Είστε καλοφαγάδες και θέλετε να συνδυάσετε καλό φαγητό με μια μίνι απόδραση κοντά στην Αθήνα; Σας βρήκαμε το 4 κοντινές αποδράσεις με το καλύτερο φαγητό, εκεί που αποθεώνονται τα κρεατικά!
Πλησιάζει το Σαββατοκύριακο και εσείς θέλετε να πάτε κάπου κοντά στην Αθήνα για βόλτα και καλό φαγητό. Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη. Εκδρομή κοντά στην Αθήνα, λίγα καύσιμα, λίγα χιλιόμετρα, ωραία μέρη και ακόμα πιο ωραία τσιμπούσια.
Δείτε επίσης τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα και φαγητά ανά περιοχή!
Εμείς σας προτείνουμε 4 σούπερ μονοήμερες εξορμήσεις για όσους θέλουν να απολαύσουν τα πιο ζουμερά κρεατικά στα πέριξ των Αθηνών αλλά και να περάσουν λίγες ώρες σε γραφικά σημεία εκτών των τειχών και να απολαύσουν ελληνικό φαγητό στις καλύτερες ταβέρνες! Αφήστε λοιπόν τα περίεργα ελληνικά φαγητά, έτσι όπως τα κατηγοριοποίησε ο διάσημος σεφ Αndrew zimmern, κατά μέρος και χαρείτε παραδοσιακά εδέσματα!
Στα Δερβενοχώρια, 49 χλμ. από την Αθήνα
Συνδυάζουν ιστορικό περίπατο, ορεινή γοητεία και καλό φαγητό! Τα Δερβενοχώρια είναι ένα σύνολο πέντε χωριών δυτικά της Πάρνηθας, ακροβολισμένα σε ένα όμορφο οροπέδιο σε ύψος 500 μέτρων. Το υψόμετρο ανοίγει – προφανώς – την όρεξη, το ίδιο και οι βόλτες.
Πού θα φάτε
Στο χωριό Καλύβια, στην ταβέρνα του Στέλιου Κόλλια, η οποία μετρά 40 χρόνια κρεατοφαγίας και κρεατοσερβιρίσματος. Εδώ θα δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ όπως τυροπιτάρι με χορταρικά και φέτα, ζουμερές σούβλες ντόπιων κρεάτων, κοκορέτσι και κοντοσούβλι χάρμα ουρανίσκου (όταν έχει) και χειροποίητα μακαρόνια με μυζήθρα της περιοχής – τα λένε τζόλια. Σαλάτες και χόρτα του βουνού παίζουν επίσης δυνατά, όπως και τα ζουμερά χωριάτικα λουκάνικα ή τα αρνίσια παϊδάκια στην σχάρα.
Στα Σκούρτα, στο εξοχικό κέντρο “Ο Κωτσούλης”, για ψητά της ώρας σε έναν άνετο χώρο με… έφεση στο υπέροχο κατσικάκι σούβλας, την προβατίνα στα κάρβουνα, τα λουκάνικα παραγωγής τους και το φοβερό αρνίσιο κοντοσούβλι.
Για όσους δεν τρώνε μόνο το… Πάσχα κοκορέτσι και συκωταριές, θα τα βρουν εδώ και συνοδεύονται με βραστά άγρια χόρτα και φέτα παραγωγής τους. Εξίσου χορταστική η μοσχαρίσια μπριζόλα, ψημένη όπως πρέπει. Με κρασί και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος!
Στο Σοφικό, 97 χλμ. από την Αθήνα
Λοιπόν, το ξέρατε ότι μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, λίγο έξω από το χωριουδάκι Σοφικό κρύβεται ένα ράντσο της Άγριας Δύσης; Αν όχι τότε μάλλον πρέπει να βάλετε πορεία προς Κόρινθο για να επισκεφτείτε το The Ranch, έναν πανέμορφο χώρο μέσα στη φύση, ιδανικό για βόλτες με άλογα, καφεδάκι στο σαλούν και πολλές ακόμα δραστηριότητες.
Η συνέχεια… γράφεται με τα πιο γευστικά γράμματα στην πλατεία του χωριού και στο Κουτούκι του Τσαμπάση, μια εξοχική ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στο κρέας. Θα δοκιμάσετε ζουμερό κοντοσούβλι, αρνάκι κοκκινιστό με λιγκουίνι, ψητή φέτα με μπούκοβο, αρνάκι στη σούβλα και φρέσκα κρέατα της ώρας σε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον το οποίο το χειμώνα «ζεσταίνει» ακόμα πιο πολύ χάρη στο τζάκι.
Στη Μάνδρα, 25 χλμ. από την Αθήνα
Η Μάνδρα Αττικής φημίζεται για τους κρεατοφαγικούς… ναούς της και όχι αδίκως. Εδώ θα δοκιμάσετε παϊδάκια για Όσκαρ, αλλά και άπαιχτα κρέατα της ώρας, ολόφρεσκα και ψημένα όπως πρέπει. Σημειώνετε;
Στην θρυλική ταβέρνα Κριεκούκης στην πλατεία, δώστε βάση στην προβατίνα, που συγκαταλέγεται στις τοπ επιλογές της. Θα δοκιμάσετε μεταξύ άλλων φανταστικά παϊδάκια, ωραιότατο κοκορέτσι, χοιρινά μπριζολάκια και φοβερό τυροπιτάρι για συνοδευτικό.
Στην Δροσιά, και αυτή στην πλατεία, θα ξεκινήσετε με τηγανόψωμο γεμιστό με τυράκι και ζουμερό λουκάνικο και θα… πορευτείτε με μπιφτέκια μοσχαρίσια, παϊδάκια γάλακτος, ζυγούρι, από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει, και μοσχαρίσια μπριζόλα σε μερίδα για γενναίους. Από τα ορεκτικά εξίσου καλά είναι το τζατζίκι και η τυροκαυτερή.
Χασιά, 25 χλμ. από την Αθήνα
Αποτελεί ιδανικό κυριακάτικο προορισμό για τις οικογένειες της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο! Οι εξαιρετικές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή γίνονται πόλος έλξης των καλοφαγάδων κάθε ηλικίας, αφού τα καλοψημένα κρεατικά παραμένουν ακόμα και σήμερα στην κορυφή των επιλογών.
Διασχίζοντας τη Λ. Φυλής και λίγο πριν μπείτε στην καρδιά της Χασιάς, το Χρυσό Βαρέλι δεν είναι άλλη μία ταβέρνα. Είναι η… ταβέρνα! Ο λόγος; Τέτοια παϊδάκια, προβατίνα, ψητά και δεκάδες καλούδια, δύσκολα θα βρεις αλλού.
Η ταβέρνα, μάλιστα, έχει βραβευτεί το 2018 ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για οικογενειακές ταβέρνες από τα Best Greek Food Awards. Ο συνδυασμός των εκλεκτών κρεάτων, της οικογενειακής ατμόσφαιρας αλλά και των προσιτών τιμών απογειώνει θα απογειώσει την γευστική σας εμπειρία!
Ο Τάσος Δούσης αποκαλύπτει 10 απίθανα tips για να σας δίνουν πάντα το καλύτερο τραπέζι!
Εσείς τώρα νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τα εστιατόρια! Θεωρείτε δηλαδή απλό να πάτε σε ένα εστιατόριο, να παραγγείλετε, να φάτε, να πληρώσετε και να φύγετε! Αμ δε.
Αν ήταν έτσι εύκολα τα πράγματα εγώ τι δουλειά θα έκανα; Θυμηθείτε και τα 5 tips για το πώς θα καταλάβετε ότι ένα εστιατόριο είναι άθλιο χωρίς καν να δοκιμάσετε το φαγητό του και θα είστε πλέον έτοιμοι να απολαμβάνετε το καλύτερο τραπέζι και την πιο ευγενική εξυπηρέτηση!
Θα σας δώσω λοιπόν από το blog μου 10 πραγματικά απίθανα tips και συμβουλές για να βγείτε αλώβητοι από τα εστιατόρια, για να σας χαμογελάνε πάντα όταν πηγαίνετε, για να σας προσφέρουν πάντα το καλύτερο τραπέζι και πάνω απ’ όλα να μη σας βρίζουν από μέσα τους τα γκαρσόνια, να μην «πτύουν» στο φαγητό σας και να μην καθαρίζουν την τουαλέτα του εστιατορίου με το ψωμάκι που σας σερβίρουν… Ναι γίνεται κι αυτό! about:blank
1. Πουρμπουάρ
Πρώτα απ’ όλα ξέρετε τι σημαίνει αυτή η λέξη; Σημαίνει στα γαλλικά «για να πιεις»
Δηλαδή, δίνεις στον γκαρσόνι κάτι για να πιει κι αυτός ένα ποτό. Όταν του αφήνουνε αστεία και τσιγκουνιάς tips, φιλοδώρημα δηλαδή στα ελληνικά, αυτός δεν παίρνει ούτε τσίχλες. Αφήνουμε συνήθως το 10% στο σύνολο του λογαριασμού και αν μείνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι αφήνουμε 15%. Εάν πάλι θέλουμε όταν μπαίνουμε στο εστιατόριο, με το που μας βλέπουν να τρέχουν να μας εξυπηρετήσουν, αφήνουμε 20%.
2. Κατάλογοι
Το πιο βρόμικο πράγμα στα εστιατόρια είναι οι κατάλογοι. Μη σας φαίνεται απίθανο. Δεν καθαρίζονται ποτέ και τους πιάνουν όλοι. Και φανταστείτε υπάρχουν πελάτες που πηγαίνουν στην τουαλέτα και δεν πλένουν τα χέρια τους και στη συνέχεια βεβαίως παίρνουν τον κατάλογο του μενού για να παραγγείλουν. Άρα πρώτα παραγγέλνετε και μετά πηγαίνετε στην τουαλέτα για να πλύνετε τα χέρια σας.
3. Καλαμάκι
Η πρόταση μου είναι να πίνετε πάντα το ποτό σας με καλαμάκι. Ο σερβιτόρος έχει πιάσει το ποτήρι για να σας το φέρει στο τραπέζι και επίσης πολλοί θα έχετε δει ότι στα ποτήρια σας στα μπαρ και στα εστιατόρια μερικές φορές υπάρχουν ίχνη από κραγιόν. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιος άλλος έχει πιει πριν από εσάς και το ποτήρι δεν έχει καθαριστεί καλά. Με ένα καλαμάκι λύνεται το πρόβλημα σας.Ένα υπέροχο πέτρινο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα με απίστευτη θέα, ιδανικό για φθινοπωρινές αποδράσεις, από τον Τάσο Δούση
4. Πότε σας σχολιάζουν αρνητικά!
Όταν πηγαίνετε στο εστιατόριο και λέτε στο γκαρσόνι ότι δεν πεινάτε πολύ και ότι θα παραγγείλετε μόνο μια σαλάτα. Καλώς μία σαλάτα, μία σαλάτα. Όταν όμως έρχεται το ψωμί και τρώτε ένα καλαθάκι ψωμί και παραγγέλνετε και δεύτερο καλαθάκι τα θέλει ο κ….. σας! Εκεί λοιπόν αρχίζουν τα γέλια και ο σχολιασμός στο πρόσωπο σας. Πείτε καλύτερα ότι θα πάρουμε μία σαλάτα, αφήστε το δεν πεινάμε και δεν έχουμε όρεξη και διάφορα τέτοια, που λένε οι πελάτες οι οποίοι απλώς θέλουν να χορτάσουν με ψωμί.
10 μυστικά για την καθαριότητα στα ξενοδοχεία που ξέρουν μόνο οι καμαριέρες και ο Τάσος Δούσης
5. Αργεί το φαγητό, ποιος φταίει;
Αργεί το φαγητό στο τραπέζι. Εσείς τι κάνετε; Αρχίζετε να τα χώνετε στον κακόμοιρο τον σερβιτόρο. Ρε παιδιά όταν αργεί το φαγητό σας κατά 90% φταίει η κουζίνα όχι ο σερβιτόρος. Μην ξεσπάμε στο παιδάκι που τρέχει πάνω κάτω. Διότι αν ξεσπάσουμε πάνω του, τότε θα του τη βαρέσει καμιά ώρα και θα φτύσει στο φαγητό σας. Πρέπει να είμαστε πάντα ευγενικοί με τα γκαρσόνια καθώς είναι και οι άνθρωποι που έρχονται πολύ κοντά με το φαγητό μας. Δεν δείχνουμε την μαγκιά μας με το να βρίζουμε τους υπαλλήλους ενός εστιατορίου. Φωνάξτε το αφεντικό και άλλαξτε του τα φώτα.
6. Κάντε κράτηση ευγενικά!
Όταν παίρνετε τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση στο εστιατόριο ζητήστε πολύ ευγενικά ένα καλό τραπέζι, που φυσικά το έχετε κεντράρει από την προηγούμενη επίσκεψή σας. Μην ξεκινάτε να πάτε στα εστιατόρια που ξέρετε ότι έχουν κόσμο δίχως να κάνετε κράτηση, εκτός κι αν είστε τόσο καλοί πελάτες! Καλός πελάτης είναι ο πελάτης ο τακτικός, ο οποίος αφήνει καλό πουρμπουάρ!
7. Λογαριασμός!
Μερικές φορές συμβαίνει να πηγαίνουμε στο εστιατόριο με φίλους μας και να πληρώνουμε ξεχωριστά, ο καθένας τα δικά του. Όταν έρχεται ο λογαριασμός μην περιμένετε από τον σερβιτόρο να θυμάται τι έχει πάρει ο καθένας. Συνεννοηθείτε από πριν μεταξύ σας, τι θα πληρώσετε, με βάση αυτά που έχει παραγγείλει ο καθενας ή απλά χώριστε το λογαριασμό στη μέση. Επίσης, όταν πληρώνετε όλοι με μετρητά, δεν γίνεται το γκαρσόνι να δίνει στον καθένα σας ξεχωριστά τα ρέστα και να περιμένει και ξεχωριστά το φιλοδώρημα. Ας αναλάβει ένας να πληρώσει για όλους και τα βρίσκετε μεταξύ σας.
8. Μην «γράφουμε» τον σερβιτόρο!
Φωνάζουμε το παλικάρι ή την κοπέλα για να παραγγείλουμε. Μας εξηγεί τα πιάτα, μας λέει τι μας προτείνει, είναι ευγενικός/ευγενική με την προσοχή επάνω μας, και εμείς είμαστε στο κινητό και τον γράφουμε κανονικά! Μόλις ξυπνήσουμε και βγούμε από το ίνσταγκραμ του λέμε “για ξαναπέστα”. Καθίστε ρε παιδιά, δώστε προσοχή 2 λεπτά τι θα σας πει ο άνθρωπος, για να παραγγείλετε. Παραγγέλνουμε έρχεται η σαλάτα και έχει σκόρδο. Μην του την γυρνάτε πίσω, διότι και ο κατάλογος θα γράφει ότι έχει σκόρδο και το γκαρσόνι σας είπε ότι έχει σκόρδο.
Τώρα αν εσείς δεν προσέχατε όταν τα έλεγε ή την παρήγγειλε ο διπλανός ή ο απέναντί σας, αυτό δεν σημαίνει ότι το λάθος το έχει κάνει το γκαρσόνι… Να την φάτε με σκόρδο!
10 συμβουλές από τον Τάσο Δούση για να κλείνεις τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια!
9. Κακές συνήθειες που ενοχλούν
Τώρα θα σας πω μερικές κακές συνήθειες που κάνουν οι πελάτες και που δεν ενοχλούν μόνο τα γκαρσόνια ενοχλούν κι εμένα. Μιλάτε δυνατά! Και γιατί εγώ να είμαι υποχρεωμένος να ακούω τι κάνατε χθες στο μπαράκι; Επιπλέον, κάποιοι αλλάζουν τραπέζια σε χρόνο μηδέν. Θέλεις να αλλάξεις φίλε μου τραπέζι; Πάρα πολύ ωραία, ενημέρωσε το γκαρσόνι κι άλλαξε τραπέζι. Έφαγες χόρτασες, πήρες γλυκάκι που σε κεράσανε, μάλιστα σήκω φύγε…
Βλέπεις ότι περιμένει κόσμος! Υπάρχουν κάποιοι τύποι που έχουνε φάει, έχουν πιει τα τσίπουρα και τις ράκες τους και συνεχίζουν να κρατάνε το τραπέζι. Απέξω περίμενει ο κόσμος γιατί αδελφέ μου, θα ήθελες να είσαι στη θέση αυτού που περιμένει να σηκωθείς;
10. Ε, ψιτ γκαρσόν, λεκιάστηκα!
Τα γκαρσόνια είναι απλοί εργαζόμενοι. Μερικοί φυσικά δεν είναι επαγγελματίες και δεν θα έπρεπε να δουλεύουν ως γκαρσόνια, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι ευγενικά παιδιά που παλεύουν για το μεροκάματο. Μην τους σφυρίζετε λες και είσαστε τσέλιγκες, μην φωνάζετε, μη χτυπάτε το πιρούνι στο πιάτο, μην τους άγριοκοιτάζετε! Βοηθήστε τους όταν φέρουν τα πιάτα στο τραπέζι, κάνοντας χώρο για να τα τοποθετήσουν σωστά. Μην τους ταλαιπωρείτε. Μην τους φωνάζετε για ψύλλου πήδημα και ζητήστε τα πάντα με ευγένεια και φυσικά βάζοντας μπροστά τη λέξη… “παρακαλώ”. Θα εξυπηρετηθείτε άμεσα, γρήγορα και στοχευμένα.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr