Φανταστικό σενάριο: Έκλεισες αεροπορικά εισιτήρια για κάποιο προορισμό του εξωτερικού. Αγγλικά εκεί δεν ομιλούνται και σε πολύ καλό επίπεδο ή, και να μιλούσαν αγγλικά, εσύ δεν τα κατέχεις και πολύ. Προσπαθείς λοιπόν να συνεννοηθείς με τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι σου. Άθλος; Παντομίμα; Κρεμάλα; Το παιχνίδι αυτό συνεννόησης μπορεί να έχει πολλά ονόματα!
Ταξιδεύεις κάπου που δεν ξέρεις τη γλώσσα; Μικρό το κακό.
Και, ενώ έχεις φροντίσει και πλέον φράσεις όπως “Καλημέρα” και “Με συγχωρείτε, πού είναι το μπάνιο;” είναι ψωμοτύρι για σένα και τις προφέρεις με περισσή άνεση και οσκαρικό attitude σε κάθε πιθανή γλώσσα τούτου του κόσμου.. στην Ταϊλάνδη υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να ρώτησες μόλις τώρα τον υπάλληλο του ξενοδοχείου εάν θέλει να αγοράσεις τη γυναίκα του. Ή τον ίδιο!
Όταν πρόκειται για την απαραίτητη παντομίμα που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσεις στα ταξίδια σου, μία χειρονομία που σε σένα φαντάζει αθώα, μπορεί να έχει για τους ντόπιους ένα πολύ διαφορετικό νόημα!
Θέλεις να γλιτώσεις παρεξηγήσεις και στιγμές αμηχανίας που μπορεί να σε βάλουν σε μπελάδες; Καλύτερα ξανασκέψου το πριν κάνεις αυτές τις 8 χειρονομίες!
1. Bingo!
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Πώς δείχνεις σε κάποιον ότι είσαι ικανοποιημένος με κάτι που έκανε ή κάτι που συνέβη, ότι τα πήγε καλά και ότι, τέλος πάντων, όλα καλά; Η κλασική χειρονομία του “σηκώνω τον αντίχειρά μου”, είναι δεδομένο για εμάς ότι είναι η ιδανική για να εκφράσεις όλα τα παραπάνω.
Άλλες χρήσεις της εν λόγω χειρονομίας είναι το ωτοστόπ και η αρίθμηση (βλ. “Θέλω ένα παγωτό”)
Ισχύει όμως το ίδιο για όλους;
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Εάν σηκώσεις τον αντίχειρά σου στην Αυστραλία, στην Ταϊλάνδη ή σε κάποια από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τότε να είσαι σίγουρος ότι ο συνομιλητής σου θα το πάρει μάλλον άσχημα. Για την ακρίβεια, δε θα μπορούσες να βρεις πιο ακατάλληλο τρόπο να δηλώσεις τη χαρά σου, αφού η συγκεκριμένη χειρονομία είναι πραγματικά προσβλητική και μπορεί εύκολα να σε κάνει αποδέκτη βρισιών, κλοτσιών και άλλα εις –ιών!
Για να καταλάβεις το μέγεθος της προσβολής, φαντάσου ότι μιλάς με κάποιον σε πολύ φιλικό τόνο και αυτός, στα καλά καθούμενα, σου σηκώνει με ύφος το μεσαίο δάχτυλο! Το’πιασες τώρα;
Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην τη χρησιμοποιήσεις ούτε όταν θες να κάνεις ωτοστόπ, γιατί δε σε βλέπουμε να πηγαίνεις μακριά.
Σε ό,τι αφορά την αρίθμηση τώρα, ο αντίχειρας και πάλι μπορεί να προκαλέσει συγχύσεις. Βλέπεις, σε Γερμανία και Ουγγαρία υποδεικνύει τον αριθμό ένα. Πήγαινε όμως στην Ιαπωνία και αντί για ένα παγωτό, θα σου σερβίρουν πέντε! Και εντάξει, αν πρόκειται για τέτοιου είδους συναλλαγή έχει καλώς, φαντάζεσαι όμως να διαπραγματεύεσαι χρηματικά ποσά; Ένα από πέντε εκατομμύρια έχει πολύ μεγάλη διαφορά!
2. V for Victory
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Και ποιος δε γνωρίζει το σήμα της νίκης; Αυτό που σηκώνεις δείκτη και μέσο σε σχηματισμό V, με την παλάμη να βλέπει προς τα μέσα! Νίκη λοιπόν, επιτυχία και ειρήνη! ✌
Το χρησιμοποιούμε επίσης για να δηλώσουμε τον αριθμό δύο.
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Η συγκεκριμένη χειρονομία έχει υπάρξει πολλές φορές αιτία για παρεξηγήσεις, έριδες και φιλονικίες σε Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ν. Αφρική και γενικά όλες τις περιοχές της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, εκτός του Καναδά.
Είσαι σε μία pub στο Λονδίνο και πας να παραγγείλεις δύο μπύρες. Κάνεις το σήμα του δύο με την παλάμη προς τα μέσα; Έπαιξες κι έχασες! Όχι μπύρα δεν πρόκειται να πιεις, αλλά μάλλον καλύτερα να φεύγεις με ελαφρά πηδηματάκια, γιατί μόλις προσέβαλες ανεπανόρθωτα τον μπάρμαν. Ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, μόλις του είπες αυτό που είπες και στον Αυστραλό, Ταϊλανδό ή Άραβα της πρώτης περίπτωσης.Όχι και τόσο καλή ιδέα!
Τώρα λοιπόν συνειδητοποιείς τι ήταν εκείνες οι κραυγές “Up yours!” που σου φώναζαν εκείνο το βράδυ!
3. Ανοιχτή Παλάμη
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Εδώ περνάμε σε μια αντίθετη περίπτωση – είναι ωραίο να κάνεις τη διαφορά, έτσι; Για αυτήν τη χειρονομία λοιπόν της ανοιχτής παλάμης, για εμάς στην Ελλάδα, άντε και μέχρι την Τουρκία, σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σημαίνει για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Χα!
Μούντζα λοιπόν κυρίες και κύριοι και νομίζουμε δε χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Τελεία και παύλα!
Τι σημαίνει για τους άλλους:
“Σταμάτα”, “Ως εδώ”, “Αρκετά” και το γνωστό μας.. “Talk to the hand!” είναι οι πιο κοινές χρήσεις της (αγαπημένης μας) χειρονομίας σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου!
4. OK!
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Κάτι ανάλογο της περίπτωσης Νο. 1, όταν βλέπεις κάποιον να σου προτάσσει το χέρι του με δείκτη και αντίχειρα να ενώνονται σχηματίζοντας έναν κύκλο, τότε χαμογελάς και νοιώθεις ότι είσαι πολύ cool, γιατί μόλις εισέπραξες μία φιλοφρόνηση, μία επιβεβαίωση ότι τα πήγες περίφημα, μπράβο και όλα είναι εντάξει!
Επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε, μπορεί να σηματοδοτεί και τον αριθμό μηδέν. Ok, είναι και χορευτική κίνηση, αν είσαι η Madonna!
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Είναι λοιπόν OK να χρησιμοποιείς το OK σήμα; Εξαρτάται! Στην Ιαπωνία, η χειρονομία περιγράφει το χρήμα, ενώ στη Γαλλία το “μηδέν” εκτός από την κυριολεκτική αριθμητική του σημασία, επεκτείνεται και στη μεταφορική – τύπου “είσαι ένα μηδενικό”.
Στην Τουρκία και στη Βενεζουέλα, η χειρονομία αυτή υπονοεί ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, ενώ σε Βραζιλία και Ρωσία είναι η υπέρτατη προσβλητική χειρονομία (και πάλι.. βλέπε περίπτωση Νο. 1)
5. Fingers crossed!
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Τη χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε την ευχή μας για καλή τύχη, αλλά και στα κρυφά, συνήθως με το χέρι πίσω από την πλάτη μας, για να μην ισχύει ο όρκος που δίνουμε.
Τι άλλο μπορεί όμως να σημαίνουν τα δύο πλεγμένα δάχτυλα;
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Εάν βρεθείς στο Βιετνάμ, ούτε να το σκέφτεσαι να σταυρώσεις τα δάχτυλά σου με αυτόν τον τρόπο! Η χειρονομία αυτή στο Βιετνάμ είναι ένδειξη ιδιαίτερης αγένειας και ασέβειας και έχει σαφείς αναφορές σε ένα συγκεκριμένο σημείο της γυναικείας ανατομίας.
6. Rock on!
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Χρησιμοποιείται ευρέως από rock stars και από.. παιδάκια – σίγουρα θα έχεις κάνει “κερατάκια” μικρός σε κάποιο φίλο σου: Κάνεις το χέρι σου μπουνιά και σηκώνεις δείκτη και μικρό.
Αυτή η χειρονομία δε θα λέγαμε ότι κάποια πολύ συγκεκριμένη σημασία. Τη χρησιμοποιούμε λίγο-πολύ όταν κάτι μας αρέσει, για παράδειγμα όταν ακούμε ένα αγαπημένο μας τραγούδι ή κάνουμε κάτι που μας ικανοποιεί και θέλουμε να το εκφράσουμε με πιο παραστατικό τρόπο.
Σημείωση: Πολλές φορές συνοδεύεται με κούνημα του κεφαλιού πάνω-κάτω και τη χαρακτηριστική έκφραση γνωστή και ως “Bass face”.
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, η χειρονομία αυτή λαμβάνει άλλες διαστάσεις, πιο προσωπικές θα λέγαμε. Οι Ιταλοί την ονομάζουν “il cornuto” και οι Ισπανοί “corna” και τα δύο όμως έχουν την ίδια σημασία: Η γυναίκα σου σε κερατώνει! Μάλιστα, σε κερατώνει!“Τι; Μήπως πετάνε τα μαλλιά μου;”
Θες λοιπόν να εκφράσεις τη χαρά και τον ενθουσιασμό σου; Βρες έναν άλλον τρόπο καλύτερα!
7. Έλα εδώ
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Η παλάμη κοιτά προς τα πάνω και ο δείκτης από τεντωμένος σιγά σιγά λυγίζει και κουλουριάζεται σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση, κάνοντας το σινιάλο “Έλα εδώ”. Λογικό!
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Στη Σιγκαπούρη και στις Φιλιππίνες, όχι και τόσο λογικό! Οι ντόπιοι εκεί δε χρησιμοποιούν αυτήν τη χειρονομία για να καλέσουν κάποιον κοντά τους, παρά μόνο εάν αυτόν τον κάποιον δεν τον έχουν και σε τόσο μεγάλη υπόληψη.
Σκέψου πως με αυτόν τον τρόπο συνηθίζουν να καλούν το σκύλο ή το κατοικίδιό τους. Μάλιστα, στις Φιλιππίνες μπορεί μία τέτοια χειρονομία να σε φέρει αντιμέτωπο με σύλληψη!
Εάν θες να καλέσεις κάποιον να έρθει προς το μέρος σου και πρέπει να το κάνεις χωρίς λόγια, δοκίμασε την εναλλακτική. Κράτα την παλάμη προς τα κάτω και κούνα όλα σου τα δάχτυλα από έξω προς τα μέσα – σαν να ξύνεις, ένα πράγμα!
8. Δώστο μου – αλλά όχι με το αριστερό
Τι νομίζεις ότι σημαίνει:
Τίποτα περισσότερο από το “σου δίνω κάτι, χρησιμοποιώντας το αριστερό μου χέρι”.
Τι σημαίνει για τους άλλους:
Και όμως, σε διάφορες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτι τέτοιο θεωρείται μεγάλη προσβολή! Η κοινωνία έχει συνδέσει το αριστερό χέρι αποκλειστικά με δουλειές που πραγματοποιούνται στο χώρο του μπάνιου, αφήνοντας το δεξί χέρι να κάνει τις δουλειές σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, εντός και εκτός σπιτιού.
Εάν μπορείς, προσπάθησε να χρησιμοποιείς το δεξί. Τώρα, εάν είσαι αριστερόχειρας.. απλώς παραδέχεσαι ότι ζούμε σε έναν τρελό κόσμο και συνεχίζεις τη ζωή σου!
Η γλώσσα του σώματος, λοιπόν, “λέει” πολλά, ίσως πολλά περισσότερα από όσα λένε τα λόγια. Τόση είναι η δύναμή της, που μπορεί να ενισχύσει, αλλά ακόμα και να ακυρώσει εντελώς τα λεγόμενά μας!
Οι διαφορές στην κουλτούρα ανάμεσα σε δύο λαούς, αναπόφευκτα μεταφράζονται και σε αλλαγές στην ερμηνεία της γλώσσας του σώματος. Σίγουρα όμως, η διάθεση φιλοξενίας και αποδοχής του επισκέπτη υπερισχύει κάθε κοινωνικού στερεότυπου ή συνήθειας.
Η πιο απαραίτητη ξένη γλώσσα στην Ευρώπη μετά τα αγγλικά
Έκανες λάθος; Ένα μεγάλο χαμόγελο θα είναι το κλειδί για την άμεση “συγχώρεσή” σου από το συνομιλητή!