Όλοι όσοι ζούμε στην Αθήνα έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας στο υπέροχο πευκοδάσος του Σχινιά. Είτε για μπάνιο στην πεντακάθαρη παραλία, είτε για μονοήμερη εκδρομή, το μέρος αυτό είναι ένα πολύ αγαπημένο κομμάτι των παιδικών μας χρόνων.
Το πευκοδάσος του Εθνικού πάρκου Σχινιά φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παραλία της Αττικής, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά. Εκεί υπάρχει ένα σπάνιο δάσος με πεύκα, κουκουναριές κι ευκαλύπτους που χαρίζουν τη σκιά και τη δροσιά τους στους επισκέπτες που έρχονται για να χαλαρώσουν.
Δείτε και 12+1: Υπέροχες βόλτες στην Αθήνα βράδυ & πρωί
Το παράλιο πευκοδάσος εκτείνεται σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων, βρίσκεται μεταξύ του υδροβιότοπου και της θάλασσας, σε αμμώδη έκταση με χαμηλές αμμοθίνες (μικροί αμμόλοφοι) και μαζί με την Μακάρια πηγή, την χερσόνησο Κυνοσούρας, το έλος και τον λόφο Δρακονέρας αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά.
Τι απειλεί το πευκοδάσος Σχινιά
Αυτή η μοναδική όαση και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000 με πάνω από 100 σπάνια είδη πτηνών και άλλων βιολογικών ειδών. Βάσει του Π.Δ. (ΦΕΚ 395/Δ΄/03-07-2000) που συστήθηκε το Εθνικό Πάρκο Σχινιά και του σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας (ΚΥΑ 32473/7718/ΦΕΚ1830/Β΄) η πρόσβαση στο πευκοδάσος και στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά πεζή μέσω των υπαρχόντων μονοπατιών, που ξεκινούν από τη Λ. Σχινιά και καταλήγουν στην παραλία.
Διαβάστε και Μια άγνωστη παραλία με τυρκουάζ νερά μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα
Για πολλά χρόνια η αδιαφορία του κράτους, η ρίψη απορριμμάτων από τους επισκέπτες, η βόσκηση, το κυνήγι, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στο δάσος, είχε σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του τοπίου.
Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι το πευκοδάσος κινδυνεύει από πυρκαγιές λόγω της σύνθετης βλάστησης και της πίεσης που ασκείται από τους χιλιάδες λουόμενους οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούν τους 15.000 και δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας δεν συμπεριφέρονται με την ίδια φροντίδα στο πευκοδάσος, ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» πρόκλησης πυρκαγιάς την ίδια στιγμή που το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης δεν λειτουργεί λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία.
Δείτε και 10+10: Υπέροχες παραλίες σε Αττική & Θεσσαλονίκη για όλα τα γούστα
Πρωτοβουλίες για την προστασία του
Περιβαλλοντικές δράσεις για την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της Κουκουναριάς, η προστασία των αμμοθίνων, η απαγόρευση κυκλοφορίας των τροχοφόρων οχημάτων, η εγκατάσταση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας, οι πρωτοβουλίες εθελοντικού καθαρισμού από μπάζα και απορρίμματα, η υιοθέτηση συστημάτων ανακύκλωσης, η τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων είναι μερικές από τις δράσεις που προτείνονται για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
Οι έγκαιρες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των ίδιων των επισκεπτών θεωρείται ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην όσο κατά το δυνατόν διαφύλαξη και προστασία του πευκοδάσους αλλά και ολόκληρου του οικοσυστήματος. Είναι καθήκον όλων μας να το περιφρουρούμε και να το προστατεύουμε.
Δείτε το βίντεο με το πανέμορφο πευκοδάσος του Σχινιά:
Βίντεο: haanity
Πληροφορίες κειμένου: Θανάσης Αυγερινός, Οικονομολόγος & Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: