κατάφερε να συγκεντρώσει όλα αυτά που αγαπάει και του αρέσουν και να τα “μετατρέψει” σε τρόπο ζωής! Εδώ μας εξηγεί ότι αυτό είναι κάτι, που λειτουργώντας συνειδητά και αυτογνωσιακά μπορούμε να καταφέρουμε όλοι.
Συνέντευξη: Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom)
Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Γιώργο, τι είναι το beNatura και ποια είναι η φιλοσοφία του;
To beNatura είναι ένας φυσικός τρόπο ζωής μέσα από την διατροφή, τη φύση και τον αθλητισμό. Στην ουσία είναι μια σύγχρονη εταιρεία παροχής υπηρεσιών προτείνοντας ταυτόχρονα και ένα “φυσικό τρόπο ζωής”.
Φύση, πράσινη ζωή, υγιεινή διατροφή, διαδρομές σε διαφορετικούς πολιτισμούς, τέχνη, έρωτας, αθλητισμός στη φύση, Ζεν, ισορροπία είναι κάποιες από τις λέξεις που συνθέτουν την φιλοσοφία μας και τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε.
Τι υπηρεσίες προσφέρει;
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι συμβουλευτικές, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα concept/ μενού και εκπαίδευση προσωπικού για εστιατόρια και ξενοδοχεία. Private chef για βίλες και σκάφη αναψυχής, φωτογραφία φαγητού για διαφημιστικά, social media και βιβλία μαγειρικής, pop up event, yoga retreat και στο μέλλον μαθήματα μαγειρικής.
Πότε ξεκίνησε η ιδέα και πώς αποφάσισες να την υλοποιήσεις;
Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 όταν αποφάσισα να συγκεντρώσω όλα αυτά που αγαπάω και μου αρέσουν και να τα κάνω τρόπο ζωής. Εάν αναλογιστούμε πόσες ώρες την ημέρα δουλεύουμε και για πόσα χρόνια θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μένει χρόνος για να αναπτυχθούμε δημιουργικά σαν άνθρωποι, συντηρούμε ένα σύστημα το οποίο δεν είναι συνειδητή επιλογή. Η ιδέα είναι η προτροπή του να επιλέξουμε ο καθένας ξεχωριστά τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε. Το beNatura είναι ο τρόπος που επιλέγω να ζω!
Φέτος σε συναντάμε στην Πάρο και μάθαμε για την ενδιαφέρουσα συνεργασία με το Karino στη Νάουσα.. Πες μας λίγα λόγια γι΄αυτή τη συνεργασία και το μενού που επιμελήθηκες.
Η Συνεργασία ξεκίνησε εντελώς τυχαία μέσο ενός κοινού γνωστού μας, και εξελίχθηκε σε μια συνεργασία – φιλία. Το μενού που έχω επιμεληθεί χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: Πρωινό/brunch μέχρι τις 19:00 και Καρίνο Bistro από τις 19:00. Χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρώτες ύλες και σκοπός μας είναι να δώσουμε μια πιο υγιεινή διάθεση στα πιάτα μας. Μετά τις 19:00 το Καρίνο μεταμορφώνεται σε ένα μοντέρνο ελληνικό bistro με ελληνικά προϊόντα κυρίως από τις Κυκλάδες και μια πλούσια λίστα από τα καλύτερα Ελληνικά Κρασιά.
Θα κάνεις και άλλα πράγματα φέτος στο νησί;
Επιμελούμαι ακόμα ένα Healthy bar το οποίο ετοιμάζεται να ανοίξει σε ένα καινούργιο ξενοδοχείο.
Όταν φτιάχνεις ένα μενού πως αφομοιώνεις σε αυτό και στις γεύσεις του, την φιλοσοφία του beNatura;
Το μότο της εταιρίας είναι ότι “ο καλύτερος chef είναι η φύση” με αυτό λοιπόν τον γνώμονα σχεδιάζουμε πιάτα αναδεικνύοντας ότι η φύση μας παρέχει απλόχερα χωρίς υπερβολές και εντυπωσιασμούς. H επιλογή της πρώτης ύλης, η απλότητα, η ισορροπία και η αποτύπωση της φύσης σαν εικόνα στο πιάτο είναι το ζητούμενο για ένα beNatura πιάτο.
Πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων; Ενδεχομένως τρέφονται πιο υγιεινά; Και αν ναι, είναι τάση της εποχής ή συνειδητός τρόπος ζωής;
Σαν χώρα ευτυχώς έχουμε πολύ καλές πρώτες ύλες όπου είναι και η βάση για μια υγιεινή διατροφή. Νομίζω όμως ότι έχουμε ακόμα δρόμο σαν κοινωνία ώστε να καταλάβουμε πως να θρεφόμαστε σωστά και τι ακριβώς είναι υγιεινή διατροφή. Σαν τάση τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μικρή στροφή προς την υγιεινή διατροφή, το σημαντικό είναι πέρα από την τάση να υπάρξει και ουσία ώστε από μικρή ηλικία να υπάρχει παιδεία στο κομμάτι της διατροφής και της ψυχικής υγείας. Δυστυχώς τα μικρά παιδιά στην Ελλάδα παραμένουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στα επίπεδα παχυσαρκίας.
Τελικά ισχύει το “είμαστε ότι τρώμε”;
Ναι ισχύει, η τροφή λειτουργεί σαν καύσιμο για το σώμα μας και επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σαν λάτρεις όμως της πολυπολιτισμικότητας δοκιμάζοντας διατροφικές συνήθειες άλλων λαών σε βοηθάει να γνωρίζεις άλλες κουλτούρες και καινούργιους κόσμους. Το μυστικό για το τι τρώμε είναι η ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνει καλό στο σώμα μου και στην ηδονή της γεύσης.
Και πέρα από τη διατροφή, παρατηρείς μια μικρή ή μεγαλύτερη στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;
Με ποιο τρόπο θεωρείς, αν θεωρείς, μπορεί να “μετατραπεί” σε γενικότερη στάση ζωής, τουλάχιστον για τους περισσότερους;
Μια μικρή στροφή παρατηρείται αλλά πρέπει να περάσει από το επίπεδο marketing wellness κλπ και στην ουσία και να γίνει τρόπος ζωής. Θεωρώ μόνο με την παιδεία από μικρή ηλικία στο τι είναι υγιεινό, τι είναι ψυχική ηρεμία, πως να σέβομαι το σώμα μου, το περιβάλλον και άλλα πολλά θα καταφέρουμε να γίνει τρόπος ζωής. Σε μεγαλύτερη ηλικία η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ είναι ο δρόμος για ένα υγιεινό τρόπος σκέψης.
Ξέρω, ότι είσαι πολυπράγμων… εκτός από την μαγειρική, τι άλλο αγαπάς πολύ να κάνεις;
Ασχολούμαι με την θάλασσα κάνοντας το αγαπημένο μου σπορ που είναι το windsurfing, η φωτογραφία είναι κάτι που ασχολούμαι και θα ήθελα να εξελίξω σε καλύτερο επίπεδο. Τέλος τα ταξίδια που εγώ αποκαλώ διαδρομές είναι αυτό που με κάνει πιο ευτυχισμένο από όλα και με εξελίσσει σαν άνθρωπο.
Πως σκοπεύεις να εξελίξεις όλη αυτή τη δράση γύρω από το beNatura; Υπάρχουν ανακοινώσιμα μελλοντικά πλάνα;
Νομίζω η επιτυχία του beNatura θα είναι να γίνει τρόπος ζωής για περισσότερους. Ένα από τα πιο άμεσα σχέδια είναι η πρόταση που θα φέρει το beNatura για μια πράσινη επιχείρηση στον χώρο της εστίασης, ένα πρόγραμμα που με μικρές αλλαγές στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην δομή του εστιατορίου θα δημιουργήσει το Πράσινο Εστιατόριο, μια σύγχρονη επιχείρηση με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.
Για να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του beNatura επισκεφτείτε το site του, www.benatura.gr!