Από fine dining & fish restos µέχρι ταβέρνες και µεζεδοπωλεία και από trendy cafe bar µέχρι εναλλακτικά στέκια, η Θεσσαλονίκη στο φαγητό και τη διασκέδαση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από µια ευρωπαϊκή µεγαλούπολη!
Αυτά είναι τα αγαπημένα μας food spots που ξεχωρίσαμε στην Θεσσαλονίκη! Αξίζει να τα επισκεφτείτε!
Των Τίτης Βελοπούλου, Κατερίνας Ρίγκου, Χρήστου Αϊβαλιώτη | Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης
Famigliano
Τσιρογιάννη 5, Λευκός Πύργος, Τ. 2316 008188, www.famigliano.com, fb Famigliano
Με φιλοσοφία και όνοµα που παραπέµπει στην οικογένεια και την παράδοση και µε µότο «Handmade Happiness», το Famigliano, σε πολύ προνοµιακό location -απέναντι από τον Λευκό Πύργο-, συνεχίζει την επιτυχηµένη πορεία του µε το πρωτότυπο concept του: Ιταλικές συνταγές προσαρµοσµένες σε ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες! Επιλέξτε ανάµεσα σε φρέσκες σαλάτες, εκλεκτά ορεκτικά, ζυµαρικά και ριζότο και δοκιµάστε το ξεχωριστό Famigliano Βurger! Το casual περιβάλλον µε τον µεγάλο ξυλόφουρνο σε πρώτο πλάνο ενδείκνυται για όλες τις ώρες, από το πρωί για αρωµατικό καφέ και εξαιρετικό πρωινό, στη συνέχεια για lunch και dinner, µέχρι ποτάκι το βράδυ! Καθηµερινά 08:00-01:30 (η κουζίνα). Και delivery! Highlight: Τα προϊόντα δικής τους παραγωγής (τα οµώνυµα), όπως κρασί και σάλτσες που βρίσκουµε εντός και διατίθενται προς πώληση.
Το Μανιταρι
Θεµιστοκλή Σοφούλη 57 (Εµπορικό Σοφούλη), Καλαµαριά, Τ. 2310 415289, www.to-manitari.gr, fb Εστιατόριο «Το Μανιτάρι»
Από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην πόλη, ένα urban chic εστιατόριο, στον 2ο όροφο του Εµπορικού Κέντρου Σοφούλη, στην Καλαµαριά, που έχει καταφέρει να γίνει σηµείο γευστικής αναφοράς -και καθόλου τυχαία. Η εποχική ανανεωµένη κάρτα ξεχωρίζει για το mix & match των premium πρώτων υλών που φτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας και καταλήγουν σε γευστικότατους εµπνευσµένους συνδυασµούς πιάτων µιας new age δηµιουργικής κουζίνας, µε συνταγές από όλη την Ελλάδα. Την εξαιρετική κάρτα υπογράφει ο chef Δηµήτρης Παµπόρης και εκτελεί παραδειγµατικά ο chef Λεωνίδας Παντσιούκας. Highlights: Η ενηµερωµένη wine list, το ευγενέστατο και επαγγελµατικό service και ο κοµψός χώρος. Καθηµερινά 13:00-00:00 (η κουζίνα).
Radikal
Στέργιου Πολυδώρου 61, Άνω Πόλη, Τ. 2310 202007
Ένα πρωτοποριακό food and wine project στην Άνω Πόλη, που η άφιξή του ξάφνιασε ευχάριστα. Ένα οινικό concept µε έµφαση στη λεπτοµέρεια από το design µέχρι τις διεθνείς ψαγµένες ετικέτες κρασιού (εκ των οποίων οι περισσότερες by the glass) που ανανεώνονται τακτικά, τη µικρή κάρτα µεσογειακών γευστικών προτάσεων και τα wine events. Καθηµερινά (εκτός Δευτ.) 14:00-00:00.
Clochard
Πρ. Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805, www.clochard.gr
Η ανανεωµένη κάρτα του ιστορικού εστιατoρίου, εκτός από τις ραφιναρισµένες προτάσεις, παρουσιάζει και έναν πιο easygoing χαρακτήρα, ο οποίος καθιστά το Clochard ιδανικό όχι µόνο για fine dining, αλλά και για ένα light lunch! Καθηµερινά, 13:00-00:00 & Κυρ. 13:00-19:00.
Duck
Χάλκης 3, Πατριαρχικό Πυλαίας, Τ. 2315 519333, M. 6938 757570, fb Duck Private Cheffing
Από την πρώτη στιγµή που άνοιξε, το 2014, κέντρισε το ενδιαφέρον, όχι µόνο γιατί ήταν το «κρυµµένο µυστικό» στην αποµακρυσµένη βιοµηχανική περιοχή του Δήµου Πυλαίας, αλλά και για το ιδιαίτερο concept του… Μπαίνοντας, αρχικά νιώθεις σαν να εισβάλλεις σε κάποιο σπίτι, καθώς όλα στο Duck που φέρουν την υπογραφή της αρχιτεκτόνισσας Ράνιας Σταµατάκη σε country style ύφος µοιάζουν σαν καλοστηµένο σκηνικό από φινετσάτη εξοχική κατοικία… Στη full open cuisine του που µονοπωλεί στον χώρο του εστιατορίου, η ιδιοκτήτρια και chef Ιωάννα Θεοδωρακάκη µαζί µε την οµάδα της ετοιµάζουν live το µενού της ηµέρας! Αυτό άλλωστε ήταν και η φιλοσοφία πίσω από το Duck! Μια à la minute µικρή καλοµαγειρεµένη κάρτα µεσογειακής κατεύθυνσης µε µαµαδίστικες συνταγές, απλές, καθαρές γεύσεις και έµφαση στην εκλεκτή φρέσκια πρώτη ύλη! Καλό είναι να κάνετε κράτηση! Από €35. Καθηµερινά εκτός Δευτέρας 13:30-23:00 & Κυρ. 13:30-18:00.
Special dishes
• To κριθαράκι µε φρέσκιες γαρίδες
• Το ριζότο µε µανιτάρια
• Η ταλιάτα µόσχου µε πουρέ περουβιανής πατάτας
• Orsotto with fresh shrimps
• Risotto with mushrooms
• Calf tallow with puree made of Peruvian potato
Secret
Το Duck υποστηρίζει και τη λογική farm to… table, µε έναν µικρό κηπάκο όπου η Ιωάννα καλλιεργεί τα δικά της µυρωδικά και ζαρζαβατικά!
Plus
H µεγάλη λίστα σε κρασιά που αριθµεί τις 120 περίπου ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα, την επιµέλεια της οποίας έχει ο Στέφανος Αντωνιάδης!
Canteen
Δηµ. Γούναρη 7, Τ. 2310 228520 fb Canteen
Με µια πενταετία επιτυχηµένης παρουσίας στον γαστρονοµικό χάρτη της πόλης, το Canteen έχει ταυτόχρονα καθιερωθεί ως αγαπηµένο meeting point για το απαιτητικό trendy κοινό της Θεσσαλονίκης, όλες τις ώρες της ηµέρας…
1 Γιατί στον casual chic χώρο του που χαρακτηρίζεται από mild industrial αναφορές και New York style πινελιές συνυπάρχουν αρµονικά όλες οι ηλικίες!
2 Γιατί είναι ιδανικό για ένα business easygoing lunch, αλλά και ένα casual dinner. Δυνατό του χαρτί η εποχική lunch και dinner ανανεωµένη κάρτα του, που επιµελείται ο ταλαντούχος σεφ Βαγγέλης Ασηµακόπουλος, µε προτάσεις δηµιουργικής µεσογειακής κουζίνας που φέρουν διεθνείς πινελιές!
3 Για το καθηµερινό all day πρωινό του που θεωρείται πλέον θεσµός! Δοκιµάστε οπωσδήποτε τα αυγά benedict µε αβοκάντο και prosciutto cotto αλλά και τα λαχταριστά pancakes σε διάφορες εκδοχές!
4 Για την µπαρίστικη φιλοσοφία του µε καλοδιαβασµένες τις wine και cocktail λίστες του!
5 Γιατί και φέτος θα συνεχιστούν µέσα στον χειµώνα οι βραδιές µε guest chefs από όλη την Ελλάδα για µια διαφορετική γευστική εµπειρία!
Καθηµερινά από τις 10:00 (13:00-01:00 η κουζίνα / το πρωινό έως 19:00).
La Bistecca
Θεµ. Σοφούλη 77, Καλαµαριά, Τ. 2310 410999
Οι υψηλές γαστρονοµικές του επιδόσεις και η elegant αισθητική του έχουν καταφέρει να κάνουν το εστιατόριο ένα από τα πιο γνωστά της πόλης. Το µενού του δεν κρύβει την αφοσίωσή του στα εκλεπτυσµένα κρεατικά, µε πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγµα προτάσεις όπως το carpaccio µοσχαριού και το µοσχάρι Fiorentina. Τρ.-Κυρ. 13:00-00:00.
Οψοποιων Μαγγανειαι
Αιµ. Ριάδη 5, T. 2310 889699
Συνεχίζει να είναι µία από τις γαστρονοµικές εκπλήξεις στην πόλη, αφού η φήµη του εστιατορίου συνεχίζει και ταξιδεύει από στόµα σε… στόµα! Λίγα µέτρα έξω από το κέντρο της πόλης, κοντά στη Νέα Παραλία, η Ντίνα κάνει τα… µαγικά της στην κουζίνα του εστιατορίου Οψοποιών Μαγγανείαι και σερβίρει νόστιµα πιάτα µεσογειακής κουζίνας που έχει δηµιουργήσει µε µεράκι και δηµιουργικότητα! Απαραίτητη η κράτηση, εκτός αν πάτε τις χαλαρές ώρες. Τρ.-Παρ. 14:00-00:00, Σάβ. 14:00-00:00 & Κυρ. 14:00-17:30.
Thria
Μαρίας Κάλλας 1, T. 2310 821120
Μέσα σε λίγο χρόνο το εστιατόριο κατάφερε να φέρει το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στη Θεσσαλονίκη σε έναν χώρο µε minimal διακόσµηση µε βάση το ξύλο. Αν και το δυνατό του χαρτί είναι η θέα του στη Νέα Παραλία, το Thria δεν επαναπαύτηκε σε αυτό και επένδυσε στον φινετσάτο χώρο του και στο προσεγµένο µενού ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας. Καθηµερινά 13:00-00:00. Δευτ. από τις 17:00.
Les Zazous
Θεµ. Σοφούλη 108, Καλαµαριά, Τ. 2310 420600 fb LES ZAZOUS Με δύο… διαθέσεις, µια πιο cozy τον χειµώνα µε χαλιά και sofas γύρω από το επιβλητικό τζάκι και µια πιο δροσερή και αέρινη το καλοκαίρι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, το Les Zazous δεν θεωρείται τυχαία ένα από τα must visit για κάθε ταξιδιώτη! Όσο για τους ντόπιους, το έχουν αναδείξει εδώ και µια δεκαετία σε αγαπηµένο τους all day spot εξαιτίας του εξαιρετικού του location και της κοσµοπολίτικης αισθητικής του!
Ανεξάρτητα από την εποχή που θα το επισκεφθείτε, η µέρα ξεκινάει µε αρωµατικό καφέ, ροφήµατα αλλά και ένα πλούσιο breakfast-brunch, συνεχίζει µε ένα bar food menu αλλά και µια κάρτα µεσογειακής κουζίνας µε fusion επιρροές που υπογράφει ο Μηνάς Νίτης, και ολοκληρώνεται µε µια «καλοδιαβασµένη» cocktail list µε house συνταγές από έµπειρους bartenders! Όσο για τη µουσική που θα σας συντροφεύει, κινείται σε funky, swing, jazz και soul ρυθµούς τη χειµερινή σεζόν, ενώ το καλοκαίρι σε πιο afro και latin mood! Καθηµερινά από τις 10:30-03:00 (lunch & dinner 13:00-02:00, brunch µέχρι τις 18:00) & Κυρ. από 10:00.
Highlights
• Η προνοµιακή του τοποθεσία µε ασύγκριτη θέα!
• Τα κυριακάτικα parties και οι θεµατικές βραδιές ανά τακτά χρονικά διαστήµατα!
• Η sushi κάρτα του!
• Its privileged location with the incomparable view!
• The Sunday parties and regular theme nights!
• The sushi menu!
Ballaro
Π. Μελά 37, T. 2310 269610 / Βενιζέλου 1, Πανόραµα
Στο κέντρο της πόλης πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον deli-restaurant, γνώριµο από την Αθήνα και τη Μύκονο. Ο γουστόζικος χώρος του µε σήµα κατατεθέν τα ιταλικά προϊόντα από ζυµαρικά, τυριά και αλλαντικά µέχρι κρασιά, που πληµµυρίζουν τα ράφια και τα ψυγεία ανοίγουν την όρεξη… Εδώ θα γευτείτε αυθεντική ιταλική κουζίνα, ενώ ταυτόχρονα µπορείτε να προµηθευτείτε εκλεκτά καλούδια για το σπίτι. Το Ballaro έχει αποκτήσει ήδη «αδερφάκι» στο Πανόραµα. Καθηµερινά 13:00-00:00.
Αγιολι
Λεωφ. Νίκης 15 & Πλουτάρχου, Τ. 2310 262888
Σε εξαιρετικό location, το Αγιολί είναι εστιατόριο µε… θέα. Και αυτό γιατί βρίσκεται επί της Λεωφ. Νίκης και έχει όλο τον Θερµαϊκό… πιάτο! Την ιδανική και άκρως ροµαντική αυτή ατµόσφαιρα έρχονται να «καλύψουν» οι ουζοµεζέδες και η γευστικότατη κουζίνα που προσφέρει µέσω του ανανεωµένου µενού του. Καθηµερινά 10:00-01:00.
Local
Παλαιών Πατρών Γερµανού 17, T. 2310 223307
Από τις πλέον δηµοφιλείς προτάσεις στην πόλη από νωρίς για καφέ µέχρι φαγητό και ποτό σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόµους του κέντρου. Σίγουρα αξίζει δοκιµής το µενού δηµιουργικής µεσογειακής κουζίνας του. Καθηµερινά 08:00-02:00.
Alfredo´s
Regency Casino Thessaloniki, Περιοχή Αεροδροµίου, Τ. 2310 491199, www.regencycasinos.gr
Σε πριβέ σηµείο του Regency Casino, ο ultra chic χώρος µε την πολυτελή διακόσµηση έρχεται σε ανοιχτό διάλογο µε την υψηλή γαστρονοµία, που υπογραµµίζεται από ένα µενού µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας. Άψογα «διαβασµένη» και η wine list, µε εκλεκτές ετικέτες του ελληνικού και ξένου αµπελώνα. Παρ.-Σάβ. 21:00-02:00.
Γλυκανισος
Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310 302882, www.glikanisos.gr
Ο κανόνας λέει ότι όταν ένα εστιατόριο το προτιµούν οι ντόπιοι δεν µπορεί παρά να είναι επιτυχηµένο. Αυτό ισχύει και για τον Γλυκάνισο. Αν και απέχει από το κέντρο, έχει γίνει σηµείο αναφοράς στον γαστρονοµικό χάρτη της πόλης και αγαπηµένο meeting point των επώνυµων και µη Θεσσαλονικέων, ανεβάζοντας τα standards στο φαγητό. Σερβίρει ένα εποχικό µενού, εκλεπτυσµένης ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας θαλασσινών κυρίως γεύσεων µε µεσογειακές πινελιές. Επίσης, εξαιρετικό το σέρβις και ενηµερωµένη η λίστα κρασιών. Καθηµερινά 12:30-01:00.
Sushija
Mητροπόλεως 70, Τ. 2310 229000
Σηµείο συνάντησης των φαν του sushi -και όχι µόνο! Μέσα στον ντιζαϊνάτο χώρο του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψετε σε έναν κόσµο εξωτικών και ξεχωριστών γεύσεων! Κυρίαρχα χαρακτηριστικά του, οι minimal ιαπωνικές γραµµές, οι πολλές επιλογές σε sushi καθώς και εξωτικά πιάτα. Καθηµερινά 14:00-01:00.
Marea
Λώρη Μαργαρίτη 13 & Στρατηγού Καλλάρη, T. 2310 257696
Το «αδελφάκι» του περίφηµου Γλυκάνισου, το Marea, το συναντάµε στην καρδιά της πόλης στη Διαγώνιο, σε έναν classy και µοντέρνο χώρο που από την πρώτη στιγµή έσπευσαν να τιµήσουν οι λάτρεις της ψαροφαγίας. Το Marea εξειδικεύεται όσο λίγα στο sea food, παρουσιάζοντας ένα δηµιουργικό µενού εκλεπτυσµένων και καθαρών γεύσεων, το οποίο συνοδεύουν άριστα εκλεκτά αποστάγµατα και κρασιά! Δοκιµάστε οπωσδήποτε την ψαρόσουπα! Καθηµερινά 12:00-00:00.
Coquille sea food
Λεωφ. Νίκης 3, Τ. 2310 268880, Μ. 6985 740680 fb Coquille Sea Food
Σε ένα περιβάλλον που θυµίζει νησί και καλοκαίρι, και µε τη θάλασσα… πιάτο, το Coquille sea food είναι ένα κοµψό εστιατόριο εξολοκλήρου θαλασσινών γεύσεων που αν και µετρά µόλις έναν χρόνο ζωής αποτελεί ήδη γαστρονοµικό προορισµό για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Το εξαιρετικό µενού που επιµελείται η οµάδα του Αντρέα, Μανώλη και Αστέριου αντανακλά το ύφος και τη φιλοσοφία του εστιατορίου τιµώντας τις ολόφρεσκες premium πρώτες ύλες µέσα από δηµιουργικούς γευστικούς συνδυασµούς αλλά και τις καθαρές γεύσεις που αναδεικνύονται µέσα από την απλότητά τους. Από ψάρια ηµέρας και ποικιλία σε ολόφρεσκα όστρακα µέχρι περίτεχνες παρασκευές, οι θαλασσινοί… θησαυροί του Αιγαίου πλαισιωµένοι από τα αρώµατα της µεσογειακής κουζίνας, προ(σ)καλούν τις αισθήσεις! Φυσικά, ένα τέτοιο µενού δεν θα µπορούσε παρά να το συνοδεύει µια εξίσου εκλεκτή κάρτα κρασιών, τα περισσότερα ελληνικά, που συνολικά ξεπερνούν τις 70 ετικέτες (και magnum), ενώ δεν λείπουν οι επιλογές σε αφρώδεις οίνους, σαµπάνιες και αποστάγµατα. Καθηµερινά 12:00-00:00.
Highlight
Η µεγάλη γκάµα σε επιλεγµένες βότκες, ιδανική συνοδεία των θαλασσινών γεύσεων!
Must try
• ριζότο µε µελάνι σουπιάς
• γαρίδες & µύδια λεµονοµουσταρδάτα
• κοχύλι θαλασσινών
• ρωτήστε για τα ψάρια ηµέρας και τα όστρακα
• risotto with cuttlefish ink
• shrimps & mussels with lemon and mustard
• seafood seashell
• ask for the fish of the day and the shells
Grada Nuevo
Καλαποθάκη 14, Τ. 2310 271074, www.gradanuevo.gr fb Grada Nuevo
Με συνεχόµενη πορεία από το 1994 και 6η επιτυχηµένη σεζόν στον αστικό πεζόδροµο της Καλαποθάκη, το Grada Nuevo αποτελεί κλασικό σηµείο συνάντησης για τους λάτρεις της εκλεκτής ψαροφαγίας και όχι µόνο… Στον ultra chic χώρο του, και µε «ξεναγό» µας τον οικοδεσπότη Απόστολο Ρήγα πραγµατοποιούµε ένα µοναδικό ταξίδι στις γεύσεις του… βυθού µέσα από ένα εµπνευσµένο εποχικό µενού µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας, που δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, χωρίς να λείπουν και premium προτάσεις σε κρέας.
Από τη µια η εξειδίκευση, οι άρτιες τεχνικές και η καθαρότητα των συνταγών, και από την άλλη οι εξαιρετικές παρασκευές (καρπάτσιο και ταρτάρ) σε συνδυασµό µε την άριστη πρώτη ύλη είναι τα στοιχεία που το έχουν εκτοξεύσει στην κορυφή των επιλογών όλα αυτά τα χρόνια! Στα συν, η καλοδιαβασµένη λίστα κρασιών που αριθµεί πάνω από 130 ετικέτες κατά βάση ελληνικού αµπελώνα! Από €35. Καθηµερινά 13:00-01:00.
Must taste
Eκτός από τα πιάτα ηµέρας, δοκιµάστε διαχρονικές σπεσιαλιτέ όπως ο γαύρος µαρινάτος µε τζίντζερ, αβοκάντο και κολοκυθάκι, το ταρτάρ ροφού και τα σπαγγέτι µε µάγουλα ροφού!
New dish
To µπαρµπούνι καρπάτσιο µε ντοµάτα, καπνιστή µελιτζάνα και λάδι βασιλικού
Μαϊαµι
Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη, T. 2310 447996
Το ηµερολόγιο έδειχνε 1945 όταν ο Δηµήτρης Μαµάης επέλεξε την απόµερη, τότε, παραλία του Αϊ-Γιάννη (Νέα Κρήνη) για να προσφέρει ουζάκι δίπλα στο κύµα. Από τότε µέχρι και σήµερα το Μαϊάµι διείσδυσε στις συνήθειες των ντόπιων που το επιλέγουν για να απολαύσουν ψαροφαγία -κυρίως- σε όλο της το µεγαλείο! Καθηµερινά από τις 12:00.
Kritikos Gallery & restaurants
Βενιζέλου 5Β, Πανόραµα, Τ. 2310 332810
Λειτουργεί από το 1977 και είναι από τα πλέον δηµοφιλή εστιατόρια της πόλης µε έµφαση στην ψαροφαγία. Στον επιβλητικό, κλασικό του χώρο στο Πανόραµα θα απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, όστρακα και ψάρια σε διάφορες εκτελέσεις που έχουν διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία, χωρίς όµως να λείπουν και άλλες εκλεπτυσµένες προτάσεις. Καθηµερινά 11:30-00:30.
7 θάλασσες
Καλαποθάκη 8-10, Τ. 2310 233173
Ένα από τα πιο γνωστά fish-restaurants της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης στην πεζοδροµηµένη Καλαποθάκη. Σήµα κατατεθέν των φαν της ψαροφαγίας, παρουσιάζοντας ένα εκλεπτυσµένο µενού µε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτοµέρεια. Καθηµερινά 13:00-01:00.
Μαυρη Θαλασσα
Χιλής & Ν. Πλαστήρα 3, Καλαµαριά, Τ. 2310 932542
Ένας από τους πιο δηµοφιλείς γαστρονοµικούς προορισµούς της πόλης, αφιερωµένος στους λάτρεις των θαλασσινών και της ψαροφαγίας. Εδώ πρωταγωνιστεί το στοιχείο της απλότητας, που αντανακλάται τόσο στον µίνιµαλ µε classy λεπτοµέρειες χώρο όσο και στο µενού, όπου οι καθαρές γεύσεις αναδίνουν ελεύθερα τα θαλασσινά τους αρώµατα! Καθηµερινά 12:00-00:00.
Το Ελληνικό
Στρ. Καλλάρη 9, Τ. 2310 250210 fb Το Ελληνικό
Στο κέντρο της πόλης, στη Διαγώνιο, το Ελληνικό είναι ένα new age µεζεδοπωλείο-στέκι ντόπιων και επισκεπτών που φηµίζεται για την παρεΐστικη ατµόσφαιρα, τη φιλική εξυπηρέτηση, τον προσεγµένο χώρο που θυµίζει παλιό µπακάλικο και φυσικά τις γεύσεις του! Το µενού, που βασίζεται στην παραδοσιακή, καλή ελληνική κουζίνα, παρουσιάζει εκλεκτούς, πεντανόστιµους χειροποίητους µεζέδες από µεγάλη γκάµα συνταγών από πολλές και διάφορες περιοχές της χώρας, όλα φτιαγµένα µε µεράκι και φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες! Φυσικά, δεν θα µπορούσε να λείπει η εκλεκτή λίστα αποσταγµάτων, ιδανική συνοδεία των καλοµαγειρεµένων πιάτων… Προσθέστε σε αυτά την καλή παρέα και έχετε έτοιµη την καλύτερη… συνταγή! Καθηµερινά 13:00-01:30 (η κουζίνα).
Must try
• Τον καβουρµά µπουγιουρντί
• Τη µαραθόπιτα
• Τους αµπελοσαρµάδες
• Την ποικιλία χειροποίητων αλοιφών
• Το µοσχαρίσιο συκώτι
• The kavourma buyurdi made of boiled meat
• The marathopita, a fennel-pie
• The ampelosarmades
• The variety of handmade dips
• The calf liver
Mono
Μητροπόλεως 28 & Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη, Τ. 231 022 3501, www.mono.com.gr,
fb MONO unique fresh
«Όταν είναι φρέσκα είναι καλύτερα». Αυτό το µότο αποτελεί τη φιλοσοφία του! Το ΜΟΝΟ προσφέρει µια νέα γευστική εµπειρία που εκθειάζει την ελληνική & µεσογειακή παράδοση, γι’ αυτό και έχει γίνει hot spot, κάθε ώρα της ηµέρας. Απολαυστικό φαγητό… φρέσκα, αγνά και µοναδικά προϊόντα και γεύσεις τόσο «αληθινές» που τις είχαµε ξεχάσει! Εδώ όλα δηµιουργούνται εντός µε αγνές πρώτες ύλες και έχουν βάση τη δική τους ζύµη που αποτελεί και τη «µυστική» συνταγή της επιτυχίας! Ο φούρνος ψήνει προϊόντα φτιαγµένα µε τη λεπτή και τραγανή ζύµη, traccia, από προζύµι και ελαιόλαδο. Ανάλογα µε το σχήµα, η ζύµη γεµίζεται σαν barchetta, scarpetta ή panini µε ελληνικά και ιταλικά τυριά και αλλαντικά, σολοµό vegetarian επιλογές και άλλα… Στα συν ο αρωµατικός εσπρέσσο, οι φρέσκοι χυµοί, οι σαλάτες, οι µακαρονάδες, τα ριζότα και τα γλυκά.
Tηγανιες & Σχαρες
Καυταντζόγλου 12, Τ. 2310 860380 / Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 510284, www.tiganies.gr
fb Τηγανιές & Σχάρες
Περισσότερα από 10 χρόνια πριν, γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από την οικογένεια Τζερµιά -που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην πόλη µε πολλές επιχειρήσεις εστίασης- η ιδέα για έναν χώρο που θα σερβίρει ποιοτικές ελληνικές γεύσεις, µε σεβασµό στην παράδοση, την ντόπια κουζίνα από κάθε µεριά της χώρας, στα εκλεκτά κρασιά και αποστάγµατα, και όλα αυτά µε κοινό παρονοµαστή την καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι! Έτσι, δηµιουργήθηκαν οι Τηγανιές & Σχάρες. Σε family friendly και νεανικό περιβάλλον (µη καπνιζόντων ο εσωτερικός χώρος) και άψογη εξυπηρέτηση και φιλοξενία, εδώ απολαµβάνουµε ζουµερό και καλοψηµένο κρέας… προφανώς στη σχάρα ή στο τηγάνι σε συνδυασµό µε πληθωρικές σαλάτες και χειροποίητα ορεκτικά και αλοιφές, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις σε µαγειρευτά αλλά και σε πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά, 13:00-01:30 (η κουζίνα). Στα συν, το delivery 13:00-00:00.
Must try
• Την κρασάτη χοιρινή τηγανιά
• Την τηγανιά µανιταριών
• Το Κρεµαστό (τύπου κοντοσούβλι -χοιρινό, κοτόπουλο ή µοσχάρι- σε ειδική βέργα)
• Τα λουκάνικα Τζουµαγιάς
• The pork Tigania (fried pork) with wine added
• The mushroom Tigania (fried mushrooms)
• The Kremasto (similar to pork, chicken or beef Kontosouvli on a spit)
• The Tzoumagias sausages
Ο Κηπος του Θερµαϊκου
Νικηφόρου Φωκά 2, Πλατεία Τσιρογιάννη, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 224073
Μποέµικο new age µεζεδοπωλείο, το οποίο ξυπνά νοσταλγικές µνήµες µέσα από µια ολόφρεσκη µατιά! Ο ρετρό χώρος µε τις αντίκες, τις µπροκάρ µαξιλάρες και τις «τριανταφυλλένιες» ταπετσαρίες παραπέµπει σε σάλα αστικού αρχοντόσπιτου. Τα πιάτα, τα οποία ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας, είναι σε φιλοσοφία µεζέδων, βασισµένα σε ιδιαίτερους συνδυασµούς και άριστες πρώτες ύλες! Καθηµερινά 10:00-03:00 (12:30-01:00 η κουζίνα).
Χαλαρο
Θεµ. Σοφούλη 71, Τ. 2310 423284 – 2310 423269 / Θεµ. Σοφούλη 75, Τ. 2310 423269
Ανεξαρτήτως ώρας και ηµέρας, θα το δείτε γεµάτο… Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που προέκυψε η ανάγκη να ανοίξει και δεύτερο µαγαζί σε απόσταση αναπνοής. Η επιτυχηµένη πορεία στηρίζεται στη γεύση και την ποιότητα του value for money µενού. Και τα δύο έχουν µεγάλους, ατµοσφαιρικούς χώρους, µε open kitchens και σερβίρουν γευστικές προτάσεις ελληνικής κουζίνας µε δηµιουργικές πινελιές. Δοκιµάστε επίσης τα πιάτα ηµέρας! Καθηµερινά 13:00-00:00, Παρ. & Σάβ. 13:00-01:00 (η κουζίνα).
Ergon Agora
Αιµ. Ριάδη 5, T. 2310 889699 / Παύλου Μελά 42, Τ. 2310 288008
Το φηµισµένο new age εστιατόριο-παντοπωλείο, που διαθέτει συνολικά 14 καταστήµατα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Στα 2 πλέον καταστήµατα του επικοινωνεί το πρωτοποριακό concept του, καθώς συνδυάζει στον χώρο του εστιατορίου ένα εξαιρετικό µενού ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας µε βάση τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, µε κρεοπωλείο, φούρνο, ιχθυοπωλείο και µανάβικο. Στα highlights, το εξαιρετικό brunch αλλά και η νέα ιδέα κάθε Κυριακή µε…γαστροµαγειρέµατα που αναβιώνουν το κυριακάτικο ελληνικό τραπέζι! Καθηµερινά, 09:00-22:00.
ΚΕΦΤΕδες
Βογατσικού 4, Τ. 2310 272900 / Παπαδοπούλου 17, Πανόραμα, Τ. 2315 538282
Η επιτυχία που έχει σηµειώσει το εστιατόριο από την πρώτη στιγµή που άνοιξε τις πόρτες του είναι δεδοµένη!! Με σύγχρονη και µοντέρνα διακόσµηση, ο χώρος αποπνέει ζεστασιά όπου µπορείς να χαλαρώσεις και να γευτείς φρέσκα πιάτα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η σωστή διαχείρισή τους δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσµα στα πιάτα. Από τους κολοκυθοκεφτέδες µε τζατζίκι, τα ψητά µανιτάρια µε κρέµα βαλσάµικο, έως τα µπιφτέκια σχάρας και το λουκάνικο Ρεθύµνου, το εστιατόριο µπορεί και ευχαριστεί κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Φυσικά, όταν επισκεφτείς ένα εστιατόριο που λέγεται… ΚΕΦΤΕδες, αυτό που θα πρέπει να δοκιµάσεις πρώτο είναι οι κεφτέδες του. Και εδώ αυτό το πιάτο είναι σε άλλο επίπεδο!
Αυτό το concept restaurant έχει ήδη κάνει πάταγο στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και απέκτησε πρόσφατα «αδερφάκι» στο Πανόραµα, για να ικανοποιήσει και τους λάτρεις των… κεφτέδων στην ανατολική πλευρά της πόλης. Καθηµερινά 12:00-01:00.
Must try
• Το µοσχαρίσιο συκώτι µε θυµάρι
• Φυσικά… τους κεφτέδες του!
• The beef liver with thyme
• Of course… its meatballs
Diplomatico
Mediterranean Palace, Σαλαµίνος 3 & Καρατάσου, Τ. 2311 240 400, www.mediterranean-palace.gr
«Φωλιασµένο» στο γνωστό ξενοδοχείο Mediterranean Palace, το Diplomatico αποτελεί ένα εξαιρετικό γαστρονοµικό προορισµό για όλες τις ώρες της ηµέρας. Κάντε ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων στη διεθνή και ελληνική κουζίνα που σερβίρει σε έναν χώρο πολυτελή και φιλόξενο µε elegant διακόσµηση. Δοκιµάστε συνταγές υψηλής γαστρονοµίας αλλά και gourmet επιλογές µέσα από ένα προσεγµένο και ποιοτικό menu. Στα συν η µεγάλη γκάµα εκλεκτών κρασιών για να συνδυάσετε µε το φαγητό σας. Από €18/άτοµο. Καθηµερινά 13:00-00:00.
Avenue 48
The Met Hotel, 26ης Οκτωβρίου 48, T. 2310 017000, www.themethotel.gr
Ο µοντέρνος, µινιµαλιστικός χώρος του σε συνδυασµό µε τις γευστικές προτάσεις του µενού συγκαταλέγει το Avenue 48 σε έναν από τους top γαστρονοµικούς προορισµούς της πόλης και όχι άδικα! Από τον πλούσιο και εκλεκτό πρωινό µπουφέ έως το à la carte εστιατόριο για γεύµα ή δείπνο, το εστιατόριο υπόσχεται αξέχαστες γαστρονοµικές συγκινήσεις µε προτάσεις δηµιουργικής κουζίνας ελληνικής προέλευσης. Από €35. Δευτ.-Σάβ. 12:30-16:30 lunch. Κυρ.-Τρ. 19:00-00:00 dinner.
Chan
The Met Hotel, 26ης Οκτωβρίου 48, T. 2310 017000, www.themethotel.gr
Μέσα σε έναν χώρο µε φουτουριστικό design και ιδιαίτερο φωτισµό, το Chan έρχεται να φέρει ασιατικό αέρα στην πόλη µε τις γαστρονοµικές προτάσεις του. Το µενού επιµελείται ο executive chef Δηµήτρης Τσανανάς, µε πιάτα προσηλωµένα στην πανασιατική κουζίνα και υπόσχεται να αφυπνίσει όλες σας τις αισθήσεις µε τις γευστικές του δηµιουργίες. Λειτουργεί εποχιακά από Οκτώβριο ως Μάιο. Από €35. Τετ. & Πέµ. 20:00-00:00, Παρ. & Σάβ. 20:00-01:00.
Daios Βar – Restaurant
Daios Luxury Living, Λεωφ. Νίκης 59, T. 2310 250200, www.daioshotels.com
Η θέα του προς τον Θερµαϊκό, ο προσεγµένος χώρος classy αισθητικής καθώς και οι γευστικές προτάσεις µεσογειακής κουζίνας που προσφέρει σίγουρα κάνουν το Daios Bar – Restaurant να συγκαταλέγεται στα must εστιατόρια της πόλης. Όλα τα πιάτα είναι φτιαγµένα από αγνά υλικά, επιλεγµένα από διάφορες γωνιές της Ελλάδος που µε τη µαεστρία της οµάδας της κουζίνας µετατρέπονται σε γαστρονοµικές απολαύσεις! Όσο για τα βράδια, τι καλύτερο για ένα cocktail από τη λίστα µε εµπνευσµένα signature cocktails. Από €20. Καθηµερινά 10:30-01:00.
Orizontes
Roof Garden Electra Palace thessaloniki, Πλατεία Αριστοτέλους 9, T. 2310 294 040, www.electrahotels.gr
Από νωρίς το πρωί µέχρι αργά το βράδυ, απολαύστε την εκπληκτική θέα από το Orizontes Roof Garden απολαµβάνοντας ταυτόχρονα γευστικές δηµιουργίες υψηλής γαστρονοµίας. Στα τραπέζια του τιµάται δεόντως η µεσογειακή κουζίνα, µε δηµιουργικές διαστάσεις, βασισµένες σε άριστες πρώτες ύλες, αλλά και την έµπνευση του σεφ! Τον πήχη ψηλά κρατά και η καλά ενηµερωµένη wine list που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εκλεκτές ετικέτες από τον ελληνικό αµπελώνα. Από €25. Καθηµερινά 06:30-10:30 breakfast, 12:30-17:00 lunch & 19:00-23:30 dinner.
Αqua
Anatolia Hotel, Λαγκαδά 13, Τ. 2310 522422, www.anatoliahotel.gr
Στο ισόγειο του Anatolia Ηotel, εκπλήσσει ευχάριστα µε το σοφιστικέ σκηνικό του και την προσεγµένη διακόσµηση. Εναρµονισµένες στην υψηλή αισθητική του και οι γαστρονοµικές επιλογές, προσανατολισµένες στη µεσογειακή δηµιουργική κουζίνα. Η ενηµερωµένη wine list, το healthy και vegan menu σίγουρα κλέβουν τις εντυπώσεις! Από €16. Καθηµερινά 12:30-23:15 (κουζίνα).
Kazaviti
Κατούνη 9, Λαδάδικα, Τ. 2310 553141 fb Kazaviti thessaloniki
Σε ένα εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, ο Γιώργος Ευαγγελίδης, έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία -ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας- στέγασε το Kazaviti, το οποίο «ταξίδεψε» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, όπου εκεί λειτουργεί αρκετά χρόνια. Η ζεστή ατµόσφαιρα, το παρεΐστικο ύφος, η οµαδική δουλειά και η φιλική εξυπηρέτηση συνετέλεσαν στην επιτυχηµένη πορεία και την εδραίωσή του στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, έχοντας κερδίσει πιστό κοινό.
Το νέο µενού τιµά την καλή ελληνική κουζίνα µε παραδοσιακές συνταγές από εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν και πιο ιδιαίτερες, «πειραγµένες» προτάσεις, καθώς από φέτος βρίσκουµε το µενού περισσότερο… εστιατορικό. Τα πιάτα συνοδεύουν άριστα οι εκλεκτές λίστες µε κρασιά και αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Highlight
Τα lives µε ποιοτική ελληνική µουσική κάθε Πέµπτη, Παρασκευή & Σάββατο
Μαστιχα Μεζεδοπωλειο Μπαρ
Λυκούργου 2, Τ. 2310 504020
Το Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ δεν άργησε να γίνει στέκι τόσο για το µενού του, που περιλαµβάνει πιάτα ελληνικής κουζίνας, όσο και για την party ατµόσφαιρά του καθώς περνώντας η ώρα η µουσική σταδιακά ανεβαίνει και το φαγητό δίνει τη θέση του στη διασκέδαση! Highlight, τα lives κάθε Δευτέρα (από τις 23:00). Καθηµερινά 13:30-00:30 (η κουζίνα).
Ζυθος
Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
Από το 1990 αποτελεί την πρώτη µπυραρία που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα πρώτα µαγαζιά που έκαναν την εµφάνισή τους σε αυτό το υπέροχο διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα. Από τότε συνεχίζει να «χτίζει» µοναδική παράδοση στον χώρο της εστίασης ως ένα αυθεντικό µεσογειακό ζυθεστιατόριο, που συνδυάζει τις παραδοσιακές γεύσεις µε µια µεγάλη ποικιλία σε ελληνικές µπύρες και ετικέτες ελληνικού αµπελώνα! Στα συν, τα πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά 10:00-02:00.
La Baronne
Οπλοποιού 2 & Κατούνη, Τ. 2310 506512
Στα Λαδάδικα, στο ισόγειο του boutique hotel Bristol, σε ένα κτήριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 1860, στεγάζεται το Café-Aperitif-Brasserie, La Baronne. Το επιλέγουµε από το πρωί για ποιοτικό καφέ και ροφήµατα, αργότερα για τις γευστικές προτάσεις του µικρού αξιόλογου µενού, µέχρι το βράδυ για ποτό στο µπαρ, µε µια ενηµερωµένη λίστα κρασιών µε ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα. Καθηµερινά από 09:00-02:00, Σάβ. 09:00-04:00 (13:00-00:00 η κουζίνα).
PAPAROUNA
Δόξης 7, Λαδάδικα, Τ. 2310 510852, www.paparouna.com
Μετά από 14 χρόνια επιτυχηµένης παρουσίας στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, το ελληνικό bistro δεν επαναπαύεται στην επιτυχία και συνεχώς µας εκπλήσσει. Φέτος µας υποδέχεται ανανεωµένο όχι µόνο χάρη σε µια φρέσκια νότα στο design, που κινείται πλέον σε classy ασπρόµαυρο, αλλά και στο πλαίσιο της ένταξής του σε ένα ευρύτερο concept Nu Modern Greek. Ο καταξιωµένος chef Πέτρος Ιωαννίδης έχει ετοιµάσει ένα menu µε επιλογές από new age ελληνική κουζίνα µε λεπτοµερή επιλογή των κατάλληλων και ποιοτικότερων πρώτων υλών. Στα συν η «διαβασµένη» κάβα µε πάνω από 120 ετικέτες κυρίως ελληνικού αµπελώνα. Καθηµερινά, εκτός Δευτέρας, 10:00-00:00. Σάβ.-Κυρ. 10:00-01:00.
Kioupia
Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα, Τ. 2310 553239, www.kioupia.gr fb Κιούπια Λαδάδικα
Πριν από 26 χρόνια ο Γιάννης και η Φιλιώ Λουµάκου εµπνεύστηκαν και δηµιούργησαν στα Λαδάδικα, στην κεντρική πλατεία Μοριχόβου (µόλις 5΄ από την πλατεία Αριστοτέλους), τα Κιούπια και από τότε µέχρι σήµερα έχουν ταυτίσει το όνοµά τους µε την προσεγµένη και νοστιµότατη ελληνική-µεσογειακή κουζίνα και καθόλου τυχαία… Προσηλωµένοι στη γεύση και την ποιότητα τόσο οι ίδιοι όσο και η οµάδα τους, σερβίρουν ένα εποχιακό µενού από εκλεκτές πρώτες ύλες, όπου όλα είναι χειροποίητα και ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας. Από πληθωρικές σαλάτες και λαχταριστά ορεκτικά µέχρι µαγειρευτά ηµέρας και ψητά της ώρας, όλα είναι γευστικότατα!
Εκτός όµως του φαγητού, το ωραίο περιβάλλον, το σηµείο, το ευγενικό προσωπικό και η κυρία Φιλιώ που µας υποδέχεται πάντα µε χαµόγελο, το έχουν καθιερώσει στα αγαπηµένα στέκια φαγητού στην πόλη! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).
Highlight
Καθηµερινά έχει live µε καλή ελληνική µουσική! Από τις 20:00 µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…
Must try
• τον µουσακά
• το κότσι
• το ψαρονέφρι µε sauce µελιού
• το σπανακότο
• τα ψάρια ηµέρας και θαλασσινά
• mousaka
• the knuckle
• pork tenderloin with honey sauce
• Spanakoto
• fresh fish and seafood of the day
Φουλ του Μεζέ
Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 524700
Όποια στιγµή και να περάσετε απ’ έξω, θα το δείτε γεµάτο! Στα Λαδάδικα, το Φουλ του Μεζέ είναι ένα από τα πιο δηµοφιλή µεζεδοπωλεία της πόλης και ξεχωρίζει τόσο για την παρεΐστικη διάθεση όσο και για το ταξίδι γεύσεων που προσφέρει! Το µενού του είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από συνταγές και µεζέδες από όλη την Ελλάδα -µε τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν από διάφορα µέρη- που συνοδεύεται άριστα από πολλά και εκλεκτά αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:30 (η κουζίνα).
The Pub
Αιγύπτου 5, Τ. 2311 270154
Με µότο «Friends Welcome», rock ατµόσφαιρα, καλή παρέα και άφθονη µπύρα -πολλές ετικέτες από όλο τον κόσµο, 10 από αυτές βαρελίσιες-, δικαίως η Pub σε έναν από τους πιο ιστορικούς δρόµους στα Παλιά Λαδάδικα έχει γίνει στέκι. Καθηµερινά από τις 14:00.
The Dubliner
Κατούνη 16-18, Τ. 2310 517865
Η παρεΐστικη ατµόσφαιρα σε συνδυασµό µε το γευστικό µενού, τις µπύρες και την «ψαγµένη» κάβα, σίγουρα κάνουν αυτή την αυθεντική ιρλανδέζικη pud να ξεχωρίζει! Στα συν, τα events µε live µουσική και τα µεγάλα αθλητικά γεγονότα που µεταδίδουν οι τηλεοράσεις του. Καθηµερινά από τις 09:00.
Τζίμης
Αιγύπτου 21, Λαδάδικα, T. 2316 010490 fb tzimiskreatofageion Μετά την επιτυχηµένη πορεία των επιχειρήσεων εστίασης της Group 3 (Famigliano, Eλληνικό, Φουλ του µεζέ, Τηγανιές & Σχάρες) στην οικογένεια ήρθε να προστεθεί ένα νέο µέλος, ένα σύγχρονο κρεατοφαγείο, ο Τζίµης, σε ένα διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα. Ο Δηµήτρης Τζερµιάς, 2η γενιά στο τιµόνι των επιχειρήσεων, σκέφτηκε και υλοποίησε το concept που «δούλευε» χρόνια στο µυαλό του, ένα παρεΐστικο new age butcher shop και έκανε πραγµατικότητα την αγάπη του για το καλό φαγητό και φυσικά το κρέας. Μετά από ταξίδια στο εξωτερικό βλέποντας εστιατόρια, τρόπους και συνήθειες, επέλεξε να κάνει ένα µαγαζί που απευθύνεται στο ελληνικό κοινό.
Σε συνεργασία λοιπόν µε φίλους, µεταξύ αυτών και ο Δηµήτρης Σκουλάς, ο γνωστός chef που επιµελήθηκε το εκλεκτό µενού, έκανε πολύ πρόσφατα την ιδέα του πραγµατικότητα, σε έναν υπέροχο χώρο λοιπόν µε δύο εισόδους (από την Αιγύπτου και την Ορβίλου) µε open view kitchen, cozy περιβάλλον στον πάνω όροφο και τον εξωτερικό, που θυµίζει αυλή σπιτιού! Όσον αφορά στο µενού, η έµφαση στην ποιότητα, τη γεύση, τη λεπτοµέρεια φαίνεται σε όλα, από τον ξυλόφουρνο µε κάρβουνα kopa, τη βιτρίνα µε εκλεκτά κρέατα σε µεγάλη ποικιλία και την εξειδίκευση, µέχρι τις διάφορες κοπές µπριζόλας που έχουν περάσει από dry age! Φυσικά, το µενού συµπληρώνουν άριστα τα χειροποίητα ορεκτικά, οι πληθωρικές σαλάτες και οι πολλών ειδών µπύρες από µικρές ζυθοποιίες, αλλά και ποικιλία κρασιών! Καθηµερινά 13:00-02:00 (η κουζίνα).
Must try
• το ζουµερό χειροποίητο burger
• το ιδιαίτερο πορκέτο
• το στηθόπλευρο µοσχαρίσιο
• τη σαλάτα, το µποστάνι του τζίµη
• και το συνοδευτικό… τζιµιτσούρι
• the juicy handmade burger
• the special Porketto
• the beef brisket
• the salad “Tzimis’ garden”
• and the accompanying… Tzimichuri
Lena’s Bistro
Κατούνη 7, Λαδάδικα, T. 2311 249140, Μ. 6976186569, www.lenasbistro.gr
5 Λόγοι που το ξεχωρίζουμε…
1 Γιατί από νωρίς σερβίρει πρωινά, ροφήµατα, σπιτική λεµονάδα, χειροποίητες αλµυρές τάρτες και γλυκά του κουταλιού, ενώ το βράδυ, οι πιστοί του θαµώνες απολαµβάνουν ένα aperitivo ή ένα ποτήρι κρασί από µια ψαγµένη οινική λίστα µε ιδιαίτερες ετικέτες από ελληνικό αµπελώνα, συνοδεία µια ποικιλίας τυριών-αλλαντικών!
2 Γιατί αυτό το µικροσκοπικό, ευρωπαϊκού στυλ bistro µε την παριζιάνικη αισθητική θυµίζει µαγαζιά της συνοικίας Marais!
3 Γιατί η ιδιοκτήτρια Λένα Τζίτζικα δίνει µεγάλη έµφαση στην προσωπική επαφή, τον σεβασµό στον πελάτη, αλλά και την ποιότητα! 4 Για τα θεµατικά street events, τα lives, αλλά και τα επιτυχηµένα parties την Παραµονή των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς!
5 Για τη µουσική του που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο! Ήχοι jazz, soul και indie, αλλά και παλιά ιταλικά και γαλλικά ακούσµατα µας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας!
Because its music is a category on its own! Jazz, soul and indie sounds, and even classic Italian and French songs make our day!
info: Kαθηµερινά από τις 08:30-02:00
Τip
• Τις κρύες νύχτες, αναζητήστε τις fleece κουβερτούλες! Είναι pet friendly
Aκαδημια
Aγ. Μήνα 3, Τ. 2310 521803, www.akadimiarestaurant.gr fb Akadimia Estiatorio
Με επιτυχηµένη πορεία από το 2010, η Ακαδηµία, ένα από τα πρώτα µαγαζιά της ανερχόµενης πλέον πιάτσας της Αγ. Μηνά, συνδυάζει ένα καλλιτεχνικό στέκι µε µια µοναδική γαστρονοµική εµπειρία. Και µπορεί στον χώρο που χαρακτηρίζεται από µια country style επίπλωση παλιάς εποχής να εντυπωσιάζουν τα έργα Τέχνης του Λάζαρου Πάντου και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών, όµως στην κουζίνα τον πρώτο ρόλο έχει ο Κωνσταντίνος Μάρκου µε µια µικρή, αλλά άκρως εµπνευσµένη κάρτα, µε παραδοσιακές συνταγές που αναδεικνύουν εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Καθίστε στα τραπεζάκια έξω στον πεζόδροµο ή στο hidden αίθριο και απολαύστε προσεγµένα πιάτα µαγειρεµένα µε µεράκι, µεσογειακό ταµπεραµέντο και τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες! Σερβίρει και πρωινά (10:00-12:00) αλλά και kosher (εβραϊκή) κουζίνα κατόπιν παραγγελίας! Καθηµερινά, εκτός Δευτέρας, 13:00-01:00.
Top secret
• Το «µυστικό» αίθριο πίσω που λούζεται από φυσικό φως ενδείκνυται για καπνίζοντες!
• Πολλά από τα προϊόντα προέρχονται από δικό τους κτήµα 2.500 στρεµµάτων.
• Το ολοκαίνουριο El Greco Room, ένα µυσταγωγικό κελάρι στο υπόγειο, µε µια κάβα που αριθµεί πάνω από 300 ετικέτες κυρίως ελληνικού αµπελώνα!
• The “hidden” patio that is filled with sunlight is totally recommended for smokers!
• Many of the products come from the privately owned farm of 2.500 decares.
• The brand new El Greco Room, a mystic cellar in the underground floor with more than 300 labels of mainly greek wines!
Γοριλας
Βεροίας 3, Μ. 6977 590306
Εµφανίστηκε στο µπαρίστικο τοπίο της πόλης, µια ανάσα από τη Βαλαωρίτου, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο για να µυήσει τον κόσµο στο fine drinking! Ξεχώρισε µε το εναλλακτικό στυλ και τη minimal-industrial ύφους διακόσµηση, µα πάνω απ’ όλα µε τα special cocktails, βασισµένα σε σπιτικούς πουρέδες, σιρόπια και σπιρτόζικους συνδυασµούς. Ψαγµένα και τα ακούσµατα που εναλλάσσονται από rock ‘n’ roll µέχρι swing. Καθηµερινά από τις 20:00 (Κυριακή από τις 18:00).
Chilai wine restaurant bar
Αγίου Μηνά 4, Τ. 2313 054550
Το Chilai από όταν άνοιξε όχι µόνο έγινε talk of the town αλλά «ενίσχυσε» την Αγίου Μηνά ως meeting point περιοχή. Πρόκειται για ένα wine restaurant bar που έκανε τη διαφορά µε τον classy χώρο που άλλαξε τα δεδοµένα στην all day πιάτσα της πόλης. Οι θαµώνες χαλαρώνουν απολαµβάνοντας από νωρίς καφέ και αργότερα εκλεκτά κρασιά, νόστιµα συνοδευτικά και πιάτα αλλά και µουσικές που εναλλάσσονται ανάλογα µε την ώρα και τη διάθεση από γνωστούς DJs της πόλης. Καθηµερινά από τις 09:00.
Shelter
Αγίου Μηνά 3, Μ. 6987 255307
Στην updated πιάτσα του Αγίου Μηνά έκανε την εµφάνισή του πριν από λίγους µήνες. Ένα lounge café bar µε τις επιλογές σε καφέ, ροφήµατα και ποτά, ενώ δεν λείπουν και οι επιλογές σε κρύα πιάτα, σε έναν χώρο παρεΐστικο αλλά µοντέρνο στον οποίο ξεχωρίζει το πολύ φωτεινό αίθριο πίσω µε οροφή-τζαµαρία, όπου είναι και ο χώρος που επιτρέπεται το κάπνισµα. Καθηµερινά από τις 09:00.
Μαιτρ & Μαργαριτα
Βέροιας 2, Τ. 2314 007586
«Κρυµµένο» ανάµεσα στα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου, αυτό το bistrot restaurant, το πρώτο στην περιοχή, άνοιξε πριν από 2 χρόνια και αµέσως ξεχώρισε για την απλή του διακόσµηση, τα λίγα τραπεζάκια του και την open plan κουζίνα. Το µενού του περιλαµβάνει πιάτα δηµιουργικής ελληνικής κουζίνας, κλασικά συνοδευτικά οίνου και πάνω από 70 ετικέτες από κρασιά ελληνικού αµπελώνα. Καθηµερινά 14:00-01:00.
Finokio Meze Bar
Αγίου Μηνά 1, T. 2310 385850 fb Finokio Meze Bar
Μια από τις ηχηρές νέες αφίξεις της πόλης που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγµή όταν άνοιξε πριν από 7 περίπου µήνες στη hip πιάτσα της Αγίου Μηνά. Γωνιακό και φωτεινό, cozy και friendly, το Φινόκιο meze bar είναι από εκείνα τα all-day bar restos που εύκολα θα κάνεις στέκι. Σε χαλαρό περιβάλλον από νωρίς σερβίρει καφέ, ενώ αργότερα κυρίως φαγητό και ποτό. Η κουζίνα παρουσιάζει ένα µενού οικείων γεύσεων µεσογειακού προσανατολισµού µε σαλάτες, ορεκτικά, pasta και κρέας αλλά και µια εκλεκτή ποικιλία σε τηγανιές.
Το φαγητό θα το συνδυάσετε µε κρασί από µια ενηµερωµένη λίστα κατά βάση ελληνικού αµπελώνα αλλά και αποστάγµατα, ενώ εξίσου εκλεκτές είναι οι προτάσεις του µπαρ, µε πάρα πολλές ετικέτες αλλά και signature cocktail list! Φαγητό, ποτό λοιπόν αλλά και… διασκέδαση, καθώς όσο περνάει η ώρα οι µουσικές επιλογές του DJ ανεβάζουν τους ρυθµούς και το κέφι! Καθηµερινά 09:00 – όσο πάει, 13:00-01:00 (κουζίνα).
Must try
• τη σαλάτα Φινόκιο
• τη σταυλίσια µπριζόλα
• το καρέ χοιρινό
• τις τηγανιές από γλυκόξινη µε κοτόπουλο µέχρι σοτέ πουλιών
• Finokio salad
• steak
• pork loin
• “tiganies” from chicken with sweet-sour sauce to sautéed bird
Τakadum
Αγ. Μηνά 1, Τ. 2310 512079, Μ. 6937 207851
Στο ισόγειο ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου, ανάµεσα στα γραφικά Λαδάδικα και την πολύβουη Βαλαωρίτου, εδώ και χρόνια αποτελεί µία από τις πιο πολύχρωµες και ιδιαίτερες γωνιές της πόλης. Ένα παρεΐστικο οικογενειακό µεζεδοπωλείο µε ιδιαίτερη ethnic διακόσµηση και µενού που στηρίζεται στην καθαρότητα των απλών γεύσεων και την αδυναµία του στα κρεατικά. Καθηµερινά από τις 12:00. Extra: Στο ίδιο στυλ και την ίδια φιλοσοφία γεύσεων κινείται και… το αδελφάκι του, στην Πλατεία Ναυαρίνου.(Πλατεία Ναυαρίνου 6, Τ. 2310 270714).
Mahalo Civilized Food
Βεροίας 5, Μ. 6977 590306
Ακριβώς δίπλα στον Γορίλα µόλις άνοιξε και το «αδερφάκι» του, το Mahalo, µε ένα ξεχωριστό concept. Εσωτερικά κάνει αµέσως εντύπωση το Food Truck. Ένα van που µετατράπηκε σε Food Truck και σερβίρει νοστιµότατο gourmet street food από όλο τον κόσµο! Μια διαφορετική εκδοχή του street food µε προτάσεις όπως τα duck tacos και τα hawaiian burgers. Καθηµερινά (Δευτέρα κλειστά) 09:00-02:00.
The Garden Bar
Αγίου Μηνά 16 (2η είσοδος από Τσιµισκή 13), Τ. 2310 272818, www.thegardenbar.gr
Στο ισόγειο του urban hotel Colors, άνοιξε πρόσφατα ένα all day café – cocktail bar και resto, το The Garden Bar, µε…πολύχρωµες γεύσεις, ιδιαίτερο χώρο και lounge διάθεση! Καθηµερινά 07:30-02:00. Highlight: Ο all you can eat χορταστικός και υγιεινός µεσηµεριανός µπουφές (13:00-16:30) µόλις µε €12/ άτοµο (€7,5 take away).
Υψιλον
Εδέσσης 5, T. 2310 530480
Από τα πρόσφατα και πολυσυζητηµένα openings της πόλης. Σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό αρχοντικό του 1868 άνοιξε ένας… κατά κάποιον τρόπο πολυχώρος σ’ ένα αρκετά πρωτότυπο concept. Στο Ύψιλον µπορεί να έρθεις από το πρωί για καφέ και φαγητό µέχρι αργά το βράδυ για ένα χαλαρό ποτό! Καθηµερινά 09:00-02:00 (Παρ.-Σάβ.-Κυρ. 09:00-03:00).
La Doze
Βηλαρά 1 & Συγγρού, Τ. 2310 532986
Η urban αισθητική, η θέα στην περαντζάδα και το παρεΐστικο κλίµα σε αυτό το street bar στην πιάτσα της Βαλαωρίτου το κάνουν ξεχωριστό. Εκτός από τα premium ποτά της µπάρας του, έχει ακόµα και µια πλούσια συλλογή από σπάνιες ετικέτες tequila και εξαιρετικά cocktails. Εδώ θα διασκεδάσετε µε…ανεβαστικές µουσικές και µε ξεχωριστά parties. Καθηµερινά από τις 20:00.
Piccadilly S3V
Συγγρού 3 & Βαλαωρίτου, Τ. 2310 510032
Ένας νεανικός ατµοσφαιρικός πολυχώρος διασκέδασης, µε house µουσικές, dance διάθεση και µε το δικό του φανατικό κοινό. Γνωστοί resident & guest DJs στα decks. Πέµ.-Κυρ. από 22:00.
Ελια-Λεµονι & Μπακαλ
Καποδιστρίου 9 & Πάικου, Τ. 2310 515881
Famous eatery που έκανε θεσµό την ελληνική κουζίνα σε χαµηλές τιµές, µε φόντο έναν vintage ύφους χώρο, στον οποίο πιάτα µε αρώµατα Ελλάδας ετοιµάζονται πίσω από την open space cuisine. Ακριβώς δίπλα, µε εσάνς παλιού µπακάλικου, στο Μπακάλ θα δοκιµάσετε εκεί ή θα προµηθευτείτε για το σπίτι παραδοσιακά τυριά, λουκάνικα, παστά, ελιές, ακόµα και ψητές νοστιµιές. Καθηµερινά 12:30-02:00 (Ελιά-Λεµόνι), 07:00-12:00 & Κυρ. από τις 09:00 (Μπακάλ).
Ουζερι Αγορα
Καποδιστρίου 5, Τ. 2310 532428
Ανήκει στα πιο δηµοφιλή στέκια για τους λάτρεις του µεζέ και ξεχωρίζει για το old fashioned στυλ του. Στα stands πάνω στον πεζόδροµο ή στα τραπέζια «τσιµπολογάµε» παραδοσιακούς µεζέδες, παρέα µε ούζο ή χύµα κρασί. Στα συν οι προσιτές τιµές. Καθηµερινά από τις 12:00.
Μολυβος
Καποδιστρίου 1, Τ. 2310 555952
Από το 2001 είναι από τα πρώτα στέκια που ξεκίνησαν να βάζουν στον γευστικό χάρτη την Καποδιστρίου. Παραδοσιακό σκηνικό, παρεΐστικη ατµόσφαιρα, πληθωρικοί τοπικοί µεζέδες και πιάτα, σε συνδυασµό µε κρασί που ρέει σε αφθονία. Καθηµερινά,13:00-01:30.
Coq au Zen
Βαλαωρίτου 37, Τ. 2310 520119
Ιδιαίτερες µουσικές, ξεχωριστά πιάτα µε gourmet πινελιές, cocktails στο όµορφο αυτό bistrot απέναντι από την Καποδιστρίου! Με soul, jazz, swing, πολλά events και ποικιλία σε ετικέτες κρασιών είναι ιδανικό all day meeting point. Καθηµερινά από τις 10:00, Κυριακή από τις 19:00.
Τα τρια Γουρουνακια
Καποδιστρίου 7 & Πάικου, Τ. 2310 24 9050
Αυτό το new age εστιατόριο έχει αποκτήσει τους δικούς του θαµώνες χάρη στον εκλεπτυσµένο χώρο του, που φέτος τον συναντήσαµε ανανεωµένο, αλλά και ένα ενδιαφέρον µενού µεσογειακής δηµιουργικής κουζίνας για όλα τα γούστα. Καθ. 12:00-00:00, Παρ. & Σάβ. έως 00:30 (κουζίνα).
Κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ την ολοκαίνουρια έκδοση του
Best In Travel Thessaloniki 2018