Γιατί άραγε το θρυλικό κτίριο έχει καλυφθεί από λάσπη; Χτισμένο το 1631, το Ταζ Μαχάλ έχει τα χρονάκια του και προσπαθεί να… σουλουπώσει την όψη του!
Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Yamuna, κοντά στην πόλη Άγκρα. Λόγω υγρασίας, η περιοχή ευνοεί την παραγωγή εντόμων, τα οποία κάνουν…πάρτι και αφήνουν πράσινα στίγματα στους μαρμάρινους θόλους του επιβλητικού κτιρίου.
Επιπλέον, το χρώμα της πρόσοψής του, από λευκό, σταδιακά μετατράπηκε σε κίτρινο, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αυτά είναι τα 20 αξιοθέατα που θα εξαφανιστούν στο μέλλον (Photos)
Τα τελευταία δύο χρόνια εκτελούνται έργα αποκατάστασης στο μαυσωλείο που ανήγειρε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε κατά τη διάρκεια τοκετού.
Πλέον, μία σκαλωσιά κοσμεί το εξωτερικό του, στην οποία εργάτες δουλεύουν ανελλιπώς για να γυαλίσουν την πρόσοψή του.
Ξεχάστε το Ταζ Μαχάλ και το Μάτσου Πίτσου !!! Αυτά είναι τα 10 ΝΕΑ μνηµεία της Unesco που πρέπει να δείτε τα επόμενα χρόνια
Για τον καθαρισμό του μαρμάρου, έχει χρησιμοποιηθεί ειδικός πηλός, που μοιάζει με λάσπη, ο οποίος σταδιακά καλύπτει τις επιφάνεις. Σχηματίζει μια παχιά πάστα , η οποία απορροφά βρωμιά, λίπος και ζωικά περιτώματα και ξεπλένεται με αποσταγμένο νερό, αφήνοντάς τες καθαρές. Όμως, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
Τα 25 κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου (Photos)
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν εκφράσει ανησυχία, καθώς φοβούνται πως η ¨θεραπεία” στην οποία έχει υποβληθεί το πιο δημοφιλές κτίριο της Ινδίας, θα επηρρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Παρ’όλα αυτά το μνημείο συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες και η λειτουργία του κυλλά ομαλά.