Αυτά τα 21 γαστρονομικά «διάμαντια» στον κόσμο αξίζουν ένα ταξίδι το 2024 σύμφωνα με το National Geographic.
Από έναν καινοτόμο «ναό» σούσι στο Τόκιο μέχρι ένα market που χαιρετίζει την παγκόσμια κοινότητα της Νέας Υόρκης, αυτά είναι τα 21 top μέρη για φαγητό και ποτό τώρα, σύμφωνα με το National Geographic.
Οι αλπικές γαστρονομικές παραδόσεις είναι ο προσανατολισμός στο La Chavallera, το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο Krone Säumerei am Inn, που βρίσκεται στην κοιλάδα Upper Engadin της Ελβετίας.
Σούπα αστακού στην Αγία Λουκία. Paella στη Βαλένθια. Ντιμ σαμ στο Χονγκ Κονγκ. Αυτές είναι γεύσεις που αξίζει να απολαύσετε στα ταξίδια σας!
Για την ετήσια λίστα Best of the World , η παγκόσμια κοινότητα εξερευνητών, φωτογράφων, συγγραφέων και συντακτών του National Geographic επέλεξε 21 εστιατόρια —πολλά πρόσφατα που άνοιξαν ή ανακαινισμένα— που εκπλήσσουν, καινοτομούν, απολαμβάνουν και, κυρίως, μεταδίδουν μια αίσθηση του τόπου και της κοινότητας.
Είτε πρόκειται για έργο πάθους μια οικογένειας είτε για τον ναό της γαστρονομίας ενός μεγάλου chef αυτοί οι γαστρονομικοί προορισμοί είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα τους και λόγος επίσκεψης των ταξιδιωτών το 2024.
ΗΠΑ & Καναδάς
Carriqui, Σαν Αντόνιο, Τέξας
Στην άκρη της πολυσύχναστης, παραποτάμιας συνοικίας Pearl , ένα ξύλινο σαλόνι της δεκαετίας του 1890 ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και μετακινήθηκε 500 μέτρα για να δημιουργηθεί ένα εστιατόριο αφιερωμένο στην κουζίνα του νότιου Τέξας .Το Carriqui σερβίρει πιάτα όπως ψητό κουνουπίδι σε σάλτσα mole και κόλας (γερμανο-αμερικανικά γλυκά μαγιάς) με ψαρονέφρι. Οι επισκέπτες γευματίζουν σε υπαίθρια τραπέζια σε σκιά από βελανιδιές ή στο εσωτερικό περιβάλλονται από vintage φωτογραφίες και τοπική τέχνη. «Το Σαν Αντόνιο έχει μια τέτοια κουλτούρα φαγητού και το Carriqui έχει να κάνει με τους ανθρώπους που συνδέονται με αυτό», λέει ο σεφ Jaime Gonzalez.
Ōkta, Willamette Valley, Όρεγκον
Το νεότερο εστιατόριο του σεφ Matthew Lightner με δύο αστέρια Michelin βρίσκεται μέσα στο Tributary Hotel , ένα από τα πολλά όμορφα ανακαινισμένα βικτοριανά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης McMinnville. Από εδώ, ο Lightner βουτάει στην πλούσια χώρα κρασιού της κοιλάδας Willamette του Όρεγκον με επιδέξια πιάτα όπου πρωταγωνιστούν τοπικά κτηνοτροφικά υλικά, τοπικά ψάρια και κυνήγι και προϊόντα που καλλιεργούνται στη φάρμα 70 στρεμμάτων του εστιατορίου. Το μενού που αλλάζει συνεχώς είναι ευρηματικό, και αυτό φαίνεται από την πρώτη ματιά στα πιάτα.
Market 57, Νέα Υόρκη
Σε μια ανακαινισμένη ιστορική αποβάθρα του 1954 στο West Side του Μανχάταν , η νέα αίθουσα φαγητού του Pier 57 ενσαρκώνει την παγκόσμια γαστρονομική κουλτούρα της πόλης. Εδώ θα βρείτε από ινδικό gulab jamun στο Ammi έως ταϊλανδέζικη πάπια στο Zaab Zaab . Ένας πάγκος λειτουργεί ως βάση αναδεικνύοντας έναν διαφορετικό ανερχόμενο σεφ ή εστιατόριο κάθε έξι μήνες. Πάρτε το γεύμα σας στο κατάστρωμα του τελευταίου ορόφου, το οποίο προσφέρει ανάπαυλα από τον αστικό θόρυβο μέσω ενός πάρκου δύο στρεμμάτων με θέα στο Little Island, στο κέντρο της πόλης και στο Νιου Τζέρσεϊ, απέναντι από τον ποταμό Hudson.
Καραϊβική
Artisan, Αγία Λουκία
Βρίσκεται απέναντι από το διεθνές αεροδρόμιο Hewanorra στη νότια ακτή και οι ανέσεις, όπως η παραλαβή από το ξενοδοχείο, το υποβοηθούμενο check-in στο αεροδρόμιο και η ασφάλεια. Αλλά η μαγειρική του Γάλλου σεφ Jacques Chretien, που συνδυάζει γαλατικές τεχνικές με υλικά της Καραϊβικής, προσκαλεί τους ταξιδιώτες σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Δοκιμάστε σούπα αστακού με τρούφα σκαμπί (μέθοδος παρασκευής θαλασσινών) καθώς αγναντεύετε τη θέα των αεροπλάνων στον διάδρομο προσγείωσης την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Marina Cay Bar & Grill, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί οκτώ στρεμμάτων στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής του Great Camanoe, κοντά στην Tortola, αυτό το νέο εστιατόριο χτίστηκε στη θέση Pussers, σημείο που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Irma το 2017. Το φαγητό εδώ είναι χαρακτηριστικό της περιοχής όπως το ρούμι και οι τραγανές τηγανητές γαρίδες γλυκοπατάτας, που απολαμβάνουν οι επισκέπτες καλύτερα στις αιωρούμενες αιώρες στην άκρη του νερού. Για να φτάσει κανείς εκεί θα το κάνει με ναυλωμένο σκάφος, πλοίο, ιδιωτικό γιοτ ή θαλάσσιο ταξί.
Μεξικό & Κεντρική και Νότια Αμερική
Libre, Μπογκοτά, Κολομβία
Μπορεί το Zona G να είναι ο πιο γνωστός γαστρονομικός κόμβος της πρωτεύουσας της Κολομβίας , αλλά το Chapinero, ο ζωντανός γείτονάς του στα νότια, λάμπει με τα δικά του γαστρονομικά αστέρια. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται το Libre , ένα «εργαστήριο» μέσα στο αναγνωρισμένο Salvo Patria, όπου η Alejandra Cubillo εξευγενίζει εγγενή συστατικά όπως το chontaduro (φρούτο φοίνικα ροδάκινου) σε εκπληκτικά πιάτα. Η κουζίνα συσπειρώνεται γύρω από τη βιωσιμότητα — τα απορρίμματα βρίσκουν καινοτόμες χρήσεις ή κομποστοποιούνται για να γονιμοποιήσουν τον βιολογικό κήπο του εστιατορίου.
Foresta, Κίτο, Εκουαδόρ
Μοιάζει με θερμοκήπιο στην καλλιτεχνική γειτονιά La Floresta, το Foresta του σεφ Rodrigo Pacheco δείχνει την τεράστια βιοποικιλότητα της χώρας . Τα εποχικά πιάτα σε ένα μεταβαλλόμενο μενού παρασκευάζονται με γηγενή προϊόντα όπως maracuyá (φρούτο του πάθους), πολλά από αυτά καλλιεργούνται στην παλιά Bocavaldivia —το έργο και το εστιατόριο του Pacheco’s rewiiling— και μαγειρεμένα σε μια θερμαινόμενη πλάκα ηφαιστειακού βράχου από την Tungurahua.
La Vida, Mendoza, Αργεντινή
Το κομψό ξενοδοχείο της αμπελουργού Susana Balbo στη διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή Mendoza φιλοξενεί το La Vida , όπου τα μενού γευσιγνωσίας εμπνέονται από το χαρακτηριστικό έργο τέχνης του ξενοδοχείου, το “The Tree of Life” του Sergio Roggerone. Δημιουργίες, όπως ένα στιφάδο ντομάτας και ένα αργεντίνικο τιραμισού, αντιπροσωπεύουν τα δενδρόβια μέρη από τις ρίζες μέχρι την κορυφή. Πέρα από την κουζίνα, βουτήξτε στο terroir με δραστηριότητες όπως wine blending ή αερόστατο πάνω από τους αμπελώνες.
Ευρώπη
Krone Säumerei am Inn, La Punt Chaumes-ch, Ελβετία
Όταν ένα εστιατόριο με δωμάτια λαμβάνει ένα αστέρι Michelin μόλις τρεις μήνες μετά το άνοιγμα του, κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει. Αυτό το σημείο στην κοιλάδα Upper Engadin της νοτιοανατολικής Ελβετίας είναι το πνευματικό τέκνο του Βρετανού σεφ James Baron και της Ταϊλανδο-Ελβετίδας συζύγου του Natacha, που ανέλαβαν την ιστορική ιδιοκτησία το 2022. Το ανακαίνισαν με 16 κομψά δωμάτια με πεύκα και το La Εστιατόριο Chavallera. Εκεί, ο Baron “υφαίνει” αλπικές παραδόσεις (και παράγει από τον κήπο του ξενοδοχείου) σε πιάτα όπως σούπα τσουκνίδας, παντζάρια με χαβιάρι και λευκή σοκολάτα ή Schlorziflade (μια πλούσια τάρτα με αποξηραμένα αχλάδια) με τυρί Bergfichte.
The Three Horseshoes, Somerset, Αγγλία
Στο βουκολικό χωριό Σόμερσετ Batcombe (περίπου 45 λεπτά νότια του Μπαθ), η καταξιωμένη Λονδρέζα σεφ Μάργκοτ Χέντερσον παρουσιάζει τη δυναμική της άποψη για τη βρετανική κουζίνα σε μια ανακαινισμένη παμπ του 17ου αιώνα με οροφές με ξύλινα δοκάρια και πέτρινους τοίχους. «Έχω περάσει πολλά Σαββατοκύριακα όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτόμενη την περιοχή», λέει, «και εμπνεύστηκα από τα πλούσια, ποιοτικά προϊόντα που υπάρχουν». Στον επάνω όροφο, υπάρχουν πέντε άνετα δωμάτια διακοσμημένα με vintage έπιπλα και μαροκινά χαλιά.
Mercado de la Imprenta, Βαλένθια, Ισπανία
Αυτό το τυπογραφείο του 1906 στη γειτονιά San Vincente της Βαλένθια έχει αναγεννηθεί ως αίθουσα φαγητού 19.000 τετραγωνικών ποδιών με 21 πάγκους που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να δοκιμάσουν τα πάντα, από την αργεντίνικη empanadas μέχρι το ιαπωνικό σούσι. Αλλά το ισπανικό φαγητό είναι το αποκορύφωμα: τραγανές κροκέτες , αλμυρές φέτες jamón και — φυσικά — μια σειρά από παέγια από την πόλη που εφηύρε το πιάτο. Η συχνή ζωντανή ψυχαγωγία (κιθαρίστες, χορευτές) προσθέτει τη ζωντάνια.
Tertin Kartano (Tertti Manor), περιοχή Saimaa, Φινλανδία
Στην ανατολική Φινλανδία, οι πόλεις γύρω από τη λίμνη Saimaa είναι γνωστές για τα μονοπάτια με έλατα, τα αρχοντικά και την απλή εξοχική κουζίνα τους. Ο τελευταίος είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή Saimaa ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2024. Δοκιμάστε φινλανδικό φαγητό στη λίμνη στο εστιατόριο Tertin Kartano (Tertti Manor) , ένα σπίτι που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο που βρίσκεται σε 10 στρέμματα οπωροφόρων οπωρώνων και κήπους με βότανα. Το μενού δείχνει πιάτα όπως καπνιστό σολομό με σκλήθρα, πατέ φασιανού και κέικ με γεύση λουλουδιών από τα λιβάδεια.
Μέση Ανατολή & Αφρική
Orfali Bros Bistro, Ντουμπάι, ΗΑΕ
Αυτό το αγαπημένο τοων ντόπιων bistro βρίσκεται σε μια γωνιά στην πολυσύχναστη γαστρονομική περιοχή Wasl 51 του Ντουμπάι στην παραλία Jumeira 1. Μέσα στον ευάερο χώρο, μια πολυσυζητημένη διώροφη κουζίνα απολαυστικά πιάτα τοπικά της πανέμορφης Μέσης Ανατολής, όπως το αραβικό λουκάνικο gyoza και τα umami éclairs. Το μαγείρεμα mashup αντικατοπτρίζει το μεταναστευτικό υπόβαθρο των αδελφών ιδιοκτητών, με γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσαν στη Συρία και εκείνες που έχουν αγαπήσει ως ενήλικες.
Meza Malonga Musanze, Κιγκάλι, Ρουάντα
Η ταχέως εκσυγχρονιζόμενη πρωτεύουσα της Ρουάντα παρουσιάζει το πολυτελές Meza Malonga του σεφ Dieuveil Malonga , το οποίο υποστηρίζει τοπικά συστατικά από φύλλα μανιόκας έως σόργο που καλλιεργούνται στη φάρμα τριών στρεμμάτων του εστιατορίου. Το 2024, ο σεφ που γεννήθηκε στο Κονγκό, μεγάλωσε στη Γερμανία, σχεδιάζει να ανοίξει ένα «εστιατόριο μέσα σε ένα εστιατόριο» που ονομάζεται Meza Malonga Musanze. Το «χωριό της γαστρονομικής καινοτομίας», όπως το αποκαλεί, θα χρησιμεύσει ως εργαστήριο τροφίμων, μια πειραματική φάρμα και μια στάση για φαγητό που θα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Αφρικανών σεφ. «Στόχος μου είναι να προωθήσω τους εξαιρετικούς σεφ της ηπείρου και να δείξω στους ανθρώπους την ποικιλία των πολιτιστικών επιρροών και τα μοναδικά συστατικά σε αυτό που μαγειρεύουν», λέει ο Malonga. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αφρικανική γαστρονομία».
Ξενώνας Cole Street, Freetown, Σιέρα Λεόνε
Το Cole Street Guesthouse, που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο γκουρμέ εστιατόριο της χώρας για παραδοσιακή αφρικανική κουζίνα της υποσαχάριας περιοχής, βρίσκεται στο παραθαλάσσιο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η γιαγιά της ιδιοκτήτριας, δικηγόρος που έγινε σεφ Miatta Latilewa Marke. Η μηλιά java της αυλής με πλακάκια προσφέρει σκιά στους επισκέπτες καθώς προσαρμόζονται σε μοντέρνες ανατροπές στις συνταγές Krio (κρεολικής) της γιαγιάς της (τορτίγιας μανιόκας, ζυμαρικά στον ατμό καλαμποκάλευρο huntu με γέμιση αστακού). «Ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας με τη δέσμευση να φέρουμε στις γεύσεις των κουζινών μας την αναγνώριση που τους αξίζει», λέει η Marke.
Ασία
Udatsu Sushi, Τόκιο, Ιαπωνία
Η γαλήνια οικιστική γειτονιά Nakameguro του Τόκιο ταιριάζει στην πλεονάζουσα, καλλιτεχνική τραπεζαρία αυτού του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατόρίου. Στο εσωτερικό, ο σεφ Hisashi Udatsu, πίσω από μια μπάρα 12 θέσεων από ξύλο κυπαρισσιού, σερβίρει ένα μενού omakase με μη παραδοσιακά υλικά και μεθόδους μαγειρέματος. Σκεφτείτε μικροβότανα αντί για ρύζι, τόνο καπνιστό με σανό ή χαβιάρι N25 σε συνδυασμό με κέικ γκοφρέτας γλυκοπατάτας.
Swallow Tainan, Tainan, Taiwan
Λειτουργώντας σε ένα μαγαζί αιώνων σε ένα από τα παλαιότερα σοκάκια της Ταϊβάν , οι mixologists Mei Chiu και Dan Zhang δίνουν εφευρετικά κοκτέιλ ήδη από τις 9 π.μ. Εγκατασταθούν για δημοφιλείς γεύσεις όπως ο Espresso (καφές με βότκα και σπιτικό σιρόπι μαύρου σουσάμι) ή Γκουάβα (τεκίλα σε συνδυασμό με φρέσκο χυμό γκουάβας), μαζί με παραδοσιακές καφεϊνούχες παρασκευές που παρασκευάζονται με κόκκους από τοπικό ψήστη, Rufous Coffee . Επιλογές χωρίς αλκοόλ, που κυμαίνονται από μοκτέιλ μέχρι κομπούτσα είναι επίσης διαθέσιμες. «Στόχος μας είναι να είμαστε ο πρώτος καφές που θα ξεσηκώνει τους ανθρώπους για όλη τη μέρα και είναι το τέλειο ποτό για να χαλαρώσετε πριν επιστρέψετε στο σπίτι», λέει ο Chiu.
Lai Ching Heen, Χονγκ Κονγκ
Το λαμπερό εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin του Regent Hotel μπορεί να έχει επανακτήσει το αρχικό του όνομα, αλλά δεν έχει αλλάξει το μενού του. Από το λεπτό ντιμ σαμ μέχρι το χαρακτηριστικό τραγανό κοτόπουλο με σουσάμι σε σάλτσα λεμονιού, τα καντονέζικα πιάτα εδώ εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα της πόλης . Αλλά κανείς δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, λέει ο executive chef Lau Yiu Fai. «Το μαγείρεμα κινέζικου φαγητού», λέει, «απαιτεί πειθαρχία, σκληρή δουλειά και συνεχή εξάσκηση».
Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία & Νότιος Ειρηνικός
Saint Peter, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Αυτή την άνοιξη, ο Αυστραλός σεφ Josh Niland – γνωστός για την «gill-to-tail» κουζίνα του με ολόκληρο ψάρι- μεταφέρει το αναγνωρισμένο βιώσιμο εστιατόριο θαλασσινών του στο ανακαινισμένο Grand National Hotel της δεκαετίας του 1890 στη γειτονιά Paddington του Σίδνεϊ. Μια κουζίνα σε αίθριο θα στείλει τα καινοτόμα πιάτα της Niland (φιλέτα ψαριού τυλιγμένα σε ξιφία «μπέικον», τόνο «σαλάμι»). Στον επάνω όροφο, ένα boutique ξενοδοχείο με 14 πολυτελή δωμάτια και τζάκια στα μπάνια θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι. «Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αναπτύξουμε τη φιλοξενία μας ακόμη περισσότερο», λέει. «Θα έχουμε σαπούνι με λίπος ψαριού στα ντους και σοκολάτες με λιπαρά ψάρια ως καλωσόρισμα στο δωμάτιο».
Dunedin Craft Distillers, Dunedin, Νέα Ζηλανδία
Στο Νότιο Νησί, η boho πανεπιστημιακή πόλη της Aotearoa θέτει το σκηνικό για δημιουργικές τοπικές επιχειρήσεις, όπως η Dunedin Craft Distillers , μια από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει το ψωμί στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Στην περιοδεία Bread and Bottle , οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς οι συνιδρυτές Jenny McDonald και Sue Stockwell ενσωματώνουν τα πλεονάζοντα αρτοσκευάσματα —κρουασάν, bagels, ακόμη και ζύμη πίτσας— σε απαλό, βραβευμένο τζιν και βότκα.
Εστιατόριο Surfhouse και μπαρ Reeftop, Ταϊτή, Γαλλική Πολυνησία
Το πρόσφατα ανανεωμένο KonTiki Hotel έγινε γρήγορα ένα πολυσύχναστο σημείο συγκέντρωσης στην πολυσύχναστη προκυμαία του Papeete. Στον έβδομο όροφο, το εστιατόριο Surfhouse με απόχρωση άμμου σερβίρει γρήγορες γεύσεις όπως poisson cru και φουά γκρα, ενώ το μπαρ Reeftop προσφέρει στους επισκέπτες ζωντανή μουσική με πανοραμική θέα στο Papeete και στο Moorea.
Πηγή: National Geographic
Δείτε επίσης