Η Κίνα επιδιώκει να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, για την αύξηση της δασικής έκτασης στο 23% της συνολικής έκτασης της χώρας, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εκτός από τα οφέλη του πράσινου για τους ανθρώπους, όπως ο καθαρότερος αέρας και η βελτιωμένη ψυχική υγεία, τα μεγαλύτερα δάση υποστηρίζουν επίσης την επιστροφή σπάνιων ζώων σε ενδιαιτήματα από τα οποία είχαν προηγουμένως εξαφανιστεί.
Χρησιμοποιώντας υπέρυθρες κάμερες στο δάσος Ζιγουλίνγκ στην επαρχία Σαντσί στη βορειοδυτική Κίνα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νόρμαλ του Πεκίνο τεκμηρίωσαν την παρουσία πολλών σπάνιων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πληθυσμού λεοπαρδάλεων βόρειας Κίνας που έχει καταγραφεί ποτέ περιοχή.
Γοητεύει η Ελλάδα τους Κορεάτες τουρίστες
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ζώα που συναντώνται στο αναγεννημένο δάσος είναι ο χρυσός φασιανός, ένα όμορφο πτηνό που έχει άγριους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Το φυσικό καταφύγιο διαθέτει επίσης μεγάλο πληθυσμό αγριόχοιρων και ελαφιών, καθώς και μικρού και μεσαίου μεγέθους σαρκοβόρων ζώων, όπως οι κόκκινες αλεπούδες, σύμφωνα με τον Φενγκ Λίμιν Φενγκ, επικεφαλής της έρευνας.
Οι επιστήμονες που εργάζονται στην περιοχή έχουν εντοπίσει την παρουσία 263 διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ κρίσιμα απειλούμενων ειδών και 29 απειλούμενων ειδών. Αυτή η ποικιλόμορφη οικολογική κοινότητα αποτελεί σημαντική πρόοδο για μια περιοχή που είχε υποστεί αποψίλωση στο παρελθόν.
«Αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που έχουμε αναλάβει, είναι πιθανό ότι κανένα από αυτά τα ζώα δεν θα επιζούσε», δήλωσε ο Φενγκ. Η αναδάσωση της Κίνας αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου της χώρας για επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: naftemporiki.gr