Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
20.6 C
Athens
HomeΚυκλάδεςΣίφνος5 λόγοι που μπορούν να κάνουν τη Σίφνο «φετίχ» κάθε ταξιδιωτικού φωτογράφου...

5 λόγοι που μπορούν να κάνουν τη Σίφνο «φετίχ» κάθε ταξιδιωτικού φωτογράφου (Photos)

Της έχουν προσδώσει πολλές ονομασίες κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της -Μερόπη, Ακίς, Σίφανος, Σιφάντο, Αστρογώνιο- με τη σημερινή της να οφείλεται στο Σίφνο, γιο του Αττικού ήρωα του Σουνίου και πρώτου κατοίκου του νησιού ή στη λέξη «σιφνός», που σημαίνει κούφιος, κενός και οφείλεται στις πολλές στοές που υπάρχουν στο νησί λόγω της αναπτυγμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας που σημειώθηκε κατά την αρχαιότητα.

Υπέροχες παραλίες και έντονη νυχτερινή ζωή σε ένα από τα πιο… extreme νησιά των Κυκλάδων!

1_edited

- Advertisement -

Η Σίφνος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό που αναζητάει την προσεγμένη ποιότητα, την κομψότητα, την ισορροπία και το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον –ένα μέρος του δυτικού νησιού μάλιστα ανήκει στο δίκτυο Natura. Τίποτα στο νησί δεν είναι παράταιρο, όλα λες και μελετημένα έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν τον τόπο για να μαγέψουν τον επισκέπτη του και να τον ξαναφέρουν εδώ ξανά και ξανά.

2_edited

Είναι, βλέπετε, οι γραφικοί οικισμοί της με τα πάλλευκα δρομάκια και τους ασπρισμένους αρμούς, τα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια με τις χρωματιστές λεπτομέρειες από τα πορτοπαράθυρα και τις βουκαμβίλιες, οι χαρακτηριστικές νησιωτικές γωνιές της που η καθεμία κρύβει τη δική της ομορφιά. Από την Απολλωνία (πρωτεύουσα του νησιού) και το Κάστρο (πρώτη πρωτεύουσα του νησιού), μέχρι τον Αρτεμώνα (από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά) και τις Καμάρες (το λιμάνι της Σίφνου) θα ανακαλύψετε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το διεθνούς φήμης και κύρους «National Geographic» κατέταξε τη Σίφνο -μεταξύ των Γαλλικής Πολυνησίας, Ολλανδικών Αντίλλων, Μπαχάμων, Σεϋχέλλων και άλλων εξωτικών προορισμών- ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα με τα πιο όμορφα και εξωτικά νησιά ανά τον κόσμο.

Εμείς ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της, τα οποία σίγουρα θα σας μαγέψουν.

Παναγία Χρυσοπηγή

xrisopigi_edited

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σίφνου μεταξύ του Φάρου και του Πλατύ Γιαλού, το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής αναδύεται λες μέσα από τα νερά του Αιγαίου για να προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες στους επισκέπτες του. Σημείο αναφοράς για το νησί, είναι ταυτόχρονα η πολιούχος και προστάτιδα του από το 1964. Χτισμένη το 1615 δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που σώσανε οι ψαράδες του νησιού από τη θάλασσα. Από το 1760 αποτελεί μετόχι του μοναστηριού της Βρυσιανής, ενώ οφείλει την ονομασία της στον καλόγερο Παρθένο Χαιρέτη, ο οποίος την ονόμασε έτσι προς ανάμνηση της προηγούμενης μονής όπου ασκήτεψε πριν έρθει στη Σίφνο, την Χρυσοπηγή Χανιών. Αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι ο βράχος όπου είναι χτισμένη η μονή ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια γέφυρα. Σύμφωνα, λοιπόν με την παράδοση η Παναγία έκοψε το βράχο στα δύο μετά από κάλεσμα μιας καλόγριας ώστε να σωθεί από την επιδρομή πειρατών. Η δεύτερη εκδοχή ισχυρίζεται ότι όταν οι καλόγριες του μοναστηριού πήγαν να ανάψουν τα καντήλια βρήκαν τους πειρατές να κοιμούνται στην εκκλησία. Από το άρωμα του λιβανιού ένας πειρατής ξύπνησε, σήκωσε και τους υπόλοιπους και άρχισαν να τις κυνηγάνε. Τότε η Παναγία, προκειμένου να τις σώσει από τα χέρια πειρατών, έκοψε το βράχο στα δύο. Κατάλευκη και με το φως του ήλιου να της προσδίδει περισσότερη λάμψη, έρχεται σε αντίθεση με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου ολόγυρά της, χαρίζοντας σε όσους την επισκεφτούν αφορμή για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Απολλωνία

apollonia_edited

Πρωτεύουσα του νησιού η πανέμορφη Απολλωνία, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και συναντάται στην ενδοχώρα της Σίφνου. Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα, ενώ δεν είνίναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν και Σταυρί είτε λόγω του σταυροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή και οδηγεί προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού είτε λόγω της εκκλησίας του Σταυρού στην καρδιά του χωριού. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός, μια βόλτα στο περίφημο και πολυφωτογραφημένο «στενό» της (το κεντρικό σοκάκι του οικισμού που οδηγεί προς την Καταβατή) είναι αρκετή για να σας μαγέψει με την ομορφιά και την λάμψη των χαρακτηριστικών, πάλλευκων κυκλαδίτικων σπιτιών και κτηρίων. Στο «στενό» συγκεντρώνονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια της Απολλωνίας. Στην πλατεία Ηρώων, η κεντρική πλατεία του οικισμού, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου ενώ στην πλατεία Ραμπαγά βρίσκεται η προτομή του ντόπιου εκδότη, δημοσιογράφου και ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου. Από τις εκκλησίες της Απολλωνίας αξίζει να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (μητρόπολη), την Παναγιά Ουρανοφόρα και την εκκλησία του Σταυρού.

Βουτιές βγαλμένες από όνειρο στις 10 πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων!

Αρχαία Μεταλλεία

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σίφνο –από τις πιο προσοδοφόρες του νησιού– χρονολογείται από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 20ου αι. Ήδη οι Ηρόδοτος, Παυσσανίας, Στράβων και Πλίνιος έκαναν αναφορά στη Σίφνο (μεταξύ του Λαυρίου και της Θάσου) σχετικά με την αφθονία της σε μεταλλεία αργύρου. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη φάση της ενασχόλησης των κατοίκων του νησιού με τα μεταλλεία τοποθετείται στους προϊστορικούς χρόνους και η δεύτερη προς τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Με το υπέδαφος της Σίφνου να είναι πλούσιο σε σχιστόλιθους, γνεύσιους, μάρμαρα, μεταλλοφόρο και αργυρούχο μόλυβδο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο, στο νησί διαμορφώθηκαν δύο μεταλλοφόρες ζώνες. Η μία στο βόρειο τμήμα του στις θέσεις Άγιος Σώστης, Άγιος Συλίβεστρος, Βορεινή, Κάψαλος και Ξερόξυλο με κοιτάσματα αργυρούχου μόλυβδου και η δεύτερη στο νότιο τμήμα του νησιού, από τον Άι Γιάννη του Φάρου προς το Αποκοφτό και τον Άσπρο Πύργο.

Εκκλησάκι Επτά Μαρτύρων

Κάτω από τον οικισμό του Κάστρου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων (ή Επταμάρτυρος) βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου και αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα θρησκευτικά μνημεία της Σίφνου. Ένα γραφικό μονοπάτι με σκαλάκια θα σας οδηγήσει σε αυτό από το Κάστρο σε περίπου 15′. Με εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και το εντυπωσιακό και άγριο βραχώδες τοπίο ολόγυρά του προτιμάται, μάλιστα, και από πολλά ζευγάρια για την τέλεση του γάμου τους. Σημειώστε ότι ολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα βράχια κάτω από το εκκλησάκι για δροσιστικές βουτιές.

Η μεταμόρφωση αυτού του κυκλαδίτικου σπιτιού του 1870, θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Κάστρο

Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι. εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και ακούει στο όνομα Κάστρο. Από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου, από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι και ο πιο σημαντικός. Το Κάστρο κατοικείται ασταμάτητα στο πέρασμα του χρόνου από την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως “άστυ” το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. με ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο “κάστρο” που σχηματίζεται από τα κτήριά του, είναι σε ελλειψοειδή μορφή ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του. Μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολώνες εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες- στοές από τις οποίες πραγματοποιείται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου- 17ου αι. Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του το κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε την καθολική, καθεδρική εκκλησία. Στο Κάστρο θα βρείτε κάποιες επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες καθώς και καφενεία και μπαράκια.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,996 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ