Μία µέρα στο Τυροκοµείο Μπαλαντίνος σίγουρα δεν αρκεί για να ξεδιπλώσεις την 90 χρόνων ιστορία του, αλλά µια δοκιµή από τα προϊόντα του φτάνει για να επιβεβαιώσεις σε µια στιγµή την προσήλωση στην αδιαπραγµάτευτη ποιότητα, την αξεπέραστη νοστιµιά και την καινοτοµία!
Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή, Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Με 90 χρόνια στο ενεργητικό του, το Τυροκοµείο Μπαλαντίνος αποτελεί συνώνυµο της γαλακτοκοµικής παράδοσης, της άριστης ποιότητας και της ασύγκριτης νοστιµιάς. Με έδρα το ιστορικό χωριό Θέρισο, η οικογένεια ξεκίνησε να εξειδικεύεται στη γαλακτοκοµική παράδοση από το 1928 µε «πρωτεργάτη» τον Στέλιο Μπαλαντίνο, ενώ το 1951 ο Βασίλης Μπαλαντίνος άνοιξε το πρώτο κατάστηµα στα Χανιά και η φήµη της πολυβραβευµένης σήµερα παραδοσιακής κρητικής γραβιέρας (προϊόν ΠΟΠ) έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης.
Σταδιακά η τυροκοµική µονάδα επεκτείνει τις δραστηριότητές της και µε έδρα πλέον το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Βαρύπετρο Νέας Κυδωνίας, στα χέρια του Σπύρου Μπαλαντίνου, ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής, έχοντας µάλιστα αποσπάσει πιστοποίηση ISO 22000, ενώ είναι και µια από τις ελάχιστες σε πανελλαδικό επίπεδο που διαθέτουν σύστηµα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001, συµβάλλοντας έτσι δυναµικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Όσο για την πλούσια γκάµα προϊόντων; Την πρωτοκαθεδρία έχουν η παραδοσιακή γραβιέρα Μπαλαντίνος, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο και ο ξηρός ανθότυρος, το πρόβειο γιαούρτι, η στάκα, το τυροµάλαµα (τυρί µαλάκα) και το πηχτόγαλο Χανίων (ΠΟΠ), που παρασκευάζονται µε βάση το αγνό φρέσκο γάλα, προερχόµενο από αιγοπρόβατα που ζουν ελεύθερα στα οροπέδια της Κρήτης, και διατίθενται σε σούπερ µάρκετ και επιλεγµένα καταστήµατα διατροφής σε ολόκληρη την Ελλάδα.
info:
Ωράριο καταστήµατος: Δευτ. – Σάβ. 08:00-21:00
[small_title title=”Bαρύπετρο Κυδωνίας (εργοστάσιο), Τ. 28210 33030, 32222, 6973 612491 “]
Κατεβάστε και ξεφυλλίστε όλη την έκδοση του Best in Travel 2016 δωρεάν απλά με ένα κλικ εδώ.
Ανακαλύψτε τα πάντα για τα Χανιά στο Best in Travel Chania 2016