Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
15.8 C
Athens
HomeTravel NewsΆρση μέτρων: Ποτέ ανοίγουν τελικά τα εποχικά ξενοδοχεία πως θα ταξιδέψουμε τι...

Άρση μέτρων: Ποτέ ανοίγουν τελικά τα εποχικά ξενοδοχεία πως θα ταξιδέψουμε τι τιμές θα βρούμε;

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος αρχικά για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των μετακινήσεων που, όπως έχει γίνει γνωστό, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου. Οταν, δηλαδή, θα τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Επόμενο στάδιο στη άρση των περιοριστικών μέτρων είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τα τουριστικά καταλύματα, για τα οποία οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν την επαναλειτουργία τους στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνει δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου

- Advertisement -
ξενοδοχείο Μεξικό

Όλες οι αποφάσεις πάντως λαμβάνονται από το κυβερνητικό επιτελείο με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτή η Σουίτα στη Σαντορίνη θα σας κόψει την ανάσα κυριολεκτικά! Γιατί έχει τρελάνει την booking;

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για τον τουρισμό την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Από Δευτέρα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη, καθώς το νησί θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει για επισκέπτες μετά την επιβολή περιορισμού των μετακινήσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι οδικές μετακινήσεις προς την Εύβοια, ενώ οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου.

13 +1 Ιδέες και Tips για υγιεινές διακοπές το 2020

Επίσης από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, πάντα με βάση τα μέτρα ασφαλείας, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι όλοι οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και στις οδικές μεταφορές (πούλμαν, ΚΤΕΛ, τρένο) θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα. «Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα, και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν όχι μόνο τους ταξιδιώτες αλλά και όλα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες του χώρου για ένα πλοίο, αεροπλάνο ή ταξιδιωτικό γραφείο», είπε ο κ. Πέτσας.

Τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία

Όσον αφορά στις μετακινήσεις με πλοίο, στο σχέδιο για τα μέτρα ασφαλείας στην ακτοπλοΐα είχε αναφερθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης είχε αναφέρει συγκεκριμένα για τα πλοία ότι θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%. Σχετικά με τις «αεροπορικές θέσεις», έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται.

Ακτοπλοΐα: Πώς θα είναι τα ταξίδια με πλοίο φέτος το καλοκαίρι;

Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου, θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μη σταματάει καθόλου.

Μέτρα και στα τρένα

Όσον αφορά στις μετακινήσεις με τρένο, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τη Δευτέρα θα επανεκκινήσουν δρομολόγια στον άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, και σε αυτή την περίπτωση όμως κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

Σταθμός τρένου
  • Το προσωπικό χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.
  • Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
  • Γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.
  • Γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.
  • Υπάρχει έλεγχος στις επιβιβάσεις.
  • Όλα τα εισιτήρια εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις αεροπορικές μετακινήσεις

Πιο κρίσιμες ωστόσο για την επανέναρξη της λειτουργίας του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα θεωρούνται οι ανακοινώσεις για τις αεροπορικές μετακινήσεις οι οποίες θα δώσουν και το «πράσινο» φως για την υποδοχή στη χώρα ξένων τουριστών.

Οι προορισμοί με υποχρεωτική καραντίνα (και που μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο)

Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες και το προσωπικό, δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών, ενώ δεν θα διατίθεται κάποιο ποτό ή φαγητό.

Ωστόσο, μεγάλο ερώτημα παραμένει ο τρόπος που θα πιστοποιείται ότι οι επιβάτες είναι υγιείς ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην Ελλάδα από εισαγόμενα κρούσματα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Κομισιόν στις συστάσεις που παρουσίασε για τον τουρισμό την Τετάρτη δεν συμπεριέλαβε την ελληνική πρόταση για τεστ έως και 72 ωρών πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο.

O Τάσος Δούσης για τουρισμό: “Σ’ αυτά τα νησιά θα μειωθούν οι τιμές έως και 30%”

Θέση για τα σενάρια που θέλουν τις τιμές των ξενοδοχείων να πέφτουν φέτος το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά πήρε ο Τάσος Δούσης, μέσα από το προφίλ του στο Instagram.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης είναι expert στα… ταξίδια του αφού μέσα από τις “Εικόνες” μας έχει ταξιδέψει εδώ και περίπου μια 20ετια. Ποιος καταλληλότερος λοιπόν από εκείνον για να μας συμβουλεύσει εν όψει των φετινών καλοκαιρινών διακοπών που θα είναι… πρωτόγνωρο λόγω κορονοϊού.

Σε ποια νησιάθα πέσουν οι τιμές των ξενοδοχείων σύμφωνα με τον Τάσο Δούση; Που θα μείνουν σταθερές;

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του στο παρακάτω βίντεο:

Για όλες τις εξελίξεις και φυσικά τα πάντα για το ταξίδι κάντε subscribe στο κανάλι του Τάσου Δούση στο youtube

Δείτε επίσης Ο Τάσος Δούσης συμβουλεύει: «Όποιος πάει στις οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο πρέπει να…»

Κορονοϊός από την άμμο και την ξαπλώστρα; Τι λέει ο κύριος Σύψας…

Η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι θέματα που απασχολούν τους λάτρεις της θάλασσας -και όχι μόνο- ενόψει της θερινής περιόδου, που αναμένεται διαφορετική λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Οδηγίες Υπουργείου για απόσταση ομπρελών

Απαντήσεις σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα δίνουν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη.

«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», λέει η κ. Ευστρατίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επιβίωση του νέου κορωνοϊού στην καυτή καλοκαιρινή άμμο.

«Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορoνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου.

Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξηγεί, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».

Ξαπλώστρα

Σε ό,τι αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, αναφέρει πως κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. «Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών», αναφέρει και προσθέτει: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορωνοϊό για να ασθενήσουμε».

Παραλίες – Αττική: Πλήρης οδηγός για να επιλέξετε που θα κάνετε τις βουτιές σας αυτό το ΣΚ με τον καύσωνα!

Χαρακτηρίζει, δε, υπερβολικές και αποτέλεσμα φόβου «που δεν δικαιολογείται» τις συζητήσεις για χρήση πισινών που εκ του σχεδιασμού τους, λειτουργούν με χλώριο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η υπερβολική χλωρίωση στις πισίνες πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η διαδικασία πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι «ώστε το χλώριο να έχει μέχρι την ώρα κοινής χρήσης εξατμιστεί».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,130LikesLike
89,030 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ