Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
17.9 C
Athens
HomeTravel NewsΑμάρυνθος: Κλειστή παραμένει η εστίαση στην περιοχή

Αμάρυνθος: Κλειστή παραμένει η εστίαση στην περιοχή

Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης από σήμερα δε συμπεριλαμβάνει όσα βρίσκονται στο χωριό Αμάρυνθος στην Εύβοια.

Η εξαίρεση αυτή, που αφήνει δεκάδες επαγγελματίες, αλλά και τους κατοίκους σε καραντίνα, οφείλεται στα γραφειοκρατικά πρωτόκολλα. Τα καταστήματα στην περιοχή , δεν ανήκουν στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου όπως συμβαίνει σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών.

- Advertisement -

Οι τυπικές εγκρίσεις για να ανοίξει η εστίαση στη χώρα έχουν δοθεί ήδη, στην Αμάρυνθο όμως, η γραφειοκρατία κάνει το θαύμα της. Η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας εποπτευόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών , θεωρεί παράνομο το άνοιγμα των καταστημάτων γιατί υποστηρίζει πως έπρεπε να κάνουν αιτήσεις τον Μάρτιο για ανανέωση των αδειών λειτουργίας.

Μετά από ταλαιπωρία μηνών για τους επαγγελματίες της περιοχής και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση, η γραφειοκρατία πλέον τους αποτελειώνει. Οι συνεχείς ενοχλήσεις προς τις υπηρεσίες για να επιλυθεί το πρόβλημα, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, μέχρι τώρα.

Τι ισχύει γενικά για τα μαγαζιά εστίασης που ανοίγουν σήμερα:

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης που σηκώνουν ξανά ρολά μετά από δύο μήνες, υπό νέα όμως δεδομένα λειτουργίας και με αυστηρούς κανόνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι καταστηματάρχες έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο καθάρισμα και την απολύμανση των χώρων, ενώ προχωρούν στη διαμόρφωση των τραπεζοκαθισμάτων τα οποία μειώνονται ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό και προαιρετική για τους πελάτες, ενώ θα υπάρχει και χρήση αντισηπτικών.

Μενού μέσω κινητού

Εφευρετικότατοι ορισμένοι καταστηματάρχες προσπαθούν να κάνουν τους πελάτες να νιώσουν ασφαλείς. Νέοι τρόποι παραγγελίας έρχονται σε ενίσχυση των υγειονομικών κανόνων. Σύμφωνα με το MEGA σε ορισμένα καταστήματα το μενού θα μπορεί ο πελάτης να το δει στο κινητό του αμέσως μόλις συνδεθεί στο ίντερνετ της επιχείρησης.

Μπορεί τα περισσότερα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ να είναι έτοιμα ν’ ανοίξουν τη Δευτέρα, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα.

«Αυτή είναι η «μαύρη λίστα» των χωρών που δεν πρέπει να ταξιδέψουμε…» λέει ο Τάσος Δούσης

Οι επιχειρηματίες ζητούν να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη κι ότι ενδέχεται να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και λουκέτα.

Και στη Θεσσαλονίκη με το κλειδί στην πόρτα βρίσκονται οι επιχειρηματίες οι οποίοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες. Το κλείσιμο των τριών μηνών έχει μεγαλώσει και την ανυπομονησία των Θεσσαλονικέων που εδώ και μέρες τους βλέπουμε να γεμίζουν την παραλία και τις πλατείες.

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης. «Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Ιταλία ανοίγει τα σύνορά της τον Ιούνιο

Η ύφεση θα είναι μικρότερη του αναμενομένου, ενώ η ανάκαμψη ταχύτερη του αναμενομένου, τόνισε.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή είπε πως πλέον θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς θα συμπεριλαμβάνεται ο τζίρος του Απριλίου.

Οδηγός επανεκκίνησης

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Απολύμανση τραπεζιών

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

– Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

– Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

– Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

– Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Εστίαση: Ανοίγουν την Δευτέρα αλλά στου Ψυρρή το τερμάτισαν με πάρτυ συνωστισμού

– Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

– Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

– Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

καφέ της Χαράς

– Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

– Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

– Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

– Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

– Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

– Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

«Αυτή είναι η «μαύρη λίστα» των χωρών που δεν πρέπει να ταξιδέψουμε…» λέει ο Τάσος Δούσης

– Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

– Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

– Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό.

Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

Ποια είναι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών;

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Απόσταση Τραπεζιών

Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η χαρά του ταξιδιώτη! Δευτέρα ανοίγουν τα νησιά, τα καφέ και εστιατόρια. Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Απαγορευτικό στα τραπέζια στις καφετέριες

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι το τέλος Μαΐου;

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 32008/23.5.2020 με την οποία προβλέπονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές για το χρονικό διάστημα από 25 Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Π.Α.Ε., που μετέχουν στην Super League l, αλλά παραμένουν κλειστές μια σειρά ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι κινηματογράφοι, τα catering και τα μουσεία.

Αναλυτικά η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  1. Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (ΚΑΔ 5510).
  2. Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας (ΚΑΔ 5520).
  3. Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (ΚΑΔ 5530).
  4. Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου, εκτός εάν διαθέτει ανεξάρτητη για το κοινό είσοδο (ΚΑΔ 56.10.11.02).
  5. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο (ΚΑΔ 56.10.19.04).
  6. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο γηπέδου (ΚΑΔ 56.10.19.05).
  7. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου η κινηματογράφου (ΚΑΔ 56.10.19.06).
  8. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από κινητές καντίνες (ΚΑΔ 56.10.19.09).
  9. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).
  10. Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56.29.20.02).
  11. Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56.29.20.04).
  12. Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56.29.20.05).
  13. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση:

α) τις υπηρεσίες παροχής ποτών (ΚΑΔ 56.30.10.00),

β) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ (ΚΑΔ 56.30.10.04),

γ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια (ΚΑΔ 56.30.10.06),

δ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια (ΚΑΔ 56.30.10.07),

ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ) [ΚΑΔ 56.30.10.0] και

στ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο (ΚΑΔ:56.30.10.14) [ΚΑΔ 5630].

  1. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).
  2. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230).
  3. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:

α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και

β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11) [ΚΑΔ 8810].

Olympic air: Πόσο κοστίζει τώρα να πετάξουμε για Χανιά;

  1. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 9002), καθώς και εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) [ΚΑΔ 9004], εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που αφορούν πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και κινηματογραφικά γυρίσματα.
  2. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).
  3. Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).
  4. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).
  5. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κ.λπ.), εξαιρουμένων:

α) των υπηρεσιών λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίγκο (ΚΑΔ 92.00.13),

β) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.14),

γ) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών (ΚΑΔ 92.00.19),

δ) των υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.21) και

ε) άλλων υπηρεσιών στοιχημάτων (ΚΑΔ 92.00.29) [ΚΑΔ 9200].

  1. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων εξαι-ρουμένων των υπηρεσιών πίστας καρτ (93.11.10.04) [ΚΑΔ 9311].
  2. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).
  3. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).
  4. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (ΚΑΔ 93.19.13.03) [ΚΑΔ 9319].
  5. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).
  6. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (ΚΑΔ 9329), εξαιρουμένων του τομέα των παράλιων (ΚΑΔ 93.29.11.00) και των υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων (πλαζ) [ΚΑΔ 93.29.11.05].
  7. Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους (ΚΑΔ 93.29.19.05).
  8. Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων (ΚΑΔ 94.99.16.01), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής.
  9. Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (ΚΑΔ 94.99.16.02).
  10. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων:

α) των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01),

β) υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας με εξαίρεση τη σωματική άσκηση) (ΚΑΔ 96.04.10.02),

γ) υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, ΚΑΔ 96.04.10.06) [ΚΑΔ 9604].

  1. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων (ΚΑΔ 96.09.19.06).
  2. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96.09.19.09).
  3. Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96.09.19.12).
  4. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96.09.19.17).

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας αναβατήρων (τελεφερίκ)

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 έως και 31.5.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 22.5.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των αναβατήρων (τελεφερίκ).

Από την απαγόρευση εξαιρείται ο αναβατήρας (τελεφερίκ) της νήσου Θήρας, ο οποίος, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 έως και 31.5.2020, επιτρέπεται να λειτουργεί υπό τους ειδικότερους κανόνες.

Τελεφερίκ Βουδαπέστη

Επιτρέπεται η πραγματοποίηση δύο δρομολογίων την ημέρα του αναβατήρα και ειδικότερα ενός πρωινού από Φηρά ως Όρμο Φηρών και ενός απογευματινού από Όρμο Φηρών ως Φηρά, με δυνατότητα επιβίβασης έως δύο ατόμων ανά καμπίνα. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής του τελεφερίκ, καθώς και εντός των καμπίνων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.

Οι επιβάτες των καμπίνων υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προσωπικού που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των εργαζομένων-επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.

12 tips για να αποφεύγετε άπατες και να κάνετε οικονομία στο ταξίδι από τον Τάσο Δούση

Ο δήμος Θήρας οφείλει να λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του τελεφερίκ, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών σωστής υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων, από τις 25.5.2020 επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών (Α.Α.Ε.) και αθλούμενους ηλικίας 13 ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007). Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Nisantasi πισίνα

β) Η λειτουργία όλων των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) αποκλειστικά και μόνον από αθλητές σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε. ηλικίας 13 ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007). Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

γ) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας, που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας 13 ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς.

Ryanair: Αναλυτικά όλες οι πτήσεις Ελλάδα – Ιταλία αυτό το καλοκαίρι

δ) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

ε) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας 13 ετών και άνω (γεννημένους έως και 31.12.2007). Στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού ορίζονται υποχρεωτικά στις περιοχές μόνιμου ελλιμενισμού των σκαφών.

  1. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της ΑΙ Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League l).
  2. Όσοι είναι υποψήφιοι για να εισαχθούν είτε με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ, παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού), είτε κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δύνανται να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων.
  3. Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
  4. Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις η χρήση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες πρόσβασης και ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.
  5. Για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα, επιτρέπεται στα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α., τις Α.Α.Ε. και τους εν γένει αθλητικούς φορείς η απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού.

Ειδικότεροι κανόνες εφαρμογής για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή 25 – 31 Μαΐου 2020, ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ειδικότεροι κανόνες:

  1. Απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων των υποκατηγοριών δραστηριότητας ΚΑΔ 5610 και ΚΑΔ 5630, εφόσον δεν διαθέτουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Η έννοια του υπαίθριου και του ημιυπαίθριου χώρου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών κατ’ εφαρμογή του άρθρου τεσσαρακοστού τέταρτου της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 90).
  2. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων του άρθρου 1 εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
  3. Επιτρέπεται οποιασδήποτε εργασία της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «HELEXPO ΑΕ» που απαιτείται για την οργάνωση των λειτουργιών της, την αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών της.
  4. Δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

Ως προς τις αρμόδιες αρχές, τα όργανα, τις διαδικασίες ελέγχου, την πιστοποίηση παραβάσεων, την επιβολή, τη βεβαίωση και την είσπραξη προστίμων, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της παρούσας, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 1016/14/62/9.4.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Καθορισμός των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου διαπίστωσης των παραβάσεων των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, βεβαίωσης και είσπραξης των σχετικών προστίμων της διάθεσης των εσόδων από τα επιβληθέντα πρόστιμα, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων» (Β’ 1275).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19:

Στάδια στίβου

80 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του σταδίου)

Γήπεδα ποδοσφαίρου

Γήπεδο διαστάσεων 11 Χ 11: 60 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο διαστάσεων 7 X 7: 30 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο διαστάσεων 5 X 5: 20 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Λοιπές εγκαταστάσεις

Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/ χειροσφαίρισης: 20 άτομα κατ’ ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 600 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 600 τ.μ.

• 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. και

• 1 άτομο ανά 50 τ.μ. για τα άνω των 600 τ.μ.

Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια

1 άτομο ανά 30 τ.μ. (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Ανοικτά κολυμβητήρια

Διαστάσεις πισίνας 50 Χ 25: Έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 50 Χ 20: Έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 33 Χ 25: Έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 25 Χ 15: Έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 άτομα συνολικά

Κλειστά Κολυμβητήρια

Διαστάσεις πισίνας 50 Χ 25: Έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 50 Χ 20: Έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 33 Χ 25: Έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 25 Χ 15: Έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 άτομα συνολικά

Χρήση μπάλας και λοιπών οργάνων

Επιτρέπεται η χρήση μπάλας ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου απαραίτητου για τη διεξαγωγή του αθλήματος στο πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο ατομικής προπόνησης, με σκοπό τη βελτίωση της ατομικής τεχνικής.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,048LikesLike
88,610 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ