Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
10.4 C
Athens
HomeTravel NewsΑλλαγή ώρας 2019: Ποια ημέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα...

Αλλαγή ώρας 2019: Ποια ημέρα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω;

Η αλλαγή ώρας 2019… κοντεύει, και αυτή είναι η ημέρα που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω!

Όπως κάθε χρόνο, η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

- Advertisement -

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 27 Οκτωβρίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω. Θα πέσει δηλαδή, στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου!

Επόμενη αλλαγή ώρας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Αλλαγή ώρας - ρολόι

Γιατί αλλάζει η ώρα

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη αυξάνεται κατά 8% αμέσως μετά τη μετάβαση από τη θερινή ώρα στη χειμερινή.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφή εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή της ώρας αυξάνει τα περιστατικά κατάθλιψης ή οξύνει τα συμπτώματα όταν η νόσος προϋπάρχει, είναι βέβαιοι ότι η αύξηση αυτή δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Εικάζουν δε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η μετάβαση στη χειμερινή ώρα σηματοδοτεί τον ερχομό μιας μακράς περιόδου με σκοτεινές και κρύες μέρες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι για την αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης ευθύνεται η μετάβαση από τη θερινή ώρα στη χειμερινή και όχι, για παράδειγμα, οι κακές καιρικές συνθήκες», δηλώνει ο Søren D. Østergaard, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Aarhus και εξηγεί:

«Το γεγονός ότι ξημερώνει νωρίτερα δεν φαίνεται να μας ωφελεί ιδιαίτερα. Το πρωί οι περισσότεροι από εμάς είτε είμαστε στο ντους, είτε τρώμε πρωινό, είτε είμαστε καθ’ οδόν για τη δουλειά, ενώ το απόγευμα, που έχουμε τελειώσει τις υποχρεώσεις μας και έχουμε ελεύθερο χρόνο, έχει ήδη σκοτεινιάσει».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,014LikesLike
88,553 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ