Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens
HomeΕλλάδαΆνω Πορόια Σερρών: Το χωριό ανάμεσα στη λίμνη και στο βουνό...

Άνω Πορόια Σερρών: Το χωριό ανάμεσα στη λίμνη και στο βουνό που αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη» αλλά και υπέροχες κοντινές εκδρομές

Οι Σέρρες είναι ένας νομός με «χίλια πρόσωπα» περικυκλωμένος από αμέτρητες φυσικές ομορφιές… Ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Αν θέλετε να αναζητήσετε τις ομορφιές και την ιστορία προγραμματίστε μια εκδρομή στα Άνω Πορόια Σερρών, ένα χωριό με ιστορία και γραφικότητα, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από την όμορφη λίμνη Κερκίνης.

- Advertisement -
 Άνω Πορόια Σερρών

Βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως σερραϊκού –και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα.

Το μετσοβίτικο χωριό που είναι καλά «κρυμμένο» μέσα σε δάσος, με τη μηδενική ανεργία!


Μάλιστα, οι Τούρκοι μπέηδες, που είχαν εκεί τα εξοχικά τους, συνήθιζαν να τα αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ οι γιατροί πρότειναν στους φυματικούς ως …θεραπεία, την «παραμονή στα Άνω Πορόια».

Στο δρόμο για τα Άνω Πορόια

Ομάδες οικογενειών κατατρεγμένων, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που αποτέλεσαν τους πυρήνες του πληθυσμού του χωριού στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μίγμα.

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922.

 Άνω Πορόια, Σέρρες
 Άνω Πορόια, Σέρρες, εκκλησία

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας και σε όλη την γύρω περιοχή, όπως τα λουκάνικα, η ψητή γίδα, το βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές και το τυρί από βουβαλίσιο γάλα, το ψητό γουρουνόπουλο αλλά και ψάρια από τη λίμνη.


Απολαύστε τον καθαρό αέρα στο αισθητικό δάσος με τα πλατάνια και τα άφθονα νερά, όπου βρίσκεται και χώρος αναψυχής με κέντρα εστίασης και επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Η φύση στα  Άνω Πορόια, Σέρρες

Στα Άνω Πορόια υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο και κάθε εποχή «ντύνει» το χωριό με άλλα χρώματα, χαρίζοντάς του μοναδική ομορφιά.
Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε σύντομα τα Άνω Πορόια και μπορείτε να το συνδυάσετε, προτιμήστε την περίοδο των Χριστουγέννων. Κορυφαίο έθιμο του χωριού, θεωρείται η αναβίωση των γουρουνοσφαγείων, σύμφωνα με το οποίο, κάθε 26 του Δεκέμβρη ένα γουρούνι μαγειρεύεται και σερβίρεται στην πλατεία του χωριού υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Ανεβαίνοντας το βουνό,  Άνω Πορόια, Σέρρες

Βουνό ή λίμνη;

Το όρος Κερκίνη ( Μπέλλες) αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει προταθεί να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Βοτανικός Παράδεισος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000.


Ιδανικό σημείο πρόσβασης στο βουνό, αποτελούν φυσικά τα Άνω Πορόια, απ’ όπου ξεκινούν και τα σηματοδοτημένα περιπατητικά μονοπάτια. Ακολουθώντας τη ρεματιά με τα πλούσια νερά (μονοπάτι Β1) μετά το δάσος με τα πλατάνια, θα θαυμάσετε τα απέραντα δάση οξιάς και θα δείτε επίσης σφενδάμια, σημύδες, έλατα, και μαύρα πεύκα και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Μετά από δύο ώρες στην καρδιά του βουνού, θα βρεθείτε στο οροπέδιο της Ασπρόλιμνης, όπου βρίσκεται και το καταφύγιο. Η θέα από ψηλά προς τις δύο λίμνες της Κερκίνης και της Δοϊράνης, είναι μαγευτική.

Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η περιήγηση με άλογα στο καταπράσινο δάσος του όρους Μπέλλες, η ορειβασία, αλλά και διαδρομές με 4Χ4.

Η λίμνη Κερκίνη, είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, μονοπωλώντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται περίπου 10χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Άνω Πορόια.

Δείτε επίσης, Λίµνη Κερκινη: Paradise… Found! Aκολουθήστε μας…

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή ζουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα κ.ά., 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και περίπου 300 είδη πουλιών. Επίσης, στα άκρα του παρυδάτιου δάσους, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα

Λίμνη Κερκίνη

Το άγνωστο σε πολλούς Έλληνες χωριό της χώρας μας που στην Ευρώπη θεωρείται «κρυφός θησαυρός»

Εκδρομές που αξίζουν

Εκτός από το βουνό Μπέλλες και τη λίμνη της Κερκίνης, η περιοχή «κρύβει» πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, αν θέλετε να τα επισκεφτείτε.

Μέσα τις ομορφιές της φύσης,  Άνω Πορόια, Σέρρες

Ένα από αυτά είναι το οχυρό «Ρούπελ», που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα Άνω Πορόια, σε μία στρατηγικής σημασίας θέση και αποτελεί τμήμα στρατιωτικών έργων της «Γραμμής Μεταξά» που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.

Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος των συνόρων, τμήμα του οποίου είναι σήμερα επισκέψιμο. Ο χώρος και το μουσείο που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, είναι ανοικτά για το κοινό και απέχουν 3 χλμ. από το τελωνείο του Προμαχώνα και 7 χλμ. από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης τα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου. Το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου θεωρείται το καλύτερο λουτρό στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Το νερό έχει θερμοκρασία 40,5°C και είναι ιδανικό για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε ενδιαφέροντα μοναστήρια όπως το Ησυχαστήριο του τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μοναστηράκι.

Βόλτα στα  Άνω Πορόια, Σέρρες

Info

Τα Άνω Πορόια βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς. Από τη Θεσσαλονίκη, ακολουθήστε τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Προμαχώνας και φτάνοντας στην διασταύρωση Πορόιων, στρίψτε αριστερά. Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου, θα βρεθείτε στο κέντρο του πανέμορφου χωριού.

Τα πέτρινα γεφύρια του 19ου αιώνα στο Αχλαδοχώρι

Κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά Όρβηλο και Βροντού, πνιγμένα μέσα στα σκιερά πλατάνια, βορειοανατολικά των Σερρών, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια της Μακεδονίας!

Πρόκειται για εννέα πέτρινα παραδιοσιακά γεφύρια, από τα οποία πέντε βρίσκονται στο Αχλαδοχώρι -κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας-, πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη που διασχίζει το χωριό, και τα υπόλοιπα τέσσερα στο χείμαρρο της Μπέλιτσας, τα οποία καταλήγουν στον ποταμό Στρυμόνα.

Χτίστηκαν τον 19ο αιώνα από ντόπιους τεχνίτες ή μάστορες από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και διατηρούν από τότε ανέπαφη την λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση.about:blank

πέτρινα γεφύρια, Αχλαδοχώρι Σερρών

Χρησιμοποιούνταν για να εξασφαλίσουν στους κατοίκους επικοινωνία τόσο με την πόλη των Σερρών, όσο και με τα κτήματά τους.

Εξάλλλου, το Αχλαδοχώρι, ή αλλιώς Κρούσοβο, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελούσε κόμβο ανάμεσα στα εμπορικά μονοπάτια που ένωναν τις Σέρρες με το Μελένικο και το σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ στην Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμαΔιασχίστε το Φαράγγι του Βίκου και μαγευτείτε από την απίθανη ομορφιά του!

Έξω από το χωριό, βρίσκουμε το πέμπτο γεφύρι της Σαμόκβας πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη, όπου διατηρείται ακόμα και σήμερα το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη.

Ανεβαίνοντας το ποτάμι ο επισκέπτης συναντά πρώτα την Πεχτσέτα, μετά το μονότοξο Μουβίτσα και στη συνέχεια τα δύο γεφύρια της Κάτω και Άνω Μπελίτσας μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο.

Τα τελευταία χρόνια, τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, αποτελούν αγαπημένο προορισμό περιπατητών, που τα διασχίζουν ακολουθώντας τα μονοπάτια στις όχθες των ρεμάτων που ξεκινούν από το μικρό χωριό Καρυδοχώρι, στους πρόποδες των βουνών Όρβηλος και Βροντού.

Στα πέτρινα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου 4K

Σέρρες: Απόδραση στο νομό με τα “χίλια πρόσωπα” – Πλήρης οδηγός

Διαβάστε επίσης για το φαράγγι του Αγγίτη & το σπήλαιο του Ορφέα στις Σέρρες!

παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα του Αγγίτη, βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον.Έχει μήκος 59 μ. και πλάτος 4,5 μ. και αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο.

Έχει μήκος 59 μ. και πλάτος 4,5 μ. και αποτελείται από τέσσερα οξυκόρυφα τόξα με προσανατολισμό από βορρά προς νότο.

Είναι χτισμένο με πελεκητούς πωρόλιθους συνδεδεμένους με ισχυρό ασβεστοκονίαμα και χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο.

Ο Σταθμός Αγγίστας απέχει 40 χλμ από τις Σέρρες και βρίσκεται επάνω στο δρόμο που ενώνει την Λευκοθέα με την Πρώτη.

Την ονομασία του την οφείλει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό που λειτουργούσε εκεί έως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και εξαιτίας του είχε εξελιχθεί σε… κόμβο.

Οι μεγάλες πλημμύρες του 1933 όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί βορειότερα η γραμμή και να λειτουργήσει νέος σταθμός στη σημερινή (νέα) Λευκοθέα. Μόνο το παλιό επιβλητικό –αλλά εγκαταλελειμμένο- κτίριο του σταθμού, που κτίστηκε τη δεκαετία του 1896 με γαλλικά σχέδια, θυμίζει τα χρόνια που το χωριό ήταν το εμπορικό, συγκοινωνιακό και διοικητικό κέντρο. Της «χρυσής» εποχής, είναι και το μεγάλο τριώροφο κτίριο απέναντι από τον σταθμό, που κατασκευάστηκε προκειμένου να στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής.

«Ταχυδρομείο» το αποκαλούν οι ντόπιοι, γιατί στεγαζόταν εκεί παλαιότερα, όπως και ο Αστυνομικός Σταθμός που σήμερα έχουν βάλει λουκέτο, λόγω ερήμωσης και κρίσης. Mία επίσκεψη στον Μακεδονικό Τάφο, που βρίσκεται στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου που δεσπόζει του χωριού, θα αποζημιώσει και δεν θ’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για το «μυστικό» του χωριού, για το οποίο είναι περήφανοι οι κάτοικοι. Ο τάφος χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. και ανήκε σε κάποιον εύπορο της εποχής, για τον οποίον όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μνημείο αυτού του είδους στις Σέρρες, το οποίο είναι επισκέψιμο άμεσα για το κοινό. Δεν είναι και λίγο, να μπορείς να μπεις μέσα σε έναν ταφικό τύμβο της αρχαιότητας και να θαυμάσεις από κοντά το μεγαλείο της τεχνοτροπία των προγόνων μας. Ο τάφος αποτελείται από τον προθάλαμο και τον κυρίως ταφικό θάλαμο, μέσα στον οποίον υπάρχει μαρμάρινη νεκρική κλίνη με έντονα διακοσμητικά στοιχεία, όπως μαρτυρούν τα χρώματα που έχουν διασωθεί στις πλευρές του.

Μαστοροχώρια: Οδοιπορικό στα ορεινά, πέτρινα αλλά και ιστορικά χωριά της Κόνιτσας

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ & ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΡΦΕΑ

Νότια του Σπηλαίου της Αλιστράτης, βρίσκεται το Φαράγγι του Αγγίτη που εκτείνεται σε μήκος 15 χλμ ανάμεσα στα χωριά Συμβολή και Σταθμό Άγγιστας.

Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.

Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα» και σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο.

Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια.

Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού. Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας.

Βγαίνοντας από το προαύλιο χώρο του Σπηλαίου Αλιστράτης, και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές,ακολουθήστε το Ν.Δ. μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μικρότερο σπήλαιο, που φέρει τ’ όνομα του μυθικού γητευτή της λύρας Ορφέα.

Η διαδρομή μας είναι παράλληλη με το Φαράγγι του Αγγίτη, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε την απαράμιλλα άγρια και μοναδική ομορφιά του.

Οι έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως του σπηλαίου ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι βραχογραφίες που διασώζονται και απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, ιππείς και αφηρημένα σχήματα.

Το χωριό στις Σέρρες που στην τουρκοκρατία αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη»! Λίμνη και βουνό συμπράττουν αρμονικά!

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η νεότερη περίοδος ανήκει στον 5ο ή 6ο αιώνα. Στη συνέχεια επιστρέφετε προς το Σπήλαιο Αλιστράτης καισυνεχίοντας Ν.Α. ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι που ανεβοκατεβαίνει ήπια ακολουθώντας το εδαφικό ανάγλυφο με θέα το ποτάμι και τα κατακόρυφα βράχια.

Η διαδρομή εντυπωσιάζει και δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τους «μαιάνδρους» του ποταμού. Θα κατεβούμε στην πεζογέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού και θα καταλήξουμε στην απέναντι επιφάνεια του φαραγγιού.

Δείτε στο βίντεο το Φαράγγι του Αγγίτη

Το φαράγγι του Αγγίτη, το στολίδι της φύσης - Aggitis canyon by drone

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,709 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ