Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
21.3 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΑποκτά η Ευρώπη ένα νέο κράτος;

Αποκτά η Ευρώπη ένα νέο κράτος;

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για τη δημιουργία του μικρότερου κράτους στον κόσμο στον ΟΗΕ – εδώ θα δείτε όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά, μέχρι στιγμής.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να γνωρίζει ότι η πόλη του Βατικανού, η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ακριβώς στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας , είναι αυτή τη στιγμή η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

- Advertisement -

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε στον ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου ότι υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου κράτους στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, το οποίο θα είναι γνωστό ως Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί.

Το Τάγμα Μπεκτασί, το οποίο ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του δέκατου τρίτου αιώνα, είναι μια υποδιαίρεση του σουφισμού, που είναι μια μυστικιστική μορφή του Ισλάμ, μια σχολή πρακτικής με έμφαση στην εσωτερική αναζήτηση του Θεού που αποφεύγει τον υλισμό και επικεντρώνεται στην πνευματικότητα. Έχει την έδρα της στην Αλβανία από τη δεκαετία του 1930, και από τους μουσουλμάνους της χώρας (που αποτελούν περίπου το 50% του πληθυσμού), περίπου το 10% είναι Μπεκτάσι, σύμφωνα με μια απογραφή του 2023.

Γιατί όμως σχηματίζεται αυτό το κράτος τώρα; Ο Ράμα είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης». Θα έχει μόνο το ένα τέταρτο του μεγέθους του Βατικανού (περίπου 10 εκτάρια) και θα έχει σαφώς καθορισμένα σύνορα, διαβατήρια και μια αυτόνομη διοίκηση.

Το ισλαμικό «Βατικανό»

Όπως και το Βατικανό, έτσι και το κράτος θα κυβερνάται θεωρητικά, με τον αρχηγό των Μπεκτασήδων, Μπάμπα Μόντι, να είναι υπεύθυνος για το κράτος και την κυβέρνηση. Η ιθαγένεια του κράτους θα περιοριστεί στα μέλη του κλήρου και της διοίκησης. Το τάγμα των Μπεκτασήδων θεωρείται ανεκτικό και το μικροκράτος θα επιτρέψει το αλκοόλ και θα χαλαρώσει σχετικά με το πώς ντύνονται οι άνθρωποι.

«Για τους οπαδούς μας, δεν πρόκειται για πολιτική εξουσία ή απόκτηση γης. Πρόκειται για τη σταθεροποίηση της αποστολής του Τάγματος Μπεκτασί για πνευματική μετριοπάθεια και την προστασία των θρησκευτικών μας πρακτικών», δήλωσε ο Baba Mondi, σύμφωνα με το Metro . «Για την κοινότητά μας παγκοσμίως, είναι μια στιγμή υπερηφάνειας και ανανέωσης, ενισχύοντας την ταυτότητα και την παρουσία μας στην παγκόσμια σκηνή».

Η Αλβανία είναι γνωστό ότι είναι μια ανεκτική χώρα όσον αφορά τη θρησκεία, με τζαμιά και εκκλησίες σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και κοινούς διαθρησκειακούς γάμους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη DW, η κοινότητα των Μπεκτασήδων θεωρείται ως γέφυρα μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Αλβανία. Ωστόσο, το προτεινόμενο κράτος έχει τους επικριτές του.

«Το επιχείρημα ότι αυτό το υποτιθέμενο κράτος Μπεκτασί θα επηρεάσει θετικά ένα κλίμα ανεκτικότητας στην περιοχή, είναι αβάσιμο», είπε στη DW ο Μπέσνικ Σινάνι, ερευνητής στο Κέντρο Μουσουλμανικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen . «Εάν πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα διαταράξει τις ιστορικές ρυθμίσεις της σχέσης μεταξύ θρησκείας και κράτους στην Αλβανία, η οποία έχει εδραιωθεί με βάση το όραμα των ιδρυτών του αλβανικού κρατισμού, πολλοί από τους οποίους ήταν Μπεκτάσι».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα διεθνών δικηγόρων και νομικών εμπειρογνωμόνων που συντάσσουν νομοθεσία, αλλά για να προχωρήσει η πρόταση, πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αλβανίας. Η αλλαγή θα σήμαινε τροποποίηση του συντάγματος της χώρας και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 94 ψήφων υπέρ – δηλαδή τα δύο τρίτα του συνόλου των νομοθετών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα διεξαχθεί αυτή η ψηφοφορία, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,195LikesΚάντε Like
89,302 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ