Η φύση για μια ακόμη φορά κάνει τα “θαύματά της”. Τρία πλατάνια ενώνονται σε ένα και δημιουργούν ένα άνοιγμα, το οποίο μέσα του φιλοξενεί ένα μικρό εντυπωσιακό εκκλησάκι, ίσως το πιο όμορφο της χώρας. Η Ελλάδα φημίζεται γενικά για τα πολλά “ιδιαίτερα” και εντυπωσιακά εκκλησάκια της, αλλά το συγκεκριμένο μάλλον ξεχωρίζει για πολλούς πέρα της τοποθεσίας του μέσα στον γεροπλάτανο…
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται λοιπόν το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων.
Το εκκλησάκι βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου γεροπλατάνου, 1.000 ετών ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν.
Γνωρίστε επίσης την Παναγία των Βράχων στο Ναύπλιο, από ψηλά – Ελάτε να γνωρίσουμε το απίστευτο εκκλησάκι που “κρέμεται” στα βράχια! (βίντεο)
Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα περίπου 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
Ο Ιερός Ναός που σχηματίζεται μέσα στην κουφάλα φωτίζεται από ένα μικρό παράθυρο στα νοτιοανατολικά του δέντρου και από τη μικρή πόρτα που βρίσκεται βορειοδυτικά.
Ο εσωτερικός χώρος του πλατάνου δεν είναι ομαλός και σε μερικά μέρη σχηματίζει ημικυκλικά κοιλώματα.
Τα πανύψηλα κλωνάρια των τεράστιων δέντρων δημιουργούν ένα πανύψηλο φυσικό τρούλο που σχεδόν δεν επιτρέπει να περάσουν οι ακτίνες του ήλιου.
Καθώς ο προσκυνητής μπαίνει στον Ναό, δεξιά και τρία μέτρα πάνω από το έδαφος παρατηρεί μια ιδιαίτερη κοιλότητα βάθους 30 εκ. και ύψους 70 εκ.
Στην κοίλη και λεία επιφάνεια της, είναι τυπωμένη ανάγλυφη, αμετάβλητη στους αιώνες η Εικόνα της Θεοτόκου, που κρατά στα χέρια της το Θείο Βρέφος. Το κεφάλι της Παναγίας βλέπει προς τα δεξιά, όπου και το χέρι της που βαστάζει το βρέφος.
Η Εικόνα είναι πανομοιότυπη με την ονομαστή ανάγλυφη Εικόνα του Μεγάλου Σπηλαίου.
Οι διαστάσεις της είναι ακριβώς ίδιες και οι εξοχές είναι αντιστοίχως εσοχές στην Εικόνα του Ιερού Πλατάνου.
Το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια, που βρίσκεται σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος και είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου προκαλεί εντύπωση. Στο σημείο του Ιερού Αποτυπώματος της Θεοτόκου, ο φλοιός του Πλατάνου είναι νεκρός και αμετάβλητος αρκετούς αιώνες, με πάχος πάρα πολύ μικρό. Γύρω όμως από αυτό το σημείο το πλατάνι βλασταίνει και αναπτύσσεται κανονικά και μέσα ακόμα στην κουφάλα του δέντρου.
Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οι πιστοί κατάφεραν να διασώσουν την θαυματουργή εικόνα της Μονής και την περιέφεραν από χωριό σε χωριό με σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφάλειά της και να εδραιώσουν την πίστη των Χριστιανών.
Δείτε επίσης και το πανέμορφο “Αγιορείτικο” εκκλησάκι της Αττικής σε γκρεμό της Πάρνηθας.
Σε μία τέτοια περιφορά της εικόνας , οι ιερομόναχοι της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διανυκτέρευσαν στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει στο παρελθόν οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει.
Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό το οποίο μέχρι τότε ονομαζόταν Κλαπατσούνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 769 μέτρων βορειοδυτικά των Καλαβρύτων.
Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr: