Ιαπωνικό, κινέζικο, ταϊλανδέζικο, ινδικό, μεξικάνικο… Η ethnic γευστική σκηνή της πόλης δεν ήταν ποτέ πιο πλούσια. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας εστιατόρια για νόστιμες βόλτες σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Furin Kazan (Ιαπωνία)
Από το 1999 αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά έθνικ στέκα του κέντρου της Αθήνας. Δημοφιλές τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους και πάντα γεμάτο. Εδώ θα φάτε καλό και ποιοτικό σούσι, αλλά κι άλλες σπεσιαλιτέ της ιαπωνικής κουζίνας, όπως κρέατα και θαλασσινά που ψήνονται σε μανταμένια πλάκα (tepanyaki). Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, τηλ: 2103229170, από €30 το άτομο.
Koi Sushi Bar (Ιαπωνία)
Νεανικό, χαλαρό, μινιμαλιστικό και οικονομικό, το Koi προσγειώθηκε στη multi culti γειτονιά γύρω από το Σύνταγμα πριν από 2 χρόνια, κάνοντας σχεδόν αμέσως σουξέ στους λάτρεις των maki και nigiri. Ο κατάλογος είναι μικρός αλλά αλλάζει συχνά. Εκτός από σούσι, θα βρείτε και κάποια άλλα πιατάκια όπως noodles και σαλάτες. Θα τα συνοδεύσετε με σάκε αλλά και με μπύρες από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πλέον, θα το βρείτε και στη Βούλα (Βασιλέως Παύλου 98, τηλ. 213032 0890), στο Χαλάνδρι (Σωκράτους 5, τηλ. 2111845096) και στην Κηφισιά (Σολωμού 4, τηλ. 2108084647). Νίκης 15, Σύνταγμα, τηλ. 2103211099, από €12 το άτομο.
Dos Hermanos (Μεξικό)
Το πιο παλιό μεξικάνικο εστιατόριο της πόλης λειτουργεί από το 1992 σε ένα καλαίσθητο και cozy χώρο στο κέντρο της Κηφισιάς. Ο σεφ ετοιμάζει καθημερινά παραδοσιακά πιάτα από κάθε γωνιά του Μεξικού, όπως τα απολαυστικά fajitas, τα ζουμερά enchiladas, τα τραγανά tacos, τα χειροποίητα burritos και τα πικάντικα chili con carne. Θα τα συνοδεύσετε με μεξικάνικη μπύρα, χειροποίητη σαγκρία και μοναδικές Margaritas με λάιμ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ διοργανώνει live latin & salsa night. Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ.: 2108087906, www.doshermanos.gr, από €22 το άτομο.
Chau’s (Βιετνάμ)
Αυθεντικές βιετναμέζικες και κινέζικες γεύσεις σε ένα μικρό εστιατόριο «γειτονιάς» που λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια στην Ηλιούπολη. Η διακόσμηση δεν λέει πολλά, η ατμόσφαιρα όμως είναι ζεστή και οικογενειακή και το φαγητό υπέροχο. Ξεχωρίσαμε τα βιετναμέζικα noodles με σάλτσα σόγιας, την hot & sour σούπα, την πάπια με γλυκοπικάντικη σάλτσα και τα δροσερά bo cuon (ρολάκια από ρυζόφυλλο στον ατμό γεμιστά με λεπτοκομμένο μοσχάρι, αγγούρι, καρότο και δυόσμο). Αγίου Κωνσταντίνου 66, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9736500, www.chausrestaurant.com, από €18 το άτομο.
East Pearl (Κίνα)
Το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών του είναι Ασιάτες- κι αυτό λέει πολλά. Το East Pearl, που ξεκίνησε από τον Πειραιά, βρίσκεται πλέον στην Απόλλωνος στο Σύνταγμα, όπου τιμά την καντονέζικη παράδοση σε ένα μικρό χώρο με λίγα τραπέζια και διακόσμηση που δεν κουράζει το μάτι. Θα δοκιμάσετε εξαιρετική πάπια Πεκίνου, ατμιστά ντάμπλινγκς και γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου. Σερβίρει και σούσι. Απόλλωνος 2 & Νίκης, Σύνταγμα, τηλ. 2103211218, eastpearl.gr, από €20 το άτομο.
Tamarind Thai Kitchen (Ταϊλάνδη)
Στην καρδιά του Μεταξουργείου, χαριτωμένο και χρωματιστό, μυεί τους Αθηναίους στην αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα. Ο executive chef του εστιατορίου, ο Ελληνοταιλανδός Ben Provis, χρησιμοποιεί απλά και φρέσκα υλικά από το βασίλειο του Σιάμ για να φτιάξει τα βαθιάς νοστιμιάς πιάτα του. Δοκιμάστε Τομ Χα Καϊ (παραδοσιακή ταιλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο, μανιτάρια, μπαμπού, λέμον γκρας και γκάλανγκαλ αρωματισμένο με γάλα καρύδας και χυμό μοσχολέμονου), Ναμ Πικ Μαγχούα (καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα από τη βόρεια Ταϊλάνδη) και Μου Πίο Γουάν, την ταιλανδέζικη εκδοχή του γλυκόξινου χοιρινού. Εξωτικά cocktails με χειροποίητα σιρόπια συμπληρώνουν τη συνολική εμπειρία. Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225945, www.tamarindathens.gr, από €20 το άτομο.
La Pantera Negra (Περού)
Το πρώτο περουβιανό μπιστρό της Ελλάδας άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στην Πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην Πλάκα, από τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση. Αρχικά μας κέρδισε ο μικρός και γουστόζικος χώρος: παρεΐστικα τραπέζια, ξύλινοι καναπέδες, έθνικ μοτίβα και μια τεράστια αφίσα του Street Fighter στον εξαερισμό της κουζίνας. Από τον κατάλογο επιλέξαμε τα νόστιμα anticuchos (περουβιανά σουβλάκια), το λαβράκι μαριναρισμένο σε leche de pantera (με εσπεριδοειδή και ζωμό μαύρου περουβιανού καλαμποκιού) και τη βοδινή ουρά με ρύζι, σόγια, σάλτσα gravy και κατσικίσιο τυρί, ενώ λατρέψαμε και τα κοκτέιλ με βάση το παραδοσιακό περουβιανό απόσταγμα pisco, τα οποία σερβίρονται σε ατομική φιάλη-φλασκί, τυλιγμένη σε χαρτοσακούλα. Καλογριώνη 6, Πλάκα, τηλ. 2130364214, από €35 το άτομο.
A Little Taste of Home (Multi Ethnic)
Ένα ταξίδι σε διάφορες γωνιές του κόσμου είναι το φαγητό στο μικρό και καλόγουστο A Little Taste of Home που άνοιξε φέτος το φθινόπωρο στο Γκάζι. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα αγαπητά από διάφορα μέρη της γης (Συρία, Μαρόκο, Κίνα, Ταϊλάνδη), φτιαγμένα με μεράκι και ολόφρεσκα υλικά. Αραβικά κεφτεδάκια με σάλτσα κερασιού, φαλάφελ, αρνάκι με κους κους στο ταζίν, noodles με λαχανικά και μανιτάρια shiitake και ταλαινδέζικη σούπα Tom Kha Kai με κοτόπουλο είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που έχουν ξεχωρίσει. Δεκελέων 3, Γκάζι, τηλ: 2103410013, από €20 το άτομο.
Altamira (Μulti Εthnic)
Μεξικό, Ινδία, αραβικές χώρες και νοτιοανατολική Ασία σμίγουν στον κατάλογο του διάσημου πολυεθνικού εστιατορίου που αποτελεί πλέον κλασική αξία. Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι ή στη μικρή μονοκατοικία στο Μαρούσι με τον καταπράσινο κήπο για το καλοκαίρι. Τσακάλωφ 36α Κολωνάκι, τηλ.: 210 3614695 & Περικλέους 28, Μαρούσι, τηλ: 2106128841, altamira.com.gr, από €23 το άτομο.
Maharaja Kitchen (Ινδία)
Στη συνοικία της Τρούμπας στον Πειραιά, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας κρύβεται ένα από τα καλύτερα ινδικά της πόλης. Σε έναν μικροσκοπικό -όχι και τόσο δελεαστικό- χώρο, με λίγα τραπέζια και πολύ φιλικό προσωπικό. Μας άρεσαν οι πιτούλες naan με κιμά, το κεμπάπ μέντας με μαριναρισμένο κοτόπουλο και το κοτόπουλο korma. Τίμιο, αυθεντικό και χορταστικό φαγητό. Νοταρά 122, Πειραιάς, τηλ.: 210 4294117, από €15 το άτομο.
Mandaloun (Λίβανος-Ανατολική Μεσόγειος)
Ένα ethnic all-day café-restaurant στον παράδορομο της Κηφισίας, στο ύψος του Κάτω Χαλανδρίου, που προσφέρει αυθεντικές μεσανατολίτικες γεύσεις. Προσεγμένος και μοντέρνος χώρος με διακόσμηση από κολάζ εφημερίδων και ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπακίρια. Στα τραπέζια, χούμους, ζουμερά φαλάφελ, κίμπε (κιμάς μαγειρεμένος με κρεμμύδι, μπαχαρικά, τυλιγμένος σε τραγανή κρούστα από πλιγούρι και κιμά), μυρωδάτες χειροποίητες πίτες, πικάντικο κεμπάπ και γευστικότατα ψητά. Φινάλε με αληθινό ανατολίτικο μπακλαβά. Λ. Κηφισίας 226, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6777637, www.mandaloun.gr, από €15 το άτομο.
Lalibela (Αιθιοπία)
Ένα από τα πιο παλιά και αυθεντικά έθνικ εστιατόρια της πόλης, το Lalibela βρίσκεται στην Κυψέλη, στο ισόγειο μιας κλασικής πολυκατοικίας, και λειτουργεί από το 2000 προσφέροντας ποικιλία γεύσεων και σπεσιαλιτέ από την κουζίνα της Αιθιοπίας. Φολκλόρ διακόσμηση και φαγητό που θα ενθουσιάσει όσους αναζητούν διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Ξεκινήστε με την ελαφρώς πικάντικη φάβα και αιθιοπική σαλάτα για να συνεχίσετε με μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο ή αρνί με κρεμμύδι σοταρισμένο και καυτερή πιπεριά συνοδεία δεντρολίβανου. Για το φινάλε δυνατός αιθιοπικός καφές. Το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα έχει μπουφέ. Νάξου 26-28, τηλ.: 210 8652495, www.lalibelarestaurant.gr, από €15 το άτομο.
Πηγή: artable.gr