Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens
HomeΠελοπόννησοςΝομός ΚορινθίαςΑπόδραση στον επίγειο παράδεισο της λίμνης Δόξας

Απόδραση στον επίγειο παράδεισο της λίμνης Δόξας

Αρκεί μόνο να ταξιδέψουμε 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, για 2,5 ώρες, στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, μέχρι στο Κιάτο να στρίψουμε και να κατευθυνθούμε προς την ορεινή Κορινθία, τον κάμπο του Φενεού και την τεχνητή λίμνη Δόξα. Έναν προορισμό που προσφέρεται ακόμα και για μια ημερήσια απόδραση από τον κόσμο των κοινών θνητών.
Ο κάμπος του Φενεού

Ανεβαίνοντας από την παραλία στο Κιάτο προς τη Ζήρεια, είναι μετά τη Στυμφαλία που αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι σπουδαίο κρύβεται πίσω απ’ το βουνό. Και φτάνει να προσεγγίσετε στον οικισμό της Καστανιάς, για να θαυμάσετε με την ησυχία σας το υπερθέαμα του κάμπου του Φενεού, να απλώνεται στα πόδια σας. Αυτό το πολύχρωμο χαλί, γεμάτο καλλιέργειες, με προϊόντα που σίγουρα έχετε ακούσει και επιβάλλεται να δοκιμάσετε, είναι που χαρίζει τον πλούτο στην περιοχή και τους κατοίκους. Φασόλια, φακές, φάβα, πατάτες, ντομάτες, καλαμπόκι, είναι τα προϊόντα που ανάλογα με την εποχή, πρέπει να φορτώσετε στο αυτοκίνητό σας από τα τοπικά καταστήματα, όπως επίσης ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού, που είναι χειροποίητα και φυσικά, πεντανόστιμα.

- Advertisement -

oreinikorinthia-gr

Στη λίμνη Δόξα
Εν αρχή ήταν ο Δόξας και ο Όλβιος, δύο ποτάμια που τους χειμώνες πλημμύριζαν και έπνιγαν με τα νερά τους την πεδιάδα του Φενεού και τις καλλιέργειες των κατοίκων. Όταν λοιπόν, ο ανθρώπινος “δάκτυλος” επενέβη στην περιοχή χωρίζοντας τα δύο ποτάμια, με την κατασκευή του φράγματος – στα μέσα της δεκαετίας του 90 – κανείς δεν φαντάζονταν ότι η τεχνητή λίμνη που θα προέκυπτε μέσα στα έλατα, θα άλλαζε άρδην το φυσικό περιβάλλον και θα γινόταν πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όλων των ηλικιών.

“Σήμα κατατεθέν” της νεαρής λίμνης Δόξα είναι το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου (ή Παλαιομονάστηρο, κτίσμα του 14ου αιώνα που εγκαταλείφθηκε τον 17ο αιώνα από μια πλημμύρα της περιοχής) που στέκεται σε μια στενή λωρίδα γης, στην καρδιά της λίμνης και καθρεφτίζεται στα, συνήθως, ακίνητα νερά.

Η λίμνη Δόξα προσφέρεται για πεζοπορίες στις όχθες της, ποδηλατάδες στα 10 χιλιόμετρα της περιμέτρου της, για ψάρεμα στα νερά της και για… αερομοντελισμό στον πεντακάθαρο ορίζοντά της!
Η μονή του Αγίου Γεωργίου

Αν, περιδιαβαίνοντας τη λίμνη, σηκώσετε το κεφάλι ψηλά προς το βουνό, το πιθανότερο είναι το μάτι σας να σταματήσει πάνω σε ένα κτίσμα με χαρακτηριστικά κόκκινα μπαλκόνια. Πρόκειται για το περίφημο αντρικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και τώρα ξέρετε ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας σ’ αυτή την εξόρμηση. Ένας ωραίος δρόμος μέσα από το δάσος σας οδηγεί σ’ αυτό το μικρό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής – που αν και μοιάζει σαν ερειπωμένο, ο μοναχός μας διαβεβαιώνει ότι στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Πως όχι άλλωστε; Πρώτη φορά η μονή φτιάχτηκε το 1693, μετά από μια πυρκαγιά που την κατέστρεψε ολοσχερώς, ξαναχτίστηκε το 1754, διατηρώντας την ξεχωριστή αρχιτεκτονικής της, τις αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού, από το 1762.

Την ιστορία της μονής, που λειτούργησε και κρυφό σχολειό την εποχή της Τουρκοκρατίας, θα σας την εξιστορήσουν ο μοναδικός μοναχός, όσο θα σας τρατάρει το – διάσημο πλέον – γλυκό τριαντάφυλλο και μέχρι το μάτι σας να χορτάσει από την ανεπανάληπτη θέα προς τη λίμνη Δόξα.

korinthorama-gr

Η Γκούρα

Ψηλά, στα 950 υψόμετρο, στις πλαγιές της Κυλλήνης (όπως είναι το επίσημο όνομα του όρους Ζήρεια) είναι χτισμένη η Γκούρα, πρωτεύουσα του Δήμου του Φενεού. Με θέα στο γειτονικό αχαϊκό Χελμό και τον Φενεάτικο κάμπο, το καλοφτιαγμένο χωριό, με την πετρόχτιστη μεγάλη πλατεία και την εντυπωσιακή εκκλησία των Ταξιαρχών, συγκεντρώνει την περισσότερη τουριστική κίνηση. Εδώ θα βρείτε προσεγμένα και οικονομικά καταλύματα, ταβέρνες που προσφέρουν τα κλασσικά κρέατα αλλά και συνταγές με τα ντόπια όσπρια, καφενεία για να πιείτε τον καφέ σας παρέα με τους ντόπιους και φυσικά θα περπατήσετε για να απολαύσετε την αρχιτεκτονική και τον καθαρό βουνίσιο αέρα!

Αρχαία Φενεός

img_20

Ανάμεσα στους οικισμούς Μεσινός και Καλύβια (ή αλλιώς Αρχαία Φενεός), θα βρείτε τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φενεού, που υπήρξε από τις πιο σπουδαίες αρκαδικές πόλεις. Μάλιστα, στο παρακείμενο αρχαιολογικό μουσείο, φιλοξενείται και το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Υγείας,όπως και τα τεράστια μαρμάρινα πόδια του Ασκληπιού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, από το ιερό που αποδίδεται στον θεό της Ιατρικής.

Η Παναγία των βράχων

Η Κορινθία, δεν έχει μόνο Τρίκαλα… αλλά και Μετέωρα… όπως τα Τρίκαλα! Είναι όμως άγνωστα στους περισσότερους τα “Μετέωρα της Κορινθίας, που βρίσκονται κοντά στον Φενεό και συγκεκριμένα στη μικρή Κάτω Ταρσό. Φεύγοντας από Γκούρα, στο τέλος μιας υπέροχης διαδρομής μέσα στο βουνό, θα συναντήσετε ένα βράχινο τείχος, στη βάση του οποίου είναι σφηνωμένο το εκκλησάκι της Παναγίας των βράχων. Στην είσοδο του ξωκλησιού υπάρχει μια πηγή το νερό της οποίας ξεπηδά μέσα από το βράχο και οι ντόπιοι θεωρούν ότι είναι αγιασμένο. Προσοχή αν επισκεφτείτε τη μονή με μικρά παιδιά, γιατί τα περάσματα είναι πολύ στενά και η ανάβαση σχετικά απότομη.

Πηγή: www.thetoc.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,067LikesLike
88,708 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ