Αν είσαι λάτρης αυτών των μικρών κόκκινων καρπών, οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως οι φράουλες όχι μόνο νοστιμεύουν τη ζωή μας, αλλά προστατεύουν και την υγεία μας.
“Οι φράουλες μπορούν βάσιμα να ισχυριστούν ότι είναι προστατευτικές για την καρδιά και αντιφλεγμονώδεις και ότι έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου -όλα σε ένα. Κατατάσσονται ως ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα στον κόσμο”, σημειώνει ο διατροφολόγος Nigel Denby στοhippocraticpost εξηγώντας τους 6 λόγους που αξίζει να γεμίζουμε το μπολάκι μας με δαύτες.
Μάχονται τον καρκίνο
Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις φράουλες και τους δίνουν αυτό το διακριτικό κόκκινο χρώμα, βοηθούν στην εκκαθάριση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών από το αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε ελλαγικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι σταματάει την ανάπτυξη των όγκων στους πνεύμονες, στον οισοφάγο, στον μαστό, στον τράχηλο και στη γλώσσα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry, τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να αναστείλουν σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του ήπατος στους ανθρώπους.
Προστατεύουν την όρασή μας
Το φαγητό και ο έρωτας σχετίζονται: Μύθος ή αλήθεια; (Photos)
Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Opthalmology, η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C -όπως οι φράουλες- μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 36%.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Μας κρατάνε νέους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αρουραίοι οι οποίοι τρέφονται με πλούσιες μερίδες από φράουλες έχουν λιγότερες μειώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση. Επιπλέον φάνηκε να έχουν βελτιωμένες ικανότητες μάθησης και κινητικές δεξιότητες.
Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο καρπός της φράουλας περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Μας ανεβάζουν τη διάθεση και βοηθάνε τις εγκύους
Μόλις οχτώ φράουλες την ημέρα περιέχουν το ένα πέμπτο του φολικού οξέος, απαραίτητου για μία ενήλικη γυναίκα. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες βιταμίνες οι οποίες είναι γνωστό ότι εμποδίζουν γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Επιπλέον, το φολικό οξύ είναι ένα βασικό συστατικό του νωτιαίου υγρού και βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία μας ανεβάζει τη διάθεση.
Σου αρέσουν οι φράουλες; Αν δεις πώς φαίνονται από το μικροσκόπιο, δεν θα ξαναφάς ποτέ! (Photos)
Φροντίζουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος
Οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της υψηλής πίεσης του αίματος και των εντερικών διαταραχών.
Ευ Ζην: 11 τροφές που, σύμφωνα με ειδικούς, μειώνουν το στρες!
Ένα καλαθάκι με φράουλες περιέχει μόλις 47 θερμίδες και 3.5 γραμμάρια διαιτητικών ινών, περίπου το ένα δέκατο της συνολικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τα ώριμα φρούτα, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, είναι καλύτερα για το έντερό μας.
Είναι αντιφλεγμονώδεις
Ορισμένες φαινόλες σε αυτό το φρούτο δουλεύουν για να μειώσουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων ενζύμων γνωστών ως COX. Η υπερβολική δραστηριότητα τους, συνδέεται με φλεγμονές της οστεοαρθρίτιδας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του άσθματος. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αυτών των καρπών μπορεί να προλάβει τις ανεπιθύμητες φλεγμονές.
Πηγή: www.pathfinder.gr