Η αυστριακή κουζίνα συναγωνίζεται επάξια τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, και η Βιέννη είναι ένα υπέροχο μέρος για να δοκιμάσετε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της.
Η Βιέννη, μια από τις πιο γκουρμέ ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσον αφορά το φαγητό και το κρασί, διαθέτει πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Εδώ, οι καλοφαγάδες θα εκτιμήσουν τα φρέσκα, τοπικά υλικά και τα εξαιρετικά προϊόντα που μπορούν να γευτούν στα πολλά εστιατόρια της πόλης.
Αυτό που χαρακτηρίζει την Αυστριακή κουζίνα, είναι ότι έχει υιοθετήσει σπεσιαλιτέ από διάφορα μέρη του κόσμου, καταφέρνοντας να τις κάνει δικές της, ως πρώην πρωτεύουσα της Μοναρχίας των Αψβούργων. Εμείς συγκεντρώσαμε τα 10 καλύτερα πιάτα από την κουζίνα της Αυστρίας που θα φάτε στη Βιέννη, αλλά και τα μέρη που θα τα δοκιμάσετε την καλύτερη εκδοχή τους.
Επίσης, ο Τάσος Δούσης ταξίδεψε στη Βιέννη με τις “Εικόνες” και δοκίμασε μερικά από αυτά τα πιάτα! Δείτε όλο το επεισόδιο και ανακαλύψτε πολλά περισσότερα για αυτή την παραμυθένια πόλη!
1. Βιεννέζικο Σνίτσελ
Ένα από τα εθνικά πιάτα της Αυστρίας, το Βιεννέζικο σνίτσελ είναι το πιο επιτυχημένο της εξαγώγιμο πιάτο. Φτιάχνεται από μια λεπτή φέτα από μοσχαρίσιο κρέας που πανάρεται και μετά τηγανίζεται σε φυτικό λάδι ή βούτυρο και σερβίρεται στα περισσότερα εστιατόρια της πρωτεύουσας. Είναι απλό μα πεντανόστιμο και ικανοποιεί τους περισσότερους επισκέπτες της πόλης, ενώ το αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Δοκιμάστε την απλή εκδοχή του, που γαρνίρεται με λεμόνι και φρέσκο μαϊντανό, ενώ σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και σως βινεγκρέτ και πατατοσαλάτα ή βραστές/τηγανιτές πατάτες. Το συνοδεύει τέλεια ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή το τοπικό λευκό κρασί Gruner Veltiner.
Πού να το δοκιμάσετε: Το Figlmuller Wollzeile είναι ένα χαλαρό στέκι που φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα μέρη στη Βιέννη για σνίτσελ, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επίσης, το Schnitzelwirt σερβίρει 15 διαφορετικά είδη σνίτσελ όπως χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα. Για τους χορτοφάγους που δε θέλουν να χάσουν το πιο θρυλικό αυστριακό πιάτο, το Restaurant Landia (Ahornergasse 4) είναι περιζήτητο σε όσους δεν τρώνε κρέας για το διάσημο χορτοφαγικό του σνίτσελ.
2. Sachertorte (Ζάχερτορτε)
Η Ζάχερτορτε είναι ένα υπερήφανο σύμβολο της Αυστριακής πρωτεύουσας, Πρόκειται για ένα πυκνό, σπογγώδες κέικ σοκολάτας που αποτελείται από λεπτές στρώσεις μαρμελάδας βερίκοκο και γαρνίρεται με γλάσο σοκολάτας.
Πού θα το δοκιμάσετε: Είναι η signature δημιουργία του διάσημου Sacher Hotel που αποτελεί θεσμό στην πρώην αυτοκρατορική πόλη. Αλλά ένας ανταγωνιστικός φούρνος, το Demel, παράγει τη δική του εκδοχή του αγαπημένου γλυκού, χρησιμοποιώντας μονή κι όχι διπλή στρώση μαρμελάδας. Αυτό πυροδότησε νομική διαμάχη και συνεχή αντιπαλότητα, πράγμα που δεν εμποδίζει τους τουρίστες και τους ντόπιους και απολαμβάνουν το υπέροχο γλυκό. Συνοδέψτε τη Σάχερτορτε με βιεννέζικο καφέ Melange (βλ. παρακάτω) ή πικάντικο μαύρο τσάι.
3. Αυστριακό Γκούλας
Το παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο έχει γίνει ευρέως γνωστό στη Βιέννη αλλά και ολόκληρη την Αυστρία, που πλέον αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της πιάτα. Πρόκειται για μοσχάρι στην κατσαρόλα με ντομάτες, κρεμμύδι και πάπρικα, ενώ η εκδοχή που είναι πιθανότερο να συναντήσετε στη Βιέννη περιλαμβάνει συχνά Semmelknödel (πιτάκια). Είναι ένα πιάτο ιδανικό για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Το αυστριακό γκούλας συνοδεύεται ιδανικά με ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα ή το πλούσιο κόκκινο κρασί Zeweigelt.
Πού να το δοκιμάσετε: Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές ποικιλίες γκούλας, επισκεφτείτε το Gulaschmuseum (Schulerstraße 20), πολύ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Mitte. Το Ilona Stuberl (Braunerstraße 2) είναι επίσης διάσημο για το υπέροχο γκούλας του, όπως και το Puerstner (Riemergasse 10). Ακόμα πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Μουσείο Albertina, το Cafe Mozart φημίζεται ότι έχει τη δική του λαχταριστή εκδοχή αυτού του πιάτου.
4. Στρούντελ Μήλου (Apfelstrudel)
Μια ακόμα αυστριακή λιχουδιά που αγαπάει όλος ο κόσμος είναι το στρούντελ μήλου, το οποίο έγινε δημοφιλές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη υπό την επιρροή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Θα το βρείτε σε φούρνους, καφέ κι εστιατόρια σε όλη την πόλη και είναι η ευρωπαϊκή πρόταση στην κάπως πιο βαριά και πιο γλυκιά αμερικανική μηλόπιτα. Παραδοσιακά φτιάχνεται από ένα λεπτό και τραγανό φύλλο που τεντώνεται κι ανοίγει, γεμίζει με μήλα, ζάχαρη, σταφίδες, λεμόνι, ρούμι, κανέλα και γαρύφαλλο. Συχνά γαρνίρεται με τριμμένη φρυγανιά αναμεμειγμένη με ξηρούς καρπούς και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Απολαύστε το παρέα με βιεννέζικο καφέ ή μαύρο τσάι. Το στρούντελ μπορεί να το δοκιμάσετε και γεμιστό με φρούτα, όπως μούρα και βερίκοκα.
Πού να το δοκιμάσετε: Θα το βρείτε σε κάθε τοπικό φούρνο ζεστό κι ολόφρεσκο. Μερικά αγαπημένα μέρη που σερβίρουν υπέροχο στρούντελ μήλου είναι το Cafe Aida, με 50s στυλ και το Kaffe Alt Wien, που είναι διάσημο για τα πεντανόστιμα στρούντελ που σερβίρει.
5. Σπαράγγια
Μια τοπική λιχουδιά που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αν πρόκειται να επισκεφτείτε την πόλη την άνοιξη είναι τα σπαράγγια. Η Αυστρία, και ειδικότερα η Βιέννη προσφέρουν μερικά από τα γευστικότερα πράσινα και λευκά σπαράγγια στον κόσμο, που μαγειρεύονται με πολλούς και δημιουργικούς τρόπους χαρίζοντας φρεσκάδα στα πιάτα.
Θα τα βρείτε από τέλη Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου και σερβίρονται στα περισσότερα τοπικά εστιατόρια της Βιέννης. Κάποιες φορές σερβίρονται απλά σωταρισμένα με λίγο βούτυρο και λεμόνι και γαρνίρονται με τρίμματα ψωμιού. Συνδυάστε το με πατάτες και ένα ποτήρι δροσερό κρασί Gruner Veltliner. Σε πολλά μαγαζιά θα βρείτε τα σπαράγγια τηγανισμένα με ψίχα ψωμιού σε στυλ σνίτσελ.
Πού να τα δοκιμάσετε: Την άνοιξη σερβίρονται σε πολλές παραλλαγές σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της πόλης.
6. Πατατοσαλάτα (Erdäpfelsalat)
Αρκετά διαφορετική από την κλασική αμερικάνική εκδοχή της, εδώ η πατατοσαλάτα είναι πιο φρέσκια και υγιεινή, αφού δεν περιέχει μαγιονέζα ή λιωμένο τυρί. Φτιάχνεται με ξίδι από λευκό κρασί, λίγη μουστάρδα, κόκκινα κρεμμύδια, σχοινόπρασο και λίγο αλατοπίπερο. Κάποιες συνταγές περιέχουν ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι, επομένως αν είστε χορτοφάγος ή vegan ρωτήστε αν η σαλάτα περιέχει ζωικά προϊόντα. Η αυστριακή πατατοσαλάτα συνοδεύει υπέροχα σχεδόν τα πάντα: σνίτσελ, λουκάνικα, φρέσκα σπαράγγια και άλλα εποχιακά λαχανικά. Τρώγεται ζεστή ή και κρύα.
Πού να την δοκιμάσετε: Ακριβώς όπως και το σνίτσελ, η πατατοσαλάτα είναι πολύ συνηθισμένο πιάτο στην Αυστρία και τα περισσότερα εστιατόρια την σερβίρουν ως συνοδευτικό. Το Figlmuller σερβίρει μια ιδιαιτέρως φρέσκια και νόστιμη εκδοχή της σαλάτας, κάνοντάς το την ιδανική στάση για να δοκιμάσετε σνίτσελ και πατατοσαλάτα.
7. Πιτάκια με μαρμελάδα δαμάσκηνο (Powidltascherl)
Αυτά τα πεντανόστιμα γλυκά πιτάκια με μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι ένα καθαρά αυστριακό γλύκισμα. Δύσκολα θα τα βρείτε εκτός Γερμανίας, Αυστρίας και ανατολικής Ευρώπης και γεννήθηκαν στη γειτονική Βοημία (η σημερινή Τσέχικη δημοκρατία), αλλά αποτελούν χαρακτηριστικό γλυκό της Αυστριακής κουζίνας. Είναι λεπτά πιτάκια από ζύμη πατάτας, γεμισμένα με ένα συνδυασμό από μαρμελάδα δαμάσκηνο, ρούμι και σναπς από δαμάσκηνο καιν γαρνίρονται με ένα μείγμα από τρίμματα ψωμιού, βούτυρο και καρύδια. Λίγη κανέλα και βανίλια προσδίδουν άρωμα και πικάντικη νότα. Πολλά εστιατόρια τα σερβίρουν με σως από σοκολάτα ή ζάχαρη.
Πού να τα δοκιμάσετε: Πολλά παραδοσιακά καφέ κι εστιατόρια στη Βιέννη σερβίρουν αυτό το τοπικό γλυκό, ενώ το Schick Hotel είναι διάσημο για τη δική του εκδοχή. Θα το βρείτε σε όλους τους φούρνους στην πόλη.
8. Μοσχάρι βρασμένο μέσα σε ζωμό μαζί με λαχανικά (Tafelspritz)
Είναι μια ακόμα τοπική σπεσιαλιτέ για τους λάτρεις του κρέατος και ένα χαρακτηριστικό Αυστριακό πιάτο, με τρυφερό φιλέτο μοσχαριού βρασμένα μέσα σε ζωμό. Σερβίρεται με εποχιακά λαχανικά ή σως από μήλα και χρένο και σερβίρεται σε όλη τη χώρα, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Συνοδεύεται από ένα ποτήρι καλό αυστριακό κόκκινο ή λευκό κρασί και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους θέλουν αν δοκιμάσουν ένα από τα εθνικά πιάτα της χώρας αλλά αναζητούν μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Πού να το δοκιμάσετε: Το Tafelspitz θα το βρείτε σε πολλά μέρη για φαγητό, όμως το Plachutta Wollzwille, ένα ιστορικό εστιατόριο δίπλα στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου, είναι διάσημο για τη δική του εκδοχή αυτού του θρυλικού πιάτου, ενώ και το Restaurant Ofenloch έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για τη δική του συνταγή. Πολλά άλλα παραδοσιακά εστιατόρια στην πόλη το έχουν στο βασικό τους μενού.
9. Βιεννέζικος καφές (Melange)
Ακριβώς όπως το Παρίσι και η Ρώμη, η Βιέννη είναι μια ακόμα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του καφέ. Τα καφέ που άνοιξαν σε κάθε γωνιά της πόλης από το 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα αποτελούν σταθερά στην πολιτιστική και γαστρονομική ζωή της Βιέννης. Το διάσημο βιεννέζικο melange, όμοιο με το καπουτσίνο αλλά με αφρόγαλο από ζεστό γάλα (στη Βιέννη το καπουτσίνο γαρνίρεται με σαντιγί κι όχι με γάλα). Αν προτιμάτε έναν Americano, ζητήστε ένα Verlängerter (που σημαίνει “μακρύτερο”), ενώ ο σκέτος καφές με κρέμα λέγεται Brauner και ο διπλός ή μονός εσπρέσο Schwartzer.
Πού να το δοκιμάσετε: Η Βιέννη διαθέτει υπέροχα καφέ, και μερικά από τα καλύτερα για να απολαύσετε τυπικό βιεννέζικο καφέ και γλυκό είναι τα Cafe Pruckel, Cafe Landtmann, Cafe Central, Cafe Hawelka και Cafe Ritter.
10. Βιεννέζικα λουκάνικα (Wiener Wurstel)
Είναι παγκοσμίως γνωστά για την υπέροχη γεύση τους και φτιάχνονται από χοιρινό και μοσχάρι που γεμίζουν πρόβεια έντερα. Σερβίρονται με μουστάρδα με έντονη γεύση και συνοδεύονται τέλεια με αυστριακή πατατοσαλάτα, ραπανάκια, σπαράγγια και άλλα λαχανικά. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε χαμηλότερη τιμή στους πωλητές στο δρόμο, που τα βάζουν μέσα σε ψωμί και τα περιχύνουν με μουστάρδα. Το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, είναι ένα υπέροχο γρήγορο σνακ ή απλό γεύμα.
Πού να το δοκιμάσετε: Στο κέντρο της πόλης, γύρω στη Ringstrasse και την παλιά πόλη, υπάρχουν πολλοί πάγκοι στο δρόμο (Wurstelstande). Ένα μέρος ιδανικό για βόλτα και να δοκιμάσετε μερικά τοπικά street food είναι η Naschmarkt, μια διάσημη αγορά όπου μπορείτε να βρείτε πολλούς πάγκους ή κανονικά εστιατόρια να σερβίρουν μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Το καλοκαίρι περπατήστε στο Prater, ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο όπου θα βρείτε μια μεγάλη ρόδα, τραινάκια και πάγκους με παραδοσιακά φαγητά.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: