Άλλα σε μεγάλο υψόμετρο και άλλα σε μικρότερο, μια ανάσα από την Αθήνα ή αρκετά χιλιόμετρα μακριά, τα ελληνικά χωριά, αυτά τα πανέμορφα μικρά “διαμαντάκια” της ορεινής Ελλάδας μοιάζουν… ζωγραφισμένα! Και το σημαντικότερο; Προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για αποδράσεις και επαφή με τη φύση και μας γεμίζουν εικόνες που μοιάζουν σαν πίνακες ζωγραφικής!
Ελάτε μαζί μας να ανακαλύψουμε και να ταξιδέψουμε νοερά σε 5 “διαμάντια” της Ελλάδας και να πάρουμε ιδέες για όταν θα μπορέσουμε να ξαναταξιδέψουμε!
Άνω Πεδινά , Ζαγόρι, Ήπειρος
Χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι ένα αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα χωριά του Ζαγορίου (ή Ζαγοροχώρια όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν) δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς. Εδώ ταξιδεύουμε στα όμορφα Άνω Πεδινά!
Τα Άνω Πεδινά είναι παραδοσιακό χωριό χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μ. και απέχει 35 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Άνω Σουδενά, που οφείλεται στο ότι το χωριό είναι χτισμένο γύρω από μία κρύα ρεματιά.
Το γραφικό αυτό χωριό έχει ανακηρυχθεί σε παραδοσιακό οικισμό, καθώς διατηρεί τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής του Ζαγορίου. Χτισμένα με ασβεστολιθικές πέτρες σπίτια και αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και περίτεχνα λίθινα γεφύρια, σε συνδυασμό με μοναδικές φυσικές ομορφιές, που τελικά δημιουργούν ένα γραφικότατο τοπίο για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση στην ανόθευτη φύση.
Στα Άνω Πεδινά θα βρείτε πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα. Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι οι ζαγορίσιες πίτες, τα ψητά, η κρεατόσουπα και ο τραχανάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα όπως φρέσκα γαλακτοκομικά, ντόπια ηπειρώτικα κρασιά, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, μέλι από βουνίσια αγριολούλουδα, τσάι του βουνού και ρίγανη.
Αρναία, Ανατολική Χαλκιδική
Αινιγματική, απόμακρη και αρχοντική. Η Αρναία είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά στο βόρειο τμήμα του νομού Χαλκιδικής. Είναι χτισμένη στα 600 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Χολομώντα. Επί τουρκοκρατίας λεγόταν Λιαρίγκοβη και ήταν η πρωτεύουσα των περίφημων Μαντεμοχωρίων. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 70 χλμ.
Σημείο – αναφοράς η πλατεία που σφύζει από κίνηση και ακριβώς δίπλα της το καταπράσινο άλσος της Αγ. Παρασκευής, στο υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι, μία ταβέρνα και άφθονα ξύλινα τραπέζια και πάγκους για ξεκούραση. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το Ιστορικό και φολκλορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Ιατρού.
Ο Παρθενώνας του Βορρά βρίσκεται στη Χαλκιδική! Ότι πρέπει για μονοήμερη από τη Θεσσαλονίκη!
Ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν της Αρναίας είναι η “μουντοβίνα“, δηλαδή τσίπουρο από μέλι! Σε κοντινή απόσταση (συνολικά 15 χλμ. το πολύ), μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, τη Μεγάλη Παναγιά ή τα Πυργαδίκια (ψαροχώρι, με φυσικό λιμανάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους).
Καστάνιτσα, Αρκαδία, Πελοπόννησος
Η Καστάνιτσα το χωριό που “μυρίζει” κάστανο και στο οποίο ομιλούν την… τσακωνικήν! Ο οικισμός και η γύρω από τον οικισμό περιοχή, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1967, κηρύχθηκε ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους.
Η Καστάνιτσα δεν αποτελεί μόνο ένα από τα ιστορικότερα χωριά της της Ορεινής Αρκαδίας, αλλά είναι και ανακηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από την UNESCO.
Παρόλο που από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από κάθε επισκέπτη ως ένας κρυμμένος θησαυρός με σημαντικότερα στοιχεία τα πετρόκτιστα σπίτια -με τα όμορφα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες-, τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών, τους πλακόστρωτους και πεντακάθαρους δρόμους, τα γραφικά σοκάκια του χωριού.
Ανακαλύψαμε 6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα! Οι απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!
Η θέα από το ύψωμα, το κάστρο, στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική, ενώ γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές.
Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρων. Ανήκει στα Τσακωνοχώρια (στα χωριά δηλαδή που ιδρύθηκαν από Τσάκωνες). Απέχει 72 χλμ από την Τρίπολη και 65 χλμ από την Σπάρτη. Κοντινότερα χωριά σε αυτή είναι η Σίταινα που βρίσκεται βορειότερα της σε απόσταση 6 χλμ και ο Πραστός που βρίσκεται ανατολικότερα σε απόσταση 7 χλμ.
Το χωριό διατηρεί ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα και τις στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Το τοπίο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παραπέμπει σε κυκλαδίτικο οικισμό. Στο ψηλότερο σημείο το χωριού βρίσκεται ο Πύργος του Καψάμπελη.
Διαβάστε έναν πλήρη οδηγό για την Σπάρτη και τον Μυστρά!
Σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπια από το αρχικό κτίσμα, το οποίο τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια και λειτούργησε σαν οχύρωση της περιοχής. Καταστράφηκε το 1946 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Από τη θέση του Πύργου, η θέα φτάνει έως τη θάλασσα.
Στην πλατεία της Καστάνιτσας υπάρχουν το πολύ λίγα προσεγμένα ταβερνάκια. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές, όπως προς στον Πραστό, στα ενδότερα του Πάρνωνα και προς το κεφαλοχώρι της περιοχής, τον Άγιο Πέτρο.
Κάντε μια βόλτα από ψηλά στην “πέτρινη” καρδιά της Μάνης! (βίντεο)
Highlight, η γιορτή του κάστανου που πραγματοποιείται τέλη Οκτωβρίου, με παραδοσιακές τοπικές νοστιμιές, όπως φασολάδα “παντρεμένη” με βραστό, φαγητά και γλυκά, με βασικό υλικό το κάστανο, συντροφιά με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τοπικούς συλλόγους.
Ζαρούχλα, Ορεινή Αχαΐα
Κρυµµένο «µυστικό» της ορεινής Αχαΐας, η Ζαρούχλα α πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου µέσα σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο και απέχει 178 χλμ. από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 2,5 ώρες.
Αν και από τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχει μόλις 43 χλμ. θα χρειαστείτε να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο 1,5 ώρα ή 1 ώρα και 40′.
Ενδεχοµένως πολλοί από εσάς να µη γνωρίζετε πού πέφτει στον χάρτη. Κι όµως, η Ζαρούχλα απέχει µόνο δύο ώρες από την Αθήνα και είναι ένας µικρός παράδεισος στη µέση του πουθενά!
Καθώς θα ανηφορίζετε από Ακράτα, ο δρόµος φαίνεται ατέλειωτος, οµολογουµένως, και κουραστικός µε τις συνεχόµενες στροφές, αλλά οι ευωδιές από τους πορτοκαλεώνες και η θέα στο καταπράσινο τοπίο θα είναι η καλύτερη ανταµοιβή.
Και ξαφνικά, ύστερα περίπου από µία ώρα οδήγησης, θα δείτε την είσοδο του χωριού.
Η Ζαρούχλα αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Αχαΐας και ένα από τα Κλουκινοχώρια. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.037 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας.
Πνιγµένο στα πλατάνια, τα έλατα, τα πεύκα και τα ρυάκια και µε επίκεντρο της οµορφιάς του τον γραφικό οικισµό και τους 100 φιλόξενους κατοίκους του, θα σας καλωσορίσει πρώτα µε το… οξυγόνο που θα σας προσφέρει απλόχερα και έπειτα µε τις κρυφές οµορφιές του.
Φορέστε αθλητικά παπούτσια, δέστε σφιχτά τα κορδόνια σας και, αφού σεργιανίσετε στον οικισµό, χαθείτε στα µονοπάτια του χωριού και αφεθείτε στο κελάρυσµα του ποταµού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελµό και διασχίζει τη Ζαρούχλα.
Πελοπόννησος: Εκδρομή με το αυτοκίνητο. Δείτε 5 υπέροχες διαδρομές!
Κοντά στον οικισμό, βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού και το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.
Στην ευρύτερη περιοχή στέκουν αγέρωχα ακόμη και σήμερα, βυζαντικά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια που διακρίνονται για τις ξεχωριστές τοιχογραφίες τους. Η ζωή όμως στο χωριό κινείται κυρίως, στον σχεδόν “κόκκινο” πλακόστρωτο δρόμο, γνωστό και ως Αγορά. Γραφικές, πέτρινες ταβερνούλες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως αρνί στη γάστρα, χειροποίητα ζυμαρικά, χόρτα, φασολάδα και νόστιμα ντόπια κρέατα, αλλά και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, όπως βότανα, φασόλια, σπιτικές μαρμελάδες και άλλα πολλά.
Η Ζαρούχλα άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά και να αποκτά τους φανατικούς οπαδούς της, μόλις τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή γύρω από τη Ζαρούχλα, επίσης, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε.
Αγόριανη, Βοιωτία
Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «κοσμοπολίτισσα» Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο ορεινό χωριουδάκι της Αγόριανης στη Στερεά Ελλάδα ανέρχεται σταθερά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του σαββατοκύρακου, οι οποίοι τοπροτιμούν για την «ήρεμη δύναμή» του.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε επτά λόφους από όπου πήρε και το σύγχρονο όνομά της Επτάλοφος, που είναι και η η επίσημη ονομασία της.
Ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού.
Το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία θα σας οδηγήσει, ακολουθώντας το ποταμάκι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σας φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.
Χωριά Παρνασσού: Εκδρομή σε γνωστά και άγνωστα «διαµάντια» του βουνού…
Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο ανάμεσα σε πλατάνια, κερασιές, φτελιές, αιωνόβια έλατα, καθώς και πολλές πηγές και καταρράκτες με γάργαρα νερά.
Η Αγόριανη εκτός από τον φυσικό πλούτο διαθέτει και μεγάλη ιστορία. Το χωριό υπήρξε καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών αλλά και πατρίδα των οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821 Θεόδωρου, Κομνά και Σταμάτη Τράκα κ.α.
Δείτε εδώ ακόμα 6 γραφικούς φθινοπωρινούς προορισμούς που θα φτάσετε οδικώς
Την ίδια στιγμή, αποτελεί τον πρόσφατα αναπτυσσόμενο χειμερινό προορισμό, καθώς απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μία ανάσα από το χιονοδρομικό του Παρνασσού. Συνδυάζει πανοραμική θέα στο Καλλίδρομο και τον κάμπο της Λιλαίας, ενώ το χωριό προσφέρεται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως σκι, πεζοπορία, ορειβασία και ποδήλατο βουνού.
Η Αγόριανη είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα, όπως τα φασόλια που έχουν πάρει ασημένιο μετάλλιο στην Δ.Ε.Θ., ντομάτες, εξαιρετικό μέλι, τσάι, κεράσια, καρύδια, μήλα φιρίκια καθώς και τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr