Πατρίδα της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Αρίονος και του Πιττακού, αλλά και τόπος καταγωγής του Εφταλιώτη, του Μυριβήλη, του Ιακωβίδη, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, η Λέσβος είναι ένας τόπος με ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτηριστικό σχήμα.
Η φύση έχει προικίσει απλόχερα το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας: απέραντοι ελαιώνες και πευκοδάση, το απολιθωμένο δάσος κοντά στο Σίγρι, οι γραφικοί κόλποι της Γέρας και της Καλλονής, οι εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες και οι ειδυλλιακές ακρογιαλιές αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου.
Την αίγλη του παρελθόντος φανερώνουν οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά, μεσαιωνικά και οθωμανικά μνημεία, οι ιστορικές μονές και οι παλαιές εκκλησίες, τα λαμπρά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Την εικόνα της Λέσβου έρχονται να συμπληρώσουν τα προσκυνήματα με την πανελλήνια ακτινοβολία, οι ονομαστές ιαματικές πηγές και οι περιπατητικές διαδρομές.
Το νησί φημίζεται για το ούζο του, τα ελαιοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του, τα θαλασσινά του.
Οι γοητευτικές όψεις της Λέσβου είναι πολλές, κι είναι βέβαιο ότι μία και μόνον επίσκεψη στο νησί δε θα είναι αρκετή για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν όλες τις ομορφιές του, να απολαύσουν όλες τις γεύσεις και όλα τα αρώματά του, να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του.
Από τη Μυτιλήνη, την αρχοντική πρωτεύουσα στις ανατολικές ακτές της, έως το Σιγρί το γραφικό παραλιακό χωριό στο δυτικό άκρο της, και από το Μόλυβο την παραδοσιακή πολιτεία με τη ρομαντική ατμόσφαιρα στο βόρειο τμήμα της, έως το Πλωμάρι τη φημισμένη για το ούζο της κωμόπολη στο νότιο άκρο της, η Λέσβος συγκινεί, γοητεύει, ενθουσιάζει.
Μετρά πληγές το νησί
Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 βαθμών.
Ένα χωριό, η Βρίσα ισοπεδώθηκε. Κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού. Ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου είναι ο απολογισμόςτου σεισμού.
Το πλωμάρι Λέσβου
Περίπου το 80% των σπιτιών της Βρίσας- χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν.
Βρίσα Λέσβου
Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Από το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο !