Το γκασπάτσο μπορεί να ακούγεται σαν κάτι θορυβώδες αλλά στην ουσία δεν είναι κάτι παραπάνω από μια πηχτή και πολύ κρύα σούπα ντομάτας. Στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία την τρώνε σαν σνακ ακόμα και σαν κυρίως πιάτο, για να δροσιστούν από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Βέβαια την αγαπάνε τόσο πολύ που την τρώνε και το χειμώνα με κάποιες παραλλαγές.
Λίγη ιστορία πίσω από αυτή την σούπα
Είναι μια σούπα αναζωογονητική, δροσιστική, καλοκαιρινή και ιδανική για το καλοκαίρι που θέλουμε κάτι ελαφρύ και τονωτικό. Κάποιοι την προετοιμάζουν, την βάζουν στο ψυγείο να παγώσει καλά και την τρώνε αργότερα ή την επόμενη μέρα. Κάποιοι πιο γενναίοι την τρώνε και με…παγάκια.
Στην ουσία πρόκειται για ένα αγροτικό πιάτο της Ανδαλουσίας που αξιοποιεί στο έπακρο φτωχικά υλικά. Στην αρχή τα μόνα συστατικά που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν αυτή την πηχτή σούπα ήταν ψωμί, νερό, ελαιόλαδο και σκόρδο. Πλέον όμως δεν νοείται γκασπάτσο χωρίς ντομάτες, ώριμες ντομάτες για την ακρίβεια.
Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά επιθυμείτε για να προσαρμόσετε την σούπα στα γούστα σας. Κρεμμύδι, πιπεριές, αγγούρι και βασιλικός είναι κάποια από τα υλικά που συνηθίζονται. Μπορείτε να πειραματιστείτε όσο θέλετε αλλά μια συμβουλή, μην παραλείψετε ποτέ το ψωμί. Το ψωμί είναι αυτό που κάνει το γκασπάτσο σούπα πηχτή και ωραία, διαφορετικά θα έχετε μια ωμή σάλτσα, κάτι το οποίο δεν θα σας ενθουσιάσει.
Πως θα την φτιάξετε
Πάμε να δούμε μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή που θα λατρέψετε.
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
- 2 μικρά αγγουράκια καθαρισμένα και χωρίς τους σπόρους
- 1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά χωρίς τους σπόρους
- 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες και καλά στυμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 φυλλαράκια βασιλικού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Γιαούρτι, μπούκοβο και ψιλοκομμένο βασιλικό για το σερβίρισμα
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε σε ένα μούλτι η στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί και τον βασιλικό. Τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν επιθυμούμε περνάμε το μείγμα από σίτα για πιο βελούδινη υφή.
Αλατοπιπερώνουμε και αραιώνουμε με νερό και ελαιόλαδο στο βαθμό που επιθυμούμε, προσοχή μόνο μην το παρακάνετε και βγει η σούπα πολύ υδαρής.
Τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο και κρουτόν.
Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: