Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
13.2 C
Athens
HomeTravelΑλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Η Αλικαρνασσός (Μποντρούμ), με έντονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και πολύ καλή τουριστική υποδομή, αναδεικνύεται σε κορυφαίο θέρετρο της τουρκικής ακτογραμμής του Αιγαίου.

Ο Όμηρος την είχε χαρακτηρίσει ως «χώρα του αιώνιου γαλάζιου», την οποία οι κάτοικοί της τιμούσαν, απολαμβάνοντας αυτά που τους πρόσφερε. Μια ποιότητα ζωής υπόδειγμα και ακατέργαστες φυσικές ομορφιές που δικαίως δεν ήθελαν να τις μοιραστούν με άλλους.

- Advertisement -

Κάτι ανάλογο ενστερνιζόταν όμως και ο γνωστός Τούρκος συγγραφέας Cevat Sakir, που υποστήριζε ότι «η παραδεισένια ευτυχία της ζωής στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη αιώνια ευτυχία μπορεί να μας περιμένει». Το γεγονός, πάντως, ότι στο διάβα των αιώνων η Αλικαρνασσός ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί το μήλον της έριδος και γνώρισε πλήθος κατακτητών, αποδεικνύει πως τα λόγια των δύο πνευματικών αντρών δεν ήταν τελικά αβάσιμα.

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Γενέτειρα του Ηρόδοτου, πατέρα της Ιστορίας, η θρυλική Αλικαρνασσός συνέδεσε το όνομά της με σημαντικές στιγμές του αρχαίου πολιτισμού.

Αποκορύφωμα ακμής και αιώνιας δόξας για την παραθαλάσσια μικρασιατική πολιτεία, το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο που χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Πέρση σατράπη της Καρίας Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας και το οποίο θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Σήμερα η Αλικαρνασσός μνημονεύεται μονάχα στις σελίδες της Ιστορίας. Στη θέση της οι χάρτες αναγράφουν το Μποντρούμ, την οικιστική συνέχεια της πατρίδας του Ηρόδοτου.

Η Αλικαρνασσός κερδίζει τους τουρίστες

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Χτισμένο αμφιθεατρικά στον ομώνυμο κόλπο, το Μποντρούμ είναι μια άκρως γοητευτική παραθαλάσσια πόλη που απέχει μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Κω.

Και όπως όλες σχεδόν οι παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας, έτσι και το αυτό έχει επενδύσει στον τουρισμό. Τα πάντα εδώ βρίσκονται στην υπηρεσία του επισκέπτη.

Πρόκειται για ένα high-class τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, ένα από τα πιο «δυνατά» σημεία της τουρκικής μεσογειακής ακτογραμμής, της επονομαζόμενης «Κυανής Ακτής της Ανατολής».

Τα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας αποτελούν έναν αγαπημένο προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Και όχι άδικα, αφού η τουρκική ακτογραμμή συνδυάζει ιστορικές ομορφιές, υπέροχες θάλασσες και πολύ καλές τουριστικές υπηρεσίες που σέβονται τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το Μποντρούμ, χάρη στις οργανωμένες υποδομές που διαθέτει, όλοι οι τουρίστες -ανεξαρτήτως οικονομικού επιπέδου- μπορούν να ικανοποιήσουν εδώ τις απαιτήσεις τους: από τους παραθεριστές που αναζητούν ένα πολύ φτηνό κατάλυμα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, έως τους ιδιοκτήτες υπερπολυτελών θαλαμηγών που αγκυροβολούν στη σύγχρονη μαρίνα της πόλης.

Το Μποντρούμ προσφέρει στους παραθεριστές του καλοκαιριού βαθυγάλαζα νερά, βουτιές σε οργανωμένες παραλίες, πολυσύχναστες ανατολίτικες αγορές, έντονη νυχτερινή ζωή, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και ξέφρενη διασκέδαση.

Στους λάτρεις του πολιτισμού και της Ιστορίας, η πόλη του Ηρόδοτου προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο παρελθόν, χάρη στο αρχαίο θέατρο, το περίφημο Μαυσωλείο και το Υποθαλάσσιο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ταξίδι στις ακτές του αιώνιου γαλάζιου

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Πολυτελή κότερα και ιστιοπλοϊκά, ακρογιαλιές που μαγεύουν, έντονη νυχτερινή ζωή, αρχαία μνημεία και ξέφρενα πάρτι. Αυτό είναι το Μποντρούμ, ένας συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και κοσμοπολίτικης φινέτσας, που αποτελεί μια σταθερή αξία στο «χρηματιστήριο» της Κυανής Ακτής της Ανατολής.

Χτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του αμφιθεατρικά, το Μποντρούμ σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ήδη από το κατάστρωμα του μικρού πλεούμενου που πλησιάζει να δέσει στο λιμάνι, νιώθεις πως τούτη η ταξιδεμένη στον χρόνο πολιτεία θα σου κλέψει την καρδιά. Οι πρώτες εικόνες; Δεκάδες σκάφη αναψυχής που λικνίζονται ρυθμικά στο λιμάνι, ένα δάσος από ψηλά κατάρτια ιστιοφόρων, λευκά σπίτια που κατηφορίζουν μέχρι την παραλία θυμίζοντας τεράστιους κύβους ζάχαρης και το κάστρο των Ιπποτών.

Τα πρώτα βήματα στη στεριά σε οδηγούν εκεί. Το κάστρο λέγεται των Ιπποτών ή του Αγίου Πέτρου. Στεφανώνει τη σύγχρονη μαρίνα του Μποντρούμ και αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της πόλης. Χτισμένο σε εξαιρετική τοποθεσία αγναντεύει -ταυτόχρονα- τις γειτονιές της πόλης και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Από τις καλοδιατηρημένες επάλξεις του, η ματιά «αγκαλιάζει» το Μποντρούμ και η σκέψη τρέχει πίσω, σε χρόνους μεσαιωνικούς, όταν Σταυροφόροι και Οθωμανοί μάχονταν λυσσαλέα για την κυριότητα της πόλης.

Περπατώντας στο πολύβουο λιμάνι με προορισμό το μεγάλο παζάρι της πόλης, περιδιαβαίνεις ανάμεσα σε κάθε λογής κότερα, κρουαζιερόπλοια, ιστιοπλοϊκά. Στη μαρίνα γίνεται το αδιαχώρητο… Μποτιλιάρισμα στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά! Αναμενόμενο άλλωστε, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ορδές των τουριστών καταφθάνουν μαζικά στο Μποντρούμ, ο πληθυσμός της πόλης δεκαπλασιάζεται και εκτοξεύεται στους 400.000 ανθρώπους.

Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Σύμφωνα με τη ιστορία μετά τον θάνατο του σατράπη Μαύσωλου της Καρίας, η βασίλισσα Αρτεμισία αποφάσισε την ανέγερση ενός ταφικού οικοδομήματος, ως ένδειξη αφοσίωσης στον σύζυγό της. Η Αρτεμισία, που ήταν σύζυγος -αλλά και αδελφή- του Μαύσωλου, πέθανε το 351 π.Χ., δύο χρόνια μετά τον Μαύσωλο.

Οι Έλληνες αρχιτέκτονες Σάτυρος και Πύθεος «υπέγραψαν» τα σχέδια του νεκρικού μνημείου, που χαρακτηριζόταν από την ανάμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της Λυκίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Πέντε κορυφαίοι γλύπτες επιλέχτηκαν να φιλοτεχνήσουν το μαυσωλείο. Ο κάθε γλύπτης ανέλαβε και από μια πλευρά: ο Βρύαξης τη βόρεια, ο Σκόπας την ανατολική, ο Λεωχάρης τη δυτική και ο Τιμόθεος τη νότια. Στο έργο συμμετείχε και ένας πέμπτος (ανώνυμος) καλλιτέχνης.

Το ύψος του Μαυσωλείου έφτανε τα 45 μ. και υψωνόταν αρκετά πάνω από τα τείχη της πόλης. Επενδυμένο με λευκό μάρμαρο και διακοσμημένο με πολλά αγάλματα ήταν χτισμένο στη διασταύρωση των δύο κύριων οδών στο κέντρο της πόλης και η αποπεράτωσή του -σύμφωνα πάντα με τους ιστορικούς- ολοκληρώθηκε περίπου 20 χρόνια πριν την άλωση της Αλικαρνασσού από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Τον 13ο αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο Μαυσωλείο, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε το 1522, όταν κατεδαφίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου. Σήμερα, στον χώρο που κάποτε δέσποζε ο πιο πολυτελής τάφος της αρχαιότητας, έχουν δυστυχώς απομείνει μόνο μερικοί σπόνδυλοι από αυλακωτούς κίονες και κάποιες λαξευμένες πέτρες.

Το κάστρο των Ιπποτών

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Το κάστρο του Μποντρούμ χτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου τον 15ο αιώνα και υπερασπίστηκε την πόλη μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αναπαλαίωσαν οι Τούρκοι τον 16ο αιώνα (ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν το 1522), ενώ στη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας -και μέχρι την ίδρυση του κεμαλικού κράτους- εκτελούσε χρέη διοικητηρίου και φυλακών.

Σήμερα, το μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Πέτρου έχει μετατραπεί σε μουσείο για την ιστορία της περιοχής και αποτελεί συνήθως το πρώτο βήμα για τη γνωριμία με τα μνημεία της πόλης.

Στο εσωτερικό του κάστρου στεγάζεται το θαυμάσιο Υποθαλάσσιο Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως, με μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ βρίσκεται επίσης η μεγαλύτερη συλλογή αμφορέων στον κόσμο, με αμφορείς που χρονολογούνται από τον 14ο π.Χ. αιώνα, ενώ αξίζει να δείτε κι ένα ανακατασκευασμένο ρωμαϊκό πλοίο. Τον κήπο του κάστρο κοσμούν πολλά αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα.

Τέσσερις πύργοι δεσπόζουν στην αρχιτεκτονική γραμμή του κάστρου. Πρόκειται για τον Γερμανικό πύργο (είναι διακοσμημένος με μεσαιωνικό στυλ), τον Αγγλικό πύργο (κατασκευάστηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο τον IV), τον Γαλλικό πύργο (φυλάσσονται αντικείμενα της μυθικής βασίλισσας Αδά) και τον πύργο Gatineau (οι Ιππότες της Ρόδου τον χρησιμοποιούσαν ως φυλακή και χώρο βασανιστηρίων).

Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας

O Έλληνας ιστορικός και γεωγράφος γεννήθηκε το 484 π.Χ στην Αλικαρνασσό. Πήρε μέρος σε συνωμοσία για την ανατροπή του τύραννου της Αλικαρνασσού Λύγδαμη, με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 π.Χ στη Σάμο. Το 455 π.Χ. ξαναγύρισε στην Αλικαρνασσό και πήρε πάλι μέρος στην ανατροπή του Λύγδαμη. Ύστερα από μια σύντομη διαμονή στην Αθήνα άρχισε ως περιηγητής και εξερευνητής να επισκέπτεται διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου.

Τις εμπειρίες του από τα ταξίδια και τις γνώσεις του από τις χώρες που επισκέφθηκε τις συγκέντρωσε στο ιστορικό του έργο. Οι Αλεξανδρινοί αργότερα το χώρισαν σε εννέα τόμους και έδωσαν σε καθέναν από τους τόμους το όνομα μιας μούσας. Ο Ηρόδοτος πρώτος πλησίασε την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. Παρ’ όλα αυτά, το έργο του αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή και είναι η μόνη πλήρης που υπάρχει για μια τόσο σημαντική εποχή της ιστορίας. Χάρη στον Ηρόδοτο κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα διασώθηκαν στην ανθρώπινη μνήμη, ενώ ήταν ο πρώτος που κατανόησε την αξία της ιστορίας.

Στα παζάρια και στην αρχαία πόλη

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Όσο περνά πάντως η ώρα, η αίσθηση ότι ζεις και αναπνέεις στους καλοκαιρινούς ρυθμούς ενός ελληνικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού γίνεται όλο και πιο έντονη.

Οι τουρκικές σημαίες και οι μιναρέδες ωστόσο σε προσγειώνουν στην πραγματικότητα: είσαι στην απέναντι ακτή!

Το μεγάλο παζάρι της πόλης σφύζει από ζωή, χρώματα και κίνηση. Δίχως τον σωτήριο μίτο της Αριάδνης, εισβάλλεις μέσα στον λαβύρινθο μιας ενδιαφέρουσας ανατολίτικης αγοράς – που όμως στερείται αυθεντικότητας. Σίγουρα δεν είναι αραβικό παζάρι.

Πολυάριθμα μικρομάγαζα, υποτυπώδη παζάρεμα, ποικιλόμορφα εμπορεύματα (καλωσόρισες στο βασίλειο των προϊόντων «μαϊμούδων»), ευτυχισμένοι επισκέπτες-κατα­ναλωτές και επίμονοι πωλητές: «Mister, are you looking for a good leather?» …Η τουριστική βιομηχανία καλά κρατεί! Για τους απαιτητικούς όμως πελάτες, η Μέκκα του shopping βρίσκεται στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού κέντρου «Oasis».

Ο τουρισμός πάντως έχει καταφέρει να αλλοιώσει ήθη, έθιμα και συμπεριφορές αιώνων. Καταλυτική είναι η επιρροή από τα ήθη των Ευρωπαίων τουριστών, με άμεσο αντίκτυπο στα ζητήματα της κοινωνικής ελευθερίας και ανεκτικότητας.

Οι ισλαμικές μαντίλες στα κεφάλια είναι ελάχιστες. Οι γυναίκες κυκλοφορούν στους δρόμους του Μποντρούμ ντυμένες με ρούχα που οι συμπατριώτισσές τους αλλού δεν θα τολμούσαν να φορέσουν – όπως συμβαίνει άλλωστε και σ’ άλλα τουρκικά θέρετρα της Μεσογείου όπως το Κουσάντασι και η Αττάλεια.

Αφού προσπεράσεις το παζάρι με βήματα γοργά, κατευθύνεσαι στην καρδιά της πόλης. Ταξιδεύεις νοερά πίσω, στα αρχαία χρόνια.

Ολόγυρά σου ορθώνονται μνημεία μοναδικά, που μαρτυρούν την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης του Ηρόδοτου και παραπέμπουν στο λαμπρό παρελθόν της.

Η ξενάγηση στην αρχαία Αλικαρνασσό περιλαμβάνει το Μαυσωλείο της, το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο (χωρητικότητας 13.000 θεατών) και την αναστηλωμένη πύλη Myndus Gate, στη δυτική είσοδο της πόλης.

Κοσμικές νύχτες πλάι στη θάλασσα

Αλικαρνασσός: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της γειτονικής Τουρκίας

Ωραιότερη και πιο δημοφιλής παραλία του Μποντρούμ είναι η πολυσύχναστη Cumhuriyet, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Είναι μια αμμουδερή ακρογιαλιά με θέα το κάστρο των Ιπποτών, με πολύχρωμες ομπρέλες, πλαστικές ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και πάμπολλα εστιατόρια-μπαρ, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Για κοντινές αποδράσεις, έχετε να επιλέξετε μια από τις οργανωμένες Bitez Beach, Ortakent Beach και Yahsi Beach – όλες με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά.

Αν όμως η λογική της ξαπλώστρας σας βρίσκει αντίθετους, η χερσόνησος του Κεραμεικού -εκτός από το Μποντρούμ- διαθέτει αρκετές παραλίες, ιδανικές για μοναχικές βουτιές. Όταν ο ήλιος πέφτει, η θερμοκρασία της κοσμικής νύχτας του Μποντρούμ ανεβαίνει. Η βραδινή διασκέδαση ξεκινά, το οινόπνευμα ρέει άφθονο και τα ξέφρενα street parties διαρκούν μέχρι το πρωί. Δυνατή μουσική, γκουρμέ εστιατόρια, ατμόσφαιρα. Έντονο nightlife, με δυο κορυφαίες, επιλογές: το «Club Halikarnas», χωρητικότητας 5.000 ατόμων και το «Marine Club Catamaran», πλωτό κλαμπ 1.500 θαμώνων που αρμενίζει κάθε βράδυ στα νερά. Παρά το ακριβό εισιτήριο, όλοι -κοσμικοί και μη- σπεύδουν να δώσουν το «παρών».

Fast Info

Δωρική Εξάπολη

Η Αλι­καρνασ­σός και η Κνίδος, μαζί με την Κάμιρο, την Ιαλυσό, τη Λίνδο και την Κω αποτέλεσαν κατά την αρχαιότητα τη «Δωρική Εξάπολη», μια ένωση/συνασπισμό πόλεων-κρατών της περιοχής.

Το όνομα της πόλης

Η προέλευση της ονομασίας Μποντρούμ προέρχεται από την παραφθορά της ονομασίας του κάστρου των Ιπποτών, που ήταν Πετρόνιουμ, Πετρούμ και τέλος Μποντρούμ.

Διαμονή

Στο Μποντρούμ μπορείτε να επιλέξετε ξενοδοχείο ανάλογα το πορτοφόλι σας. Η προσφορά και η ποικιλία είναι τεράστια: από υπερπολυτελείς σουίτες και family resorts με ιδιωτική παραλία, μέχρι μικρά λιτά δωμάτια στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα όρια της πόλης συστήνουμε το «Antik Tiyatro Hotel» (Tel. (0252) 316 6053, www.antiquetheatrehotel.com ), το «Hotel Su» (Tel. (0252) 316 6906, www.suhotel.net ), το «Merve Park Suites Hotel» (Tel. (0252) 313 7013, www.mervesuiteshotel.com ) και το «Bac Pansiyon» (Tel. (0252) 316 2497, [email protected] )

Πως να πάτε

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το Μποντρούμ συνδέεται ατμοπλοϊκώς κατευθείαν με τη Κω (καθημερινά δρομολόγια) και τη Ρόδο (κάθε Δευτέρα & Παρασκευή). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα των δρομολογίων, επικοινωνήστε με τα αντίστοιχα λιμεναρχεία: Ρόδου: τηλ. 22410-28888, Κω: τηλ. 22420-26595.

Ο ορισμός του Μαυσωλείου

Ως γνωστόν, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ήταν ο τάφος του Μαύσωλου, Πέρση σατράπη της Καρίας. Εκτοτε, η λέξη «μαυσωλείο» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον μεγάλο, μνημειώδη τάφο.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Για δυο βδομάδες κάθε Αύγουστο, στο μεσαιωνικό κάστρο του Μποντρούμ διοργανώνεται το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ «International Ballet Festival», με εθνικούς και μοντέρνους χορούς. Επίσης, στη μαρίνα του Μποντρούμ οργανώνεται κάθε Οκτώβρη η διεθνής ιστιοπλοϊκή συνάντηση «Yacht Festival».

Για να χαλαρώσετε

Για χαμάμ ή μασάζ, συστήνουμε το Bodrum Hamam. Υπάρχει επίσης και το Bardakci Hamam, που λειτουργεί από το 1749.

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,038LikesLike
88,597 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ