Βγαίνοντας λίγο έξω από τα Χανιά-προς Πλατανιά- συναντάμε τον Σταλό, την Αγία Μαρίνα και τελευταίο τον Πλατανιά. Εμείς σε αυτή τη διαδρομή, ανακαλύψαμε τις καλύτερες προτάσεις φαγητού για όλα τα γούστα και σας αποκαλύπτουμε ένα top 5 γεύσης!
Από τους Κατερίνα Ρίγκου, Γιώργο Λ. Παπαχατζή / Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Bruschetti
Κάτω Σταλός, Τ. 28210 38080 Bruschetti Restaurant
Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Κυδωνίας και συγκεκριµένα στην περιοχή του Σταλού, στον κεντρικό δρόµο, το βλέµµα µας τράβηξε το ολοκαίνουριο Bruschetti, σε πρώτη φάση, εξαιτίας της µοντέρνας και καλαίσθητης κατασκευής του µε την ανοιχτή τζαµαρία στην πρόσοψη. Μπαίνοντας, µας εντυπωσιάζει ο φωτεινός χώρος µε τις καθαρές γραµµές, τα απαλά χρώµατα, τη full open kitchen, τη minimal αισθητική, αλλά αυτό που κυρίως µας κερδίζει είναι το εξαιρετικό µενού του.
Το εγχείρηµα, προσεγµένο και µελετηµένο µέχρι την παραµικρή λεπτοµέρεια, είναι έµπνευσης και δηµιουργίας του επιχειρηµατία Νεκτάριου Μαλινδρέτου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τοµέα του τουρισµού περισσότερα από 20 χρόνια. Η κεντρική ιδέα ήταν να δηµιουργηθεί ένα εστιατόριο που θα έδινε κάτι καινούριο στην πόλη και τους επισκέπτες της. Αυτό το κατάφερε το Bruschetti µε το εξής εξαιρετικό concept: άριστα κρητικά προϊόντα, ιταλικές τεχνικές και δηµιουργικοί συνδυασµοί, µε αποτέλεσµα πιάτα ξεχωριστά, µε µοναδική παρουσίαση και εξαιρετική γεύση!
Από τις σαλάτες (όπως αυτή µε µοσχαρίσια φιλετάκια, ψητό νεκταρίνι, ντοµατίνια κονφί και vinaigrette από πετιµέζι και ξινόκρεµα), τα ορεκτικά (δοκιµάστε το χταπόδι µε φάβα, τζελ λεµονιού και κρίταµο), τις pasta και τα ριζότο (µοναδικό το ravioli εσπεριδοειδών µε φρέσκο σολοµό και µπρικ, αλλά και το µαύρο ριζότο µε χτένια, µαρµελάδα τσίλι και αέρα λεµονιού), φυσικά, η αυθεντική, παραδοσιακή πίτσα στον ξυλόφουρνο µέχρι τα υπέροχα ολόφρεσκα γλυκά όπως το τιραµισού µε κέικ από espresso, κονιάκ και κρέµα τυριού, όλα επιβεβαιώνουν τη δυναµική του µενού, το οποίο ολοκληρώνεται άριστα µε µια ενηµερωµένη wine list, µε πολλές επιλογές από τον ελληνικό και ξένο αµπελώνα. Στα συν, η δυνατότητα για business meetings, lunch, dinner & coffee, αλλά και events. Καθηµερινά 17:00-00:00 (η κουζίνα), Κυριακή 13:00-00:00.
Raeti
Αγία Μαρίνα, Τ. 28210 68212, Κιν. 6948 071205
«Έλα να σου κάνω το ραέτι» έλεγαν οι Σµυρνιοί, εννοώντας «έλα να σου κάνω το τραπέζι». Και αυτή η ταβέρνα της Αγίας Μαρίνας µάς κάνει το ραέτι… από το 1976! Το πρώτο που εκπλήσσει ευχάριστα είναι ο λεπτοδουλεµένος µε µεράκι χώρος µέσα και έξω στην αυλή µε το παραδοσιακό ύφος, τις παρεΐστικες ροτόντες, τα ψάθινα καλαθάκια µε τα µπουκέτα που µας καλωσορίζουν στα τραπέζια και τα handmade είδη σερβιρίσµατος.
Η σπιτική φιλοξενία είναι έκδηλη και στην κουζίνα του, που σέβεται την κρητική παράδοση, τα ντόπια εποχιακά υλικά, που στα χέρια της κυρίας Αφροδίτης µετουσιώνονται σε µαµαδίστικες νοστιµιές. Αντιπροσωπευτικότατο παράδειγµα το σκορδάτο αρνί τυλιγµένο σε πουγκί λαδόκολλας, ο Πειρασµός (ψαρονέφρι µε πικάντικη σάλτσα), τα αυγά µάτια που έρχονται στο τραπέζι µας σκεπασµένα µε ένα πέπλο στάκας µέσα σε τηγανάκι και οι πίτσες µε σπιτικό ζυµάρι ψηµένες στον ξυλόφουρνο!
Με τις οικονοµικές τιµές, το καλό κρητικό κρασί και το γλυκό κέρασµα που µας επιφυλάσσει κάθε φορά… πώς να µην έρθουµε ξανά στο Ραέτι; Καθηµερινά (Απρ. – Νοέµ.) 12:00-00:30.
Zafferano
Πλατανιάς, Τ. 28210 38180
Από το 2004 µάς υποδέχεται σε έναν σικάτο χώρο στην καρδιά του Πλατανιά, που, µάλιστα, φέτος τον συναντάµε ακόµα πιο ανανεωµένο! Η classy αισθητική απογειώνεται µέσα από ένα black ‘n’ white σκηνικό που υπογραµµίζεται από κόκκινες λεπτοµέρειες. Δηλαδή η τέλεια ατµόσφαιρα για να αφεθούµε, µε θέα στο ηλιοβασίλεµα, στη νοστιµιά πιάτων ιταλικού προσανατολισµού. Την έκπληξη, όµως, κάνει το πληθωρικό sushi menu! Καθηµερινά (Μάιο – Οκτ.) 18:00-00:00.
Mirai
Πλατανιάς, Τ. 28210 84954
Μετρά µόλις έναν χρόνο λειτουργίας στον Πλατανιά (30 µέτρα από την πλατεία), ωστόσο έχει κερδίσει τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και το χανιώτικο κοινό, γι’ αυτό άλλωστε απέκτησε και ένα… χειµερινό «αδερφάκι» τον Νοέµβριο µέσα στην Παλιά Πόλη (Τσουδερών & Νταλιάνη)! To γεγονός ότι είναι το µοναδικό sushi restaurant στα Χανιά, η open view κουζίνα, όπου ο Ιάπωνας σεφ ετοιµάζει µπροστά µας τα sushi, η υψηλή, µοντέρνα αισθητική µε το εξωτικό touch που είναι διάχυτη στα δύο επίπεδα και την αυλή µε θέα στην πολύβουη περαντζάδα δίνουν την απάντηση γιατί είναι must. Τον πήχη ψηλά κρατά και το µενού µε τα ζεστά πιάτα, µε αποκορύφωµα τα fusion ορεκτικά, τα noodles και τα φιλέτα, ενώ όλες οι προτάσεις συνδυάζονται ιδανικά µε µια «ψαγµένη» cocktail list, η οποία έχει οκτώ signature προτάσεις! Καθηµερινά (Απρίλιο – Οκτώβριο) 18:00-01:00.
Uraniscus
Πλατανιάς, Τ. 28210 84484
Αναπόφευκτα, τράβηξε τα βλέµµατα πάνω του από φέτος τον Μάιο που άνοιξε τις πόρτες του σε δύο χώρους, το εστιατόριο σε µια κατοικία του 1950 και ακριβώς δίπλα την αίθουσα private dining σε έναν οντά (η κρεβατοκάµαρα παλιού τυπικού σπιτιού στην Κρήτη) του 1890! Μια φροντισµένη αυλή, σάλες φαγητού µε κλασική διακόσµηση που «βλέπουν» πίσω σε έναν κήπο-παιδική χαρά αποδεικνύουν τη familly friendly φιλοσοφία και την αστική αύρα του. Η ιδανική ατµόσφαιρα δηλαδή για οικογενειακό δείπνο, το οποίο υµνεί το seafood µέσα από ένα µεσογειακό µενού δηµιουργικής κουζίνας που επιµελείται ο σεφ Μάριος Βεντούρης µε βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Ο σολοµός µε φράουλες αρωµατισµένος µε τσικουδιά περγαµόντο, το ριζότο µε µελάνι σουπιάς µάς βάζουν αµέσως στο νόηµα, ενώ δεν λείπουν οι εξαιρετικές επιλογές σε κρέας… ειδικά αν τα συνοδέψουµε µε ένα κρασί του κρητικού και του νησιώτικου αµπελώνα. Έναν γλυκό επίλογο επιφυλάσσουν πάντα τα ντελικάτα επιδόρπια, όπως το cheesecake µε φρούτα του δάσους, ενώ η ζεστή φιλοξενία βάζει το επιστέγασµα σε αυτήν τη γαστρονοµική εµπειρία. Καθηµερινά (Απρίλιο – Οκτώβριο) 18:00-01:00.
Πηγή Best in travel Chania