Δεν έχει τέλος η καταστροφή του Σαρωνικού αφού από την περασμένη Κυριακή μέχρι και σήμερα, Σάββατο, η κατάσταση τόσο στη Σαλαμίνα όσο και στην Αττική είναι απερίγραπτη.
Η ρύπανση των υδάτων είναι ανεξέλεγκτη. Οι ακτές σε Πειραική, Άγιο Κοσμά, Καλαμάκι και Γλυφάδα είναι μαύρες από το μαζούτ ωστόσο περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως λουόμενοι σε παραλία της Σαρωνίδας διαμαρτυρήθηκαν έντονα πως η θάλασσα είναι… γεμάτη πίσσα, γεγονός που δείχνει πως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων που έχουν αναλάβει την απορρύπανση, η κατάσταση δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου πια.
Μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο χωρίς ανάσα δροσιάς για τους Αθηναίους
Μέσα σε όλη αυτή την αποκαρδιωτική κατάσταση οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μίνι καύσωνα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 38 βαθμούς την Κυριακή.
Ωστόσο αυτή τη φορά οι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν, όπως όλα δείχνουν, να βρουν μία ανάσα δροσιάς και να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες της Αττικής.
Μπορεί ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δήλωση που ανασκεύασε λίγο αργότερα, να προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας «γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;»
Συγκεκριμένα μετά από αυτοψία στις παράκτιες περιοχές για να αξιολογήσει το πρόβλημα συνέστησε την αποφυγή της κολύμβησης στις ακτές με ρύπανση.
Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις
Την ίδια στιγμή στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προχώρησε η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Της δίωξης είχε προηγηθεί η υποβολή του προανακριτικού υλικού στην εισαγγελία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το λιμεναρχείο Κερατσινίου και στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου.
Πλέον, η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή ο οποίος και θα ερευνήσει και για την τυχόν ύπαρξη ευθυνών όσων είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή.
Την Παρασκευή ξεκίνησε διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη ενώ πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων.
Και πολιτικές οι επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας
Πέρα από τις οικολογικές επιπτώσεις, που θα φανούν σε βάθος χρόνου, από τη ρύπανση των υδάτων η πετρελαιοκηλίδα φαίνεται πως θα έχει και άμεσες πολιτικές επιπτώσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να ελέγξει τις πολιτικές και επικοινωνιακές επιπτώσεις καθώς βλέπει ότι το θέμα θα επιφέρει τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έδωσε αυστηρές οδηγίες για τον χειρισμό του θέματος, την απόδοση ευθυνών και τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης.
Κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για:
Άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.
Άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
Άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.
Συγκλονιστικό βίντεο από «drone»: Η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού