Η Αργιθέα βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο τμήμα των θεσσαλικών Αγράφων που περικλείεται μεταξύ των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων, Άρτας και Ευρυτανίας.
Επίσης, ανακαλύψτε 10+1 προορισμούς στην Ευρώπη για μαγικά Χριστούγεννα!
Πολλά ακούγονται για την προέλευση της λέξης Αργιθέα. Δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό πριν την απελευθέρωση.Αργιθέα σύνθετη λέξη από το αργός + θέα = μεγάλη θέα, απέραντη θέα, λευκή θέα (λόγω της διαύγειας).
Το βουνό και η πέτρα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της περιοχής. Ολόκληρη η Αργιθέα σκεπάζεται από έλατα, οξυές, καστανιές, κέδρους, βελανιδιές και πουρνάρια. Τα χωριά απλώνονται σε αμφιθεατρικό συνήθως σχηματισμό στις πλαγιές των βουνών.
Η πρόσβαση σε αυτά στο μεγαλύτερο μέρος της είναι εύκολη, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η διαδρομή δυσκολεύει. Έντονες είναι εδώ οι ιστορικές μνήμες της περιοχής, τα πολλά και αξιόλογα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, οι πολλές φυσικές ομορφιές ενώ δεν λείπουν και οι όμορφοι ξενώνες και οι διάφορες δραστηριότητες.
Εξαιρετικά αξιοθέατα της περιοχής είναι:
- Το γεφύρι του Τριζόλου που με την παράδοση χτίστηκε το 13ο αιώνα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας.
- Η λίμνη Στεφανιάδα. Είναι η νεότερη λίμνη της Ελλάδας, καθώς μετρά μόλις 55 χρόνια ζωής, η οποία προέκυψε όταν στις αρχές του 1963 και σε υψόμετρο 850 η πλαγιά Στοιχειό ξεκόλλησε από το βουνό Σμίνικο και έπεσε στον Στεφανιώτη ποταμό, που είναι ένας από παραποτάμους του Αχελώου.
- Η ιστορική Ιερά Μονή Σπηλιάς. Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά της Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένηστο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή.
Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ. και προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Σημαντικό σημείο αναφοράς του αγώνα του 1821, εδώ στα 1867 είχε την έδρα της η Επαναστατική Κυβέρνηση. Στη Μονή Σπηλιάς είναι δυνατή η διανυκτέρευση στα κελιά της, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τις άφθονες προσφορές της φύσης. (Τ.: 2445031739 , E: [email protected])
- Ο επιβλητικός ποταμός Αχελώος ή γνωστός και ως Ασπροπόταμος που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της χώρας.
Προτεινόμενες Διαδρομές
Για την ανακάλυψη της Αργιθέας δύο είναι οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Κοινή η αφετηρία, κοινός και ο προορισμός, διαφορετικές όμως οι πορείες.
Η πρώτη διαδρομή
Η γνωριμία της δυτικής Αργιθέας αρχίζει από το Μουζάκι με πρώτο σταθμό την επιβλητική βουνοκορυφή του Τυμπάνου, αφού προηγουμένως έχετε περάσει τα καταπράσινα ημιορεινά χωριά του Δήμου Μουζακίου Βατσουνιά, Δρακότρυπα και Οξιά. Αμέσως μετά σας «καλοσωρίζει» το χωριό Αργιθέα (παλαιότερη ονομασία Κνίσοβο) και συνεχίζετε για Θερινό.
Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται το Μεσοβούνι, το οποίο απλώνεται στις πλευρές του βουνού Καράβα. Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα βατότητας στο δρόμο προς Ανθηρό (την έδρα του Δήμου), που βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αργιθέας. Σπουδαία τα μοναστήρια του χωριού (Ι.Μ. Κατουσίου και Ι.Μ. Μπουκοβίτσας) με τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα. Στο Ανθηρό υπάρχει ένα πετρόχτιστο γεφύρι του 4ου αιώνα. Υπάρχει επίσης και πεστροφογεννητικός σταθμός.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Ανθηρού όπου βρίσκονται εξαιρετικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Από το Ανθηρό μπορείτε να μετακινηθείτε με λιγότερη ή περισσότερη ευκολία και να γνωρίσετε όλη την περιοχή, η οποία παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Στην Καρυά θα απολαύσετε το εντυπωσιακό πετρογέφυρο, ενώ η διαδρομή από Πετρωτό προς Καλή Κώμη και Ελληνικά θα σας μαγέψει. Στο Πετρωτό, όπου άφησε τη τελευταία πνοή του ο Άρης Βελουχιώτης, αξίζει να δείτε την καμάρα και το φημισμένο γεφύρι του.
Από το Πετρωτό, προχωρήστε προς Συκιά όπου εκτελούνται τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Από την περιοχή Συκιάς και ακολουθώντας το ρεύμα του Αχελώου οι πλέον τολμηροί θα βρουν την ευκαιρία μιας αξέχαστης εμπειρίας, καθώς τα νερά του ποταμού είναι κατάλληλα για καγιάκ.
Συνεχίστε νότια κατά μήκος του Αχελώου μέχρι το Mάραθο. Από το Μάραθο μπορείτε να επιστρέψετε στο Μουζάκι διαμέσου της Ανατολικής Αργιθέας (μέσα από ένα κομμάτι καλοδιατηρημένου χωματόδρομου), αλλά θα ήταν γοητευτικότερο να συνεχίσετε κατεβαίνοντας ακόμα νοτιότερα προς Βραγκιανά, Καταφύλλι και Αργύρι.
Η Δεύτερη διαδρομή
Κατά τη δεύτερη διαδρομή, από το Μουζάκι προς την ανατολική Αργιθέα η εμπειρία είναι επίσης μοναδική. Το Βλάσι, ξεχωριστό γραφικό χωριό, βρίσκεται αμέσως μετά τον αυχένα της Οξιάς και αξιόλογη είναι εδώ η
I. Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Στο Πετρίλο, κτισμένο σ’ ελατόδασος και με άφθονα νερά, οδηγεί μια σύντομη παράκαμψη. Από εδώ περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 (για ορειβάτες και πεζοπόρους). Ιδιαίτερα τα υπάρχοντα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αξιοπρόσεχτες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πετρίλου.
Ξεχωρίζει το κτίσμα του Δημοτικού Σχολείου που αποτέλεσε τη δεύτερη έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού». Από το Πετρίλο προχωρήστε προς Δροσάτο όπου υπάρχει όμορφη τοξωτή γέφυρα. Αμέσως μετά δεσπόζει το Φουντωτό, ενώ το το Πετροχώρι έχει αξιόλογες εκκλησίες. Ένα από τα περίφημα προϊόντα της περιοχής είναι και η φέτα των Αγράφων που παράγεται εδώ καθώς και το αυθεντικό «τσαλαφούτι».
Στο Λεοντίτο θα συναντήσετε τον ιστορικό πλάτανο ηλικίας 960 ετών στην αρχοντική πλατεία του χωριού. Συνεχίστε προς Κουμπουριανά, κτηνοτροφικό χωριό και τόπος προσκυνήματος του σημαντικότερου ιερού μνημείου της Αργιθέας, της I.M. Κοιμήσεως Θεοτόκου ή I.M. Σπηλιάς.
Πολύ κοντά και η Στεφανιάδα με τη μοναδική Λίμνη και με το μνημείο της Μονής Κωστή. Από τη Στεφανιάδα φθάνετε μέσω χωματόδρομου στο Mάραθο, σημείο συνάντησης των δύο διαδρομών. Εκεί θα δείτε από κοντά τον Αχελώο, αλλά και θα κάνετε ευχάριστους περιπάτους στα δασωμένα υψώματα. Αφήστε το Μάραθο με κατεύθυνση προς τα νότια μέρη, Βραγκιανά, Καταφύλλι, Αργύρι.
Στα δυτικά των Βραγκιανών, τα Νεοχώρια όπου μπορείτε να έχετε μια μοναδική εμπειρία: τη διάβαση του Αχελώου με χειροκίνητο τελεφερίκ (περαταριά). Από την άλλη πλευρά του βουνού Μιρμιτζάλα, το Καταφύλλι μέσα σε εξίσου γραφικό τοπίο. Στο Καταφύλλι υπάρχουν και οι θειούχες ιαματικές πηγές που δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητες.
Η γέφυρα του χωριού, κτίστηκε το 1900 με σύγχρονες προδιαγραφές. Οι δύο νερόμυλοι που διασώζονται στο Αργύρι διατηρούν τη γραφικότητά τους, όπως και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Από το Αργύρι μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδρομή σας αφήνοντας το νομό Καρδίτσας προχωρήστε προς την Κέδρα και το Ραυτόπουλο που ανήκουν στο νομό Ευρυτανίας..
Η θέση του Δημάρχου Αργιθέας
Σε ερώτηση που απευθύναμε στο νέο Δήμαρχο της Αργιθέας, Ανδρέα Στεργίου αναφορικά με την πιθανή αξιοποίηση της περιοχής, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αργιθέα είναι, με μία λέξη, μοναδική. Σε καθηλώνει όλες τις εποχές του χρόνου. Αποτελεί επί της ουσίας προορισμό για μυημένους, για όλους εκείνους που αναζητούν κάτι το αυθεντικό, κάτι το διαφορετικό.
Διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον κορυφαίους εναλλακτικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδος, κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε σταθερά και οργανωμένα ως νέα δημοτική αρχή.
Τα θρησκευτικά μνημεία, τα ιστορικά σημεία αναφοράς, τα αρχαιολογικά ευρήματα, το πολιτιστικό υπόβαθρο, τα εντυπωσιακά πετρογέφυρα, συνδυαστικά με το ασύλληπτο φυσικό κάλλος, την κατατάσσουν δίχως καμία αμφιβολία σε μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της χώρας.
Αν «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις», τότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο. Επισκεφθείτε τον τόπο μας και θα το διαπιστώσετε. Γιατί πολύ απλά, η Αργιθέα είναι μία εμπειρία που τη ζεις. Σας περιμένουμε!»
Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr: