Μέχρι στιγμής είχαμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν σύνορα που χωρίζουν τις χώρες μεταξύ τους και ότι κάθε μέρος έχει την ονομασία του, την κυβέρνησή του και το πρωτόκολλό του. Σε αυτόν, όμως, τον κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως τα παρακάτω μέρη του πλανήτη, τα οποία είναι… μόνα και ακυβέρνητα σε αυτό τον κόσμο.
Ανατολική Γροιλανδία
Γνωρίζουμε όλη τη Γροιλανδία, το νησιωτικό αρκτικό αυτό κράτος που τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στη Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά αποτελεί μέρος της Ευρώπης. Το 1931, η Νορβηγία κατέλαβε κάποια ανατολικά κομμάτια της χώρας, ακατοίκητα, τα οποία ονόμασε «Γη του Ερρίκου του Ερυθρού» από τον νορβηγό εξερευνητή που ανακάλυψε το νησί το 982. Ούτε, όμως, η Γροιλανδία, ούτε η Διεθνής Δικαιοσύνη αποδέχτηκε κάτι τέτοιο και έτσι οι Νορβηγοί αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση 80 χρόνια πριν.
Νησάκια Lagoan
Στη μέση της λιμνούλας Baffins, στο Portsmouth της Αγγλίας, υπάρχουν τρία νησάκια που κανείς δεν αξιοποιεί. Καθημερινά, άνθρωποι που έβγαζαν τα σκυλιά τους βόλτα ή έκαναν τζόκινγκ περνούσαν από ένα κοντινό πάρκο και δεν τα πρόσεχαν καν, μέχρι που το 2005 ένας ντόπιος δάσκαλος, o Louis Robert Harold Stephens, ανακάλυψε ότι δεν αναφέρονται επίσημα ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα έγγραφο του 1938. Τότε ο δάσκαλος ανακήρυξε τον εαυτό τουΜεγάλο Δούκα των τριών νησιών και τα ονόμασε νησιά Lagoan. Έτσι απλά. Πρόσφατη επιθεώρηση, βέβαια, τα αναφέρει ακόμη ως ακυβέρνητα και ακατοίκητα, ενώ η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο με βάρκα ή… κολυμπώντας και μπορεί ο καθένας να τα διεκδικήσει.
Νησί Machias Seal
Το εν λόγω νησί είναι μια από τις περιοχές ανάμεσα σε Καναδά και ΗΠΑ που από τότε που οι δύο χώρες διεκδίκησαν κυριαρχία, όποιος γεννηθεί εκεί μπορεί να λάβει διπλή υπηκοότητα. Η Καναδική Ακτοφυλακή συνεχίζει να στέλνει φύλακες στο φάρο του νησιού, το οποίο είναι άγονο και αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τα πτηνά, καθώς εκεί θα βρουν διάφορα είδη, όπως τη φρατέρκουλα του Ατλαντικού, την κοινή άλκα κ.ά.
Τα 7 πιο περίεργα μουσεία του κόσμου!
Bir Tawil
Ίσως η πιο γνωστή ακυβέρνητη γη του πλανήτη, το BirTawil είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που είναι κατοικήσιμο, αλλά δεν έχει διεκδικηθεί από καμία αναγνωρισμένη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον συγγραφέα Alastair Bonnett. Γιατί, λοιπόν δεν ανήκει σε κανέναν; Ο λόγος είναι η ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών ορίων Αιγύπτου και Σουδάν του 1899 κι έπειτα του 1902. Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι τα πολιτικά όρια είναι τα σωστά, ενώ το Σουδάν υπερασπίζεται τα διοικητικά όρια ως ορθά. Κάπου ανάμεσα στη σύγχυση, το BirTawil δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις καμίας χώρας.
Ένα κομμάτι… Ανταρκτικής
Φαίνεται περίεργο, αλλά η Συνθήκη της Ανταρκτικής έχει υπογραφεί από 53 χώρες, που σημαίνει ότι θεωρητικά η μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου δεν έχει ξεκάθαρο «ιδιοκτήτη» και είναι η μοναδική ήπειρος που δεν έχει αυτόχθονες κατοίκους. Μολονότι πολλές χώρες έχουν θέσει αξιώσεις για διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, κυβερνάται από την Ανταρκτική Συνθήκη του 1958, που καθιερώνει την ήπειρο ως ειρηνική ζώνη διεθνούς συνεργασίας και έρευνας. Χώρες όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Αυστραλία έχουν βάσεις εκεί και διεκδικήσεις γης, αλλά η ήπειρος ακόμη δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως πραγματική χώρα.
Πηγή: clickatlife.gr