Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΗ μπαρόκ βίλα της Ελλάδας που φιλοξενούσε βασιλιάδες,αριστοκράτες και ευγενείς...πουλιέται!Που βρίσκεται;

Η μπαρόκ βίλα της Ελλάδας που φιλοξενούσε βασιλιάδες,αριστοκράτες και ευγενείς…πουλιέται!Που βρίσκεται;

Στο σφυρί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ βγαίνει μεταξύ άλλων ένα από τα κοσμήματα της Κέρκυρας, το Castello Bibelli, περισσότερο γνωστό σαν «Καστέλλο», λιγότερο γνωστό σαν «Βίλλα Μιμπέλη» και ακόμα λιγότερο γνωστό σαν «Πύργος των Πολυλάδων».

Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας, στη θέση Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας και 700 περίπου μέτρων από την παραλία της Δασιάς.

Το Castello Bibelli χτίστηκε πριν από 127 χρόνια και είχε «ζήσει» ένδοξες εποχές, καθώς κατά καιρούς είχε φιλοξενήσει βαρόνους, βασιλείς, πρίγκιπες, αυτοκράτορες και πρωθυπουργούς. Μέχρι το 1982 λειτουργούσε μία από τις γνωστότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αδελφών Μπούα. Τα τελευταία χρόνια έχει  περάσει στο Δημόσιο και για πολλά χρόνια, ασυντήρητο, υφίστατο τη φθορά του χρόνου. Τώρα βγαίνει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια αναζητώντας επενδυτή που θα του χαρίσει και πάλι πίσω τις ένδοξες ημέρες του.

- Advertisement -

Τα κτίρια

Το Castelo Bibelli χτίστηκε από τον Ιταλό ναύαρχο Μπιμπέλι. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση αυτή προϋπήρχε Μεσαιωνικός Πύργος που διασώθηκε ερειπωμένος μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, μαζί με διάφορα άλλα κτίρια υποστηρικτικών λειτουργιών όπως στάβλοι αποθήκες, καταλύματα υπηρετικού προσωπικού κ.ά.

Το κτίσιμο του «CASTELLO» κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια και το 1905 έγιναν τα εγκαίνια με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις. Το κτίριο επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα και υλικά της εποχής.

Έκρηξη τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα,σύμφωνα με το Alltour!Από ποια χώρα της Ευρώπης διπλασιάστηκαν οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας

Στη διάρκεια των χρόνων γύρω από το εν λόγω ακίνητο ανεγέρθηκαν επτά κτίρια. Ενα διώροφο 2.000 τ.μ που περιλαμβάνει και τους δύο πύργους, όπου λειτούργησε το ξενοδοχείο CASTELLO BIBELLI . Φτιάχτηκε ένα ακόμη ισόγειο 57,76 τ.μ., ένα ακόμη διώροφο  121,74 τ.μ., ενα άλλο διώροφο 218,54 τ.μ. και ένα ισόγειο 59,40 τ.μ.. Το κτίριο του CASTELLINO) κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Καστέλο για βοηθητικές χρήσεις βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, και έχει επιφάνεια περίπου 1.047 τ.μ. Και τέλος, το τριώφορο κτίριο του Καστελέτο (CASTELLETO), επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, επιφανείας 810 τ.μ., το οποίο από το 1992 είναι παραχωρημένο στην Εθνική.

Η ιστορία

Το 19ο αιώνα, ένας παλιός μισογκρεμισμένος πύργος, που άλλοτε δέσποζε ολόκληρης της περιοχής στέκει στα κτήματα της οικογένειας Πολυλά στα Κάτω Κορακιάνα πολλές εκτάσεις. Το 1886  ο Αντώνιος Πολυλάς, ο ιδιοκτήτης, πεθαίνει. Τον κληρονομεί η ανιψιά του Φανή Ροδοκανάκη η οποία παντρεύεται τον Ιταλό βαρόνο Λούκα Μπιμπέλη από το Λιβόρνο. Ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και αποφασίζει να αναπαλαιώσει τον πύργο. Μάλιστα, λέγεται ότι στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου.

Το έργο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά. Γύρω από τον πύργο φυτεύτηκαν τα πιο σπάνια δένδρα του κόσμου, ενώ φτιάχτηκε και ζωολογικός κήπος. Η δε βίλα, όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι, με τους δύο πανέμορφους πύργους της, ο ένας φλωρεντιανού και ο άλλος γοτθικού ρυθμού, επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια. Εκτός του πύργου, μέσα στο κτήμα όμως, χτίστηκαν σπίτια για τους φύλακες, αποθήκες, στάβλοι, αμαξοστάσια και μία οικία για το προσωπικό της οικογένειας, που τότε ξεπερνούσε τα 60 άτομα.

Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη βίλα, όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις.

Φωτογραφίες που συγκλονίζουν!Δείτε τις τεράστιες καταστροφές στους πάγους της Αρκτικής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής!

Κόμητες, βαρόνοι, πρίγκιπες, βασιλιάδες και αυτοκράτορες φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εκεί. Μεταξύ τους, όπως σημειώνει το Εθνος σε παλαιότερο δημοσίευμά του, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β’, ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α’ και πολλοί άλλοι. Στον πύργο φιλοξενείται για τέσσερα χρόνια και ο Γεώργιος Β’. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, τον επισκέπτεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία.

Το 1930, η ιδιοκτησία του Πύργου περνά στον Αλεσάντρο Μπιμπέλι, γιο του Λούκα και η βίλα εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς. Το 1940, όπου ο τελευταίος Μπιμπέλι υπηρετεί στο ιταλικό ναυτικό, ο πύργος κατάσχεται ως εχθρική περιουσία. Στη διάρκεια της κατοχής, η βίλα Μπιμπέλι χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ως κατοικία του Γερμανού διοικητή της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος.

Το ιστορικό του κτιρίου είναι γνωστό και το σημειώνει σχολαστικά ο Σπύρος Ν. Καλούδης στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες … στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994. Από το βιβλίο αυτό σημειώνουμε τις κυριότερες χρονολογίες της ιστορίας του «Καστέλλο»:

Ο αρχιτέκτονας της ελληνικής βίλας που έχει κάνει τον διεθνή τύπο να παραληρεί,εξηγεί πως συνέλαβε αυτό το τόσο φουτουριστικό σχέδιο!!!(photo)

  • 1886: Πεθαίνει ο Αντώνιος Πολυλάς, ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού «Καστέλλο» στην τοποθεσία «Καβαλιέρα».
  • Τέλος 19ου αιώνα: η κληρονόμος των Πολυλά, Φανή Ροδοκανάκη παντρεύεται με το λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μιμπέλη.
  • 1890: Ο Μιμπέλη αρχίζει την ανακατασκευή του παλιού πύργου
  • 1900: Δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου, η «Βίλλα Μιμπέλη» είναι και αυτή έτοιμη να δεχτεί τους νέους ενοίκους της. Χωριστά κτίρια οικοδομήθηκαν για το 60μελές προσωπικό, σπάνια δέντρα πλούτισαν το πάρκο της, ενώ τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη.
  • 1906: Ο Λούκα Μιμπέλη φέρνει στην Κέρκυρα το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο νησί. Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη Βίλλα όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις. Αρχές δεκαετίας
  • 1930: Ο Αλεσάντρο Μιμπέλη, γιός του Λούκα είναι πια ο νέος κύριος της Βίλλας που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. 1936: Φιλοξενείται εδώ για τέσσερα χρόνια ο Γεώργιος Β’. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τον επισκέπεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία.
  • 1940: Ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο Ιταλικό ναυτικό και η Βίλλα κατάσχεται από το Δημόσιο σαν εχθρική περιουσία.
  • Κατοχή: Χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του γερμανού διοικητή. Λεηλατείται εκείνη την περίοδο από πολλούς. Ως το 1952: Ερημώνει
  • 1953: Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή την επισκέπτεται ο αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ.
  •  Στις 31/05/1955 το «Αγρόκτημα CASTELLO BIBELLI» καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο το διαχειρίζεται.
  • 1957: Ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοικιάζει τοκτίριο και το χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Ανακαινίζεται πλήρως το Καστέλλο και το Καστελλέτο και κτίζεται το Καστελλίνο. Η αίγλη και η πολυτέλεια επιστρέφει στην παλιά Βίλλα Μιμπέλλι. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ.
  • Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία – ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «CASTELLO BIBELLI». Εως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έμεναν υψηλής ποιότητας τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ο μισθωτής κατασκεύασε κτίσμα 20 δωματίων, το ονομαζόμενο «CASTELLΕΤΟ» που λειτούργησε ως νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου. Το έτος 1981 εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
  • 1959: Το ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλη. 1982: Λόγω υπερόγκων οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου από την οικογένεια Μπούα, η τελευταία διακόπτει τη λειτουργία του Καστέλλο.
  • 2000: Το Καστελίνο λειτουργεί πια σαν παράρτημα της Εθνικής πινακοθήκης.

πηγή:iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,148LikesΚάντε Like
89,095 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ