Τα παρακάτω ενδιαφέροντα και συναρπαστικά μέρη, δε μπορεί να τα επισκεφτεί οποιοσδήποτε… κοινός θνητός. Από ένα γήπεδο γκολφ γεμάτο νάρκες, μέχρι την στρατιωτική περιοχή 51 στη Νεβάδα των Η.Π.Α. και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Μερικές φορές, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, υπάρχουν μέρη που δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. Οι λόγοι μπορεί να είναι επιστημονικοί, θρησκευτικοί, στρατιωτικοί, είτε ακόμη να οφείλονται στην ανάγκη για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα συναρπαστικά μέρη που ακολουθούν, είναι προσβάσιμα μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Έτσι, αν δεν διαθέτετε διδακτορικό, υψηλό βαθμό στο στρατό ή βασιλικό τίτλο -για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά- οι πιθανότητές σας να τα εξερευνήσετε είναι ελάχιστες, έως μηδενικές.
Σπήλαιο Lascaux, Γαλλία
Γιατί άραγε ζωγράφιζαν άλογα, ελάφια και βίσωνες στους τοίχους των σπηλαίων, στη νοτιοδυτική Γαλλία, πριν από περισσότερα από 17.000 χρόνια; Αν το έκαναν για να τα θαυμάζουν οι επόμενες γενιές, το πέτυχαν, καθώς πολλοί έσπευδαν εκεί τα πρώτα χρόνια που ανακαλύφθηκαν.
Θα πάτε ταξίδι στον Καναδά; Αυτά είναι τα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε!
Το σπήλαιο Lascaux είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους. Έχει αποκληθεί η «Καπέλα Σιστίνα των τοιχογραφιών», «Βερσαλλίες της Προϊστορίας» και «Γαλλική Αλταμίρα» και αποτελεί μία από τις Προϊστορικές τοποθεσίες και ζωγραφισμένα σπήλαια της κοιλάδας του Βεζέρ, που από το 1979, έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Όμως σήμερα, το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο, καθώς το 1955 διαγνώστηκαν τα πρώτα σημεία αλλοιώσεων κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τους επισκέπτες του και παρά το γεγονός ότι εκτός από τον τεχνητό φωτισμό, έχουν καταβληθεί σοβαρές προσπάθειες για την ορθή ανανέωση του αέρα με την τοποθέτηση κλιματιστικών. Το 1957 εγκαταστάθηκε ένα σύστημα σταθεροποίησης θερμοκρασίας και υγρασίας, αλλά ο φρενήρης ρυθμός επισκεπτών (περίπου 1.000 άτομα ανά ημέρα) επιδείνωσε το πρόβλημα.
Αυτές τις μέρες, η πρόσβαση είναι περιορισμένη σε μερικούς επιστήμονες κάθε εβδομάδα. Τα καλά νέα είναι πως μόλις 200 μέτρα μακριά, υπάρχει ένα αντίγραφο του σπηλαίου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν αντίγραφα των έργων.
Γήπεδο γκολφ «Camp Bonifas», αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
Θεωρείται το «πιο επικίνδυνο γήπεδο γκολφ στον κόσμο», το οποίο διαθέτει μία μόνο τρύπα και βρίσκεται σε περιοχή γεμάτη νάρκες από όλες τις πλευρές. Η πινακίδα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στο γήπεδο γράφει: «Προσοχή! Μην πάρετε τα μπαλάκια από το ναρκοπέδιο»!
Το γήπεδο δημιουργήθηκε αρχικά για να προσφέρει ψυχαγωγία στους φαντάρους του γειτονικού στρατοπέδου. Αν λοιπόν το γκολφ είναι για εσάς… προορισμός και σας αρέσουν και λίγο οι προκλήσεις, δοκιμάστε να παίξετε στο «Camp Bonifas», ανάμεσα σε δυο εχθρικές χώρες με μεγάλη πολεμική ιστορία…
Oι καλύτεροι χειμωνιάτικοι, ηλιόλουστοι προορισμοί! Eκεί που έχει πάντα ήλιο!
Ιερό Ise Grand Shrine, Ιαπωνία
Ο πιο ιερός θρησκευτικός χώρος στην Ιαπωνία, είναι ένα σύμπλεγμα 125 ναών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό. Μερικά από αυτά τα μέρη είναι τόσο… μυστικά, που είναι δύσκολο να πούμε τι πραγματικά βρίσκεται εκεί μέσα ή τι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται. Πάντως είναι σίγουρο πως εκεί διοργανώνονται διάφορες θρησκευτικές και άλλες εορτές για το νέο έτος, την ίδρυση της Ιαπωνίας και τα γενέθλια του αυτοκράτορα, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων.
Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να εισέλθει στο ναό, είναι ο ιερέας ή η ιέρεια, ο οποίος ή η οποία είναι μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας.
Περιοχή 51, Νεβάδα, Η.Π.Α.
Πολλοί συνωμοσιολόγοι θα ανέπτυσσαν πολλές θεωρίες για να μπορέσουν να επισκεφτούν την απομακρυσμένη Βάση Edwards Air Force, γνωστή ως περιοχή 51, στην πολιτεία Νεβάδα. Ο επίσημος λόγος ύπαρξής της δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά είναι αρκετά προφανές ότι πρόκειται για ένα κέντρο για την ανάπτυξη και τη δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και όπλων.
Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση, κάνει πολλούς να μιλούν για μυστήρια και θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με ΑΤΙΑ, όπως μικρά πράσινα ανθρωπάκια ή εξωγήινα σκάφη. Φυσικά η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά.
Νησί North Sentinel, Iνδία
Δεν υπάρχει καμία πινακίδα «Καλώς ήλθατε», σε αυτό το τροπικό νησί στον κόλπο της Βεγγάλης. Οι κάτοικοί του υπολογίζονται μεταξύ 50-200 και είναι από τους τελευταίους ανθρώπους στη γη, χωρίς καμία επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Σε ποια χώρα ζουν οι εξυπνότεροι άνθρωποι του κόσμου; Δείτε σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Μάλιστα, επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τους ντόπιους, «απορρίφθηκαν» με… λόγχες, βέλη και άλλα όπλα, σε σημείο που οι τοπικές αρχές έχουν παραιτηθεί από την επιδίωξη περαιτέρω διαλόγου. Ένα πλοίο φέρεται να απειλήθηκε από τους ντόπιους το 1981, ένα ζευγάρι αλιέων σκοτώθηκε το 2006 και ένα ελικόπτερο της κυβέρνησης δέχθηκε φλεγόμενα βέλη το ίδιο έτος. Οι παρθένοι ύφαλοι και οι παραλίες του νησιού, μάλλον θα μείνουν μακριά από τα… μάτια μας.
Μυστικά αρχεία του Βατικανού
Θέλετε να επισκεφθείτε το κεντρικό αρχείο εγγράφων σχετικά με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία; Για να πάρετε κάρτα εισόδου, θα χρειαστείτε ένα μεταπτυχιακό που εστιάζει στην αρχειακή έρευνα και μια επιστολή από το πανεπιστήμιό σας ή κάποιον καθηγητή. Κι αν σας επιτραπεί η πρόσβαση, θα είναι μόνο για λίγο.
Τα αρχεία καλύπτουν περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ραφιών και δεκάδες χιλιάδες τόμους και διαθέτουν έγγραφα που συντάχθηκαν ως και δεκάδες αιώνες πριν. Φυλάσσονται σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, σε ένα κτήριο-φρούριο πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Οι αυστηρές συνθήκες φύλαξης έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου και έχουν εμπνεύσει άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, σε βιβλία και ταινίες.
Διεθνής διαστημικός σταθμός
Πριν την αύξηση του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2008, επτά άτομα είχαν επισκεφθεί τον σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη από το 1998. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού. Έχει δεχτεί συνολικά 186 αστροναύτες από 15 χώρες.
Το 2009, ο καναδός εκατομμυριούχος Guy Laliberté, επισκέφτηκε το σταθμό, αφού κατέβαλε φυσικά ένα αστρονομικό χρηματικό ποσό και πέρασε από ειδική εκπαίδευση.