Το σημείο ταφής του Αγίου Νικολάου, ή αλλιώς γνωστός ως Άγιος Βασίλης, ισχυρίζονται πως πιθανότατα ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι.
Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει έναν άθικτο ναό και τάφους κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Αττάλεια, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο άγιος, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αρχαιολόγοι στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
«Προς το παρόν, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά η πραγματική δουλειά τώρα ξεκινάει» δήλωσε ο Cemil Karabayram, διευθυντής τοπογραφίας και μνημείων στην Αττάλεια. «ΘΑ φτάσουμε στο έδαφος και ίσως να βρούμε το άθικτο σώμα του Αγίου Νικολάου».
Γνωστός για τις δωρεές του και τη βοήθειά του προς τους φτωχούς, ο Άγιος του 4ου αιώνα δημιούργησε το μύθο του Άι Βασίλη.
Η πόλη που κανένας φτωχός δεν πεινάει!Μια παράδοση που ξεκίνησε πριν από 80 περίπου χρόνια!
Τα τελευταία χρόνια, η εκκλησία της επαρχίας Ντεμρέ στην Αττάλεια, κοντά στη γενέτειρά του, έχει αποκατασταθεί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η πόλη Ντεμρέ είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια της Μύρας, της πόλης που πιστεύεται ότι είχε ζήσει ο Άγιος Νικόλαος.
Η οροφή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Πηγή φωτό: wikipedia.org
Μέχρι τώρα, πίστευαν πως τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, μετέφεραν από την Ντεμρέ ναυτικοί, στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία, όπου βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Σάκης Αρναούτογλου: Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα «χτυπηθεί» σήμερα από ανέμους έως και 100 χιλιομέτρων
Με βάση τα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους από την περιοχή οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, πιστεύουν τώρα ότι τα λείψανα ανήκαν σε έναν τοπικό ιερέα και όχι στον Άγιο Νικόλαο, του οποίου το σώμα μπορεί ακόμα να βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα του ναού. Η κλοπή πιθανότατα έλαβε χώρα όταν η εκκλησία καταστράφηκε και αναστηλώθηκε.
Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Νικολάου. Πηγή φωτό: Hurriyet
Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις νέες έρευνες, ανακαλύπτοντας τον ναό κάτω από την σύγχρονη εκκλησία χρησιμοποιώντας γεω-ραντάρ. Λένε πως ο ναός ήταν σχεδόν άθικτος αλλά είναι απρόσιτος λόγω της παρουσίας ψηφιδωτών που πρέπει να διατηρηθούν.
Οι εργασίες ανασκαφής θα επιτρέψουν στους μελετητές να έχουν πρόσβαση στους χώρους του ναού κάτω από την εκκλησία για να εξακριβωθεί εάν τελικά βρίσκεται εκεί θαμμένο το σώμα του Αγίου Νικολάου.
Πηγή: iefimerida.gr