Έξι ταβέρνες στην πόλη αποδεικνύουν πως η κρίση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε ποιοτικά στέκια με χαμηλές τιμές…
1. Κοτόπουλα Βαλσαμάκης
Αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές και γνήσιες γαστρονομικές γωνιές του κοσμικού Κολωνακίου.
Ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία, τα κοτόπουλα που ψήνονται στη σούβλα θα κινητοποιήσουν το βλέμμα, αλλά και τη μύτη σας. Τα κοτόπουλα Βαλσαμάκης φημίζονται, από το 1963, για τα νόστιμα και φρέσκα κρέατα, τις προσιτές τιμές και την απλότητα.
Η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, φτάνοντας σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου να έρχονται συστημένοι εδώ για να δοκιμάσουν το ζουμερό του κοτόπουλο σούβλας!
Tip: Ο κατάλογος περιλαμβάνει σαλάτες, πατάτες τηγανητές, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο. Πέραν της σπεσιαλιτέ του, κοτόπουλο σούβλας με πατάτες τηγανητές, πιάτο-σήμα κατατεθέν θεωρείται και το χειροποίητο κοτομπέικον.
Δευτέρα-Σάββατο: 08.00-23.00
Από 8-10 ευρώ/άτομο
Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 3, Κέντρο, τηλ. 210 3606725
2. Κίτσουλας
Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί από το 1946 στο Χαλάνδρι. Εδώ το ντεκόρ είναι απλό -μην περιμένετε επιτηδευμένο ντιζάιν και προσεγμένο ύφος- όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις.
Tip: Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκκορα κρασάτο.
Τρίτη-Κυριακή: 12.00-18.00
Από 10-12 ευρώ/άτομο
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798
3. Ο Τέλης
Το ψητοπωλείο βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου, πολύ κοντά στην Ομόνοια, και είναι ένα από τα στέκια που θα σας συστήσουν μια γνήσια γεύση Ελλάδας.
Τα μπριζολάκια του Τέλη είναι διάσημα και περιζήτητα! Χωρίς πολυτέλειες, αλλά με απλότητα και ποιότητα στις πρώτες ύλες, ο Τέλης, που ήρθε από τα Ιωάννινα πριν από δεκαετίες κι ονειρευόταν το δικό του μαγαζί όσο δούλευε ως ψήστης, κερνάει χοιρινά μπριζολάκια, φιλέτα και ό,τι άλλο κρεατικό βάλει ο νους σας. Από τον κατάλογο δεν λείπουν και τα ακαταμάχητα ορεκτικά-συνοδευτικά. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Έρχονται γκρουπ από Γαλλία, Γερμανία και μου ζητάνε να πάρουν και δέμα μαζί τους. Και πολλές Ελληνίδες το κάνουν αυτό…»
Tip: Οι μερίδες του Τέλη είναι τεράστιες. Προτιμήστε να έρθετε νωρίς το μεσημέρι ή νωρίς το βραδάκι, που είναι λίγο πιο ήσυχα.
Δευτέρα-Σάββατο: 12.00-00.00
Από 10-12 ευρώ/άτομο
Ευριπίδου 86, Αθήνα, τηλ. 210 3242775
4. Νικήτας
Παραδοσιακή ταβέρνα στου Ψυρρή, που εδώ και 40 χρόνια μυεί τους επισκέπτες της στην ελληνική αυθεντική κουζίνα.
Θα την βρείτε στον πεζόδρομο της Αγίων Αναργύρων και, όσο θα χαζεύετε τον κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα του, θα επιλέγετε ελληνικές νοστιμιές. Χαρακτηριστικό το ωράριό του (11.00-19.00) που παραμένει ίδιο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, όταν οι εργαζόμενοι από τις τριγύρω βιομηχανίες έτρωγαν εδώ το κολατσιό τους. Σήμερα, θα δοκιμάσετε ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, δροσερές σαλάτες, κρασάτο χοιρινό της κατσαρόλας κ.ά.
Tip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.
Καθημερινά: 11.00-19.00
Από 10 ευρώ/άτομο
Αγίων Αναργύρων 19, Κεντρο, τηλ. 210 3252591
5. Δίπορτο
Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή.
Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Δεν έχει τηλέφωνο, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.
Tip: Θα το βρείτε στη Βαρβάκειο Αγορά. Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης, που αναβιώνουν το χτες.
Καθημερινά: μόνο μεσημέρι
Από 8 ευρώ/άτομο
Σωκράτους 9 και Θεάτρου, Αθήνα
6. Μινιατούρα
Η Μινιατούρα στο Σύνταγμα είναι ένα κουκλίστικο παραδοσιακό ταβερνάκι στο κέντρο της πόλης.
Το μενού εδώ αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις φρέσκες πρώτες ύλες που βρίσκουν οι ιδιοκτήτες. Το σύνολο των πιάτων που εναλλάσσονται αγγίζει τα 80 σε εβδομαδιαία βάση. Θα δοκιμάσετε ελληνικά πιάτα κατσαρόλας, φούρνου, θαλασσινά, κρέατα κι ό,τι άλλα βάλει ο νους σας. Στη Μινιατούρα θα βρείτε τον ορισμό του μαμαδίσιου φαγητού και σίγουρα θα το κατατάξετε στα αγαπημένα σας γευστικά στέκια.
Tip: Ενημερωθείτε για το ημερήσιο μενού από την επίσημη ιστοσελίδα της Μινιατούρας.
Δευτέρα-Σάββατο: 12.30-19.00, Κυριακή: 12.30-17.00
Από 12 ευρώ/άτομο
Ρόμβης 21, Κέντρο, τηλ. 210 3233459, http://miniatoura.gr
Πηγή: newsbeast.gr