Η Ανδρίτσαινα είναι μια γραφική κωμόπολη της Ελλάδας στον νομό Ηλείας που απέχει από την Αθήνα 234 χλμ., δηλαδή οδικώς περίπου 3 ώρες.
Είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Η Ανδίτσαινα αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία (12ος–13ος αι. μ.Χ.) και, μάλιστα, αναφέρεται στο Χρονικόν του Μορέως (ανωνύμου χρονικογράφου του 14ου αιώνα που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή για τη φεουδαρχική οργάνωση του πριγκιπάτου της Αχαΐας).
Ιστορικά η Ανδρίτσαινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στα Ορλωφικά όσο και κατά την Ελληνική Επανάσταση. Το 1826, μάλιστα, η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Δείτε εδώ 5 ακόμα γραφικά χωριά που το φθινόπωρο τους πάει πολύ!
Χαρακτηρίζεται από επιβλητικά αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια, αλλά και βρύσες που κλέβουν τις εντυπώσεις. Η Ανδρίτσαινα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε φαράγγια και βουνά, κατάφυτα δάση και εντυπωσιακά ποτάμια!
Είναι ιδανικός προορισμός και για τους λάτρεις των extreme sports, αφού μπορεί κάποιος εκεί να δοκιμάσει κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, καθώς και διαδρομές 4×4!
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πέτρινης πολιτείας στην μορφή που έχει σήμερα, διαδραματισε η οικογένεια Ανδριανοπουλου, μέλη της οποίας διαμενουν κατά καιρούς στην πόλη έως και σήμερα.
Η ονομασία
Σύμφωνα με την παράδοση, η Ανδρίτσαινα οφείλει την ονομασία της στη γυναίκα κάποιου Κρητικού βοσκού που λεγόταν Ανδρίτσος ή Ανδρίκος, ο οποίος οδηγήθηκε από ένα κριάρι τους σε κάποια πηγή κοντά σε ένα πλάτανο στο Λύκαιον όρος.
Εκεί έχτισε ένα πανδοχείο, το οποίο μετά το θάνατο του Ανδρίκου διατήρησε η χήρα του Ανδρίκαινα. Από το όνομά της καθώς και από την εγχώρια προφορά του «και» ως «τσαι», το πανδοχείο ονομάστηκε «το χάνι της Ανδρίτσαινας». Όταν άρχισαν να χτίζονται σπίτια γύρω από το πανδοχείο, ο οικισμός ονομάστηκε «Ανδρίτσαινα».
Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!
Περιηγηθείτε στο χωριό μέσα από το βίντεο
Δείτε και ένα ακόμα “διαμάντι” της Πελοποννήσου
Το χωριό Τζίτζινα Λακωνίας: Κάνουμε μίνι οδοιπορικό στο «διαμάντι» του Πάρνωνα!
Τζίτζινα ή Πολύδροσο, όπως κι αν πεις αυτό το καλά κρυμμένο χωριό στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα είναι το ίδιο όμορφο και γραφικό.
Χρειάζεται λιγότερο από 3 ώρες (με αφετηρία την Αθήνα) για να δραπετεύσετε από τα τείχη και τη βουή της πόλης έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, επιλέγοντας τον Πάρνωνα Λακωνίας. Εκεί ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό, τα Τζίτζινα, αποκαλύπτονται σαν όνειρο ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.000 μ.
Η ηρεμία του τοπίου και ο καθαρός αέρας ξεκουράζουν τον επισκέπτη που απολαμβάνει το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Και μπορεί το χειμώνα σχεδόν να ερημώνει το χωριό, αφού είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που θα συναντήσετε, καθώς οι κάτοικοί του μετεγκαθίστανται στο ημιορεινό χωριό Γκοριτσά.
Ένα ορεινό χωριό… χάρμα οφθαλμών
Κρυμμένο μέσα στα έλατα σε μια χαράδρα, με όμορφα πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, δύο μικρά ποτάμια να το διασχίζουν και τρία πέτρινα γεφύρια να ενώνουν τις γειτονιές του, το χωριό Τζίτζινα είναι από τα ομορφότερα του Πάρνωνα.
Στην εκδρομή σας εδώ σημασία έχει η φύση και η επαφή μαζί της, η ηρεμία και η απόλαυση του εκπληκτικού καταπράσινου τοπίου. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική σε σπίτια, γεφύρια και πλατείες, κι αν θέλετε, συνεχίστε για πεζοπορία, ακολουθώντας ένα από τα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από το χωριό.
Η κορυφή του Πάρνωνα, η Μεγάλη Τούρλα, σε υψόμετρο 1.942 μ. προκαλεί τους πιο μυημένους να διασχίσουν το πανέμορφο φαράγγι για να τη συναντήσουν. Όσο για τους λάτρεις της ποδηλασίας βουνού, θα βρουν τον παράδεισό τους στις δύο σηματοδοτημένες διαδρομές των 38 χλμ. και 48 χλμ., ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκης και ελάτης.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: