Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens
HomeΝομός ΜαγνησίαςΠήλιοΑπόβαση... στο Πήλιο: Παραδοθείτε στo κάλεσμα του!

Απόβαση… στο Πήλιο: Παραδοθείτε στo κάλεσμα του!

Χάρις σε ένα γεωλογικό τερτίπι, εµφανίστηκε στο χάρτη µια µικρογραφία Ελλάδας. Αιγαίου χρώµα και Πηλίου χώµα στον καµβά της Μαγνησίας: ανάσες δροσιάς σε πευκοβριθείς πλαγιές, ανταύγειες ήλιου στη χρυσόσκονη της άµµου, χωριά ξεχασµένα στη ρωγµή του χρόνου, ράγες ιστορίας που καταλήγουν σε έναν τόπο προικισµένο από τον Δηµιουργό µε υπεραιωνόβια πλατάνια και χνάρια Κενταύρων.

pilio

- Advertisement -

Ο νοµός Μαγνησίας προσφέρεται για ατελείωτες ώρες εξερεύνησης στα διατηρητέα χωριά του, για µέρες περιπλάνησης στα λιθόστρωτα µονοπάτια του, για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της χερσονήσου που τα λογχίζει το Αιγαίο, για δροσιά κάτω από τα πλατάνια στις πλατείες των χωριών όπου η αδιάλειπτη ροή του νερού συντροφεύει κάθε σας βήµα. Είναι ένας νοµός όπου κάθε οικισµός του αποτελεί πιθανό ορµητήριο για να εκδράµετε στις τριγύρω περιοχές και ακτές. Εµείς επιλέγουµε για βάση µας την πρωτεύουσα του νοµού, τον Βόλο, κατευθυνόµαστε οδικώς νότια και εσωτερικά του Παγασητικού κόλπου και κολυµπάµε στις παραλίες που συναντάµε µέχρι να φτάσουµε στο απώτερο άκρο: το Τρίκερι και την Αγία Κυριακή. Συνεχίζουµε έως τον Αλογόπορο, απ’ όπου περνάµε απέναντι µε καϊκάκι στο Παλαιό Τρίκερι και µας υποδέχεται στον περίβολό της η Μονή Ευαγγελιστρίας. Το δεύτερο κοµµάτι της ακτογραµµής που βρέχεται από το Αιγαίο αποφασίζουµε να το εξερευνήσουµε διά θαλάσσης, χαρτογραφώντας από το βορρά έως το νότο σπηλιές, ακρογιαλιές, κρυφούς κολπίσκους και κρυµµένα ξωκλήσια. Ελάτε να δείτε το Πήλιο µε τα δικά µας µάτια…

pilioΕΚ ΒΟΛΟΥ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ

Η παραθαλάσσια πρωτεύουσα του νοµού, χτισµένη στο µυχό του Παγασητικού, αποτελεί πηγή ανεξάντλητων δυνατοτήτων θεµατικού τουρισµού, γι’ αυτό εµείς σας παρουσιάζουµε ενδεικτικά κάποια ιδιαίτερα σηµεία του. Τόπος αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες είναι σίγουρα ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, οικοδοµηµένος το1936 σε κοµβικό σηµείο, µε την περίτεχνη αρχιτεκτονική του να συγκεντρώνει βλέµµατα θαυµασµού. Επισκεφθείτε το Εντοµολογικό Μουσείο, το µοναδικό στο είδος του στην ελληνική επικράτεια και ένα από τα καλύτερα της βαλκανικής χερσονήσου. Η συλλογή του περιλαµβάνει 35.000 έντοµα µε σπάνια ή και µοναδικά είδη και δεν σταµατά να εµπλουτίζεται από τον ιδιοκτήτη του, Δόκτορα Γεωπονίας κο Αθανάσιο Κουτρουµπά (ώρες και µέρες επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 24210 60601). Συνεχίζοντας την πολιτιστική περιήγηση βρεθήκαµε στο Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 24210 25285) µε την πρωτότυπη χωροθέτηση ευρηµάτων από το Διµηνιό, το Σέσκλο και άλλους αρχαιολογικούς τόπους, ενώ δεν µπορούσαµε (δηµοσιογράφοι γαρ) να παραλείψουµε το Τυπογραφικό Μουσείο της µακροβιότερης ελληνικής επαρχιακής εφηµερίδας «Θεσσαλία» (1898). Σε 350 τ.µ. φιλοξενούνται λινοτυπικές µηχανές του 19ου αιώνα, πιεστήρια και το πληρέστερο αρχείο (πάνω από 1 εκατ. σελίδες) εφηµερίδας σε πανελλήνιο επίπεδο (Βιοµηχανική Περιοχή Βόλου, τηλ. 24210 95751, ξενάγηση µόνο µε ραντεβού). Την περιέργειά µας κίνησε και η τοποθεσία του κρυµµένου σε σπήλαιο ναού της Γέννησης της Θεοτόκου, που δικαιολογεί το προσωνύµιο Παναγία Τρύπα Γορίτσα, που βρίσκεται στις υπώρειες του οµώνυµου όρους. Ολοκληρώνουµε τη βόλτα µας στην πόλη µε τον πιο… βολιώτικο τρόπο, πηγαίνοντας στα φηµισµένα τσιπουράδικα, δοκιµάζοντας καβουροσαλάτα, καλαµάρι γεµιστό και ό,τι βγάλει το καΐκι, πάντοτε µε τη συνοδεία του περίφηµου τοπικού τσίπουρου.

pilioΔΡΟΜΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ

Αποχαιρετούµε το ενδιαφέρον µα αστικό οικιστικό σύνολο του Βόλου για να ακολουθήσουµε τον κύριο κατευθυντήριο δρόµο που µας περνά παραλιακά από Αγριά, Καλά Νερά, Κορόπη, Άφησσο, Μηλίνα, Τζάστενη και µας φέρνει µέχρι το Τρίκερι. Κάθε περιοχή, µε τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσµατα, µας καλωσορίζει και µας συστήνεται. Πρώτη µας στάση η Αγριά (8 χλµ. ΝΑ του Βόλου), µε το µήκους 3,5 χλµ. παραλιακό της τµήµα (στο οποίο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα µετά το απόγευµα) να αποτελεί ιδανική διαδροµή για ανέµελες βόλτες. Πληθώρα εστιατορίων και καταλυµάτων καλύπτει κάθε επιθυµία σας σε διαµονή και διατροφή. Από εδώ αξίζει να κατευθυνθείτε βόρεια, σε υψόµετρο 500 µ., προς το χωριόΔράκεια, µε τη µαρτυρική ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ο οικισµός χτίστηκε το 1655 από Ηπειρώτες µαστόρους, διαθέτει την παλαιότερη πλατεία του Πηλίου, το ιστορικό αρχοντικό Τριανταφύλλου και µια θλιβερή αντιστοιχία µε εκείνη των Καλαβρύτων. Στις 17 Δεκέµβρη του 1953 οι Ναζί συνέλαβαν όλους τους άνδρες του χωριού και την επόµενη µέρα εκτέλεσαν 118 ανθρώπους. Περνώντας στο σήµερα, εσείς που λατρεύετε την πεζοπορία θα απολαύσετε το πλακόστρωτο καλντερίµι (πλαισιώνεται µε γάργαρα νερά και οργιώδη βλάστηση) που συνδέει το χωριό µε τα Χάνια.

pilioΛΟΞΟΔΡΟΜΩΝΤΑΣ…

Παρεκκλίνοντας (πάλι) από την πορεία µας, φτάνουµε στο κεφαλοχώρι του νοτίου Πηλίου µε το καµπαναριό-ρολόι της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, την Αργαλαστή, που εκτείνεται σε ένα εύφορο οροπέδιο. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι αποτελεί πέρασµα για τις παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου. Νοτιότερα συναντάµε τον παραθεριστικό οικισµό Μηλίνα, µε τα ακατοίκητητα νησάκια Αλατάς και Πρασούδα και το ωραιότερο ηλιοβασίλεµα -αν είστε τυχεροί, θα δείτε και δελφίνια! Από εδώ για υπέροχη πανοραµική θέα πηγαίνουµε στο Λαύκο, σε 7 χλµ. απόσταση, µε το µοναδικό στο είδος του Μουσείο Ραδιοφώνου (Αντώνης Ταβάνης, τηλ. 24230 65046), µέσω της κυκλικής, περιπατητικής πορείας. Στη συνέχεια της διαδροµής οι εναλλακτικοί θα χαρούν πολύ µε την ανακάλυψή µας που ακούει στο όνοµαΤζάστενη και δηµιουργείται από µικρές ακτές µε βοτσαλάκι και άµµο.

pilioΚάλεσµα της Φύσης

Επιστρέψαµε στη βάση µας για ξεκούραση και το επόµενο πρωί ξυπνήσαµε νωρίς, αφήνοντας πίσω µας για άλλη µία φορά τον Βόλο, ακολουθώντας όµως κατεύθυνση… νοτισµένη από την αλµύρα του Αιγαίου. Μετά από 13 χλµ. οδικής διαδροµής γεµάτης µαιάνδρους, σταµατάµε στην παραδοσιακή Πορταριά µε τα περίφηµα αρχοντικά, δείγµατα παραδοσιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι που απλώνουν τη σκιά τους στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία δίνουν συνεχώς ανάσες δροσιάς. Σηµειώστε να µην ακολουθήσετε την πινακίδα που δείχνει προς τον καταρράκτη, καθώς πλέον δεν υφίσταται. Επόµενη στάση µας το µεγαλύτερο και πλέον ιστορικό χωριό του ανατολικού Πηλίου, η Ζαγορά. Υπήρξε σηµαντικό πνευµατικό κέντρο και πόλος έλξης πληθώρας καλλιτεχνών, γι’ αυτό µέχρι σήµερα παραµένει ονοµαστό για την παράδοση στα Γράµµατα και τις Τέχνες. Θαυµάστε τις φυσικές οµορφιές, ανακαλύψτε τις 4 συνοικίες του (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος και Σωτήρας), δοκιµάστε τα χειροποίητα γλυκά του αγροτικού συνεταιρισµού και δη το περίφηµο ζαγοριανό µήλο και κολυµπήστε στο «ρυθµό» της οργανωµένης παραλίας Χορευτό. Οι επιλογές δεν σταµατούν εδώ, καθώς τα ελεύθερα πνεύµατα µπορούν να κατασκηνώσουν παραπλεύρως στην Παρίσαινα, ενώ η επόµενη παραλία, προσβάσιµη µόνο διά θαλάσσης ή µε τα πόδια, η Τουρκοπηγή, είναι για τους γυµνιστές.

pilioΜες Στου Αιγαίου τα νερά

Μόλις 600 µέτρα από την παραλία Χορευτό είναι οι Άγιοι Σαράντα µε απέραντη αµµουδιά και κρυστάλλινα νερά, απ’ όπου επιβιβαζόµαστε σε ιδιωτικό σκάφος για να περιηγηθούµε διά θαλάσσης στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές του Πηλίου. Βλέπουµε τον κοσµοπολίτικο οικισµό του Αϊ-Γιάννη µε την οργανωµένη αµµουδιά (διαθέτει και ναυαγοσώστη), όπου εκτός από επιλογές φαγητού και διαµονής αξίζει να γνωρίζετε ότι η νυχτερινή ζωή αποτελεί σηµείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών χάρις στην ύπαρξη δύο µπαρ, τουΠάραλου (ποτό ?6, τηλ. 24260 32052) µε βραδιές live rock µουσικής, και του Κάβου (cocktail ?10, τηλ. 24260 31108,) µε τα ατµοσφαιρικά φωτισµένα βράχια. Δίπλα συναντάµε την παραλία Παπά Νερό µε τοδηµοφιλές Camping Papa Nero (τηλ. 24260 31319, 6977 272427,www.campingpapanero.com), το οποίο στα 20 κατάφυτα στρέµµατά του παρέχει  bar, café, TV, mini market, ανακαινισµένες τουαλέτες και φυσικά ηλεκτρικό ρεύµα (τιµή: σκήνη ?6, διανυκτέρευση ?6,50). Βόρεια από τον Αϊ-Γιάννη επισκεφθείτε το πεζοδροµηµένο χωριό του Κισσού µε τον όµορφο ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας, όπου µπορείτε να απολαύσετε στην τεράστια πλατεία µε τον πλάτανο ένα δροσιστικό χυµό στο καφεοινοποτείον Το σχολαρχείο (κιν. 6972 070857). Πρόταση διαµονήςαποτελεί ο ξενώνας Εν Κισσώ1753» (τηλ.24260 31291), το οποίο διατηρήθηκε στην αρχική του µορφή αποτελώντας χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγµα. Αποτελείται από 6 πολυτελείς δίκλινες σουίτες µε σκαλιστά κρεβάτια και χτιστούς καναπέδες, ενώ ενθουσιασµό προκαλεί και το θεσπέσιο πρωινό από σπιτική µαρµελάδα µήλο, χειροποίητα κουλουράκια κανέλας, µέλι Κισσού και µηλόπιτα. Πριν από τη συνέχεια της θαλάσσιας περιήγησης αξίζει να επισκεφθείτε την Τσαγκαράδα (σηµαίνει «όµορφη θέα»), η οποία αποτελεί προσφιλές καλοκαιρινό ορµητήριο, µέρος προικισµένο εκ θέσεως και φύσεως, το οποίο διαθέτει οργανωµένο δίκτυο µε καλντερίµια και πεζοποριά µονοπάτια. Σηµειώστε ότι, λίγα χλµ. βορειότερα, από το 2009 λειτουργεί το ανοιχτό θέατρο Ξουριχτίου (45 χλµ. από Βόλο) χωρητικότητας 1.000 θέσεων, στο οποίο φιλοξενούνται πολλά πολιτιστικά δρώµενα του νοµού Μαγνησίας.

pilioΠαραλιών συνέχεια…

Επιβιβαζόµαστε εκ νέου στο σκάφος και φτάνουµε στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και διάσηµη λόγω γυρισµάτων σκηνών της ταινίας «Mama mia», Νταµούχαρη, µε τα σπίτια που καθρεφτίζονται στα αρυτίδωτα ζαφειρένια νερά και παραθεριστές που καταλήγουν για µηλόπιτα και σπιτικά γλυκά ηµέρας στο εξαιρετικό café Cleopatras Miramare (τηλ. 24260 49846). Ακριβώς δίπλα, η επόµενη παραλία είναι ηΠαλιά Νταµούχαρη µε φερτό βότσαλο (οι καλλιτεχνικής φύσης επισκέπτες χρησιµοποιούν τη λεία τους επιφάνεια για ζωγραφιές). Συνεχίζουµε, και ο καπετάνιος µάς υποδεικνύει την ακριβή θέση της Παναγιάς Μεγαλοµάτας µέσα σε σπηλιά κρυµµένη όπου λειτουργούσε κρυφό σχολειό, και ακριβώς από κάτω µπαίνουµε στην ενεργειακή σπηλιά µε τους σταλακτίτες. Φορτσάρουµε µηχανές και φτάνουµε στηΦακίστρα όπου άµµος, βότσαλα και τεράστια βράχια εναλλάσσονται σε αυτή την παραλία, η οποία κάθε χρόνο αλλάζει καθώς τη διαµορφώνουν ο καιρός της θάλασσας και ο άνεµος. Εντούτοις, προτιµάται από κατασκηνωτές λόγω της έντονης βλάστησής της. Προχωράµε προς τον Μυλοπόταµο (από ξηρά κατάβαση 180 σκαλοπατιών) µε το λεπτό βοτσαλάκι όπου ξεχωρίζει η σχισµή του βράχου µέσα από την οποία προσεγγίζεται µία αποµονωµένη σπηλιά µε υπέροχα νερά. Η διαδροµή που πραγµατοποιήσαµε διά θαλάσσης κατά τόπους συναντά το καλντερίµι που ξεκινά από Τσαγκαράδα και πηγαίνει Νταµούχαρη και Αϊ-Γιάννη, διάρκειας µιάµισης ώρας. Επειδή δεν αντέξαµε άλλο κάτω από τον ήλιο, βουτήξαµε στην τελευταία παραλία της προγραµµατισµένης περιήγησής µας, στον προστατευµένο κόλπο της Λαµπινούς, αλλά επιφυλασσόµαστε για το υπόλοιπο της µαγνησιακής ακτογραµµής την επόµενη φορά.

pilioΠηγή: Icons Travellers

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,735 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ