Ένα από τα πιο διαδεδομένα κλισέ που κυκλοφορούν στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Και μπορεί η λέξη κλισέ, από ένα σημείο και μετά, να έχει αρνητική χροιά, αλλά σίγουρα για να χαρακτηριστεί έτσι μια φράση, έχει βάση και μάλιστα πολύ ισχυρή.
Γιατί έχει γίνει λοιπόν κλισέ η χώρα μας; Είναι τα ηλιοβασιλέματα; Είναι τα γαλανά νερά; Είναι οι άνθρωποι; η δημοκρατία; ο αρχαίος πολιτισμός; Σίγουρα, είναι όλα μαζί και στο travelstyle.gr αναδεικνύουμε σε καθημερινή βάση όλες τις ομορφιές τις χώρας μας.
Αυτά είναι τα 19 νησιωτικά «στολίδια» της Ελλάδας σύμφωνα με την Telegraph
Όπως μπορείτε να δείτε ακόμα και σε μία μόλις πεντάλεπτη επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας, η χώρα μας είναι… πρωταγωνίστρια, αφού σε πάρα πολλά θέματά μας κάνουμε αφιερώματα σε τόπους και περιοχές της πατρίδας μας, σε μέρη που έχουν βάλει κι αυτά το… λιθαράκι τους στο να γίνει κλισέ.
Σήμερα θα κάνουμε ακόμα ένα ταξίδι σε όμορφα μέρη της Ελλάδας. Όχι όμως οπτικό. Ξεχάστε τις εντυπωσιακές και υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες και ανοίξτε τα αυτιά σας! Αυτή τη φορά, το «ταξίδι» θα είναι ακουστικό και θα βασιστεί σε τραγούδια που έχουν γραφτεί και αναφέρουν στους τίτλους τους κάποιον ελληνικό τόπο. Με τα καλά και τα άσχημά του.
Φορέστε τα ακουστικά σας και… φύγαμε!
Αθήνα
Η πρωτεύουσα της χώρας μας μπορεί να έχει κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό της, έχει όμως και πάρα πολλά τραγούδια με το όνομά της. Εμείς, για λόγους… χωρητικότητας, δεν γίνεται να σας τα παρουσιάσουμε όλα, γιατί είναι δεκάδες. Έχουμε όμως ξεχωρίσει κάποια και σας τα παρουσιάζουμε.
1) Αθήνα και πάλι Αθήνα (Μ. Σουγιούλ – Μ. Τραϊφόρος) – Σοφία Βέμπω
2) Αθήνα (Μ. Χατζιδάκις – Ν. Γκάτσος) – Στέλιος Καζαντζίδης
3) Αθήνα – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
4) Αθήνα – Διονύσης Τσακνής
5) Αθήνα ’78 – Λουκιανός Κηλαηδόνης
6) Η Παναγία των Πατησίων (Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος) – Γιάννα Κατσαγιώργη
Υπάρχουν βέβαια τραγούδια που δεν έχουν γραφτεί αποκλειστικά για το κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι αφιερωμένα στα προάστιά της. Ένα από αυτά αφορά σε μία συναυλία που είναι σημείο αναφοράς. Ή μάλλον, σε ένα… πάρτι που είναι σημείο αναφοράς…
Μάλιστα, πρόσφατα, ο Φοίβος Δεληβοριάς κυκλοφόρησε ολόκληρο άλμπουμ αφιερωμένο στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Καλλιθέα, στον οποίο ξυπνούν πολλές μνήμες από όσους μεγάλωσαν στη δεκαετία του ’80.
Πειραιάς
Ήρθε η ώρα να περάσουμε δίπλα στην Αθήνα, σε ένα μέρος με πολύ μεγάλη ιστορία. Λιμάνι, εργοστάσια, μάγκες ρεμπέτες, Τρούμπα, Ολυμπιακός και… Όσκαρ!
1) Τα παιδιά του Πειραιά (Μ. Χατζιδάκι) – Μελίνα Μερκούρη. Όσκαρ τραγουδιού 1960 για την ταινία του Ζιλ Ντασέν, «Ποτέ την Κυριακή»
2) Η θάλασσα του Πειραιά (Γ. Μητσάκη) – Γιάννης Πάριος
3) Πέντε μάγκες στον Περαία (Γ. Εϊντζιρίδη) – Αντώνης Καλυβόπουλος
4) Χρόνια στον Περαία – Μάρκος Βαμβακάρης
5) Από την Κούλουρη ως τον Πειραιά (Β. Τσιτσάνη) – Οδυσσέας Μοσχονάς
Σήμα κατατεθέν του ευρύτερου Πειραιά βέβαια, είναι και η Δραπετσώνα. Και ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με τον Τάσο Λειβαδίτη εν είδει Γρηγόρη Μπιθικώτση, δόξασαν το πειραιώτικο προάστιο.
Θεσσαλονίκη
Ακόμα και ένα παιδάκι του νηπιαγωγείου να ρωτήσεις, σίγουρα θα έχει ακούσει έστω και μία φορά κάποιο τραγούδι με αναφορά στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου,μη λησμονείτε ότι πρόκειται για τη γενέτειρα ορισμένων από τους σπουδαιότερους δημιουργούς, αλλά και ερμηνευτές και μάλιστα, από όλο το φάσμα της μουσικής!
Εμείς συγκεντρώσαμε κάποια από τα μουσικά σήματα κατατεθέντα της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής πόλης, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα μουσικά γούστα.
1) Θεσσαλονίκη μου (Μ. Χιώτη, Χ. Κολωκοτρώνη) – Στέλιος Καζαντζίδης
2) Θεσσαλονίκη (Θ. Μικρούτσιου, Ν. Καββαδία) – Γιάννης Κούτρας
3) Στον Λευκό τον Πύργο (Γ. Ζαμπέτα, Ξ. Φιλέρη) – Γιώργος Ζαμπέτας
4) Τα Λαδάδικα (Μ. Τόκα, Φ. Γράψα) – Δημήτρης Μητροπάνος
5) Ξεσσαλονίκη – Ξύλινα Σπαθιά
6) Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη (Μ. Τόκα, Φ. Γράψα) – Δημήτρης Μητροπάνος
Τα νησιά μας
Ήρθε η ώρα να μυρίσουμε ή μάλλον να… ακούσουμε καλοκαίρι. Εδώ να δείτε πόσα είδη υπάρχουν. Τα ελληνικά νησιά έχουν αποτελέσει πηγές έμπνευσης για άπειρα τραγούδια, κάθε είδους. Ροκ, ρεμπέτικα, παραδοσιακά, μπαλάντες, κάθε ύφος έρχεται να συναντήσει τις υπέροχες παραλίες και το θαλασσινό αεράκι των υπέροχων νησιών μας.
Κυκλάδες
Κυκλαδίτικο (Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου) – Μανώλης Μητσιάς
Στην Πάρο και τη Νάξο (παραδοσιακό) – Γιάννης Πάριος
Το τελευταίο πλοίο (Αμοργός) – Βασίλης Καζούλης
Σαντορίνη – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
Στο Ημεροβίγλι – Χρήστος Κυριαζής
Φραγκοσυριανή – Μάρκος Βαμβακάρης
Η Φραγκοσυριανή, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά τραγούδια, που αν και πρωτοακούστηκε το 1.932, μας ανατριχιάζει μέχρι και σήμερα και θα το κάνεις εις τους αιώνες των αιώνων. Στα 85 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, έχουν βγει δεκάδες διασκευές του τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη, αυτή των Locomondo όμως είναι αυτή που θα τη χειροκροτούσε αόμα και ο ίδιος ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου
Υπάρχει και ένα τραγούδι για τη Μύκονο, το οποίο όμως δεν είναι ελληνικό. Συγκεκριμένα, το συγκρότημα Fleet Foxes έχει πει τραγούδι με το όνομα του νησιού, το οποίο έχει παιχτεί πολύ στα ελληνικά ραδιόφωνα και μας δείχνει μία Μύκονο διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε.
Επτάνησα
Κέρκυρα Κέρκυρα (Γ. κατσαρού – Α. Σακελλάριου) – Ρένα Βλαχοπούλου
Κερκυραία (Γ. κατσαρού – Α. Σακελλάριου) – Ρένα Βλαχοπούλου
Ιθάκη (L. Dalla – Δ. Σαββόπουλου) – Διονύσης Σαββόπουλος
Και ήρθε η ώρα ίσως για το μεγαλύτερο κεφάλαιο (από καλλιτεχνικής πλευράς) των Επτανήσων. Η Ιθάκη, του Κ. Π. Καβάφη θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα παγκοσμίως. Δεν θα μπορούσε να μην έχει μελοποιηθεί. Και μάλιστα, έχουμε να σας παρουσιάσουμε σε αυτό το αφιέρωμα όχι μία, αλλά δύο μελοποιήσεις του ποιήματος αυτού.
1) Από τον Γιάννη Γλέζο
2) Από τον Αλέξανδρο Καρόζα (Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας)
Θεσσαλία
Στις 6 Μαρτίου 1910 η αγροτιά στη Θεσσαλία εξεγέρθηκε και αιματηρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο χωριό Κιλελέρ. Το 1970, ο Διονύσης Σαββόπουλος έκανε τραγούδι το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό.
Στερεά Ελλάδα
Ο Λάκης Παπαδόπουλος φαίνεται πως δεν έχει και τις καλύτερες εμπειρίες από το πέρασμά του από τη Θήβα.
Και βέβαια να μην λησμονούμε τη διασκευή του Γιάννη Μηλιώκα στο Speedy Gonzales, δίνοντας στο τραγούδι τον τίτλο της κωμόπολης Κακοσάλεσι στα περίχωρα της Αττικής
Θράκη
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του ’90, είναι το Διδυμότειχο μπλουζ, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Γιώργο Νταλάρα. σε μουσική του πρώτου και στίχους του Γιάννη (Μπαχ) Σπυρόπουλου. Περιγράφει μια δυσάρεστη στρατιωτική εμπειρία στο στρατόπεδο της ακριτικής πόλης και το 1991, όταν βγήκε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην περιοχή λόγω των στίχων του («τρύπα στη γεωγραφία», για παράδειγμα).
Ήπειρος
Τον Ιούνιο του 1928, ο δημόσιος υπάλληλος Κώστας Καρυωτάκης πήρε δυσμενή μετάθεση στην Πρέβεζα. Μετά από τέσσερα χρόνια, ο σπουδαίος ποιητής αυτοκτόνησε. Μέχρι τότε όμως, πρόλαβε να γράψει ένα ποίημα στο οποίο περιγράφει τη ζωή του στην πόλη με το δικό του, χαρακτηριστικά καταθλιπτικό τρόπο. Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Γλέζο και έγινε γνωστό από την ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Τα 4+1 γεφύρια – σημεία αναφοράς της Ηπείρου!
Πελοπόννησος
Το νησί του Πέλοπα (Χ. Νικολόπουλου, Δ. Ρήτα) – Αντώνης Κυρίτσης
Τρίπολις (Μ. θεοδωράκη, Μ. Μπουρμπούλη) – Θανάσης Μωραΐτης
Τα… δρομολόγια
1) Ηράκλειο – Καλαμάτα – Μίλτος Πασχαλίδης
2) Με λένε Πόπη aka Θεσσαλονίκη – Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα (G. Bregovic – Μ. Γκανά) – Γιώργος Νταλάρας, Αντιγόνη Ψυχράμη
3) Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Νίκος Ζιώγαλας
4) Για Θεσσαλονίκη Αθήνα (Α. Βαρδής, Γ. Γεωργίου), Γιάννης Βαρδής
5) Αθήνα Πειραιάς Θεσσαλονίκη (Β. Καραπατάκη, Χ. Κολωκοτρώνη) – Στέλιος Καζαντζίδης
6) Οδύσσεια (Μ. Κούμαρη) – Locomondo