Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε 10 εστιατόρια για κάθε γούστο σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης! Καλή σου όρεξη!
Θεραπευτήριο
Σαν σκηνικό παραδοσιακού καφενείου και µε την αύρα της παλιάς αυθεντικής καλής ταβέρνας που έχει διάρκεια στο πέρασµα των χρόνων, το Θεραπευτήριο γεννήθηκε ως µια καθηµερινή ανάγκη για τους κατοίκους των γραφικών Πετραλώνων για καλό, σπιτικό φαγητό.
Τα πιο χριστουγεννιάτικα café της Αθήνας
Σήµερα, 25 χρόνια µετά, η οικογενειακή επιχείρηση έχει αποκτήσει το δικό της κοινό, που έρχεται πλέον από όλα τα µέρη της Αθήνας για να γευθεί µαµαδίστικη ελληνική κουζίνα, συνταγές της κυρίας Άννας και της κυρίας Σοφίας, µεγάλη ποικιλία σε σπαρταριστά ψάρια και ολόφρεσκα θαλασσινά που καταφθάνουν καθηµερινά από συνεργαζόµενα καΐκια, χωρίς να απουσιάζουν, βέβαια, και οι προτάσεις σε κρεατικά.
Ocean Basket
Τo µοναδικό στο είδος του concept του Ocean Basket ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια στη Νότια Αφρική. Η καινοτόµος αυτή ιδέα, έχοντας το know how, αγαπήθηκε και εξαπλώθηκε! Σήµερα µετράει 202 (!) µαγαζιά σε Νότια Αφρική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και οκτώ στην Κύπρο.
Στην Ελλάδα έκανε την εµφάνισή του σχεδόν δύο χρόνια πριν στη Γλυφάδα. Το εστιατόριο –όπως αποκαλύπτει και το όνοµά του– σερβίρει αποκλειστικά θαλασσινές γεύσεις. Αυτό όµως που κάνει τη διαφορά είναι η new age, casual φιλοσοφία του, που συνοψίζεται στα εξής: εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινά, συγκεκριµένες τεχνικές, σερβιρισµένα ζεστά σε µεγάλες πιατέλες σε ένα λαχταριστό, value for money menu που µας µαθαίνει το sharing.
To χαρακτηριστικό του είναι οι χορταστικές και ακαταµάχητες πιατέλες µε τις διάφορες λιχουδιές, όπως καλαµάρια, σολοµό, µπακαλιάρο και µύδια αλλά και φρέσκα στρείδια, συνδυαστικά µε σαλάτες, ρύζι και εξαιρετικά top ups, αλλά, παρ’ όλα αυτά, την παράσταση κλέβει η… royal family!
Bahaar
Μετράει µόλις έναν χρόνο ζωής και έχει καταφέρει ήδη να γίνει hot spot όλης της Αθήνας για το πιο γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο µε ένα ανατολίτικο touch!
Στην καρδιά της Γλυφάδας, σε έναν χώρο που παραπέµπει σε παλιό αρχοντικό µε πολυτελή διακόσµηση και µια ατµοσφαιρική αυλή, το Bahaar καταφέρνει να αιχµαλωτίσει πρώτα όλα τα βλέµµατα και στη συνέχεια ακόµα και τον πιο ιδιότροπο ουρανίσκο! Με ένα µενού που µας βάζει σε αµέτρητα διλήµµατα, γεύσεις που ξυπνούν µνήµες από τη µαγειρική της γιαγιάς και της µαµάς και more than fair τιµές, µια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή!
Ω3
Από το όνοµα και µόνο αντιλαµβανόµαστε ότι εδώ θα φάµε ολόφρεσκο ψάρι, πλούσιο σε πολύτιµα για τον οργανισµό λιπαρά οξέα Ω3!
Το µοντέρνο και προσιτό αυτό θαλασσινό… ψαροφαγείον δεν έχει ούτε έναν χρόνο που έκανε την εµφάνισή του στο Πασαλιµάνι, για να προτείνει σε έναν… θαλασσινό χώρο µε ανάλαφρες βιοµηχανικές πινελιές (η οµάδα Whitebox Architects ανέδειξε τον αρχιτεκτονικό ρυθµό µιας πολυκατοικίας του ’70) τίµιους και διαλεχτούς µεζέδες, χωρίς να λείπει και ψάρι πρώτης κατηγορίας.
Βασίλαινας
Το ότι αποτελεί σηµείο αναφοράς του Πειραιά από το 1920, το γεγονός ότι το έχει αναλάβει η τρίτη γενιά και το ότι, παρόλο που το έχει τιµήσει εδώ και 96 χρόνια σύσσωµος ο επιχειρηµατικός και ο καλλιτεχνικός κόσµος, παραµένει ταπεινό και εξελίσσεται… αθόρυβα, µόνο σεβασµό προκαλεί! Κρυµµένο στην ήσυχη γειτονιά της Αγίας Σοφίας, το εστιατόριο Βασίλαινας εντυπωσιάζει µε τη µεγαλοαστική σάλα του, που µπορεί να µη θυµίζει εκείνη την παραδοσιακή µπακαλοταβέρνα που ο κύριος Θανάσης ανέδειξε στο πιο κοσµικό στέκι της εποχής, όµως καταφέρνει να µας ταξιδέψει µε χρονοµηχανή!
Κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων στο Estabar! Δείτε το εξαιρετικό μενού!
Διαφυλάσσοντας ως κόρην οφθαλµού την ιστορία, ο εγγονός Θανάσης προχώρησε σε µια διακριτική ανάδειξη του χώρου µε µια σύγχρονη αισθητική αντίληψη, µε το αποτέλεσµα να εκπέµπει την ίδια αίσθηση θαλπωρής που ένιωθαν οι θαµώνες το 1920. Μια σύγχρονη πινελιά παραδοσιακού µπακάλικου, old fashioned κουρτινάκια, ράφια µε κονσέρβες και µπουκάλια µε το µεγαρίτικο κρασί που έβγαζε κάποτε η οικογένεια (µέχρι το 1973), τον αυθεντικό µαρµάρινο ποτηριώνα, το κελάρι µε τα παλιά ξύλινα βαρέλια…
Μαγεμένος Αυλός
Το εστιατόριο-σηµείο αναφοράς στους γαστρονοµικούς ορίζοντες αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αλλά ολοζώντανους µύθους της παλιάς αστικής Αθήνας, µε έντονο το άρωµα της νοσταλγίας, απόηχο από µουσικές και ατέλειωτες στιγµές του Μάνου Χατζιδάκι και σταθερά πιάτα στο µενού του εδώ και 56 χρόνια!
Πίσω από τα δέντρα της Πλατείας Προσκόπων, ο Μαγεµένος Αυλός είναι η αποκάλυψη της παλιάς Αθήνας. Γιατί αυτό το εστιατόριο κατέχει εξέχουσα θέση στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης από το 1961 µε ιδρυτή τον κοσµοπολίτη και συγγενή της οικογένειας Παυλίδη (της γνωστής σοκολατοποιίας) Γιώργο Πολυχρόνη, αρχικά ως ζαχαροπλαστείο και µετέπειτα ως ρεστοράν, το οποίο µάλιστα σύστησε πρώτο στην Αθήνα την πίτσα και το φοντύ!
Μέχρι που το 1980 ένας πελάτης και γόνος καλλιτεχνικής και επιχειρηµατικής οικογένειας, ο κύριος Δηµήτρης Θεοφίλου, γίνεται ιδιοκτήτης του.
Κελάρι
Το Κελάρι στη γειτονιά του Κερατσινίου (κοντά στην κεντρική Γρηγορίου Λαµπράκη), πιστό στη φιλοσοφία του εδώ και δύο χρόνια, σερβίρει ελληνική κουζίνα µε δηµιουργικές προεκτάσεις, γι’ αυτό, άλλωστε, έχει γίνει στέκι όλων όσοι αγαπούν τους µεζέδες, το καλό κρασί και, φυσικά, την καλή παρέα!
Η ονοµασία του ταιριάζει γάντι µε τη διακόσµηση µε τη χαρακτηριστική επιτοίχια κάβα αλλά και την έντονη παρουσία ξύλου και πέτρας που µας καλωσορίζουν σε ένα ζεστό, παραδοσιακό σκηνικό. Όσο για τις νοστιµιές που κρύβονται στο µενού του;
Tοny Bonanno
Ένας από τους λόγους που τα βήµατά µας µας οδηγούν εδώ και 13 χρόνια στην Καστέλλα δεν είναι άλλος από την ιταλική trattoria Tοny Bonanno.
Και µπορεί η εξαιρετική πανοραµική θέα του στο Μικρολίµανο και τη φωταγωγηµένη αθηναϊκή «Ριβιέρα» να είναι βασικό θέλγητρο, όµως τόσο το φαγητό όσο και η διακόσµησή του, εµπνευσµένη από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και βγαλµένη λες και από κινηµατογραφικό σκηνικό της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας του ’50-’60, έχει κερδίσει πιστούς θαµώνες.
Λευκά τραπεζοµάντιλα, καθρέφτες-αντίκες, vintage έπιπλα από προσωπική συλλογή του ιδιοκτήτη, κεριά αναµµένα και ασπρόµαυρα κάδρα που απεικονίζουν γνωστούς µαφιόζους καταφέρνουν να µας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή… Όσο για το φαγητό, φέρει αρώµατα και γεύσεις από την Κάτω Ιταλία, από γνήσιες, µαφιόζικες συνταγές.
Το Κρέας
Το location; Μια γωνιακή παλιά µονοκατοικία στην ήσυχη γειτονιά των Πετραλώνων. Η διακόσµηση; Industrial πινελιές σε ένα σπίτι του 1930.
Όσο για την εξειδίκευση, τι άλλο από την πιο αγαπητή τροφή από καταβολής κόσµου! Άλλωστε, οι απανταχού λάτρεις των κρεατοφαγικών… εντάσεων γνωρίζουν πως εδώ και δύο χρόνια το Κρέας είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά steak houses της πόλης µε τα πιο εκλεκτά κρέατα από µικρούς παραγωγούς (από Νάξο και Τρίκαλα Κορινθίας) και κοµµάτια ειδικής κοπής εξ Ισπανίας.
Τέλειες διαδρομές για περπάτημα στην Χριστουγεννιάτικη Αθήνα
Το Αυγό του Κόκκορα
Ήταν το 1982 όταν ο Νίκος Γρέβιας άναψε για πρώτη φορά την κουζίνα στο Αυγό του Κόκκορα, στο ήσυχο δροµάκι της οδού Σποράδων 40 της Κυψέλης.
Ο καλλιτεχνικός κόσµος το κάνει καθηµερινό στέκι και «εθίζεται» στην παραδοσιακή κοκορόσουπα που απολαµβάνει εκεί υπό το φως των κεριών.
Τα χρόνια πέρασαν, το Αυγό του Κόκκορα γίνεται θεσµός. Και από εκεί µετακοµίζει σε µια άλλη ξακουστή αθηναϊκή γειτονιά, αυτήν του Μεταξουργείου.
πηγή:athensmagazine.gr