Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
14.7 C
Athens
HomeΚυκλάδεςΜύκονοςΑρμενιστής: Ο θρυλικός φάρος της Μυκόνου και η ιστορία του "Βρυκόλακα"!

Αρμενιστής: Ο θρυλικός φάρος της Μυκόνου και η ιστορία του “Βρυκόλακα”!

Ο Φάρος Αρμενιστής είναι ένα από τα θρυλικά κτίσματα στη Μύκονο και σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Φανάρι, σε έναν λόφο που παλιά ονομαζόταν Βρυκόλακας και έχει πίσω του μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Εικάζεται ότι η ονομασία προήλθε για να φοβερίζει τα παιδιά ώστε να μην πλησιάζουν στα απότομα βράχια, που ήταν πολύ επικίνδυνα. Ο Φάρος, αν και εγκαταλειμμένος σήμερα, αποτελεί σημείο συνάντησης των επισκεπτών του νησιού και καταφύγιο για νεαρά ζευγάρια.

- Advertisement -

Ρομαντικές βραδιές σε φάρους που έγιναν πανέμορφα ξενοδοχεία!

Η στρατηγική του θέση του φάρου προσφέρει εξαιρετική θέα, ιδανικό κάδρο για αναμνηστικές φωτογραφίες, αλλά και μέρος για αγνάντεμα και χαλάρωση. Αρχικά όμως ο Αρμενιστής χτίστηκε για να αποφευχθούν τα θαλάσσια ατυχήματα. Την αφορμή έδωσε ένα ναυάγιο που έγινε την άνοιξη του 1877.

Φάρος Αρμενιστής Μύκονος

Το ναυάγιο

Το βρετανικό ατμόπλοιο «Βόλτα» άπλωνε τηλεγραφικό καλώδιο στη θάλασσα και έπλεε στο στενό πέρασμα Τήνου και Μυκόνου που ήταν σκοτεινό. Την ημέρα του ναυαγίου στην περιοχή επικρατούσε ομίχλη με αποτέλεσμα οι δύο κορυφές , «Προφήτης Ηλίας ο Βορνιώτης» και «Ανωμερίτης», να μοιάζουν σαν στεριά που χωριζόταν από τη θάλασσα. Ο κυβερνήτης του πλοίου το οδήγησε στην υποτιθέμενη θάλασσα και το «Βόλτα» προσέκρουσε στα βράχια και βυθίστηκε αύτανδρο. Μετά το ναυάγιο ο φωτισμός του περάσματος κρίθηκε επιτακτικός. Το χτίσιμο του Φάρου και ο εξελιγμένος μηχανισμός του Ο Αρμενιστής της Μυκόνου χτίστηκε το 1890 και εξοπλίστηκε με το πιο σύγχρονο φωτιστικό μηχάνημα της εποχής, που είχε εκτεθεί και βραβευτεί ένα χρόνο πριν, στη διεθνή έκθεση του Παρισιού.

Ταξίδι σε 8 υπέροχους φάρους σε όλο τον κόσμο

Ο ισχυρός μηχανισμός που φώτιζε το πέρασμα

Ο μηχανισμός βασιζόταν σε μια εφεύρεση με κρυστάλλους του Αυγούστου Φρενέλ που έγινε αποκλειστικά για χρήση σε φάρους. Ο Φάρος Αρμενιστής ήταν από τους πρώτους που εξοπλίστηκαν με το πρωτοποριακό για την εποχή μηχάνημα. Η ισχύς του μηχανισμού ήταν τέτοια που λέγεται ότι ένας ηλικιωμένος που έμενε στην Τήνο απέναντι από τον Αρμενιστή, χρησιμοποιούσε τα βράδια το φως του για να βλέπει. Το κτίριο εκτός από το μηχανισμό, διέθετε δωμάτια για να μένουν οι φαροφύλακες, κουζίνα, τουαλέτα, βοηθητικούς χώρους και εσωτερική στέρνα.

Η θρυλική ιστορία του Βρυκόλακα

Σήμερα ο αρχικός μηχανισμός του Φάρου βρίσκεται στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου της Μυκόνου και εκτίθεται στο κοινό. Οι βάρδιες των φαροφυλάκων και η ζωή στον Αρμενιστή Με το χτίσιμο του Φάρου ολόκληρη η περιοχή απέκτησε ζωή. Για τη σωστή του λειτουργία χρειάζονταν 3 έως 6 φαροφύλακες που άλλαζαν βάρδιες μεταξύ τους. Κάποιες χρονιές εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους, έμεναν στο Φάρο και οι οικογένειες τους. Οι βάρδιες ήταν αρκετά δύσκολες, καθώς ήταν ολονύχτιες και απαιτούσαν μεγάλη μυϊκή δύναμη μιας και ο φαροφύλακας έπρεπε κάθε δύο ώρες να σηκώνει προς τα πάνω ένα βαρίδι, το οποίο σιγά σιγά κατέβαινε και έθετε σε λειτουργία το μηχανισμό.

Η ζωή στον Φάρο Αρμενιστή

Ωστόσο, η ζωή στον Αρμενιστή δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο σε άλλους φάρους, αφού το κτίριο δεν είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο νησί. Το εσωτερικό της εισόδου του Φάρου με εμφανείς τις φθορές του χρόνου Οι φαροφύλακες και οι οικογένειές τους χρησιμοποιώντας γαϊδούρια που εκτελούσαν το δρομολόγιο στους δύσβατους βράχους, ανεφοδιάζονταν από τη χώρα της Μυκόνου.

Η περιοχή του Φάρου προσφέρονταν για κυνήγι και ψάρεμα κι έτσι οι «ένοικοι» του κτιρίου εξασφάλιζαν επιπλέον τροφή από τη φύση. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών φαροφυλάκων αρκετά πρωινά όταν ανέβαιναν στο μπαλκόνι του Φάρου έβρισκαν πουλιά, τα οποία λόγω του δυνατού φωτός ξέφευγαν από την πορεία τους και προσέκρουαν στα τζάμια.

Φάρος Αρμενιστής Μύκονος

Η έφοδος του «Αέρα»

Ο Αρμενιστής έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί μια ελληνογερμανική φιλία κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί κατέλαβαν τον Αρμενιστή και τον μετέτρεψαν σε παρατηρητήριο, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική του θέση. Με το τέλος του πολέμου όμως, οι επικεφαλής των Γερμανών που αποχωρούσαν από την Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Μια ομάδα από νεαρά αγόρια με την ονομασία «Αέρας» έκανε έφοδο στο Φάρο, αιφνιδίασε τους στρατιώτες και τους συνέλαβε.

Η φήμη των αγοριών εξαπλώθηκε και η ομάδα τους έμεινε στην ιστορία της Μυκόνου. Το 1974 ένα από τα μέλη του «Αέρα», ο Κώστας Ζουγανέλης ήταν ο δήμαρχος του νησιού. Τότε έλαβε ένα γράμμα από έναν Γερμανό που έλεγε ότι αναζητούσε τα αγόρια που τον είχαν συλλάβει γιατί ως αιχμάλωτος δεν ξαναβρέθηκε στο πεδίο της μάχης και έτσι σώθηκε η ζωή του, αφού κανονικά θα συνέχιζε τη θητεία του στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου χιλιάδες Γερμανοί έχασαν τη ζωή τους.

Αρμενιστής στη Μύκονο και η ιστορία του

Ο Ζουγανέλης του απάντησε και λίγο καιρό μετά οι δύο άντρες συναντήθηκαν και ανέπτυξαν μια φιλική σχέση. Ο Φάρος της Μυκόνου εκτός του ότι συνέβαλε στον ασφαλή διάπλου των πλοίων, έγινε αφορμή να γεννηθεί μια ιστορική φιλία. Σήμερα το κτίριο είναι αφημένο στο έλεος του καιρού, αφού στην Ελλάδα ξέρουμε να παρατάμε αυτά που άλλοι λαοί, συντηρούν και προβάλλουν…

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου

Οι φάροι αποτελούν εντυπωσιακά δημιουργήματα του ανθρώπου και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται σήμερα ως τουριστικός προορισμός προσφέροντας στους επισκέπτες ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει 10 εκκεντρικούς και πανέμορφους φάρους από κάθε γωνιά του πλανήτη και δεν θα μπορούσε να μην είναι ανάμεσα, ο μοναδικός Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο.

Φάρος Τουρλίτης, Άνδρος

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στην Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα. Ο Φάρος «πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαταστάθηκε από δωρεές τη δεκαετία του ’90. Σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Thomas Point Shoal Light , Μέριλαντ ΗΠΑ

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Ο φάρος αυτός είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δείγματα φάρων που βρίσκονται πάνω σε βιδωτή εξέδρα πάνω στην άμμο. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και είναι στέκει στην ίδια θέση από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1875.

Φάρος Αγίου Νικολάου, Ουκρανία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Μισός φάρος και μισός παρεκκλήσι ο φάρος αυτός στην Ουκρανία, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. Ο φάρος πέρα από τη ναυτική χρησιμότητά του αποτελεί ένα μνημείο για όλους όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα.

Φάρος Τζέντα, Σαουδική Αραβία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Αυτό το φουτουριστικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, βρίσκεται σκαρφαλωμένο κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Έχει 436 πόδια ύψος , γεγονός που τον κάνει να διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ψηλότερου φάρου στον κόσμο.

Φάρος Kõpu, Εσθονία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδόμημα που βρίσκεται στο νησί Hiiumaa, στην Εσθονία, και αποτελεί έναν από τους πιο παλιούς ενεργούς φάρους στον κόσμο καθώς βρίσκεται αδιάλειπτα σε λειτουργία από το 1531, όταν και ολοκληρώθηκε. Ο φάρος έχει γίνει σύμβολο του νησιού και κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες.

Πύργος του Ηρακλή, Ισπανία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

«Διαβολογέφυρο»: Ενα άγνωστο φαράγγι στην Ελλάδα, βγαλμένο από παραμύθι

Ο συγκεκριμένος φάρος είναι εμπνευσμένος από το φάρο της Αλεξάνδρειας και δε θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που δηλώνει το όνομά του. Μετρά σχεδόν 2000 χρόνια ζωής και βρίσκεται στη Γαλικία της Ισπανίας. Ο φάρος λόγω της ηλικίας του χρειάστηκε ένα λίφτινγκ το 1788.

Φάρος Baishamen, Κίνα

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Πρόκειται για τον έκτο ψηλότερο φάρο στην Κίνα. Είναι αρκετά νέος καθώς κατασκευάστηκε το 2000 στο νησί Haidian νότια της Κίνας. Είναι ένας τριγωνικός πολυόροφος πύργος που πατά πάνω σε μια βάση.

Φάρος Στρομπολίκιο, Ιταλία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Ο συγκεκριμένος φάρος μπορεί να μην παρουσιάζει τίποτα ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης, ωστόσο η τοποθεσία του είναι μοναδική. Ο φάρος βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στα Αιολικά νησιά της Ιταλίας. Για να φτάσουν στο φάρο οι επισκέπτες πρέπει να ανεβούν δεκάδες σκαλιά πάνω στο βράχο.

Φάρος Dyrhólaey, Ισλανδία

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Σκαρφαλωμένος στα νότια παράκτια βράχια της Ισλανδίας αυτός ο πανέμορφος τσιμεντένιος φάρος που χτίστηκε το 1927 σας δίνει έναν ακόμα λόγο να επισκεφτείτε αυτό το παράξενο και συνάμα όμορφο τοπίο.

Seven Foot Knoll, Μέριλαντ, ΗΠΑ

Οι 10 πιο εκκεντρικοί φάροι του κόσμου (στο Νο1 ο ελληνικός)

Χτισμένος το 1855, αυτό ο κόκκινος φάρος είναι ο παλιότερος που πατά σε βιδωτή μεταλλική βάση. Ωστόσο σε αντίθεση με τον άλλο φάρο στις ΗΠΑ που αναφέραμε πιο πάνω, ο συγκεκριμένος εγκαταλείφθηκε και απαξιώθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Για να αποκτήσει λίγη από την παλιά του αίγλη χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Βαλτιμόρη, όπου παραμένει ως σήμερα ως ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,012LikesLike
88,538 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ