Ένα από τα σηµαντικότερα πλέον αθλητικά γεγονότα της Ελλάδας –και πολύ πρόσφατα πιστοποιηµένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο– µας δίνει την καλύτερη αφορµή για να φτάσουµε στο Μέτσοβο φέτος –και κάθε– Μάιο και να έχουµε µια συναρπαστική εµπειρία. Οι αγώνες Ursa Trail και «Τρέχοντας στα χνάρια της αρκούδας» µέσα σε ένα απίστευτο φυσικό τοπίο µάς µυούν στα θέµατα προστασίας του περιβάλλοντος και της καφέ αρκούδας κι εµείς σπεύσαµε να τα µάθουµε όλα!
Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή ([email protected])
Tι είναι το Ursa Trail;
Ένα αθλητικό γεγονός που σύστησε για πρώτη φορά το 2013 ο Αθλητικός Όµιλος Μετσόβου, χρηµατοδοτούµενο από τον δήµο προκειµένου να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει εκ των έσω… τη ζωή των καφέ αρκούδων. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόµου µήκους 40 χλµ. µε το πρώτο µέρος της διαδροµής να αναπτύσσεται ανατολικά του Άραχθου στην περιοχή του Ανήλιου και το δεύτερο δυτικά του ποταµού στην περιοχή του Μετσόβου.
Τι έχει το Μέτσοβο και όλη η Ευρώπη ασχολείται μαζί του; (Photos)
Tι είναι το «Τρέχοντας στα χνάρια της αρκούδας»;
Είναι ένας µικρότερος αγώνας µήκους
20 χλµ., ο οποίος διασχίζει µόνο το δεύτερο τµήµα της διαδροµής του Ursa Trail.
Τι θα δουν οι συµµετέχοντες;
Καταρχάς, πιθανότατα θα δουν τις καφέ αρκούδες, αφού υπολογίζεται ότι 20-40 από τα θηλαστικά αυτά ζουν και προστατεύονται στον εν λόγω βιότοπο, ενώ έχουν εξοικειωθεί µε την ανθρώπινη παρουσία. Επίσης θα συναντήσουν τοπία µοναδικού φυσικού κάλλους «πνιγµένα» στα πεύκα, τα έλατα και τις οξιές. Το Ursa Trail σχεδιάστηκε από τους εθελοντές κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι συµµετέχοντες να περνούν από όλες τις ιστορικές µονές του τόπου, αλλά και τις παραδοσιακές βρύσες, ενώ σε συνεργασία µε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών η διαδροµή «κοσµείται» και µε έργα τέχνης των φοιτητών φτιαγµένα ειδικά για τον αγώνα από οικολογικά υλικά, ώστε να µη διαταράσσεται ο βιότοπος. Τέλος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το Ursa Trail αποτελεί µία από τις ελάχιστες –αν όχι τη µοναδική διαδροµή– στην Ελλάδα που φαίνεται από 8 διαφορετικά σηµεία.
Ποιοι µπορούν να συµµετέχουν;
Οποιοσδήποτε είτε είναι αθλητής είτε όχι, από 16 έως… 106 ετών.
Ο µεγαλύτερος σε ηλικία που έχει τρέξει;
Ένας κύριος 77 ετών!
Ο µέγιστος χρόνος για να τερµατίσουµε;
Οι συµµετέχοντες έχουν ένα περιθώριο 8 ωρών για να τερµατίσουν.
Ο αθλητής που έσπασε το ρεκόρ;
Ο πρωταθλητής Δηµήτρης Θεοδωρακάκος, που τερµάτισε τη διαδροµή των 40 χλµ. σε 3 ώρες και 46’.
Απόδραση στο Μέτσοβο! Δες τι θα κάνεις, που θα μείνεις και που θα φας αυτό το weekend!
Πέρσι ποιος αναδείχθηκε νικητής;
Ο καταλανικής καταγωγής Jose Fernandez, ο οποίος θα πάρει µέρος και στο Ursa Trail 2017.
Πόσες συµµετοχές αριθµεί το Ursa Trail;
Πέρσι έσπασε ρεκόρ µε 500 άτοµα να τρέχουν για το Ursa Trail και 700 για τη διαδροµή «Τρέχοντας στα χνάρια της αρκούδας». Φέτος αναµένεται να είναι ακόµα µεγαλύτερη η συµµετοχή.
Πότε γίνονται οι αγώνες;
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου. Το Σάββατο φτάνουν οι συµµετέχοντες στο Μέτσοβο και την Κυριακή πραγµατοποιούνται οι αγώνες µε σηµείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία. Φέτος θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου.
Ποια είναι η επιτυχία του Ursa Trail;
Αυτό ακριβώς που συνοψίζει και το µότο του: «Μπαίνουµε άνθρωποι, βγαίνουµε αρκούδες», δηλαδή η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτόν τον σπάνιο βιότοπο της αρκούδας, αλλά και εν γένει για την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι δεν επιτρέπεται καµία παρέµβαση που να διαταράσσει την οικολογική ισορροπία. Επίσης οι συµµετέχοντες –Έλληνες και ξένοι καταξιωµένοι αθλητές– ενθουσιάζονται τόσο, που θέλουν να δίνουν το «παρών» κάθε χρόνο, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες-χορηγοί/δωροθέτες και εθελοντές επιθυµούν να στηρίξουν αυτό το αθλητικό γεγονός.
Τα δυνατά χαρτιά του;
Μόλις πριν από δύο μήνες το Ursa Trail απέσπασε στη Στουτγκάρδη την ευρωπαϊκή πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Πεζοπορική Οµοσπονδία (ERA). Στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε πριν από 2 χρόνια, γεγονός που σηµαίνει ότι κάθε αθλητής, όταν ολοκληρώσει τον αγώνα βάση του χρονικού περιθωρίου που έχει θέσει η διοργάνωση, αποκτά αυτοµάτως το δικαίωµα να συµµετάσχει σε αγώνες Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος. Επίσης, πέρσι βραβεύτηκε ως η καλύτερη διοργάνωση ορεινών αγώνων τρεξίµατος στην Ελλάδα, αλλά και ο καλύτερος αγώνας 40 χλµ.
Tι να περιµένουµε στο µέλλον;
Τη δηµιουργία µιας «ultra» διαδροµής (µήκους 101 χλµ.) του χρόνου ή σε 2 χρόνια από τώρα, η οποία θα διασχίζει τον Εθνικό Δρυµό της Πίνδου, γνωστό ως Βάλια Κάλντα.
ΙNFO
Metsovo Race, κιν. 6936 749719 (για εγγραφές), www.metsovorace.gr Metsovo Ursa Trail & Στα Χνάρια της Αρκούδας
Ευχαριστούµε πολύ τον πρόεδρο του Αθλητικού Οµίλου Μετσόβου Γιώργο Μπίσα για τις πληροφορίες σχετικά µε το Ursa Trail.
Πηγή: Icons Travellers
Διαβάστε περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα στο τεύχος που κυκλοφορεί: