Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί λίμνης μετά το νησάκι των Ιωαννίνων.Yπάγεται στο Δήμο Πρεσπών και απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 65 χιλιόμετρα από την Καστοριά.
Η πεζογέφυρα
Πριν κατασκευαστεί η μήκους 650 μ. γέφυρα που ενώνει τη νησίδα – σύμβολο των Πρεσπών με την απέναντι στεριά, η πρόσβαση γινόταν μόνο με βάρκα.
Το χωριουδάκι του Αγίου Αχιλλείου αποτελείται από 11 σπίτια και 23 μόνιμους κατοίκους, ενώ υπάρχει ο θρύλος πως εάν χτιστεί καινούργιο σπίτι, κάποιο από τα παλιά θα πέσει.
Από που πήρε το όνομα του το Ελαφονήσι της Κρήτης;
Αν ποτέ ξεκινήσετε να πάτε μια βόλτα στο νησάκι, η διαδρομή πάνω στη γέφυρα είναι εκπληκτική. Μάλιστα, σε μερικά σημεία υπάρχουν και παγκάκια στα οποία μπορεί κανείς να κάτσει απολαμβάνοντας την ομορφιά της Πρέσπας. Ωστόσο, εκεί είναι και η χαρά του φυσιολάτρη, διότι το σημείο είναι ιδανικό για την παρατήρηση πουλιών. Όλη αυτή η περιοχή θεωρείται προστατευμένη.
Φωτογραφικό ταξίδι στα πανέμορφα μέρη της Θράκης
Οι εκκλησίες
Ο ναός του Αγίου Αχιλλείου
Ένα μονοπάτι οδηγεί στο ναό του Αγίου Αχιλλείου. Αλλά πριν φτάσετε εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι του 15ου αιώνα.
Στην εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου (τέλη του 10ου αι.), βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί μετέφερε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ από την πόλη της Λάρισας το λείψανο του επισκόπου της, Αγ. Αχιλλείου, γύρω στο 980-985. Είναι μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και αποτέλεσε για πέντε αιώνες τον επισκοπικό ναό της Πρέσπας. Έδωσε το όνομα στο νησί και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας.
Στον εορτασμό του Αγ. Αχιλλείου, πραγματοποιείται εκκλησιασμός.
Η Παναγιά Πορφύρα
Μετά τον Άγιο Αχιλλέα ο δρόμος οδηγεί στην Παναγία την Πορφύρα (αρχές 16ου αιώνα). Ένα εκπληκτικό ναό μέσα σε ένα μαγικό ονειρικό τοπίο.
Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη.
Συνεχίζοντας παραλιακά θα συναντήσετε τον Άγιο Δημήτριο, εκκλησάκι του 14ου αιώνα.
πηγή:.news.gr